Ε. Χ. Γονατάς : "Οι μικρές ιστορίες"

Συγγραφέας: Ε. Χ. Γονατάς
Τίτλος: Το βάραθρο
Εκδόσεις: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 74

Τίτλος: Οι αγελάδες
Έτος έκδοσης: 1992
Αριθμός σελίδων: 80

Τίτλος: Ο φιλόξενος Καρδινάλιος
Αριθμός σελίδων: 62

Τίτλος: Η προετοιμασία
Έτος έκδοσης: 1991
Αριθμός σελίδων: 35

Τίτλος: Τρεις δεκάρες και άλλα αφηγήματα
Αριθμός σελίδων: 154

Είπα κι εγώ να κάνω μια αναφορά στον αγαπημένο μου Ε. Χ. Γονατά, αλλά μπερδεύτηκα σχετικά με το που θα έπρεπε να τον εντάξω. Στην κατηγορία του διηγήματος ή των φανταστικών κόσμων; Προτίμησα το πρώτο, αν και αυτά που έχει γράψει ο συγκεκριμένος συγγραφέας θα τα χαρακτήριζα σύντομες ιστορίες που συμπυκνώνουν πολλά - ονειρικά και ρεαλιστικά - σύμπαντα σε λίγες γραμμές. Τον «γνώρισα» πριν από χρόνια, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, πήγαινα σχολείο ακόμα και δεν συγκράτησα το όνομά του, αλλά για πολύ καιρό έπειτα, μου είχε μείνει στο μυαλό ως ο Κύριος με τις Γάτες. Πριν λίγα χρόνια ξαναείδα αυτό το τηλεοπτικό αφιέρωμα και σημείωσα το όνομα του: Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς.

φωτογραφία του Ε. Χ. Γονατά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και πέθανε το 2006. Ο Γονατάς εξασφάλιζε τα προς το ζην ασχολούμενος με τα νομικά και ως συγγραφέας υπήρξε διακριτικός και ολιγογράφος. Έκανε και πολλές υπέροχες μεταφράσεις.
Για να μπορέσω να δώσω μια εικόνα του έργου του παραθέτω ένα από τα μικρότερα κείμενά του, από τη συλλογή Το Βάραθρο:

Οι πεταλούδες βοηθούν

«Ο επιθεωρητής των κήπων έρχεται», ακούστηκε μια δυνατή φωνή.
Χιλιάδες πεταλούδες, ξετρυπώνοντας από τους φράχτες, πέταξαν μεμιάς πάνω στα γυμνά κοτσάνια και βάλθηκαν να παρασταίνουν τα λουλούδια, που αμέριμνα εξακολουθούσαν να κοιμούνται μέσα στη γη.

Αυτή είναι μια από τις πιο σύντομες μικρές ιστορίες του. Θα μπορούσε ίσως να είναι απόσπασμα από μια μεγαλύτερη ιστορία που περιγράφει τη ζωή σε έναν άλλο κόσμο, πιο μαγεμένο και παραμυθένιο. Θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως μια ιστορία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για την σωτηρία ενός κήπου, όπου τα λουλούδια του δεν έχουν ανθίσει ακόμα. Ένα παραμύθι για τα τεχνάσματα που μηχανεύονται τα πλάσματα του Θεού μέσα σε έναν Κήπο της Εδέμ, προκειμένου να ξεγελάσουν το αυστηρό βλέμμα του Κριτή τους.
Στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια συνέπεια είναι γραμμένες όλες οι ιστορίες που έχω διαβάσει από αυτόν τον συγγραφέα. Κάποιες πιο τρομαχτικές και απόκοσμες κάποιες πιο αστείες, ορισμένες με τονισμένο το τραγικό στοιχείο, όλες σαν γρίφοι και αινίγματα, σαν τις πτυχώσεις ενός αέναου υφάσματος που μπορεί να ξετυλίγεται αιώνια, αποκαλύπτοντας ολοένα και νέα σχέδια.
Ο Ε. Χ. Γονατάς έχει πει για τον εαυτό του πως δεν είναι ονειροποιός. Σεβαστό. Αλλά εμένα το έργο του με βοηθά να ονειρεύομαι. Για εμένα ο Ε. Χ. Γονατάς είναι ο Μικρός Πρίγκιπας που κατάφερε τελικά να γεράσει ταξιδεύοντας σε ένα σωρό κόσμους κι έγινε ένας παραμυθάς για μεγάλους, διατηρώντας ο ίδιος κάτι από την παιδική του αθωότητα. Θα είναι επίσης πάντα ένας καλός Κύριος που αγαπάει και φροντίζει με τρυφερότητα τις γάτες αλλά και τα υπόλοιπα ζωάκια του Κήπου του και όποτε ευκαιρεί επιχειρεί σπουδαία εξερευνητικά ταξίδια στις Αποθήκες το ανθρώπινου Νου. Έτσι ώστε να μας αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά της πραγματικότητας.

Σημ. Τα σχέδια των βιβλίων του είναι δημιουργίες του Αλέξη Ακριθάκη. Κι επειδή τα λατρεύω θα ήθελα να παραθέσω δύο από αυτά:

Last edited by a moderator:

Έλλη Μ

Συντονιστής
Διαβασα το βιβλίο Ε. Χ. Γονατάς: Μικρές και παράξενες ιστορίες, της Φραγκίσκης Αμπατζοπούλου και βρηκα ταιριαστο αυτό το νημα για καποια σχόλια.

Ένα πρωι που ειχα κατέβει στην Πολιτεία μαζί με τον γιο μου, όταν, στον πάγκο που βρισκεται μπροστά από τα ταμεία, έπεσε το μάτι μου στον τιτλο. Δεν το ξανασκέφτηκα, το αγόρασα αμέσως και το ξεκίνησα ένα βραδυ, μαλλον χλιαρά, έχοντας παραδίπλα παλι τον γιο μου να με παρενοχλεί. Ομως, το βιβλιο γρήγορα απέκτησε ρυθμο τον οποιο διέκοπτα, διαβαζοντας ξανα καποια απο τα κειμενά του.

Ξεκινώντας χρονολογικά, το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή του Γονατά, λίγο βιογραφικά και περισσότερο εργογραφικά, στη σειρα με την οποία προέκυψαν τα κείμενα και οι συλλογές του, πώς ξεκινησε να γράφει με τον χαρακτηριστικο τρόπο του της ποιητικής, βραχείας πρόζας οι συγγραφείς και το κίνημα (υπερρεαλισμος) που τον επηρέασαν. Οποιος εχει διαβάσει τον Γονατα, ξέρει ότι τα κείμενά του περιέχουν εντονα στοιχεία των ρομαντικών (φανταστικό στοιχείο), στοιχεία των ονείρων (παραδοξότητα), τα αντικείμενα και τα ζώα παύουν να είναι μονο τέτοια (αλληγορια), παρολ’ αυτά όμως, πάντοτε τοποθετούνται εντός μιας βιωμενης πραγματικότητας ("'Ολα όσα γράφω ειναι βιωμένα") κι όχι στη φαντασία, σε χρόνο υπαρκτό, αν και κάπως ασαφή. Ισως σε μια πραγματικότητα που γινεται ποιητική, εχοντας ως αφετηρια ρεαλιστικο περιβάλλον αλλά οι συνθηκες του, το καταστασιακό θα έλεγα, ο ρεαλισμός του, υπονομεύεται διαρκώς ώστε να δημιουργει αμφισημιες και παράδοξες διαδοχες εικόνων, όπου αυτό που είναι γνωστό κι ευκολα θα αναγνωρίζαμε μέσα σε ένα αναμενομενο context, ξαφνιάζει έτσι όπως παρουσιάζεται μέσα στο κείμενο, μέσω της γλώσσας, γινεται «ανοικείο» και παράξενο.

O Γονατάς, από την πρώτη του εκδοτική προσπαθεια, τον Ταξιδιώτη (1945), η υποδοχή του οποίου ήταν μετρια και αποθαρρυντική μαλλον, μεχρι και περιπου τη δεκαετια του 80, έπεσε στην αφανεια. Φανταζομαι ότι εκτός από την απροκάλυπτη μη προσπάθειά του να ενταχθει κάπου πολιτικά (αν και προερχόταν από οικογένεια πολιτικών -ανιψιός του Στυλιανού Γονατα), συνετέλεσε αρκετά και η δυσκολία στην ειδολογική κατάταξη του έργου του αλλα και του ίδιου να ακολουθησει και να υπηησει καποιο συγκεκριμένο λογοτεχνιο είδος. Προκειται για πεζογράφο; Προκειται για ποιητή; Και τι ειδους ποιητη; Από τον υπερρεαλισμο δανειζεται στοιχεία, όμως δεν είναι υπερρεαλιστής ή συμβολιστης. Κι αν κάτι εχει δανειστεί από τους πρώτους υπερρεαλιστές είναι η λειτουργία της εικονας στην ποιηση, ετσι όπως την αποκαλυπτει σε ένα κείμενό του ο Πιέρ Ρεβερντυ [το οποιο, ολοκληρο, εινια πάρα πολύ γοητευτικο, όμως, το παρακάτω αποσπασμα συνοψίζει ακριβως τον τρόπο που διαβαζεται (sic) εντός μου κάθε κείμενο του Γονατα. Διαβαζεται, εγγράφεται, αποτυπώνεται:]

Η εικόνα
Δεν μπορει να γεννηθεί από μια σύγκριση, αλλά από το πλησίασμα δυο πραγματικοτητων λιγότερο ή περισσότερο απομακρυσμένων.
«Η εικόνα είναι μια δημιουργία του πνευματος.
Οσο περισσότερο οι σχέσεις των δυο πραγματικοτητων που ηρθαν κοντά είναι απόμακρυσμένες αλλά ισότιμες, τόσο περισσότερο η εικόνα θα είναι δυνατή – τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συγκινησιακή της δυναμη και η ποιητική της πραγματικότητα.
Δυο πραγματικότητες που δεν έχουν καμία σχέση δεν μπορουν να πλησιαστουν με τροπο επωφελη. Δεν θα προκυψει δημιουργία εικονας. Δυο άσχετες πραγματικότητες δεν μπορουν να ερθουν κοντά. Ερχονται σε αντίθεση.
Σπάνια προκύπτει δύναμη από μια τετοια αντιθεση.
Μια εικόνα εχει ισχύ όχι επειδή είναι βιαιη ή φανταστικη – αλλά επειδή ο συσχετισμος των ιδεών είναι σωστα απόμακρος».
σελ.109-110​
Μεγάλος θαυμαστης και φανατικος αναγνωστης του Μπορχες, του Φλωμπερ, αλλά και του Τηκ όπως και του Χοφμανν, του Πόε και του Γκωτιε, ο Γονατας θαυμαζε επίσης πολύ και τον Νικο Εγγονοπουλο,τον Καχτιτση, τον Κλέωνα Παρασχο και με τον Παπαδιτσα υπήρξαν εγκαρδιοι φιλοι και εκδότες του περιοδικου Πρώτη Υλη, μεσω του οποίου γνωρισε στο ευρυτερο κοινο ποιητές που ο ιδιος θαυμαζε πχ Ivan Goll (ποιηματα του οποιου μετεφρασε και εξεδωσε) τον Porchia (μερος του Voces σταχυολόγησε και μετεφρασε και για το οποίο κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης) αφορισμους του Lichtenberg (το πολύ γνωστό Πιπέρι και Σπασμένες γραμμες).

Χαρη στον Γονατά, κυκλοφόρησαν σε επιτομη εκδοση τα Γραπτά του Γιώργου Μακρη, τα οποία καταφερε να ταξινομήσει και να βάλει σε σειρα. A propos, το βιβλιο αυτό είναι χρόνια εξαντλημενο και -συμφωνα με την συγγραφέα- επίκειται επανέκδοσή του. Είναι εντυπωσιακο πόσο πολύ τον εκτιμουσαν όλοι τον Μακρη. Αντιγράφω τα λογια του Τάσου Δενέγρη, ποιητη και μεταφραστη, από το βιβλιο της κας Αμπατζοπούλου:
«Ο Μακρής ήταν μοναδικός. Εζησε χωρίς σπίτι, χωρίς επάγγελμα, χωρις ακαδημαϊκές διακρίσεις, χβρίς γραπτό λογο, σε μια κοινωνία κυριαρχημενη από την ιδιοκτησία, το συμφέρον, τη ματαιοδοξία και τους νόθους τίτλους. Σαν τους Έλληνες της κλασικης εποχής σκόρπισε απλοχερα το πμεύμα του στη συζήτηση, με πολλαπλά περιεχόμενα κι απλοποιημένη μορφή. Η Καινη Διθήκη, ο Μαργμ ο Φρόυδ, ο Ντος Πάσος, ο Μαλκολμ Λόουρυ, ο Εμφύλιος, ο Μάο, ο Σαρτρ, η ισόητα των φύλων, ο Πλάτων, ο Ντεκαρτ, ο Λούθηρος, οι Μπητνικς, ηταν μερικά από τα θεματα. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο! Αλλά δεν ήτνα μονο αυτό. Ηταν προτροπές για βαθύτερο ήθος, για φιλία, για γλέντι. Ητνα τα κηρύγματά του ενάντια στο Δογματισμο, το Φασισμό, τον Ρατσισμο, και μάλιστα σε επίπεδο της καθημερινής πρακτικης ή, για να το πούμε πιο απλά, στο Φασιστα, στον Ρατσιστή και στον Δογματικο που υπάρχει μέσα μας» Σελ. 288

Όπως ο ιδιος στάθηκε η αφορμή για να γινουν ευρυτερα γνωστο το εργο αυτων των ποιητων και συγγραφέων, τα σχολια τοσο του Εγγονοπουλου όσο και του Παπαδημητρακόπουλου σταθηκαν αφορμη να αναζωπυρωθει αφενός το ενδιαφερον για το εργο του, αφετερου να αποκατασταθουν οι χλιαρες, κακοπιστες και κακογραμμένες ενίοτε, κριτικές που του ασκηθηκαν από διαφορους συγκαιρινούς του. Εστω και όψιμα, ο Γονατας νομιζω αποκατασταθηκε και πήρε τη θεση που του αξιζει στην ελληνική λογοτεχνία.

Καπου στο μυαλο μου υπήρχε πάντοτε το όνομά του Ε.Χ Γονατάς, ως τετοιο μονο, ώς ονομα, ως εικονα από κάποιο μονόχρωμο εξώφυλλο βιβλιου του των εκδόσεων Στιγμη. Μπορει και από το Voces που διαβασα πριν μερικά χρόνια, δεν ξέρω, Όμως, η αφορμή για να αγοράσω το πρωτο βιβλιο, την Κρυπτη, ήταν η ζωηρη αναφορά σε αυτόν -σε κάποια Συλλογή Κειμένων του- από τον διηγηματογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο. Δεν ημουν καν προετοιμασμένη για το περιεχόμενο των βιβλίων του, πώς ή τι εγραφε, απλώς το πήρα. Ουτε είναι ευκολο να λεκτικοποιήσω σωστα τί αισθανθηκα και τι αισθάνομαι, κάθε όποτε διαβαζζω τα κείμενά του. Για αρχή, το πρώτο μερος της Κρυπτης, με τα πολύ συντομα σφηνάκια κείμεανα, σκάσαν και σκανε μέσα μου σαν χειρομπομπιδες, που λεει κι ο Γκανας, προκαλώντας μου απανωτες εκρηξεις χαρας. Πώς είναι εκεινες οι καραμελιτσες, οι πολύ μικρουλες, μεσα σε σακουλάκι, που τις ριχναμε στο στομα και σκαγανε;; Σαν ποπ κορν; Ε, αυτό μου προκαλεσε η Κρυπτη. Δεν ψαχνω να βρω κανένα νοημα πίσω από τις λέξεις και τις εικονες, δεν προσπαθω να ερμηνεύσω τίποτε παρολο που καταλαβαινω σε καποια από τα κείμενά του ότι δεν είναι τυχαία π.χ. η ονοματοδοσία των ηρώων του. Για να χρησιμοποιησω πάλι τα λογια της συγγραφέως «τα κείμενα του Γονατά είναι εντονα φορτισμένα με συγκίνηση που διαχέεται στις αισθησεις μας οπτικά και απτικά, μεσα από τις εικόνες της φύσης και των προσώπων και μέσα αο τις άφθαστα επιβλητικές σκηνοθεσίες του» σελ 299

Χωρις να υπάρχει καποιος λόγος, χωρις να τον εχω δει σε φυσική μορφη, να μιλάει, να εκφραζεται κλπ, οσο προχωρούσα τα βιβλία του και τα διαβαζα το ένα μετά το άλλο, στο μυαλό μου ειχα πλάσει έναν πάρα πάρα πολύ γλυκό άνθρωπο, τετοιο περιγραμμα του ειχα δωσει, χωρις να το επιδιώκω. Και τόσο αυθαιρετα, όσο αυθαιρετα, ως παιδάκι, πίστευα ότι οποιος άντρας εχει μουστάκι, είναι καλος. Παρολ’ αυτά, αυτή μου η αστήριχτη πεποιθηση για τον Γονατα ενισχυθηκε ακόμη περισσότερ κι ακομη πιο αστηριχτα, από την ανάγνωση του βιβλιου της κας Αμπατζοπουλου.

Προφανως, δεν προπαγανδιζω υπέρ του Γονατα, όμως ενιωσα ότι ηθελα να γραψω 2-3 λογια γι αυτόν, με αφορμη το βιβλιο που διαβασα αλλά και με το πώς με κανει να αισθανομαι κι εμενα. Νομιζω ότι το βιβλιο είναι εξαιρετικο, ιδιαιτερου ενδιαφέροντος και θα εκτιμήσουν πολύ οι φανατικοι του αναγνωστες

Last edited:

Έλλη Μ

Συντονιστής
Εργα που εχει επιμεληθει και μεταφρασei:

• Antonio Porchia, Επιλογή από τις Voces
• Gustave Flaubert, Βιβλιομανία / Η Σπείρα
• Ivan Goll, Μαλαισιακά Τραγούδια / Ποιήματα (1920-1950)
• Wols, Ποιήματα
• Pierre Bettencourt, Τα Πλοία Βγήκαν Σεργιάνι /
• Samuel Taylor Coleridge, Οι περιπλανήσεις του Κάιν / Οι σκέψεις του διαβόλου
• Lichtenberg, Πιπέρι και σπασμένες γραμμές

To εργο του Ivan Goll, Ονειροχλοη,μεταφραστηκε από τον τον Παπαδιτσα, νομιζω στα πλαισια της κυκλοφοριας των δύο (ολων κι όλων) τευχων της Πρώτης Υλης.

Κι η σειρα Ασυνηθιστες Ιστορίες ελληνων σιηγηματογράφων, από τις πολύ καλαισθητες εκδόσεις της Στιγμης, την οποία επιμεληθηκε:
  1. Ο μαύρος γάτος - Ιωάννης Κονδυλάκης
  2. Αυτοχειρ - Μιχαήλ Μητσάκης
  3. Ομογάλακτος αδελφός της - Ιωάννης Δαμβέργης
  4. Η κωμόπολις Φθειρια - Εμμανουήλ Λυκουδης
  5. Δζεμηλα - Κωνσταντινος Βοσπορίτης
  6. Ειρήνη Υμίν - Φιώργος Δενδρινός
  7. Της Ματζουρανειας το χάλασμα - Αθανάσιος Γηράβαλης
  8. Ο τρελός της Αθηνας - Δημητρης Καμπούρογλους (sic)
  9. Ο Κουτσογιαννης στα Γιαννινα - Χρηστος Χρηστοβασίλης
  10. Τα δυο αδερφια - Δημήτριος Βικέλας
  11. Διηγήματα - Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Περα απο το κυριο, μικρό, corpus του εργου του, κυκλοφορουν και δυο επιστολές του προς τον Εγγονόπουλο, στην μια εκ των οποιων καταγράφεται ο θαυμασμος και η αγαπη που του είχε μεσα από απαριθμηση εικοσι λόγων.

Νομίζω το ειδος του ζωοποιου ξαφνιασματος που χω νιωσει διβαζοντας Γονατά, δεν το χω απαντησει ξανα σε αλλα κείμενα

Last edited: