Διαφορά πρώην και τέως...

Ακούγοντας αρκετά συχνά στα ΜΜΕ την έκφραση "ο τέως βασιλίας της Ελλάδας", μου δημιουργήθηκε η απορία γιατί ποτέ κανείς δεν αναφέρετε σε αυτόν ως "ο πρώην βασιλιάς";; Θεωρώ πως υπάρχει κάποια διαφορά στην έννοια των 2 επιθέτων αλλά δεν μπορώ να την εντοπίσω...

Βέβαια ακούμε συχνα ο τέως αλλά και ο πρώην συζυγός μου!!!:)

Εσείς τι λέτε;;
 
Ότι δίπλα στον βασιλέα δεν μπορεί να μπει μια απλή λέξη όπως το πρώην, ενώ το τέως δείχνει ένα κύρος. Για εμένα (χωρίς να είμαι φιλόλογος βέβαια) το τέως απλά είναι αρχαιοπρεπέστερο (άρα και πιο βλαχο-επίσημο) από το πρώην και γενικά ο θεσμός της βασιλείας (στην Ελλάδα τουλάχιστον) έχει μια έλξη προς την βλαχο-επισημότητα)

Βέβαια το ποιο ηλίθια κουφό το βρήκα στο βλογ του φασιστόπαπα από την Πάτρα όπου σε αναφορές προς τον προηγούμενο πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο (ο οποίος κλαδεύτηκε από τα απόνερα της Βαβυλιάδας) ο πατριάρχης αναφέρεται σαν ο "Πατριάρχης Πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίος" δηλαδή άλλαξαν όνομα τα Ιεροσόλυμα; Και πώς λέγονται τώρα Σόλυμα; (Λογικό. Με αυτά που γίνονται -και γινόταν- εκεί τι σχέση έχουν με το Ιερό; )


Να συμπληρώσω ότι και στις δυο περιπτώσεις για εμένα ο σωστός όρος είναι έκπτωτος. Και στις δύο περιπτώσεις η απομάκρυνση από τον θρόνο δεν έγινε με δική τους πρωτοβουλία. Νυν βασιλιάς των Ελλήνων δεν υπάρχει ώστε να είναι ο Κων/νος πρώην βασιλιάς. Ο Ειρηναίος 10 χρόνια μετά δεν αναγνωρίζει την καθαίρεσή του άρα και τον διάδοχό του.
 
Last edited:
Κόρτο συμφωνώ με τα όσα λες για το Ιερατείο και επαυξάνω!!

Όσο αφορά τα 2 επίθετα και γω χωρίς να είμαι φιλόλογος θεωρώ πως η διαφορά τους είναι στην διαδοχή... Ή ακομά σκεφτηκά πως ο πρώην μπορεί να γίνει νυν ενώ ο τέως ίσως όχι!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θεωρώ πως πρόκειται για παγειωμένη φράση-τίτλο (τέως βασιλιάς). Προσωπικά, προτιμώ να χρησιμοποιώ το όνομα (π.χ. κος Γλύξμπουργκ) κι από σήμερα κι εμπρός, μετά την κουβέντα, αν είναι να πω κάτι παραπάνω, θα πω "πρώην".
 
Φάρε, εγώ τον λέω Κώστας Βασιλήας :)))) . Αν θέλει να έρχεται στην Ελλάδα χρείαζεται ονοματεπώνυμο!!

Όσο αφορά το θέμα τους τέως και του πρώην νομίζω πως ισως υπάρχει μια κρυμμένη γλωσσολογική διαφορα...
 
Last edited:
Υπάρχει διαφορά.

Με το "τέως" εννοούμε τον αμέσως προηγούμενο δηλαδή δεν υπήρξε άλλος μετά απ' αυτόν. Εχει και την σημασία του πιο πρόσφατου. Με το "πρώην" εννοούμε όλους τους προηγούμενους.
 
@Κόρτο αυτό ισχύει, το λέει το λεξικό του Μπαμπινιώτη τουλάχιστον. Τώρα αν τηρείται στην πράξη είναι άλλο πράγμα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
και το ονλάιν του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη δίνει: που ήταν αμέσως πριν από το σημερινό ή που είναι ο τελευταίος της σειράς.
 
Μεταλλαγμένη και Φάρε αυτό που είπατε μου ακούγεται λογικό!!!

@Κόρτο: Πολλά χρησιμοποιούν καταχρηστικά οι πολιτικοί μας!!!!
 
Για να το διασκεδάσουμε λίγο με τον "τέως". Μαθητής μου στο σχολείο (Α΄γυμνασίου) με ρώτησε κάποτε: "Κύριε, τι είναι ο ... πέος βασιλιάς;" Και μια και γίνεται λόγος περί ... πέους, άλλο ένα μαργαριτάρι από άλλον μαθητή (πάλι της Α΄γυμνασίου) σε διαγώνισμα στην εισαγωγή της Οδύσσειας: "τα πέη του Ομήρου ήταν δύο, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια". Ένας μη συνειδητός αναγραμματισμός που έβγαλε πολύ γέλιο!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μια κοπέλα μου είχε διηγηθεί πως (νομίζω στο Πανεπιστήμιο; κάποια φοιτήτρια; ) έκλινε: ο πους, του πέους :χαχα:

Συμβαίνουν αυτά και δίνουν το απαραίτητο χαμόγελο στα χείλη μας. :ναι:
 
Top