Δυναμικές ηρωίδες

Απο μικροι διαβαζουμε παραμυθια που η πριγκιπισσα δεν κανει τιποτα και περιμενει να την σωσει ο καλος πριγκιπας απο την κακια μαγισσα, αδελφη κτλ. Σε αυτο το νημα θελω να μιλησουμε για ηρωιδες δυναμικες, ανεξαρτητες που δεν εχουν αναγκηκανενας πριγκιπα που μπορουν και τα καταφερνουν μονες τους, που ξεχωριζουν.

Αρχικα θα βαλω την αγαπημενη μου Λισμπετ Σαλαντερ, η οποια ειναι μια πολυ δυνατη ηρωιδα, οσοι εχετε διαβασει την τριλογια Λαρσον καταλαβαινεται τι εννοω.

Αλλη ειναι η Φραγκογιαννου απο την φονησα του Παπαδιαμαντη. Θελει πολυ θαρρος για να κανει τους φονους, δεν το εκανε απο κακια, αλλα για να βοηθησει, ειναι μια γυναικα που εχει περασει πολλα.

Αννα Καρενινα του Τολστοι, αφηνει τα παντα για τον ερωτα της. Αφηνει το ονομα της και δεν την νοιαζσι η κατακραυγη της κοινωνιας, κανει αυτο που θελει.

Τελος Μαργαριτα Γκωτιε του Δουμα,οι κυρια με τις καμελιες. Η θυσια της για τον ερωτα της με κανει και την θεωρω πολυ δυναμικη ηρωιδα.

Πιο δυναμικη γυναικα απο την Σκαρλετ Ο' Χαρα δεν εχει ξαναπερασει στην παγκοσμια λογοτεχνια! Μπορει να ειναι το πιο εκνευριστικο πλασμα εβερ σε μυθιστορημα αλλα οφειλω να παραδεχτω οτι εχει πολλα κοτσια. :ναι:

Δεν ξέρω για τη δεύτερη, τρίτη, τέταρτη κτλ. Ξέρω μόνο για την πρώτη, και τ' όνομα της είναι Λίσμπετ Σαλάντερ... τελεία & παύλα :σύμφωνοι:
...μόνο την τριλογία των ταινιών είδα, φαντάσου και να τα διαβάσω δλδ!

Μου αρέσουν και μένα οι δυναμικές ηρωίδες νομίζω πως η Λύρα της τριλογίας του Πούλμαν είναι από τις καλύτερες. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες και δυναμικές είναι οι γυναίκες στον Τροχό του Χρόνου του Τζόρνταν.

Οι αγαπημένες μου δυναμικές ηρωίδες:
Η Μιλένα Σαρακάλι Μοτζέσκα από το βιβλίο "Σε δεσμά κόκκινων ρόδων" του Τζέφρι Μουρ
Η Αδέλα δε Οτέρο από το βιβλίο "Ο δάσκαλος της ξιφασκίας" του Αρτούρο Πέρεθ Ρεβέρτε
Η Μαρία Μαγδαληνή Θεοτόκη από το βιβλίο "Έκπτωτοι Άγγελοι" του Ρόμπερτσον Ντέιβις.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αγαπημένη δυναμική ηρωίδα η μοιραία Ναστάζια Φιλίπποβνα από τον "Ηλίθιο" του Ντοστογιέφσκη.

Και με τον δικό της σύχρονο και πολύ δυναμικό τρόπο το Κορίτσι με το Τατουάζ δηλ. η Λίσμπετ Σαλάντερ του Στινγκ Λάρσον.

Νταινερις η θυελλογεννητη του GAME OF THRONES μακράν.
Μου αρέσουν και μένα οι δυναμικές ηρωίδες νομίζω πως η Λύρα της τριλογίας του Πούλμαν είναι από τις καλύτερες. Επίσης πολύ ενδιαφέρουσες και δυναμικές είναι οι γυναίκες στον Τροχό του Χρόνου του Τζόρνταν.
Άσχετο αλλά ο Τροχός του Χρόνου είναι μια σειρά που με ενδιαφέρει παρα πολυ όμως με κολλάει το μέγεθός της μοιάζει ατελείωτη.Τι λες αξίζει τα λεφτά της;

Άσχετο αλλά ο Τροχός του Χρόνου είναι μια σειρά που με ενδιαφέρει παρα πολυ όμως με κολλάει το μέγεθός της μοιάζει ατελείωτη.Τι λες αξίζει τα λεφτά της;
Εγώ την ξεκίνησα από την ελληνική μετάφραση αλλά το κόστος ήταν δυσβάστακτο καθώς κάθε βιβλίο «έσπαγε» σε δύο στη μετάφραση με κόστος (τότε - τώρα δεν ξέρω) 25€, δηλ 50€ το βιβλίο! Έτσι μετά το δεύτερο το γύρισα στις εκδόσεις στα αγγλικά και με ένα κόστος περίπου 8€ το βιβλίο το έφτασα μέχρι το τέλος σχεδόν. Μέσα Δεκεμβρίου περιμένω και το τελευταίο που κλείνει τη σειρά. Το κόστος βέβαια μοιράστηκε σε περίπου 5 χρόνια.

Αναπόφευκτα σε τόσο μεγάλο έργο άλλα βιβλία είναι καλύτερα και άλλα χειρότερα! Κάπου στη μέση απλώνει πολύ τις πλοκές αλλά στο τέλος τις μαζεύει, όχι ίσως ιδανικά αλλά παράπονο δεν έχω. Νομίζω για «άπλωμα» έχει κατηγορηθεί και ο Μάρτιν.

Συμπέρασμα: αν δε φοβάσαι τα αγγλικά και τα παίρνεις με 5 έως 8€ το βιβλίο αξίζει και με το παραπάνω. Το ίδιο ισχύει αν βρεις σε καλή τιμή την ελληνική μετάφραση (πολύ προσεγμένη είναι αλήθεια). Υπόψιν συνολικά είναι 14 βιβλία!

Συμπέρασμα: αν δε φοβάσαι τα αγγλικά και τα παίρνεις με 5 έως 8€ το βιβλίο αξίζει και με το παραπάνω. Το ίδιο ισχύει αν βρεις σε καλή τιμή την ελληνική μετάφραση (πολύ προσεγμένη είναι αλήθεια). Υπόψιν συνολικά είναι 14 βιβλία!
Ήσουν κατατοπιστοκότατος ευχαριστώ.Δυστυχώς δεν είμαι πολυ δυνατός στην αγγλική γλώσσα.Αλήθεια είναι τόσα πολλά τα βιβλία;Μου θυμίζει μία αλλη λατρεμένη μου σειρά,το DUNE που μόλις διάβασα το πρώτο μετά δε μπορούσα να σταματήσω καταλήγοντας με 11 τόμους στη βιβλιοθήκη μου,σε καλύτερες οικονομικά εποχές ομως.

Ήσουν κατατοπιστοκότατος ευχαριστώ
Παρακαλώ!

Ναι είναι 14 βιβλία όλη η σειρά. Να τονίσω για άλλη μια φορά ότι δεν γνωρίζω σε τι σημείο και σε τι τιμές βρίσκεται η ελληνική μετάφραση γιατί την παράτησα από το 2ο βιβλίο λόγω κόστους.

Πολλές οι δυναμικές, ανεξάρτητες ηρωίδες στα βιβλία μου...ευτυχώς!

Η Μέγκυ από Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας της ΜακΚάλοου.

Η Λιζ Μπένετ της Περηφάνειας & Προκατάληψης. Ακόμη κι η Άννα Έλλιοτ της Πειθούς της Ώστεν βγάζει έναν ήρεμο δυναμισμό, που μου αρέσει πολύ.

Η Ευταλία από τις Μάγισσες της Σμύρνης της Μεϊμαρίδη.

Η Αθηνά του Κώστα Καρακάση.

Η Κατ από το Οχτώ της Νέβιλ κι αργότερα η κόρη της, η Αλεξάνδρα από τη Φωτιά.

Η Ερμιόνη Γκρέιντζερ από τον Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Η Αντιγόνη του Σοφοκλή.

Μολονότι έχω δει μόνο την ταινία, πιστεύω ότι η Σκάρλετ από το Όσα Παίρνει ο Άνεμος της Μίτσελ ήταν όντως ιδιαίτερα δυναμική.

Δυναμικές γυναίκες που τράβηξαν την προσοχή μου:
Λωξάντρα από το ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου
Θοδωρούλα από το "Λεηλασία μιας ζωής" του Αντώνη Τραυλαντώνη
Κατερίνα Μακρή από το "η κυρία Ντορεμί" της Λιλίκας Νάκου
Εκάβη από το "Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή
Μάρθα από το "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ"του Εντουάρντ Άλμπι
Νάντια από το ομώνυμο έργο του Αντρέ Μπρετόν
Μολ Φλάντερς από το ομότιτλο βιβλίο του Ντάνιελ Ντεφόου
συνεχίζεται...

Δυναμικές και ανεξάρτητες 🤔 δηλαδή όσες δεν ανήκουν στην κατηγορία "damsel in distress" (?) Σίγουρα έχω συναντήσει, κυριώς στο romance genre (λίγες, υπάρχουν όμως), αλλά επειδή έχω μια αδυναμία στους... περιθωριακούς τύπους, και τον δυναμισμό τον έχω αλλιώς στο κεφάλι μου, θα πω αυτές που μου έρχονται, χωρίς πολλή σκέψη.
Ολύμπια Μπινιούσκι (Geek love της Κάθρην Νταν)
Αϊσερλέι (Κάτω από το δέρμα του Μισέλ Φέιμπερ).
Για την τελευταία δεν μπορώ να πω πολλά χωρίς να αποφύγω σπόιλερ, αλλά αξίζει να αναφερθεί ότι ο Φέιμπερ ξέφυγε από την συνηθισμένη σκοπιά ενός άντρα συγγραφέα. Ο τρόπος που χειρίστηκε την ηρωίδα του, και όσους βρίσκονταν γύρω από αυτήν, ήταν μεγάλη έκπληξη.

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Αγαπημένη δυναμική ηρωίδα η μοιραία Ναστάζια Φιλίπποβνα από τον "Ηλίθιο" του Ντοστογιέφσκη.
Ετοιμαζόμουν να γράψω ακριβώς αυτο!
Πολύ δυναμική, μαχητική, εξυπνη.
Γυναίκα που παρά την εποχή πατούσε στα πόδια της, διαφέντευε το καράβι της ζωής της, σήκωσε κεφάλι και έκανε όλους τους άντρες ζάφτι.
Τσαγανό σαν το δικό της ειναι αξιοθαύμαστο.
Άσε που την ερωτευτηκε και ο Πρίγκιπας!!:))))