Εσύ διαβάζεις το οπισθόφυλλο;

Εσύ διαβάζεις το οπισθόφυλλο;

• Ναι

Votes: 85 76,6%
  • Οχι

Votes: 8 7,2%
  • Εξαρτάται / Ενίοτε

Votes: 18 16,2%

• Total voters
    111
Και εγώ πάντα διαβάζω το οπισθόφυλλο ενός βιβλίου.
Είτε ξέρω την υπόθεση είτε όχι θέλω να διαβάσω ο,τιδήποτε γράφει μέσα και έξω:ρ
Σπάνια έχει τύχει να απογοητευτώ επειδή γνώριζα κάποιο στοιχείο από το οπισθόφυλλο οπότε μέχρι τώρα δεν πτοούμαι και συνεχίζω ακάθεκτη το διάβασμα όλων ανεξαιρέτως των οπισθόφυλλων:))

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω οταν αγοραζω βιβλια ειναι επειδη τα θελω απο πριν οποτε το οπισθοφυλλο δεν επηρρεαζει σημαντικα την αποφαση μου. Βεβαια οταν δω καπου ενα αγνωστο βιβλιο με ερεθιστικο τιτλο ή εξώφυλλο, θα διαβασω και το οπισθοφυλλο για μια δεύτερη εικονα, και για μια τριτη, να το ξεφυλλισω.

Κατα τα αλλα τα οπισθοφυλλα ειναι τοσο γενικα που δεν νομιζω να προσφερουν κατι και δε λενε κατι συγκεκριμενο που μενει στο μυαλο. Ασε που μεχρι να ανοιξω το βιβλιο, ξεχναω τελειως την ασαφη εικονα του οπισθοφυλλου. Μαλιστα με εχω πιασει ενω ειμαι στα μισα ενος βιβλιου, και εχω πλεον τη σαφη εικονα της ιστοριας, να ξαναδιαβαζω το οπισθοφυλλο και να νομιζω οτι το βλεπω πρωτη φορα.

καποιες φορες διαβαζω το οπισθοφυλλο, καποιες οχι. συνηθως του κανω ενα γρηγορο περασμα, πιθανως πηδαω κ μερικες γραμμες ή το διαβαζω τοσο επιφανειακα που δεν μου μενει τιποτα. διαβαζω στη συνεχεια το βιβλιο κ εχω την ιδια αισθηση με τον Αντερωτα, νομιζω οτι το βλεπω πρωτη φορα.

Πάντα το διαβάζω! Πολλές φορές μάλιστα γυρνάω και το ξαναδιαβάζω ενώ διαβάζω το ίδιο το βιβλίο. Επίσης το διαβάζω αφού το έχω τελειώσει..!

Τις περισσότερες φορές διαβάζω το οπισθόφυλλο και την πρώτη σελίδα. Τα βιβλία που αγοράζω είναι συνήθως στη λίστα μου πολύ καιρό, όλο και κάτι ξέρω γι αυτά και δεν με πειράζει να διαβάσω κάτι παραπάνω. Αφού όπως έχω ξαναπεί είμαι οπαδός του "ξαναδιαβάσματος" δεν έχω πρόβλημα ακόμα κι αν ξεφύγει καμιά πληροφορία. Δεν διαβάζω το οπισθόφυλλο στα αστυνομικά. Αν είναι από γνωστό μου συγγραφέα δεν υπάρχει λόγος να το κάνω και αν είναι κάποιου που συναντώ για πρώτη φορά διαβάζω λίγο από την αρχή για να δω αν μου αρέσει το ύφος, βέβαια τώρα με τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία οι κανόνες αυτοί είναι δύσκολο να τηρηθούν. :)

Εγώ παίδες πάντα το διαβάζω το οπισθόφυλλο, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι από αυτό δεν μπορείς να εκμαιεύσεις παραπάνω πληροφορίες για την πλοκή του έργου, ούτε μπορείς να καταλάβεις αν θα σου αρέσει ή όχι το βιβλίο μόνο από αυτό. Εγώ ψάχνω λοιπόν καλύτερα για τον συγγραφέα ή για την υπόθεση του έργου, καλό είναι να το ξεφυλλίζουμε το βιβλίο μάλιστα, και παρόλο που διαβάζω το οπισθόφυλλο, δεν βασίζομαι σε αυτό.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πάντως, το να διαβάζεις μόνο τα οπισθόφυλλα είναι ένας τρόπος να τελειώσουμε, κάποια φορά, με όλη την κλασική λογοτεχνία. :ναι:

Εάν δεν επιλέξω ένα βιβλίο λόγω συγγραφέα (που σημαίνει ότι θα πάρω όποιο βιβλίο έχει γραφτεί από τον / την συγκεκριμένο/η συγγραφέα ανεξαρτήτως περιεχομένου) θα διαβάσω απαραιτήτως το οπισθόφυλλο για να δω κατά πόσο με ενδιαφέρει η υπόθεση. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που μπορούν να απολαύσουν οποιοδήποτε ανάγνωσμα και αν κάτι δεν συνάδει με τις προτιμήσεις μου και δεν μου ταιριάζει, είναι μάλλον απίθανο να ασχοληθώ μαζί του.

Επιπλέον, ακόμη και στην περίπτωση που γνωρίζω κάθε λεπτομέρεια της πλοκής, εφόσον αυτή με έλκει και μου ταιριάζει, τότε δεν μειώνεται ούτε στο ελάχιστο η επιθυμία μου να διαβάσω το εν λόγω βιβλίο. Συνεπώς, το αν θα αποκαλυφθούν κρίσιμα σημεία στο οπισθόφυλλο, διόλου δεν με απασχολεί.

Last edited:
Πάντα διαβάζω το οπισθόφυλλο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν εξαρτάται το αν θα διαβάσω/αγοράσω το βιβλίο μόνο από αυτό. Αν εμπιστεύομαι έναν συγγραφέα, πχ Μανφρέντι, τότε απλώς το διαβάζω για να δω τι συμβαίνει περίπου. Αν πρόκειται για κάποια συνέχεια μιας σειράς, π.χ. η σειρά με τον Λάνγκντον του Μπράουν, διαβάζω για να ξέρω ποια πόλη θα βαλθεί να "σώσει" αυτή την φορά :ρ

Γενικά μου αρέσουν πολύ τα οπισθόφυλλα γιατί με βάζουν σε κατάσταση προεργασίας για το τι θα διαβάσω. Δε μου αρέσουν τα οπισθόφυλλα που έχουν απλώς κομμάτια από εντυπώσεις κριτικών σε έντυπα. {π.χ το Όνομα του Ρόδου) που διαβάζω αυτόν τον καιρό (ακόμη το παλεύω...). Ειλικρινά, είχα ψάξει πριν καιρό για να βρω το θέμα του Εκκρεμούς του Φουκώ και δεν το έβρισκα!!! Έβρισκα μόνο αοριστολογίες από κριτικούς...Έλεος!
Εκτός από τα οπισθόφυλλα, κάνω και μια αναζήτηση στο ίντερνετ για να ξέρω περί τίνος πρόκειται, με τι ασχολείται ο/η συγγραφέας και από πού κρατάει η σκούφια του...Τώρα που το καλοσκέφτομαι, μόνο φάκελο που δεν τους έχω φτιάξει...:ρ

Πριν λίγο καιρό κάπου, ίσως κι εδώ, είχα διαβάσει για μια κίνηση κάποιων ανθρώπων να τυλίξουν τα βιβλία με ένα απλό χαρτί περιτυλίγματος (λαδόκολλα) και να γράψουν μόνο επάνω τη θεματολογία του βιβλίου πχ. αστυνομικό ή επιστημονικής φαντασίας. Αυτό το έκαναν με σκοπό να αποστασιοποιηθούν οι αναγνώστες από το δέλεαρ της εικόνας του εξώφυλλου και την καθοδήγηση της περιγραφής...Με είχε παραξενέψει λιγάκι, θυμάμαι...Σαν ραντεβού στα τυφλά, ένα πράγμα...Θα είχα φύγει πριν καν πάω...:φιρουλί:

Θέλω τη περιγραφή και τη θέλω όλη....!!! :γιούπι:

Χε, χε, χε! Καλό!

Και εγώ πάντως διαβάζω το οπισθόφυλλο για να δω αν ταιριάζει με τις προτιμήσεις μου καθότι οι τίτλοι είναι συχνά μυστηριώδεις. Πάντως εκνευρίζομαι όταν στο οπισθόφυλλο αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία της πλοκής ή όταν η περιγραφή αποδεικνύεται παραπλανητική. Το πρώτο το θεωρώ δείγμα προχειρότητας ενώ το δεύτερο σχεδόν εξαπάτηση.

@ Ονειρευτής & Ζενίτ, ε δεν έχετε κι άδικο που μου τι λέτε! Παρόλα αυτά το οπισθόφυλλο σας εύχεται καλό...Πάσχα :χαχα:

Διαβάζω το οπισθόφυλλο γιατί είμαι περίεργη να δω σε τι αναφέρεται η ιστορία του βιβλίου!

Τώρα θα φανώ παράξενος αν πω ότι διαβάζω το οποσθόφυλλο πριν ξεκινήσω ένα βιβλίο,αφού το τελειώσω και ενδιάμεσα τουλάχιστον 5 φορές όταν υπάρχει κορυφωση στην πλοκή;

Τώρα θα φανώ παράξενος αν πω ότι διαβάζω το οποσθόφυλλο πριν ξεκινήσω ένα βιβλίο,αφού το τελειώσω και ενδιάμεσα τουλάχιστον 5 φορές όταν υπάρχει κορυφωση στην πλοκή;
Δύο οι παράξενοι παρακαλώ. 'Αλλος/η για τη βάρκα μας;;

Αναλόγως το βιβλίο. Αν είναι ψυχολογία- φιλοσοφία θα το διαβάσω να δω με τι θέμα ασχολείται αλλά αν είναι μυθιστόρημα όχι. Δεν ξέρω γιατί αλλά μερικοί εκδοτικοί οίκοι γράφουν στο οπισθόφυλλο σχεδόν όλη την ιστορία που διαδραματίζεται και δεν σου αφήνουν σασπένς.
Τις προάλλες είχα δανειστεί το "Ο γέρος και η θάλασσα". Με είχε φάει η αγωνία το τι θα κάνει ο γέρος στις μάχες με τον ξιφία και τους καρχαρίες και ΕΥΤΥΧΩΣ που δεν είχα διαβάσει το οπισθόφυλλο. Μόλις τελείωσα το βιβλίο, τότε το διάβασα και είδα ότι έγραφε το τι θα γίνει σε αυτές τις μάχες :γκρμφ:. Γράψτε δυο λόγια και φτάνει, άσε τον αναγνώστη να ζήσει μόνος του την ιστορία.

Πάντως και παλιότερα στο βίντεο κλάμπ έτσι διάλεγα ταινίες, δεν διάβαζα το τι θα γίνει στο έργο. Έτσι είδα εργάρες είδα και πατατάρες :χαχα:.
Τις απόλαυσα όμως και τις δυο :ρ