Εσύ διαβάζεις το οπισθόφυλλο;

Εσύ διαβάζεις το οπισθόφυλλο;

• Ναι

Votes: 85 76,6%
  • Οχι

Votes: 8 7,2%
  • Εξαρτάται / Ενίοτε

Votes: 18 16,2%

• Total voters
    111
Χτες που παρέλαβα την παραγγελία μου, κοίταξε μια φίλη μου το "ο φύλακας στην σίκαλη" και μου λέει "μα καλά, δεν έχει περιγραφή από πίσω;". Της απαντάω πως όχι και πως εγώ ποτέ δεν διαβάζω το οπισθόφυλλο, δεν ξέρω αν ακούγετε εγωιστικό, γιατί πολλές φορές το οπισθόφυλλο δίνει πληροφορίες που η ευφυΐα μου, μου επιτρέπει να καταλάβω ή να συνδέσω τα γεγονότα χάνοντας ένα μέρος της μαγείας, ειδικά για μένα που διαβάζω κυρίως αστυνομική λογοτεχνία, το να ξέρεις τον δολοφόνο είναι...φρικτό!
Μιας μου είδα στο ομιλητήριο ότι και άλλη έχουν αυτό το "κουσούρι" είπα να μετρηθούμε!

Για αυτό διαβάζω 1-2 γραμμές για να ξέρω ότι είναι αστυνομικό και τίποτα άλλο. Εσείς;

Η δική μου απάντηση είναι και ναι και όχι... :ανέκφραστος: (μήπως να βάζαμε και τρίτη επιλογή; )

Εξαρτάται από το βιβλίο που θα πιάσω στα χέρια μου. Αν υποψιαστώ πως είναι της αστυνομικής λογοτεχνίας, συνήθως το αποφεύγω. Αν ανήκει σε άλλο είδος όμως, θα διαβάσω την περίληψή του για να δω αν μου ταιριάζει ή όχι, ώστε να το αγοράσω..

:)

Εξαρτάται... αν δεν το γνωρίζω το βιβλίο φυσικά και το διαβάζω. Αν όμως το ξέρω, μου το έχουν προτείνει ή είμαι σίγουρος ότι θα το αγοράσω -κατα πάσα πιοθανότητα- δεν θα το διαβάσω...
Υπάρχουν και περιπτώσεις που το διαβάζω αφού τελειώσω το βιβλίο :D

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Θελω να το διαβαζω παντα.. Για να ξερω αν με ενδιαφερει ή οχι να το διαβασω. Βιβλιο μονο απο τιτλο και εξωφυλλο δεν το παιρνω

Ακριβως, εκτος αν εχω ηδη ακούσει πολλά καλά λόγια, με ενδιαφερει η υπόθεση οπότε πάω με κλειστά μάτια και το αγοράζω!

Πάντω διαβάζω το σπισθόφυλλο. Ε, τι; Γουρούνι στο σακί θα πάρω;:)) Τώρα τελευταία βέβαια, συνηθίζω να κάνω μόνο μια γρήγορη σάρωση της περίληψης ώστε να αποφύγω να μάθω πράγματα που δεν θέλω, πριν διαβάσω το εκάστοτε βιβλίο. Όταν, μετά από καιρό, το πιάσω στα χέρια μου για να το διαβάσω, δεν κοιτάζω καν το οπισθόφυλλο - εμπιστεύομαι την κρίση μου κατά την αγορά και πάω κατ'ευθείαν στο κείμενο για να ανακαλύψω εκεί ό,τι είναι να ανακαλύψω.

ειδικά για μένα που διαβάζω κυρίως αστυνομική λογοτεχνία, το να ξέρεις τον δολοφόνο είναι...φρικτό!
Δεν νομίζω ότι σε αστυνομικά μυθιστορήματα αποκαλύπτεται ποτέ ο δολοφόνος στο οπισθόφυλλο. Μου ακούγεται εξαιρετικά περίεργο. Κι αν έχει τύχει, τότε αυτό θα συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν έχει ως στόχο την εύρεση του δολοφόνου, αλλά κάτι διαφορετικό από αυτό (π.χ. το πώς έφτασε στο έγκλημα ο συγκεκριμένος, το κυνηγητό μεταξύ δολοφόνου-αστυνομίας, κ.λ.π.)

Επίδοξε ένα απλό παράδειγμα από το "Δημουλίδου - Ο λύκος της μοναξιάς.
στο οπισθόφυλλο γράφει μεταξύ άλλων "αυτήν η αυτοκτονία θα γεννήσει τον λύκο της μοναξιάς"
Μόλις έφτασα στο σημείο της αυτοκτονίας, ξέρω ποιον επηρέασε, άρα και ποιος είναι ο δολοφόνος.
Αν δεν το έγραφε στο οπισθόφυλλο θα είχα τουλάχιστον αμφιβολίες.

Δεν το ξέρω. Για να το έχεις διαβάσει, έχεις δίκιο. Πάντως, μήπως υπάρχει η πιθανότητα να εμπίπτει στην κατηγορία που ανέφερα πιο πάνω : δεν έχει ως στόχο την εύρεση του δολοφόνου, αλλά κάτι διαφορετικό από αυτό (π.χ. το πώς έφτασε στο έγκλημα ο συγκεκριμένος); Το λέω γιατί δεν ξέρω η Δημουλίδου να γράφει αστυνομικά.

Κάνω κάτι σαν αυτό που λέει ο Επίδοξος Συγγραφέας παραπάνω, "μια γρήγορη σάρωση", και μάλιστα όχι όλου του κειμένου, μόνο των πρώτων γραμμών. Παλιότερα που διάβαζα προσεχτικά το οπισθόφυλλο, μου είχε τύχει να αποκαλύπτονται πολλές, μα πάρα πολλές λεπτομέρειες της πλοκής, οπότε δε θέλω να την ξαναπατήσω.

Φυσικά, όταν τελειώσω το διάβασμα του βιβλίου, διαβάζω και το οπισθόφυλλο κανονικά :)

Last edited:
Ποτα δεν διαβαζω το οπισθοφυλλο....Και ποτε δεν διαβαζω και κριτηκες για βιβλια....ή παρουσιασεις....Δεν ξερω τον λογο που το κανω.....Αλλα ευτη ειναι η πραγματικοτητα :ρ

Είναι και αυτό, αλλά γιατί να το ξέρω;

Βέβαια από την άλλη την είχα πατήσει με τον Έκο και το κοιμητήριο της Πράγας. Πως νόμιζα ότι ο Έκο θα έγραφε αστυνομικό, πραγματικά δεν ξέρω. Ακόμα μετανιώνω που δεν διάβασα το οπισθόφυλλο.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δια, ενας πιθανος λογος ειναι επειδη διαβαζεις αστυνομικα, και γι'αυτο δεν θες να ξερεις τιποτα απο την πλοκη του βιβλιου.

Περα ομως απο τα αστυνομικα ετυχε καμια φορα να σε απογοητεψει βιβλιο που διαβασες; (αληθεια με ποιο κριτηριο τα διαλεγεις; )

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
( Άλλαξα την τρίτη επιλογή από "εξαρτάται" σε "εξαρτάται / ενίοτε" )

Πολύ συχνά μου έχει τύχει να διαβάσω στο οπισθόφυλλο σημαντικά στοιχεία την πλοκή. Ομοίως για ταινίες στο κουτί του dvd και πολύ παλιότερα στο πρόγραμμα της ραδιοτηλεόρασης!

Είναι κάτι που με εξοργίζει και με τα χρόνια έχω γίνει πολύ προσεκτικός. Συνήθως διαβάζω μερικές γραμμές από την αρχή κι έπειτα αποστρέφω το βλέμμα. Δηλ. τις μισοδιαβάζω, ή δεν τις διαβάζω καθόλου, κι έτσι θα βάλω "εξαρτάται / ενίοτε".

Προτιμώ τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ταινίες στην imdb δηλ. με μια ευσύνοπτη φράση που δεν αποκαλύπτει τίποτα!
:ναι:

Εγω το διαβαζω, αν εχει, εκτος πια αν ειναι καποιου συγγραφεα που ειναι για μενα εγγυηση, αν το ξερω ηδη, ή αν εχω σκοπο να το αγορασω ετσι κι αλλιως. Ουτως ή αλλως, οταν μπαινω σε ενα βιβλιοπωλειο ετσι περναω την ωρα μου. Διαβαζωντας οπισθοφυλλα, τι αλλο να κανω δλδ;! :ρ

Το διαβάζω μόνο εάν δεν γνωρίζω το βιβλίο ή εάν δεν σκοπεύω να το διαβάσω. Επειδή συνήθως διαθέτω μακροσκελή λίστα με βιβλία που περιμένουν να διαβαστούν, ξέρω τι αναζητώ και δεν πηγαίνω σε βιβλιοπωλεία αναζητώντας στα τυφλά.

Ναι, το διαβάζω.

Είναι και αυτό, αλλά γιατί να το ξέρω;

Βέβαια από την άλλη την είχα πατήσει με τον Έκο και το κοιμητήριο της Πράγας. Πως νόμιζα ότι ο Έκο θα έγραφε αστυνομικό, πραγματικά δεν ξέρω. Ακόμα μετανιώνω που δεν διάβασα το οπισθόφυλλο.
Πώς σου φάνηκε το βιβλίο;

Last edited:
εγω παντως παντα διαβαζω το οπισθόφυλλο..
οταν περνω ενα βιβλιο στα χερια μου ειναι μεγαλη η προσμονη για να το διαβασω...και νιωθω πως διαβαζοντας το οπισθοφυλλο θα ικανοποιησω την διψα μου...
σαν να διψας πολυ και πινεις ενα ποτηρι νερο,πριν κατεβασεις ενα μπουκαλι για να ξεδιψασεις...
Εξαλλου ειναι πολυ λιγα αυτα που γραφει πισω ενα βιβλιο ωστε να χαλασει ολη την πλοκη...
Και αυτο που βλεπω εγω συνηθως ειναι οτι αφηνουν επιτηδες νοηματικα κενα ωστε να σε παροτρυνει να διαβασεις ολο το βιβλιο...
Χρησιμοποιειται συχνα σαν βιτρινα για να σου εξαψει το ενδιαφερον..

το διαβαζω σχεδον παντα, εκτος αν παω σε καποιο βιβλιοπωλειο ειδικα για ενα συγκεκριμενο βιβλιο οποτε μπορει και να τυχει να μη το διαβασω.

γενικα παντως το απολαμβανω το να το διαβαζω, διοτι με κραταει σε αγωνια.

@Λορένα, Αστυνομικά, ψυχολογικά θρίλερ και τρόμου παίρνω κυριολεκτικά ότι βρω μπροστά μου. Σαν λάτρης του είδους δεν ξέρω που θα βρω ενδιαφέρον και έτσι δεν με νοιάζει αν είναι γνωστού ή άγνωστου συγγραφέα, αν έχουν πει καλά λόγια ή όχι.
Όταν διαβάζω κάτι άλλο εκτός αυτών συνήθως είναι παρότρυνση φίλων και φυσικά της λέσχης!
Τα τελευταία που δεν μου άρεσαν ήταν το "ματωμένα ίχνη" του Μάνκελ και το "έγκλημα στην παλαιών πατρών γερμανού" του Πολυράκη.

@Παρωνύμιος, Είναι βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα που επί το πλείστον αγνοούσα. Καθόλη την διάρκεια είχα το Google παρέα για να βρίσκω πληροφορίες και να συνδέω τα γεγονότα. Με δυσκολία (και κυρίως από πείσμα) το τελείωσα και μπορώ να πω ότι με άφησε αδιάφορο.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Συνήθως διαβάζω το οπισθόφυλλο, αν όχι όλο, αρκετές φορές τις πρώτες σειρές για να δω τι παίζει. Παράλληλα με το οπισθόφυλλο, όταν πρόκειται και για συγγραφέα που δεν έχω ξαναδιαβάσει, ανοίγω τυχαίες σελίδες και διαβάζω κάνα δυο παραγράφους.