Διαρκές (αργό) λεξικοπαίγνιο

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Μιας και εθιστήκαμε στα παιχνίδια και δεν έχουμε κανονίσει κάτι για "ονλάιν", ας δοκιμάσουμε την ιδέα του Φαροφύλακα για ένα αργό λεξικοπαίγνιο.

Στείλτε μου ορισμούς για την παρακάτω λέξη με π.μ., οι οποίοι θα αναρτηθούν την Δευτέρα:

Χιλοϊδές

Πεταλούδα

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι περισσότεροι ορισμοί που ακολουθούν το λήμμα που παρατίθεται είναι παραπλανητικοί και αποτελούν μέρος παιχνιδιού!
================================================== ====================

Ένας από τους παρακάτω ορισμούς είναι ο σωστός. Στείλτε μου με π.μ. το νούμερο της επιλογή σας (όσοι στείλατε ορισμούς) και τα αποτελέσματα του λεξικοπαίγνιου θα αναρτηθούν αύριο Τρίτη 15/02:

1. χειλοειδές (το) φυτό της οικογένειας των χειλανθών, του οποίου τα άνθη έχουν σχήμα ανθρώπινων χειλέων.

2. χηλοειδές (το) όγκος που είναι σκληρός, με κοκκινωπό ή λευκό χρώμα και στιλπνή επιφάνεια.

3. χιλοϊδές (το) διακριτικό σχήμα στα άνθη που παίρνει μια κατηγορία των ψυχανθών και τα κάνει να μοιάζουν σαν ανθρώπινα χείλη.

4. χειλοΐδες (οι) διογκωμένες φλέβες στην περιοχή γύρω από τα χείλη του προσώπου. Αποτελούν πάθηση και θεραπεύονται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

5. χηλοειδές (το) αυτό που έχει σχήμα οπλής, χηλής.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
που να πάρει η οργή, ήμουν βιαστικός και δεν είδα σωστά τον τόνο κι ο ορισμός μου είναι σαν μύγα μέσ' στο γάλα. Δικό μου είναι το 4 και θεωρώ πως είμαι εκτός παιχνιδιού! :νατώρα:

κι εσύ, βρε καλή μου, Πεταλούδα, δεν το είδες να μου το πεις; :ωιμέ:

Πεταλούδα

Ένας τόνος είναι αρκετός να φέρει την καταστροφή.. Συγνώμη Φαροφύλακα. :συγνώμη:
Τα αποτελέσματα:

1. Φένια - ψήφισε 5
2. Λεξικό Δημοτικής «Υδρόγειος» -
3. Λορένα - ψήφισε 1
4. Φαροφύλακας -
5. Δροσούλα - ψήφισε 5

Στον ορισμό του λεξικού κόπηκε μόνο η φράση «ο όγκος ο συγγενής προς το ίνωμα», για να είναι συμβατός με τους υπόλοιπους.
Μπράβο σε όλους σας! Επειδή όμως σαν μάνα (αυτοματιάστηκα :ουχ: ) θαλάσσωσα γενικώς το πρωτοεμφανιζόμενο αργό λεξικοπαίγνιο, δεν μπορώ να βάλω βαθμολογία. Έβαλα και ορισμό συμμετέχοντα που δεν έπρεπε, μπερδεύτηκε και μπήκε στο γουγλί, μετά βέβαια τον ορισμό που μου έστειλε, ξεχάστηκε δηλαδή ότι έχουμε και δεύτερο γύρο.
Οπότε ας πούμε ότι το παίξαμε αυτό σαν «ζέσταμα» και ας προχωρήσουμε ταχέως στην επόμενη γύρα, αν συμφωνούν και οι υπόλοιποι. :)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Χμ.. πήγε λίγο στραβά αλλά δεν πειράζει. :)

Κάποιες παρατηρήσεις για τους πιο πάνω ορισμούς:

Λορένα, ο ορισμός σου προδίδεται πως δεν είναι από λεξικό διότι εφόσον στο ερμήνευμά σου η λέξη ετυμολογείται κατά τα "χείλη" θα έπρεπε να έχει και αντίστοιχη ορθογραφία: χειλοειδές και όχι χιλοειδές, λοιπόν.

Δροσούλα, κι ο δικός σου ορισμός ψιλοπροδίδεται καθώς, εφόσον είναι επίθετο όπως μας το προτείνεις, θα έπρεπε, ως λήμμα λεξικού, να είναι στο αρσενικό και να μην συνοδεύεται από άρθρο (χηλοειδής). Εάν πάλι το εννοείς ως ουσιαστικό τότε θα έπρεπε να είχε ερμήνευμα που να μας εξηγεί περί ποιου ακριβώς αντικειμένου πρόκειται.

Όμως μικρό το κακό. Είδατε πως ξεγελάστηκα κι εγώ πιο πάνω. :)

Θα πρότεινα να προχωρήσουμε σε νέα γύρα με μάνα και πάλι την Πεταλούδα. :πάνω:

Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες και μην ξεχνάτε: ψάχνουμε τον ορισμό που έβαλε η μάνα (έναν ορισμό που τον αντέγραψε από κάποιο λεξικό) και άρα δεν γίνεται να ψηφίσουμε τον δικό μας.

Τί λέτε, ξαναπάμε; (Πεταλούδα, οκ για μάνα; :ναι:)

Πεταλούδα

Δροσούλα, κι ο δικός σου ορισμός ψιλοπροδίδεται καθώς, εφόσον είναι επίθετο όπως μας το προτείνεις, θα έπρεπε, ως λήμμα λεξικού, να είναι στο αρσενικό και να μην συνοδεύεται από άρθρο (χηλοειδής). Εάν πάλι το εννοείς ως ουσιαστικό τότε θα έπρεπε να είχε ερμήνευμα που να μας εξηγεί περί ποιου ακριβώς αντικειμένου πρόκειται.

Τί λέτε, ξαναπάμε; (Πεταλούδα, οκ για μάνα; :ναι:)
Μια μικρή παρατήρηση: το άρθρο το πρόσθεσα εγώ για να μην διαφέρουν οι ορισμοί.

Ευχαριστώ Φαροφύλακα, αλλά δεν πειράζει, ας κάνει άλλος μάνα. Θα ξαναέρθει η σειρά μου. :)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
χμ.. σου τύχανε δύσκολα, Πεταλούδα. Άρθρα παίρνουν τα ουσιαστικά, τα επίθετα όχι και άρα πρέπει να ξεχωρίζουμε ως τί μέρος τού λόγου εννοεί ο κάθε παίκτης το λήμμα. Τις περισσότερες φορές δεν θα προκύψει θέμα μα νά που εδώ υπήρξε τέτοια περίπτωση.

Για να δώσω ένα παράδειγμα, πάντως, για το /ιλεκτρικός/ μπορούμε να πούμε ηλεκτρικός και να εννοήσουμε τον σιδηρόδρομο, ουσιαστικό λοιπόν [ηλεκτρικός (ο)], ή να εννοήσουμε το επίθετο ηλεκτρικός [ηλεκτρικός -ή -ό], όπως βλέπετε με διαφορετικές σημειώσεις.

Δεν πειράζει, ας κάνω εγώ μάνα μέχρι να πάρουμε λίγο μπρος, κι εφόσον συνεχίζουμε να έχουμε ενδιαφέρον.

Ελπίζω να μην γνωρίζετε, λοιπόν, την λέξη:

/μιλιόρα/

ώστε να έρθετε με υπέροχα ευρηματικούς και τυχαίους ορισμούς. :))))

Στείλτε μου ορισμούς μέχρι αύριο (Πέμπτη) βράδυ στις 9:00 μ.μ. οπότε και θα αναρτήσω τους ορισμούς που έλαβα.

Πάμε πάλι; :ναι:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
ΠΡΟΣΟΧΗ: οι περισσότεροι ορισμοί που ακολουθούν το λήμμα που παρατίθεται είναι παραπλανητικοί και αποτελούν μέρος παιχνιδιού!
======================================================================

Επιλέξτε τον ορισμό που πιστεύετε πως προέρχεται από το λεξικό που άνοιξα και στείλτε μου τον αριθμό με π.μ. μέχρι αύριο στις 9:00 το βράδυ.

Όποιος έστειλε ορισμό οφείλει να συμμετάσχει και σε αυτήν την φάση.

Οι ορισμοί είναι με τελείως τυχαία σειρά (χρησιμοποίησα γεννήτρια τυχαίων αριθμών).

:)

μηλιόρα (η) : γούνα κατασκευασμένη από μικρόσωμες αλεπούδες της Σιβηρίας, (ρενάρ αρζαντέ).

μιλιώρα (η) : γυναίκα που μιλάει ακατάπαυστα, χωρίς ανάσα.

μιλιόρα (η) : θηλυκό πρόβατο με ηλικία ενός έτους ή που βρίσκεται στην πρώτη εγκυμοσύνη.

μηλιόρα (η) : η νεογέννητη, μέχρι ενός έτους, γίδα.

μηλιώρα (η) : ξύλινος κάδος αποθήκευσης μήλων.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Οι ορισμοί ανήκαν στους:
1) Δροσούλα
2) Πεταλούδα
3) Λεξικό Μπαμπινιώτη
4) Κικίτσα
5) Φένια​

Η Κικίτσα γνώριζε την λέξη κι αυτό έχει πάντα σαν αποτέλεσμα να κατευθύνει τους παίκτες προς την σωστή μεριά αφού δύο ορισμοί συμπίπτουν αποκαλυπτικά. Και πράγματι, όλοι διαλέξαν το τρία, που είναι και το σωστό, κερδίζοντας 2 βαθμούς έκαστος κι η Κικίτσα παίρνει άλλους 2 διότι έδωσε και σωστό ορισμό στην πρώτη φάση!

( Αλήθεια, Κικίτσα, έχω την περιέργεια από πού την ήξερες την λέξη; Είσαι από κτηνοτροφική περιοχή ή σου έτυχε σε κανένα ανάγνωσμα; )

Έτσι έχουμε:

Κικίτσα: 4
Δροσούλα: 2
Πεταλούδα: 2
Φένια: 2

Μπράβο, ομάδα! :)))

Θα ήθελα να παρακαλέσω για το εξής: να μην γκουγκλίζετε σε καμία περίπτωση, ακόμα και αφού έχετε στείλει την επιλογή σας. Γκούγκλισμα επιτρέπεται μοναχά αφού αναρτηθούν τα αποτελέσματα οπότε λήγει και η γύρα. Από εκεί και πέρα, εμπιστευόμαστε στην καλή διάθεση όλων μας και για να πω την αλήθεια, είμαι τελείως βέβαιος πως όλοι παίζουμε τίμια και μπράβο μας (το έχω διαπιστώσει ξανά και ξανά και για εμένα είναι το πιο σημαντικό από όλα!) :πάνω:

Ποιος κάνει μάνα;

Αυτό το αργό λεξικοπαίγνιο δε με συναρπάζει όπως το ζωντανό. Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος να λείψει για ένα διάστημα (κρίνω εξ ιδίων) και να "φθαρεί" ο γύρος. Παρόλο που συνήθως κοιμάμαι νωρίς, είμαι διατεθειμένος για ένα όμορφο ξενύχτι με την όμορφη παρέα! ;)
Αν κανονίσουμε το πρόγραμμά μας και βρούμε αρκετοί μια πρόσφορη ώρα αντάμωσης (πχ 20:00) θα ήταν κάτι ιδανικό.