Χτες το βράδυ τελείωσα το "6 πρόσωπα ζητούν συγγραφέα".
Αρχικά θέλω να πω πως χάρηκα πολύ που δύο απ' τα τρία βιβλία που μου πρότεινε το ταίρι μου ήταν θεατρικά έργα, μιας και το θέατρο άπτεται των ενδιαφερόντων μου.
Με τον Πιραντέλο είχα ήδη μια πρώτη επαφή πριν από μερικά χρόνια, όταν άκουσα στο θέατρο της Κυριακής, στο Τρίτο, το "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε", που μου άρεσε πολύ.
Η ανάγνωση των "6 προσώπων" ήταν απολαυστική. Χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες για να τελειώσω το βιβλίο, πράγμα όχι περίεργο, αν σκεφτεί κανείς πως είναι μόνο 66 σελίδες.
Ο Κ. Οικονομίδης γράφει στην εισαγωγή:
"Εγκεφαλικές ακροβασίες! αποφαίνεται με κάποιαν... ανωτερότητα ο μέσος θεατής, ο μακαρίως επαναπαυόμενος στην "στερεά" υπόσταση του εαυτού του. Το λέει περισσότερο για να εξορκίσει τον αιρετικό, γιατί αν κοπιάσει να παρακολουθήσει την διαλεκτική του, θα διαπιστώσει πως κινδυνεύει να διαλυθεί ο, τι φαίνεται πως έχει σύσταση γρανίτου."
Αυτό πιστεύω κι εγώ για το συγκεκριμένο έργο αλλά και για τον Πιραντέλο γενικά. Παίζει με το πιο στέρεο, μ' αυτό που θεωρούμε όλοι σημείο αναφοράς, δείχνοντάς μας πως ίσως να είναι εντελώς εφήμερο.
Παίζει με την τέχνη και την πραγματικότητα, με το ψεύτικο και το αληθινό. Κι όλα αυτά για να ζητήσει από τον αναγνώστη το ίδιο που ζητά κι ένα απ' τα έξι πρόσωπα από το θιασάρχη:
"...απλώς ν' αφήστε για μια στιγμή αυτό το παιχνίδι... της Τέχνης, της Τέχνης, φυσικά! και ν' αναρωτηθείτε σοβαρά ποιος είστε;"
Το έργο μου άρεσε πάρα πολύ, αν και μου έκλεψε τον ύπνο μου (το τελείωσα στις 2 και κοιμήθηκα στις 5).
Σ' ευχαριστώ, Αλεξανιάν, που μου το πρότεινες!