@Ζουλί Από τα άλλα δύο βιβλία που μου πρότεινες το “Μαύρο νερό” του Μιχάλη Μακρόπουλου ήταν σίγουρα καλογραμμένο και με αφήγηση που κυλούσε αβίαστα, όμως το ιδιαίτερα ζοφερό κλίμα του μου άφησε μια πικρή επίγευση στο τέλος. Αγγίζει δύσκολα ζητήματα με ευαίσθητο και διακριτικό τρόπο, χωρίς να εξωραΐζει, ωστόσο, καταστάσεις σκληρές, παρουσιάζοντάς τες στην πραγματική τους διάσταση.
Όσον αφορά το βιβλίο της Βάσως Καλαντίδου “Στην πέτρα χαραγμένα”, το λάτρεψα!! Ένα μικρό διαμάντι του οποίου οι χαρακτήρες είναι τόσο προσιτοί και οικείοι που μου έδωσαν την εντύπωση πως τους ήξερα από καιρό. Στα λόγια τους μπορούσα να ακούσω & να αναγνωρίσω τους δικούς μου συγχωριανούς και φίλους..! Υποθέτω πως ήταν η αμεσότητα στον τρόπο γραφής της Β. Καλαντίδου που έκαναν τους ανθρώπους και τα τοπία από τις σελίδες του βιβλίου να ..ξεπηδούν ολοζώντανα μπροστά μου και να με παρασέρνουν μέχρι το τέλος του βιβλίου.
Αν και με μια πρώτη ματιά, κανένα από τα τρία βιβλία δεν θα ήταν ψηλά στη λίστα των υποψήφιων αγορών μου, το αποτέλεσμα -ευτυχώς!- με διέψευσε. Η "
πατρίδα" θα μου μείνει αξέχαστη, το "
μαύρο νερό" με προβλημάτισε αρκετά με τα ζητήματα που διαπραγματευόταν και το “
στην πέτρα χαραγμένα” κέρδισε μια θέση στην καρδιά μου!