Διάβασε ένα αγαπημένο μου βιβλίο — 4 (Οκτ 2014)

@Διχασμένη: Αγόρασα χτες το Κορίτσι με το Σκουλαρίκι και θα το διαβάσω μέσα στο Πάσχα. Θα επιστρέψω με εντυπώσεις σε 1-2 βδομάδες! :))))

Διάβασα μέσα στις πασχαλινές διακοπές το Κορίτσι με το Σκουλαρίκι. Ήταν πολύ ενδιαφέρον, κυρίως διότι με ταξίδεψε σε μία εποχή που δεν έχω συνηθίσει, και βέβαια γιατί η ιστορία είναι από την πλευρά της υπηρέτριας και όχι των αφεντικών. Το γράψιμο ήταν πολύ παραστατικό, οι χαρακτήρες ολοκληρωμένοι και μου έδωσε μια γενική αίσθηση της χρονικής αυτής περιόδου. Καταστεναχωρήθηκα στο τέλος για την Χριτ- είναι θλιβερό το για πόσους αιώνες οι γυναίκες χωρίς λεφτά ή/και καταγωγή ήταν είχαν μηδαμινές δυνατότητες να επιλέξουν οι ίδιες πώς θα ζήσουν τη ζωή τους... Μου άρεσε το βιβλίο σε γενικές γραμμές, ήταν πολύ ατμοσφαιρικό και ιδανικό για το Πάσχα! :))))

Αφού το διάβασα είδα και την ταινία, η οποία μου επίσης μου άρεσε: ήταν πολύ πιστή στο βιβλίο (αν και έκοψε μερικές λεπτομέρειες που κάνουν την ιστορία να "δένει" περισσότερο) είχε καλή μουσική και βέβαια κορυφαία ερμηνεία από τον Κόλιν Φερθ! :γιούπι:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
χαχαχαχα κακίες, όπως πάντα. :ρ
Ιωάννα μου, είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει. :))

Υπάρχει ενδιαφέρον για καινούριο "διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο;". Έχει περάσει αρκετός καιρός. Ή να το αφήσουμε για μετά το καλοκαίρι; Για πείτε.

Εγώ θέλω να διαβάσω και τις 3 προτάσεις σου. Οπότε θα συμμετέχω σε καινούριο "διάβασε το αγαπημένο μου βιβλίο" μόνο αν έχω ξεμπερδέψει με το παλιό.

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Εγώ δεν έχω διαβάσει τον Ντοστογιέφσκι, όμως δεν ξέρω αν θα το πιάσω σύντομα. Καλά, ας περιμένουμε να δούμε αν θέλει κανείς. Προς το παρόν δεν βλέπω ανταπόκριση.

Χαριποτερίστρια, μη νομίζεις ότι σε ξέχασα! Έχω πάρει το βιβλίο που μου πρότεινες(Λογικη κι ευαισθησία, της Ώστεν) και το έχω ξεκινήσει. Αν και μάλλον δε θα το διάβαζα από μόνη μου, μου αρέσει καθώς όλα τα περιστατικά τυλίγονται με μια λεπτή ειρωνία, η οποία αμφισβητεί μέσα από την αποδοχή των καθιερωμένων.
Αργησα τόσο πολύ να το ξεκινήσω, γιατί ήθελα να το παραγγείλω στα αγγλικά απ' το Amazon και όταν ήρθε διάβαζα κάτι άλλο, το οποίο ήθελα να τελειώσω πριν ξεκινήσω το επόμενο. Επίσης μάλλον θ' αργήσω κάπως να το τελειώσω, καθώς είναι στα αγγλικά, οπότε πρέπει να το διαβάζει κανείς λέξη λέξη για να το καταλάβει πλήρως και να το απολαύσει!

Last edited:
Μιας που το αναφέραμε, ούτε εγώ σε ξέχασα @Κόρτο, μετά την εξεταστική μου θα ξεκινήσω το Σιντάρτα του Έσσε. :))

Το Τοστ Ζαμπόν είναι το πρώτο βιβλίο του Μπουκόφσκι που διάβασα και μου άρεσε πάρα πολύ!! Κυρίως, γι' αυτή την αίσθηση ότι ο συγγραφέας δεν κάνει καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να γράψει την ιστορία ή για να προσελκύσει τον αναγνώστη του. Όλα μοιάζουν αβίαστα, σαν να διηγείται τη ζωή του σ' ένα φίλο του.
Τον Χένρι τον κατασυμπάθησα! Και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπόρεσα να μην τον συγκρίνω με κάποιους παλιούς συμμαθητές μου, αλάνια πειραιώτικα, "σκληροί τύποι" κι αυτοί.
Διάβασα και τη συζήτηση που κάνατε εδώ σχετικά με τις μεταφράσεις. Η αλήθεια είναι πως κι εμένα κάποιες λέξεις και εκφράσεις μου χτυπούσαν παράξενα, στη μετάφραση Μπαμπασάκη. Άλλες πάλι μου προκάλεσαν την αίσθηση πως ο ήρωας χρησιμοποιούσε μια πιο επιτηδευμένη λέξη επίτηδες, για να ειρωνευτεί. Πάντως θα ήθελα να διαβάσω το βιβλίο κι από άλλη μετάφραση. Ξέρετε αν κυκλοφορεί ακόμα από τις εκδόσεις γράμματα;
Τέλος πάντων, εξαιρετικό βιβλίο! Με έκανε να γελάσω, να λυπηθώ, να εκνευριστώ, να προβληματιστώ και σε μερικές σκηνές να μείνω για ώρα με το στόμα ανοιχτό (δεν τις γράφω εδώ γιατί τις έχετε πει ήδη στην παρουσίαση του Φαροφύλακα). Ο, τι και να λέει ο Χρήστος, εγώ ευχαριστώ την Ίζι που μου το πρότεινε!! Άντε, μόνο ο σκοτεινός τόπος μου έμεινε τώρα!:)))

Σημ.: Ίζι, μην αγχώνεσαι με τον Ντόστο. Επειδή εγώ είμαι τρελή και θέλω να τα διαβάσω και τα τρία, δεν πρέπει να το κάνεις κι εσύ!

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ιωάννα, χαίρομαι που σου άρεσε κι αυτό! Ο Χένρι είναι κεντρικός χαρακτήρας και στο Ταχυδρομείο, τις Γυναίκες, τον Άνθρωπο για Όλες τις Δουλειές, το Χόλιγουντ και πολλά διηγήματα (Χρήστο, ξεχνάω κάτι; ). Μια που τον συμπάθησες, νομίζω θα σου αρέσουν κι αυτά. Πολύ εύστοχο το αρχικό σου σχόλιο. Κι εγώ νιώθω ότι ο Μπ. είναι ο αθυρόστομος, οξύθυμος κι αξιαγάπητος αλκοολικός θείος που διηγείται ιστορίες απ' τη ζωή του, χύμα σε μια πολυθρόνα στις 3 το πρωί.

Last edited:
@ Ιωάννα, σχετικά με αυτό που λες για την αβίαστη γραφή του, αν διαβάσεις αυτό εδώ το ποίημα του θα καταλάβεις ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Έκανε πολύ καλά η Ίζι που σου πρότεινε το συγκεκριμένο απ'τα βιβλία του, για μένα είναι το ιδανικό για την πρώτη επαφή με τον Μπουκόφσκι. Το λέω αυτό γιατί, πέρα φυσικά απ'το ότι μου άρεσε πάρα πολύ, διαβάζοντας σε πρώτη φάση για τα παιδικά του χρόνια κι αυτά που πέρασε, καταλαβαίνουμε αρκετά για εκείνον και μετά βλέπουμε με άλλο μάτι τα υπόλοιπα βιβλία του. Κι απ'τη στιγμή που μιλάμε για έναν βιωματικό συγγραφέα έχει μια σημασία αυτό, πιστεύω.

Απ'όσο είδα κυκλοφορεί ακόμα η έκδοση απ'τα Γράμματα. Όπως και να'χει, αν τύχει να τον ξαναδιαβάσεις, θα σου έλεγα να δοκιμάσεις και κάποιον άλλον μεταφραστή για να δεις ποιος σου ταιριάζει καλύτερα.:)

@ Ίζι, όχι, δεν ξέχασες κανένα απ'τα βιβλία που πρωταγωνιστεί ο Χένρι.:μπράβο:

Last edited:
Χαριποτερίστρια, μη νομίζεις ότι σε ξέχασα! Έχω πάρει το βιβλίο που μου πρότεινες(Λογικη κι ευαισθησία, της Ώστεν) και το έχω ξεκινήσει. Αν και μάλλον δε θα το διάβαζα από μόνη μου, μου αρέσει καθώς όλα τα περιστατικά τυλίγονται με μια λεπτή ειρωνία, η οποία αμφισβητεί μέσα από την αποδοχή των καθιερωμένων.
Αργησα τόσο πολύ να το ξεκινήσω, γιατί ήθελα να το παραγγείλω στα αγγλικά απ' το Amazon και όταν ήρθε διάβαζα κάτι άλλο, το οποίο ήθελα να τελειώσω πριν ξεκινήσω το επόμενο. Επίσης μάλλον θ' αργήσω κάπως να το τελειώσω, καθώς είναι στα αγγλικά, οπότε πρέπει να το διαβάζει κανείς λέξη λέξη για να το καταλάβει πλήρως και να το απολαύσει!
Α, χαίρομαι πολύ που σου αρέσει! Στα αγγλικά δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αν και το έχω αγοράσει εδώ και κάτι χρόνια...!

Η αλήθεια είναι ότι το άφησα πολύ καιρό αυτό το παιχνίδι κ νιώθω άσχημα, πάντως Αστραιε, η Πιανίστρια εξακολουθούσε να είναι στην λίστα μου και ήρθε η ώρα να πάρει την σειρά της. :)
Είναι η καλοκαιρινή μου βιβλιοαγορά :γιούπι:

Αντε, τελειωνετε σιγα- σιγα, να το ξανακανουμε το φθινοπωρο οποτε θα εχουμε μαζευτει ολοι στα σπιτια μας. :)))

Κι εγώ μέσα στο καλοκαίρι έχω σκοπό να το διαβάσω, αλλά βρε σεις να κάνω μια ερώτηση γιατί είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω και δεν πολυγνωρίζω; :μαναι: Κάνουμε κάποια παρουσίαση σε άλλο νήμα σχετικά με το βιβλίο, σε κάποια ήδη υπάρχουσα...; Πώς ακριβώς γίνεται;

Βάγγυ, γράφεις εδώ τις εντυπώσεις σου για να τις διαβάσει το ταίρι σου και όλοι όσοι έπαιξαν. Αν όμως θες να κάνεις παρουσίαση του βιβλίου σε ξεχωριστώ νήμα ή να σχολιάσεις κάτι σε παρουσίαση που ήδη υπάρχει, δεν βλέπω γιατί να μην το κάνεις...:χμ: αλλά ας πουν κι οι πιο παλιοί.