Εννοείται

Αν θέλαμε να πούμε "εννοείται ότι θα τό κάνω" στον παρατατικό, θα λέγαμε "εννοούταν ότι θα τό έκανα", "ηννοείτο...", ή "ενενοείτο..."?
 
"Εννοούνταν" δέν είναι για τον πληθυντικό?

Για το "εννοείτο", πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η κατάληξη, όταν δέν βάζουμε αύξηση? Αν πάρουμε για παράδειγμα τα "επρόκειτο", "εχρησιμοποιείτο" καί "ελέγετο", η λογική λέει ότι πρέπει να μπεί αύξηση :Ρ
 
Τρίτο πρόσωπο ενικού και τρίτο πληθυντικού είναι το ίδιο στην περίπτωση του εννοούνταν.
Ενώ το εννοείτο είναι τρίτου ενικού προσώπου, στο πληθυντικό γίνεται εννοούντο.

Γενικά ο παρατατικός συνηρημένων ρημάτων σε -ούμαι παίρνει την κατάληξη -νταν στο τρίτο πρόσωπο ενικού και πληθυντικού, για παράδειγμα: δικαιολογούνταν, εξαιρούνταν, παρατηρούνταν.
Όταν προτιμάται ο αρχαίος τύπος -λίγες οι εξαιρέσεις- η αύξηση συνήθως παραλείπεται. Ιδίως στα πρόσωπα του ενικού, για παράδειγμα: στερείτο, (ε)θεωρείτο, κατοικείτο.

Ο Σαλάτας θεωρείτο ο μέγιστος εξερευνητής της γλώσσας.

***
όταν δέν βάζουμε αύξηση?
Τώρα συνειδητοποίησα την παγίδα σου! :p
Περίμενες να δεις αύξηση (η) ή ακόμη και (ει).
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Γενικά ο παρατατικός συνηρημένων ρημάτων σε -ούμαι παίρνει την κατάληξη -νταν στο τρίτο πρόσωπο ενικού και πληθυντικού,
...
Ο Σαλάτας θεωρείτο ο μέγιστος εξερευνητής της γλώσσας.
Χμ θα διαφωνησω, εγω τον ενικο τον λεω -ταν.

Ειδικα το παραδειγμα εγω θα το ελεγα Ο Σαλατας θεωρούταν, όχι θεωρούνταν.

Γιατι δεν παιρνει αυξηση ομως δεν ξερω
 
@Αζαθοθ Χαχαχαχα Κοίτα πώς τό σκέφτομαι:
Το "εχρησιμοποιείτο", που είναι από το "χρήσιμος" καί "ποιέω-ώ", δέν παίρνει εσωτερική αύξηση ("χρησιμεποιείτο"), άρα το "ενενοείτο", μάλλον ακυρώνεται (εκτός αν είναι όπως το "επρόκειτο"/"προέκειτο"). Σε αυτήν την περίπτωση, θα περίμενα να δώ "ηννοείτο".

Όμως, όπως είπες, παραλείπεται η αύξηση, άρα το "εννοείτο" φαίνεται πως είναι το σωστότερο, αλλά μέ χαλάει που δέν μπαίνει η αύξηση ?? Εύχομαι να μήν χρειαστεί να τό χρησιμοποιήσω :Ρ
 
Χμ θα διαφωνησω, εγω τον ενικο τον λεω -ταν.

Ειδικα το παραδειγμα εγω θα το ελεγα Ο Σαλατας θεωρούταν, όχι θεωρούνταν.
Εδώ συμφωνώ με τόν Αντέρωτα. Δέν έχω δεί πουθενά να χρησιμοποιούμε "-νταν" για τον ενικό.
 
Κάτι που έχω κρατήσει στους σελιδοδείκτες μου από τα συγγράμματα του @Δρ Μωσέ και που έχει να κάνει με τις όψεις του μεσοπαθητικού παρατατικού, βρίσκεται εδώ.

Έως ότου μας διαφωτίσει και στο παρόν ίσως νήμα, όταν με το καλό βρεθεί online.
 
Last edited:
Χμμμ... Άρα ο παρατατικός είναι κάτι σε φάση "μού αρέσει"/"μέ αρέσει" (καί τα πρόμοια), μετά την κατάργηση της δοτικής.
 
Συμφωνώ και εγώ ότι το -ν- δεν το έχω δει σε ενικό αριθμό.
@Αζαθοθ 3 ψήφοι εναντίον σου.
Θα λάβεις μήνυμα από το λογιστήριο της λέσχης για να επιστρέψεις βαφλιέρα και τα λοιπά είδη οικοσκευής που είχες κερδίσει.
 
@Νιλς πως φαίνεται ότι προσπέρασες το pdf που λίνκαρα προ ολίγου. ;)

Και μιας και δεν έχεις δει την κατάληξη -νταν σε ενικό αριθμό, ξεκίνα να διορθώνεις τα wiki, παραδείγματος χάριν: αυτό ή αυτό.
Η wiktionary θα έχει σίγουρα καλύτερα/μεγαλύτερα έπαθλα ως ανταμοιβή ενός τέτοιου κόπου.
 
Last edited:
@Αζαθοθ είναι ο λόγος τους απέναντι στον λόγο του @Αντέρωτας (ο οποίος είναι Προσωπικό της Λεσχης, δεν ξέρω αν σας το είπα), του @Σαλάτας (ηγετική μορφή της νέας γενιάς) και τον δικό μου (που κακά τα ψέματα, είμαι το δημόσιο πρόσωπο της ΛτΒ). Άρα; Τη βαφλιέρα πίσω.
 
Κοίταξε να δεις καλέ μου @Σαλάτας.
Επί του ερωτήματός σου, επάγομαι τα εξής:
Οι γλωσσολογικές αναζητήσεις σου συνάδουν με άτομο ώριμο και μεστό, εν αντιθέσει, με την πλειονότητα της ηλικίας του, η οποία σαν συρφετός, ενδιαφέρεται μονάχα για "όσα φάγαμε στα ξένα, τα μ**νιά και την ταβέρνα", ως θα σημείωνε ο ένδοξος ανθυπασπιστής μου στην αεροπορία, τις ρήσεις του οποίου, δυστυχώς, δεν έχω μνημονεύσει εδώ και χρόνια.
Θα ήτο παράλειψίς μου, το δίχως άλλο, αν δεν υπεγράμμιζα το φωτεινόν του παραδείγματός σου, που σαν δεύτερος Μωϋσής, φαντάζεις έτοιμος (αν όχι πλασμένος) να οδηγήσεις την (καθ' όλα) ικανή νεολαία σε καινές ατραπούς, πιο υποσχόμενες και κυρίως πιο φωτεινές.
 
Αα, σάς ευχαριστώ πάρα πολύ διά τα καλά σας λόγια! Δυστυχώς έχετε δίκαιον. Μακάρι να ήσαν πιό έξυπνοι οι συνομήλικοί μου, καί να μή ησχολούντο μόνον με την εμφάνισίν των. Βεβαίως, ού πταίνε αυτοί. Τα κοινωνικά δίκτυα τούς ωθούν είς τοιαύτην συμπεριφοράν. Αυτό διορθούται ευκόλως δεικνύοντάς τοις παραδείγματα πρός μίμησιν από μικράν ηλικίαν, καί μή αφήνοντάς τους να βλέπωσιν τα εμέσματα που προωθεί η τηλεόρασις, η μουσική βιομηχανία τε καί το ίντερνετ. Χρειαζόμεθα μίαν λαμπράν νεολαίαν, ίνα εμπορέσωμεν να υπαγάγωμεν εμπροστά.

(Μόλις συνειδητοποίησα ότι δέν τό έστειλα. Ζητώ συγγνώμη για την τζάμπα αναμονή :Ρ)
 
Last edited:
Top