Θέλω να γράψω για το "Μη μ' αφήσεις ποτέ" αλλά είμαι τόσο στεναχωρημένη που δεν ξέρω τι να πω...
Χτες τελείωσα το βιβλίο και αμέσως μετά είδα την ταινία. Καιρό είχα να νιώσω τόσο βαθειά λύπη εξ αιτίας ενός βιβλίου... Το θέμα που θίγει ο συγγραφέας συζητιέται πολύ λίγο στις μέρες μας. Ή έστω πολύ λιγότερο απ' όσο θα περίμενε κανείς. Πιστεύω όμως, όπως πολύ ωραία λέει η Ίζι στην παρουσίασή της, πως θα μπορούσαμε να διευρύνουμε τον προβληματισμό που θέτει το βιβλίο. Αυτά που περιγράφονται μπορεί να μην συνέβησαν όντως. Όμως συνεχώς γίνονται διακρίσεις εις βάρος της μιας ή της άλλης ομάδας ατόμων. Οι διακρίσεις αυτές, αν το καλοσκεφτείς, δεν απέχουν πολύ απ' αυτά που φαντάστηκε ο Ισιγκούρο.
Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου νόμιζα πως επέστρεψα σ' ένα άλλο οικοτροφείο/παρθεναγωγείο, στο κολέγιο του Σαιν Κλαιρ, που ήταν ένα αγαπημένο μου παιδικό ανάγνωσμα. Παρ' όλο που καταλάβαινα πως υπάρχει κάτι που δεν το κατανοώ πλήρως και που θα ξεκαθάριζε στη συνέχεια, απολάμβανα αυτή την αίσθηση, ότι δηλαδή απλώς διαβάζω τις περιπέτειες μιας παρέας μαθητών. Ίσως γι' αυτό, η αποκάλυψη του μυστικού να έγινε ακόμα πιο τρομερή, όταν τελικά επήλθε.
Κάτι που με εντυπωσίασε πολύ ήταν ο τρόπος που ο συγγραφέας έβαζε την Κάθυ να απευθύνεται στους φανταστικούς αναγνώστες της: "Δεν ξέρω πως ήταν εκεί που πήγατε εσείς..." ή "σίγουρα θα έχετε ακούσει να γίνεται λόγος για..." Αυτή η αίσθηση, πως η Κάθυ μας αντιμετωπίζει σαν άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση μ' αυτήν, με έκανε να νιώθω τόσο άσχημα.
Επίσης, με προβλημάτισαν τα ονόματα των ηρώων. Κάθυ Χ., Τόμι Ν., κλπ κλπ. Πως ακριβώς έπαιρναν τα παιδιά το όνομά τους;
Η ταινία μου άρεσε επίσης πάρα πολύ. Μια απορία: Καταλάβατε τι ήταν οι μεταλλικές ταυτότητες/κλειδιά που είχαν στα χέρια τους; Δεν θυμάμαι να αναφέρονται πουθενά στο βιβλίο.
Έγραψα πάλι την ιστορία της ζωής μου... Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ Ίζι για την πρόταση και για την προειδοποίηση να αποφύγω τα σπόιλς. Προτείνω κι εγώ με τη σειρά μου σε όσους δεν το έχουν διαβάσει, να το βάλουν οπωσδήποτε στη λίστα τους.
Ελπίζω μέσα στους επόμενους μήνες (όταν θα μου περισσεύουν χρήματα) να πάρω και τα άλλα 2 βιβλία που μου πρότεινες. Νομίζω πως θα μου αρέσουν εξίσου!
Σημ.: Δεν νομίζω να αποκαλύπτω κάτι απ' την πλοκή, γι' αυτό δεν έβαλα πουθενά πλοκές. Πάντως αν νομίζεις, Ίζι πως θα έπρεπε σε κάποια σημεία να μπουν, feel free to do it.