Εδουάρδος Σιρέ (Ed. Schure): "Οι μεγάλοι Μύστες"

Είμαι ο πρώτος του φόρουμ που παρουσιάζει βιβλίο για αποκρυφισμό, οπότε μάλλον ανάγομαι στον "περίεργο". Τι ωραία! Να ξέρετε ότι θα 'ξηγηθώ λίγο περίεργα οπότε οι σκεπτικιστές είτε να αποχωρίσουν είτε να ξέρουν ότι θα γελάσουν, πάντως δεν ψήνομαι να απαντήσω σε ερωτήσεις τύπου "καλά κάθεσαι και πιστεύεις αυτές τις ******".

Τίτλος: Οι μεγάλοι μύσται
Πρωτότυπη γλώσσα: Γαλλικά
Συγγραφέας: Εδουάρδος Σιρέ (Ed. Schure)
Μετάφραση: Β. Σκληρός
Εκδόσεις: Γλαύκος
Έτος έκδοσης: Η Γαλλική 96η έκδοση, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η μετάφραση που έχω, βγήκε το 1926, ενώ η χρονολογία αγοράς της ελληνικής έκδοσης που έχω στα χέρια μου ήταν το 1947, οπότε κάπου στο ενδιάμεσο.


Αυτή την στιγμή κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ιάμβλιχος", δεν ξέρω μεταφραστή.

Όποιος θελήσει να ασχοληθεί με την μαγεία πρέπει πρώτα να κατέχει κάποιες γενικές γνώσεις. Πριν αρχίσει να μελετά τελετές ή ξόρκια πρέπει να έχει κατακτήσει σφαιρική γνώση θρησκειών, μυθολογιών και κυρίως φιλοσοφίας, τίποτα που να μη μπορεί να βρεθεί στο μέσο βιβλιοπωλείο ή δανειστική βιβλιοθήκη. Οι "μεγάλοι μύστες" βρίσκονται στο μεταίχμιο της γενικής και της ειδικής γνώσης. Μέσα σε 453 σελίδες περιγράφονται 8 μύστες που ο κάθε ένας χρειάζεται χρόνια και χρόνια μελέτης, φτάνει όμως για να σου δώσει μία γενική ιδέα για το πώς ενήργησαν, συν μία εναλλακτική ματιά, πολύτιμη για όποιον θέλει να εμβαθύνει πέρα από ότι διδάσκεται στα σχολεία. Τα οχτώ του μέρη αποτελούνται από: Ράμα, Κρίσνα, Ερμή, Μωυσή, Πυθαγόρα, Ορφέα, Πλάτωνα, Ιησού. Για τον κάθε έναν περιγράφονται θρύλοι και πτυχές που δύσκολα ακούει κανείς μέσα σε έναν τόπο λατρείας του κάθε ενός. Ο Ερμής που περιγράφεται π.χ αρχίζει από την δική μας μυθολογία και αναπτύσσεται στην βυζαντινή και την Αιγυπτιακή, δείχνει την γενική ιδέα αυτού που ο Κρόουλι αποκαλούσε "Ερμής ο τρισμέγιστος". Στο μέρος του Ιησού περιγράφει περιληπτικά τα παιδικά του χρόνια έτσι όπως φανερώνονται από τα απόκρυφα Ευαγγέλια. Στον τομέα του Πλάτωνα αναπτύσσει θρησκευτικές προεκτάσεις που δεν είχα ακούσει από κάπου αλλού. Πέραν των ειδικών γνώσεων είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα για όλους γιατί κοιτάζει με διαφορετικό μάτι έναν παράγοντα που έχει επιρρεάσει όλους τους πολιτισμούς: τις θρησκείες και τους αντιπροσώπους τους.
 
Δεν ξέρω γιατί αλλά υπάρχει κάτι που με τραβάει στον αποκρυφισμό. Έχω διαβάσει αρκετά σε σχέση με το αντικείμενο, όσον αφορά όμως στις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και μόνο.
Δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ με τη μαγεία (έστω και ''λευκή''). Η άποψη μου είναι πως έστω και από περιέργεια να ασχοληθεί κανείς με αυτήν, αρχίζει να βαδίζει σε...περίεργα μονοπάτια
 
Κάποιε Άλλε καιρός ήταν να γίνει και κανένα νήμα για τον αποκρυφισμό. Έχω διαβάσει κι εγώ αρκετά πράγματα σχετικά με το όλο θέμα και ομολογώ ότι το βρήκα ενδιαφέρον. Προσωπικά, δεν σε βρίσκω περίεργο που έφτιαξες το νήμα, αντιθέτως πιστεύω ότι έπρεπε να παρουσιαστεί κάποτε κι ένα βιβλίο σχετικά με τον αποκρυφισμό και λυπάμαι που δεν είχα τον χρόνο να κάνω κι εγώ μια παρουσίαση. Όλοι είμαστε μέλη σε ένα φόρουμ, το πιο αγαπητό προφανώς στους βιβλιόφιλους, και προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να παρουσιάζονται βιβλία όλων των ειδών. Γιατί λοιπόν να χαρακτηριστείς ως "περίεργος"; Ίσα-ίσα που εμένα μου ασκούσε πάντα μια έλξη το θέμα, γιατί ήταν το κάτι το διαφορετικό να διαβάζεις έστω και σαν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, όπως πολύ σωστά το έθεσε η Φαίη.

Τώρα όσον αφορά τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, έχει πολύ πράγμα, το οποίο νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να αναλυθεί άλλη φορά. Πάντως, λέγεται ότι πολλά απο τα βιβλία του Ερμή (Ερμητικά) καταστράφηκαν από την πυρκαγιά της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας....Περιείχαν μαγεία, φιλοσοφία, αλχημεία, ιατρική και αστρολογία. Αυτά για την ώρα...
 
Πράγματι, καιρός ήταν. Τα κείμενα τέτοιου είδους υπήρξαν από τα πλέον αγαπημένα μου κατά τα εφηβικά μου χρόνια, άλλωστε γνωρίζετε την προτίμησή μου σε ό,τι περίεργο και αλλόκοτο. Οι Μεγάλοι Μύσται είναι εξαιρετικό βιβλίο, αλλά όχι αρκετά "μαγικό". Σε όσους αγαπούν τέτοια αναγνώσματα, προτείνω τα έργα της Ρωσίδας Ελενας Μπλαβάτσκυ (Helena Blavatsky), ιδρύτριας της Θεοσοφίας, καθώς και τη σειρά βιβλίων του Γάλλου Πωλ Ζαγκό (Paul Jagot). Για να καλύψετε όλη τη γκάμα των πλέον αναγνωρισμένων αποκρυφιστών, συνεχίστε με τον Κάρλος Καστανέντα (Carlos Castaneda) περί Σαμανισμού και Λόμπσανγκ Ράμπα (Lompsang Rampa) περί Βουδισμού. Είστε σε καλό δρόμο!
 
καλησπέρα κι απο εμένα. βρέθηκα τυχαία σε αυτο το φορουμ μιας και τον τελευταίο καιρό αναζητώ το συγκεκριμένο βιβλίο. το μονο που θέλω να ρωτησω ειναι που θα μπορούσα να βρω αυτό το βιβλίο μ την συγκεκριμένη μετάφραση?
:)
 
Άλιστερ, Άλιστερ, τι σου 'χω κάνει ?

Είχα πολύ καιρό να γράψω... αλλά μη νομίζετε ότι δε σας παρακολουθώ και δε σας σκέφτομαι... :))
...Ο Ερμής που περιγράφεται π.χ αρχίζει από την δική μας μυθολογία και αναπτύσσεται στην βυζαντινή και την Αιγυπτιακή, δείχνει την γενική ιδέα αυτού που ο Κρόουλι αποκαλούσε "Ερμής ο τρισμέγιστος".
Μια και αναφέρθηκε κι ο Κρόουλι σκέφτηκα να μη μείνουμε παραπονεμένοι όσοι από μας έχουμε ροπές προς τον αποκρυφισμό, έστω κι επιδερμικά... έτσι κι αλλιώς, σιγά σιγά έρχεται η όρεξη... :))))
 
Last edited by a moderator:
Εγώ έχω μία έντονη κλίση στον αποκρυφισμό και θα ήθελα να μάθω μάγια, να γίνω όμορφος, πλούσιος και να πάψω να είμαι τόσο βλάκας. Τι πρέπει να διαβάσω;
 
Εγώ έχω μία έντονη κλίση στον αποκρυφισμό και θα ήθελα να μάθω μάγια, να γίνω όμορφος, πλούσιος και να πάψω να είμαι τόσο βλάκας. Τι πρέπει να διαβάσω;
Υπάρχουν πολλά βιβλία που μπορούν να σε καθοδηγήσουν όμως σε αυτάτα πράγματα θέλει σύνεση και πολλή προσοχή..ασχολούμαι 10 χρόνια και απ οτι υπόσχονται τα ξόρκια πάντα παίρνεις λιγότερα και πάντα με κάποιο τίμημα.. καλό είναι να αποφύγεις να ασχοληθείς..αν θες κατι πολυ προσευχησου καμία δύναμη δεν είναι πιο δυνατή απο το θεό..βρες την λύση και τη διέξοδο που ζητάς μεσω της πίστης..στο λέω εκ πείρας
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μυρσινακη, μας ξετίναξες. Μάγια, ξόρκια, νεράιδες, ξωτικά κτλ. προφανώς και ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας ή στην εποχή του μεσαίωνα. Και καλά είναι να μείνουν εκεί πέρα.

Παρεμπιπτόντως, ο Στράτης εκεί μάλλον κάνει χιούμορ.

Μου έφερες στο νου εκείνο το περιστατικό που κατράφηκε σε βιβλιοπωλείο:
πελάτης: έχετε φωτογραφικό λεύκωμα με ξωτικά;
υπάλληλος: εννοείτε με ζωγραφιές ξωτικών;
πελάτης: όχι με φωτογραφίες.
υπάλληλος: μα πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για φωτογραφίες. Αφού ξωτικά δεν υπάρχουν...
πελάτης: Άποψή σας!
:))))

(αν βρει κανείς την αυθεντική καταγραφή ας την βάλει εδώ πέρα.. κυκλοφορεί στον ιστό)
 
Εγώ έχω μία έντονη κλίση στον αποκρυφισμό και θα ήθελα να μάθω μάγια, να γίνω όμορφος, πλούσιος και να πάψω να είμαι τόσο βλάκας. Τι πρέπει να διαβάσω;


...τον 'φαουστ' και να ζωγραφάς πεντάλφες
δε βλεπω άλλη λύση για το θέμα σου ψηλέ.
 
Top