Ενα καφεδάκι παρακαλώ..

Λεω εδώ να βρούμε λογοτεχνικούς ήρωες εθισμένους στον καφέ:φραπεδάκι::φραπεδάκι:

Αυτος που μου ερχεται πρώτος, πρώτος στο μυαλό είναι ο αστυνόμος Μπέκας του Μαρή. Προτιμά ελληνικούς στην χόβολη καφέδες με συνοδειά τσιγάρου και ας του την εχουν απαγορέψει τούτη την απόλαυση οι γιατροί. Πότε του τον ψήνει η κυρία Μπέκα και πότε τον πίνει όταν ο καιρός είναι καλός εξω στην Πανεπιστημιου η στο Κολωνάκι ή στην Ραφήνα εκεί που κινείται με τις υποθέσεις του, στους υψηλούς κύκλους αλλά η συνηθεια..συνήθεια. Ο ατιμος:)))) πίνει καφεδακι πολλες φορες και στα μαγαζάκια του Ναυπλίου για κάποια μυστηριώδη υπόθεση, ειτε στην Αιγινα όταν κάνει οικογενειακιες διακοπές.

Αλλοι ήρωες: στην θεανώ της Μαντάς η μητερα της και η θεια της πίνουν τουρκικους ή ελληνικούς και μετα λένε τον ντελβέ δηλ. τα κατακάθια του καφέ! προμαντευουν μάλιστα πραγματα! Στις μάγισσες της σμυρνης πιστευω θα συμβαινει κάτι τετοιο αφου ασχολούνται με αυτά!!

Στην πρόβα νυφικου ο θειος Οδυσσεας της αναγεννήσεως είναι κυριολεκτικά εθισμένος στους ελληνικούς. Πίνει μοσχοβολιστό καφε αλεσμένο από τον μπρουτζινο μύλο/ μαλιστα στην κατοχη είναι και αυτό που του λείπει περισσότερο παρα το φαι! Πότε του τον ψηνει η Αγγελικούλα πότε η αδελφή του και πότε η Τασία!

Η Δαφνη στο αμαρτωλέ μου αγγελε της αρεσει ο καφες όπως τον φτιάχνει η Μυρσινη στην λέσβο στο παλιό της σπίτι και να απολαμβανει τα κυματα με κάθε καιρό εξω από την καμαρα της.

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(έβαζες λάθος ετικέτα: url αντί για img)

Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς εθισμένος στο καφέ αλλά ο Μίκαελ Μπλούκμβιστ από την τριλογία, Το Κορίτσι με το Τατουάζ, του Στιγκ Λάρσον θυμάμαι ότι έπινε πολύ συχνά καφέ που συνόδευε με σάντουιτς ειδικά όταν καθόταν μπροστά από τον υπολογιστή του για να δουλέψει.

Ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος - ο ήρωας του Πέτρου Μάρκαρη...

ακολουθεί απόσπασμα από το "Νυχτερινό δελτίο" 2η σελίδα νωρίς νωρίς δηλαδή του 1ου κεφαλαίου

ο αστυνόμος, μας παρουσιάζει τον Θανάση (τον χαζό του γραφείου) όταν....
"Ρίχνω ένα βλέμμα στο γραφείο και βλέπω ότι λείπουν το κρουασάν και ο καφές. Αυτή είναι η μόνη τακτική αποστολή που έχει, να μου φέρνει κάθε πρωί τον καφέ και το κρουασάν μου."
(α ρε αθάνατο δημόσιο αυτό θα πει καταμερισμός εργασίας)

Kαι ο ηρωας του τζο νεσμπο πηγαινει στο σουσι και κοφι, ετσι λέγεται το καφε πολυτελειας που συχναζει αυτος και οι ωραιοτερες πλαστικες, ξανθιες γυναικες του Οσλο. Συνηθως πηγαινει μετα την δουλεια και εχει πολύ ωραιο καφε, ολοι το παραδέχονται όχι όμως και καλό σουσι όπως λέει/ το καφε αυτό το συναντάμε συνεχεια στο βιβλίο, εκει κοντα είναι και η γκαλερί πολυτελειας της γυναικας του

Γενικά στην σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία, ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των ανθρώπων. Εάν δεν κάνω λάθος και στο γραφείο του, ο Χάρι Χόλε έχει σε περίοπτη θέση την μηχανή του εσπρέσσο.

Τι μας δείχνεις τώρα....:σάλια: καφεδάκι ελληνικό, λουκουμάκι και γλυκό του κουταλιού!!!!! Μετά ανάβεις και ένα τσιγάρο και νιώθεις ότι έρχεται η Βασιλεία των Ουρανών.

Last edited by a moderator:
Συμφωνώ για τους Σκανδιναβούς! Και ο Κουρτ Βαλαντερ (του Χένινγκ Μανκελ) οταν δεν πινει τα βραδινα ουισκακια του, πίνει πολυ καφέ! Κι απ' όσο θυμαμαι στο αστυνομικό τμήμα συνεχώς χαλουσαν την καφετέρια και ηταν μετα μέσα στα νεύρα.Σε αλλους βλέπεις, ο καφές φέρνει νευρα και σε αλλους φέρνει νεύρα η ελλειψη του. :ρ

Μα ο χαρι χολε ηταν πρωην αλκοολικος και ακομα το πολεμα σε κυκλο με ανωνυμους αλκοολικούς για καφε δεν εχω διαβασει κατι ακόμα

Εγώ.
Δεν είμαι λογοτεχνικός ήρωας, αλλά είμαι σίγουρα εθισμένη! Τώρα που το συζητάμε δε μου έρχεται στο μυαλό καμιά βιβλιοανάμνηση με καφέ.. :χμ:

Οι νορβηγοι γενικα παντως εχω ακουσει ή καπου το χα διαβασει δεν θυμαμαι,οτι βρίσκονται στην πρώτη θέση παγκοσμίως οσον αφορα την κατανάλωση καφε.

@Αστραίε, καλέ αυτοί κάνουν μισή ώρα για να κάνουν ένα καφέ. Αν περίμενε ο/η έλληνας/ιδα, τόση ωρα το πρωί για να κάνει τον καφέ του, θα είχε σκοτώσει άνθρωπο. :ρ Παρεπιπόντως, είναι ζεστό ή κρύο ρόφημα;:χμχμ:

ωωω με αυγο, με τιποτα, καλα αυτοι θα χουν και ζεστα ροφηματα πολλα λογω ψυχους! το νορβηγικο τραγουδακι όμως ότι πρεπει για πρωινο:)