Ερρίκος Ίψεν (Henrik Ibsen): "Βρικόλακες"

Διάβασα το αριστούργημα αυτό του Ίψεν πρόσφατα και έχω συγκλονιστεί. Τόσο πολύ που το ξαναδιάβασα την μεθεπόμενη μέρα, κάτι που δε συνηθίζω να κάνω σε καμία περίπτωση στα αναγνώσματα, όσο και να μου αρέσουν!Το έχει διαβάσει κανείς σας;
 
Last edited by a moderator:
Δεν έχει τύχει να το διαβάσω..δεν ρίχνεις μια πλοκή λέω γω να δούμε τι παίζει...
 
Ένα κοινωνικό δράμα του 19ου αιώνα, το οποίο θίγει την υποκρισία και την κρυφή ασωτία της κοινωνίας της εποχής. Ο σάλος που προκάλεσε όταν βγήκε, δεν περιγράφεται, καθώς ανέφερε αφροδίσια νοσήματα και απιστίες συζύγων. Να πω μόνο ότι περιστρέφεται γύρω από μια μητέρα, η οποία χτίζει ένα άσυλο για να τιμήσει τον εκλιπόντα σύζυγό της, και την ίδια εποχή επιστρέφει ο γιος της, ο οποίος είναι ζωγράφος, από το εξωτερικό. Μέσα από τις συζητήσεις και με άλλα τρία πρόσωπα,βγαίνουν στην επιφάνεια ανίερες καταστάσεις και τρομερά μυστικά. Απλά, αριστούργημα με όλη τη σημασία αυτής της βαρύτατης λέξης!!
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Ο Ερρίκος Ίψεν (Henrik Ibsen) είναι ένας πραγματικά αξιόλογος δραματουργός και γράφει το είδος τού θεάτρου που μου αρέσει να διαβάζω: το σύγχρονο, ρεαλιστικό δράμα (όμοια με άλλους όπως τον Ευγένιο Ο Νηλ, τον Τέννεσση Ουίλιαμς κτλ.)
 
το εχω δει στο θεατρο.δεν εχω διαβασει το βιβλιο.επισης εχω κατεβασει την θεατρικη παρασταση οπως παρουσιαζοταν απο το ραδιοφωνο της ερτ με παλιους πολυ αξιολογους ηθοποιους.. :) θα ανεβασω το λινκ καποια στιγμη για να κατεβασετε κι εσεις.
 
Διάβασα και το A Doll's House( δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά) και ήταν υπέροχο κι αυτό!Όχι όσο ο Βρικόλακες,αλλά πολύ δυνατό και ανατρεπτικό για την εποχή του!Ήταν μεγάλος ριζοσπάστης,τελικά!!

Πιούζυ, θα ήταν πολύ ωραίο αυτό!
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Διάβασα και το A Doll's House( δεν ξέρω πώς λέγεται στα ελληνικά)
Η καθιερωμένη μετάφραση είναι "Το Κουκλόσπιτο" αν και η Δωδώνη το εκδίδει σαν "Κούκλας Σπιτικό". Έχει από το πρωτότυπο τον δεύτερο τίτλο "Νόρα".
 
Φάρε,είμαι πολύ στενοχωρημένος γιατί ανακάλυψα ότι υπήρχε παράσταση του Κουκλόσπιτου, μόλις την τελευταία μέρα!!Και όχι μόνο αυτό, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα είχα μάθει πως παιζόταν μια παράσταση 100% για τον Πόε, την οποία επίσης έχασα!!:λυγμ::γκρμφ:
 
Αν διαβάσεις μαζί του και τη Νόρα θα δεις τη δύναμη που θα γεννήσουν μέσα σου ως ένα πραγματικό ενιαίο κείμενο και κάθε συναίσθημα.
 
Οι Βρικόλακες του Ίψεν είναι μακράν το καλύτερο θεατρικό που έχω διαβάσει μέχρι τώρα (αρκετές φορές θα έλεγα).Έχω παρακολουθήσει δύο ανεβάσματά του περιμένοντας με αγωνία το αγαπημένο μου σημείο (εκεί που η κυρία Άλβινγκ ξεσπαθώνει). Δεν το βαριέμαι ποτέ, ενώ κάθε φορά προβληματίζομαι στο τέλος και αναρωτιέμαι για την κατάληξη...

Νομίζω κάθε φορά που θα πετυχαίνω κάποια παράσταση θα πηγαίνω να το βλέπω. Εντύπωση μου κάνει το πώς αλλάζουν οι χαρακτήρες ανάλογα με τον ηθοποιό, τα στοιχεία του μύθου που ξεκαθαρίζουν, ενώ άλλα που περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Θέλω κάποια στιγμή να διαβάσω και τη Νόρα :)
 
Top