Εμείς απέναντι στον Φασισμό και τον Ρατσισμό

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το φόρουμ μας έχει σαν θέμα τα βιβλία, την λογοτεχνία και την γλώσσα.

Από την πρώτη μέρα, στον Κανονισμό συμπεριλήφθηκε το εξής "Απαγορεύονται ρατσιστικά ή φασιστικά σχόλια καθώς και γενικότερα όσα προσβάλουν την ιδιαιτερότητα των άλλων ανθρώπων"

Ευτυχώς, ποτέ δεν είχαμε εδώ κάτι έντονα ρατσιστικό και φαίνεται πως το διάβασμα βοηθάει την ανοχή στην διαφορετικότητα, βοηθάει τον πολιτισμό και την δημοκρατία.

Η ανθρωπότητα έχει γράψει τις πιο μελανές σελίδες της με καύσιμο τον ρατσισμό, τον φασισμό, τον ναζισμό. Και λυπάμαι όταν βλέπω αυτήν την κοινή πρακτική να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι λέξεις φασισμός και φασίστας στον καθημερινό λόγο για να περιγράψουμε κάποιον που είναι π.χ. κάπως αυταρχικός για τα γούστα μας. Η λέξη έχει μια πολύ συγκεκριμένη σημασία και δεν θα πρέπει να την νοθεύσουμε, να την θολώσουμε.

Από εκεί και πέρα, αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι, απολιτίκ, ακομμάτιστοι, πρέπει όλοι να πάρουμε θέση και να σταθούμε απέναντι σε φαινόμενα φασισμού μικρά και μεγαλύτερα, ειδικά σε μια εποχή που δοκιμάζει τους λαούς, και μέσα σε αυτούς και τον δικό μας.

Κάποτε ο Γερμανός πάστορας Martin Niemöller έγραψε:
Όταν οι Ναζί πήραν τους κομμουνιστές, σιώπησα· δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα· δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης.
Όταν πήραν τους συνδικαλιστές, εσιώπησα· δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν πήραν εμένα, δεν υπήρχε κανείς για να διαμαρτυρηθεί πλέον.

Αυτό το νήμα είναι αφιερωμένο στην ανθρώπινη υποχρέωση να σταθεί απέναντι στον φασισμό και στον ρατσισμό. Σχετικά με αυτό, ας ανεβάσει όποιος θέλει, ό,τι θέλει.

Όμορφα, ευγενικά, νηφάλια, με πείσμα, επιμονή και δύναμη.

:)

 
Πολύ αργά, σε ένα μικρό κανάλι (το Attica πρέπει να ήταν) είδα μία πολύ ωραία διαφήμιση για τον ρατσισμό. Αμέσως την έψαξα στο γιούτουμπ αλλά δεν την βρήκα. Τώρα πια δεν θυμάμαι ούτε τον οργανισμό ή σύλλογο που την έφτιαξε. Το μήνυμα ήταν πως ρατσιστής δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. Όποιος έχει δουλέψει με μικρά παιδιά ή έχει δικά του και έχει παρατηρήσει την συμπεριφορά τους, το γνωρίζει.
 
Υπάρχει μια περιόδος στην ανάπτυξη μας όπου διακρίνεται απο εγωκεντρισμό,απόλυτες απόψεις ίσως και σκληρότητα και την αδυναμία να αναγνωρίσουμε και να καταλάβουμε οτιδήποτε διαφορετικό απο εμάς. Μαθαίνουμε ακόμα τον κόσμο και συνειδητοποιούμε οτι οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας. Αρχίζουμε τότε να αναγνωρίζουμε τα αρσενικό και το θηλυκό ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που φέρουν και σιγα σιγα ξεφέυγουμε απο το στερεοτυπικό και διευρύνουμε την αντίληψη μας. Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην επιφορτίζουν τα παιδιά τους με προκαταλήψεις και μίσος.

Θέλω να συμπληρώσω απλά οτι ο φεμινισμός είναι απαραίτητος στις μέρες μας. Εκνευρίζομαι όταν ακούω να λένε τι παράπονα έχετε πια. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται ρατσιμός σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής τους. Διάβαζα κάποια στιγμή μαζεμένα κάποια καλογραμμένα άρθρα για τον φεμινισμό αλλα δεν θυμάμαι τίτλους για να τα ξαναβρώ. Θα επανέλθω. Αν τα βρώ.
 
Πιστεύω πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε δεχτει κάποιο είδος ρατσισμο, άλλος για τα κιλά του, άλλος για την :(:(εμφάνιση του, άλλος για την διανοητική του κατάσταση , άλλος για κάποια ασθένεια ψυχική ή σωματική που αντιμετωπίζει. Και να περάσεις στον δρόμο και να σε γιουγαρουν για τα κιλά σου πχ. άγνωστοι είναι ένα είδος ρατσισμός που σε κλείνει στο καβούκι σου.
 
Last edited:
Ενα τραγουδι που περιγραφει πολυ πετυχημενα τι ειναι ο φασισμος, ειναι το ακολουθο σε στιχους Φωντα Λαδη.

[video=youtube;ETXIbk8RStY]https://www.youtube.com/watch?v=ETXIbk8RStY[/video]
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Και λυπάμαι όταν βλέπω αυτήν την κοινή πρακτική να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι λέξεις φασισμός και φασίστας στον καθημερινό λόγο για να περιγράψουμε κάποιον που είναι π.χ. κάπως αυταρχικός για τα γούστα μας. Η λέξη έχει μια πολύ συγκεκριμένη σημασία και δεν θα πρέπει να την νοθεύσουμε, να την θολώσουμε.
Όπως και οι όροι ρατσισμός/ρατσιστής. Μ' αρέσει αυτός ο youtuber :))))

[video=youtube;u5pnDkrCsDQ]https://www.youtube.com/watch?v=u5pnDkrCsDQ[/video]
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
(εγω τωρα θεωρω φασιστικη ή "φασιστική" την προτροπη του αρχικου βιντεο να βιντεοσκοπουμε τετοια περιστατικα για να διαπομπευεται ο ενοχος. Προσωπικα το θεωρω ανηθικο και παρανομο, οπως ειναι η υποκλοπη)
 
Last edited:
Πολύ ωραίο θέμα και δυστυχώς επίκαιρο.

Θυμάμαι κάτι πολύ εύστοχο που είχε πει ο δημοσιογράφος Βαξεβάνης,στην εισαγωγή της εκπομπής σχετικά με το Κάτιν,
ότι πολλά από τα εγκλήματα μείναν όχι απλώς ατιμώρητα,αλλά και χαμένα στον χρονοντούλαπο της ιστορίας,με τις δίκες της Νυνεμβέργης
να μοιάζουν με επικοινωνιακό τρικ της εποχής

[video=youtube;3YrCQGXYR9g]https://www.youtube.com/watch?v=3YrCQGXYR9g&t=331s[/video]
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(εγω τωρα θεωρω φασιστικη ή "φασιστική" την προτροπη του αρχικου βιντεο να βιντεοσκοπουμε τετοια περιστατικα για να διαπομπευεται ο ενοχος. Προσωπικα το θεωρω ανηθικο και παρανομο, οπως ειναι η υποκλοπη)
Σε δημόσιο χώρο δεν νομίζω πως είναι επιλήψιμο. Υπάρχουν κάμερες παντού πχ στα φανάρια, και χρησιμεύουν ακριβώς γι'αυτό, όταν καποιος κάνει ζημιά σε κάποιον άλλο να μπορούμε να δούμε τί έγινε.

Προσωπικά, δεν έχω καμία επιφύλαξη να βιντεοσκοπήσω οποιαδήποτε φασιστική επίθεση είτε λεκτική είτε σωματική. Μάλιστα, και πάλι προσωπικά, θα παρότρυνα όποιον δει επεισόδιο όπου κάποιος άνθρωπος δέχεται βία, ξύλο, διάκριση κτλ. να το βιντεοσκοπήσει κι έπειτα αποφασίζει με την ησυχία του τί του ορίζει η συνείδησή του να πράξει.
 
Αυτή τη στάση ποτέ δε την κατάλαβα,δηλαδή να βλέπεις άνθρωπο σε ανάγκη και οι τριγύρω του να τον βιντεοσκοπούν
όταν κάποιος έχει ανάγκη τον βοηθάμε δε τον κοιτάμε κατά την γνώμη μου
ανησυχώ,πραγματικά,μη γίνει μόδα αυτό όπως στις ΗΠΑ,να ανεβάζουν βίντεο με ανθρώπους να δέρνονται
μόνο την προηγούμενη εβδομάδα ανέβασαν 2 βίντεο να δείχνουν μαμάδες με το παιδί στην αγκαλιά να τις βαράνε και να μην επεμβαίνει κανένας
απαράδεκτα πράγματα
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Καταρχήν, το βίντεο, εάν το είδες, παροτρύνει στην δράση. Με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας. Από εκεί και πέρα, όταν κάποια ρατσιστική επίθεση φτάσει στην αστυνομία ή στην δικαιοσύνη μπορεί να υποβαθμιστεί. Όταν υπάρχει κατεγραμμένο σε ντοκουμέντο με κάμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Χωρίς αυτό το βίντεο ή αυτό το βίντεο (άσχετα με ρατσισμό αυτά), η λέξη "σμπρώξιμο" δεν θα μπορούσε να πείσει απαραίτητα, να δώσει εικόνα τί ακριβώς συνέβη.
 
ναι,το είδα το βίντεο
αλλά αναφερόμουν σε αυτό που έγραψες εσύ
Μάλιστα, και πάλι προσωπικά, θα παρότρυνα όποιον δει επεισόδιο όπου κάποιος άνθρωπος δέχεται βία, ξύλο, διάκριση κτλ. να το βιντεοσκοπήσε
και σαν θύμα ρατσιστικής επίθεσης μέσα στο μετρό της Αθήνας,4 που φαίνονταν απο την Μέση Ανατολή μου επιτέθηκαν για να μου πάρουν ένα τσαντάκι μέσης,
σου λέω ότι θα προτιμούσα κάποιος να με βοηθούσε απο το να με αφήσουν να παλεύω μόνος μου και να με γράφουν βίντεο
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
και σαν θύμα ρατσιστικής επίθεσης μέσα στο μετρό της Αθήνας,4 που φαίνονταν απο την Μέση Ανατολή μου επιτέθηκαν για να μου πάρουν ένα τσαντάκι μέσης,
σου λέω ότι θα προτιμούσα κάποιος να με βοηθούσε απο το να με αφήσουν να παλεύω μόνος μου και να με γράφουν βίντεο


Αυτό θα προτιμούσαν όλοι.

Το ερώτημα είναι τί θα προτιμούσες από το να μην κάνει κανείς τίποτα ή κάποιος να καταγράψει το περιστατικό και να στο διαθέσει όταν θα το χρειαστείς έπειτα π.χ. στο δικαστήριο, ώστε να αποδείξεις τί έγινε.
 
εαν δεν πρόκειται για μοντάζ με πειραγμένο ήχο για να δημιουργηθεί φασαρία
προκειται και ακραίο περιστατικό μισαλλοδοξίας και ρατσισμού

 
Δυστυχώς στο κοντινό παρελθόν υπήρξε ρατσιστική επίθεση παρακινούμενη από θρησκευτικό μίσος με φόντο το συγκεκριμένο
σύνθημα


@Αντίβαρο όχι,στην πολιτική δεν υπάρχει όριο στην κοροϊδία/θράσος (το είχε θέσει πολύ εύστοχα ο Χάρης Ρώμας σε μια σειρά του)
στην πολιτική μπορεί κανείς να πει κυριολεκτικά ότι θέλει με μηδαμινές συνέπειες


1356
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση κ όπου υπάρχουν ακραίες φωνές, ξεκινάνε άλλες να τις αντικρούσουν. Παρακολουθώντας τις ειδήσεις σχετικά με την πορεία στα Χανιά, υπήρξε μια αναταραχή, μπορεί κανείς να διαβάσει τα γεγονότα από μια ιστοσελίδα της Κρήτης και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ο αναβρασμός στην κοινωνία μας δεν έχει σταματήσει και παντού υπάρχουν ενδείξεις για αυτό. Άσχημα συνθήματα "απαντήσεις" σε άλλα άσχημα συνθήματα. Παράδειγμα, οι παρακάτω φωτογραφίες, από τον λογαριασμό του youtube που μας ανέβασε ο @Νιικος στην ανάρτηση #16 (κι ελπίζω να ήταν μια άτυχη στιγμή αυτή η επιλογή...).
1357

1358

1359

Ελπίζω να μην ξαναγραφτούνε μαύρες σελίδες στην ιστορία μας.
 
Top