Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ Σαρή γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη και ο πατέρας της από το Αϊβαλί. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Ελλάδα και πριν ολοκληρώσει τις σπουδές της άρχισε ο πόλεμος του’ 40.

Στη διάρκεια του πολέμου η Ζωρζ Σαρή συμμετείχε στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Λέει χαρακτηριστικά : « Τα χρόνια της Κατοχής ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε το δρόμο της ζωής κι ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση».

Στην Κατοχή η Σαρή παρακολούθησε μαθήματα υποκριτής στη Δραματική Σχολή του Ροντήρη. Το ’47 αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη στο Παρίσι, όπου γνώρισε και συναναστράφηκε σημαντικούς ανθρώπους, όπως ο Αξελός, η Μερκούρη και ο Μαρσέλ Καρακώστας, με τον οποίο παντρεύτηκε.

Το ’62 επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέχισε να παίζει στο θέατρο δίπλα σε γνωστά ονόματα ηθοποιών. Η περίοδος αυτή διήρκεσε μέχρι την εποχή της δικτατορίας, όταν μαζί με ορισμένους φίλους της ηθοποιούς αποφάσισε να κάνει παθητική αντίσταση και να μην ξαναπαίξει στο θέατρο. Το καλοκαίρι εκείνο, στερημένη από κάποια μορφή έκφρασης άρχισε να γράφει το πρώτο της μυθιστόρημα. Ο Θησαυρός της Βαγίας ξεκίνησε σαν παιχνίδι μα έμελλε να συναντήσει μεγάλη επιτυχία.

Το γεγονός αυτό στάθηκε καθοριστικό για τη Ζωρζ Σαρή, αφού από τότε αποφάσισε να στραφεί στο γράψιμο. «Στο γράψιμο βρήκα ό, τι δεν μπορούσα να βρω στο θέατρο, ίσως γιατί δεν ήμουν πρωταγωνίστρια και ίσως γιατί δεν ήμουν σε θέση να διαλέξω τους ρόλους που ο θιασάρχης ή ο σκηνοθέτης διάλεγαν για μένα. Τώρα φέρω ακέραιη την ευθύνη των βιβλίων μου. Κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μπορώ», λέει σε συνέντευξή της.

Η Σαρή έχει προσφέρει στην παιδική / εφηβική λογοτεχνία μας μερικά πολύ όμορφα βιβλία και το όνομά της αποτελεί πια σημείο αναφοράς στο χώρο αυτό.

Εγώ έχω διαβάσει την υπέροχη Νινέτ, το Ε.Π. και το Χορό της Ζωής. Όλα τους δροσερά και ευχάριστα, πάντοτε με αυτοβιογραφικά στοιχεία μέσα και διαποτισμένα με μια γνήσια αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή.

Φαντάζομαι ότι στα περισσότερα κορίτσια της λέσχης κράτησαν κάποτε συντροφιά τα βιβλία της Σαρή (για αγόρια δεν το πιστεύω).

Έτυχε να διαβάσω αρκετά από τα βιβλία της, όσα τουλάχιστον κατάφερα να βρώ στη δανειστική βιβλιοθήκη. Θυμάμαι απο αυτά το "Ζούμ", " Ο Χορός Της Ζωής", "Νινέτ", "Ο Θησαυρός Της Βαγίας", "Το Ψέμα", "Ο Κύριός Μου", " Ο Πόλεμος, Η Μαρία Και Το Αδέσποτο".
Όλες οι ιστορίες έβγαζαν κάτι όμορφο κάτι αληθινό. Έχω πολύ καιρό να πιάσω στα χέρια μου βιβλίο της να διαβάσω.. Ίσως το τελευταίο που διάβασα ξανά για τρίτη ίσως φορά είναι "ο χορός της ζωής" που με κάνει πάντα στο τέλος να αισθάνομαι αισιόδοξη. Η καθηγήτριές μου στο γυμνάσιο πάντα απαξίωναν τη συγκεκριμένη συγγραφέα και με προέτρεπαν να διαβάσω κάποια άλλη γιατί τη θεωρούσαν πολύ "παιδική" και έπρεπε όπως έλεγαν τα παιδιά να ξεκολλήσουν επιτέλους και να διαβάσουν κάτι πιο "ώριμο". Φυσικά διαφωνώ. Ένα βιβλίο μπορεί να είναι ευχάριστο για κάποιον, δυσάρεστο για κάποιον άλλο. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να επιβάλεις στον άλλο την άποψή σου για ένα τόσο υποκειμενικό ζήτημα!

Κρίμα μεγάλο να μαθαίνω ότι καθηγήτριες απαξιώνουν τη Ζωρζ Σαρή. Τα βιβλία της είναι απ' αυτά που διαβάζονται άνετα και από μεγάλους.

Ο Χορός της Ζωής έχει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα και σε μένα, Εσκιβέλ. Μια αισιοδοξία, άλλωστε το "βροντοφωνάζει" και ο τίτλος του.

Πέρσι, το πανεπιστήμιο Αθηνών οργάνωσε ημερίδα για τη Ζωρζ Σαρή, την οποία παρακουλούθησα. Και φυσικά η συγγραφέας βρισκόταν εκεί. Η αίσθησή μου : μακάρι να φτάσω τα χρόνια της και να έχω τη δύναμη να χαμογελάω τόσο πολύ, τόσο πηγαία και τόσο ανεπιτήδευτα.

Τυχερή! Θα ήθελα και εγώ να την είχα δει από κοντά. Περισσότερο απο περιέργεια για το χαμόγελο ;)

Το κουίζ της ημέρας. Κοιτάμε προσεχτικά την παρακάτω εικόνα και απαντάμε :

1. Ποια να είναι η Ζωρζ Σαρή;

2. Αναγνωρίζετε καμιά άλλη προσωπικότητα;

Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας :

Αυτό το πόδι με το μαύρο ξώφτερνο παπούτσι στη δεύτερη σειρά ανήκει στη Χρυσηίδα :))))
Φτου, έχασα την ευκαιρία μου για λίγη δημοσιότητα.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Με μια πρωτη ματια.. ο χωρος ειναι μικρος!

2ον βλεπω συνδιασμο κουστουμιων (χειμωνας) μεχρι και κασκολ ειδα.. με μπουζακια αμανικα και ξωφτερνα πεδιλα (καλοκαιρι).

Απορια : τι εποχη ειναι; :))))

3ον Η Ζωρζ Σαρρη, μηπως ειναι αυτη στην πρώτη σειρα που κοιτα με προσήλωση; (μαυρα μαλλια και γυαλια).

4ον Αυτος στο εδρανο, γνωστος μου φαινεται..

5ον ωραιότατο ποδι ;)

Και η λύση του γρίφου :

Λορένα, μάλλον δεν πρόσεξες την ημερομηνία γέννησης της Σαρή. Την άλλη προσωπικότητα φαντάζομαι την αναγνωρίζετε. Ο κύριος που μιλάει είναι (αν θυμάμαι καλά) ο κος Πατάκης.

Την άλλη προσωπικότητα φαντάζομαι την αναγνωρίζετε. Ο κύριος που μιλάει είναι (αν θυμάμαι καλά) ο κος Πατάκης.
Οχι δεν την γνωρίζω, και ειναι και μακρινή λήψη. Ποιός είναι.

Πω πω Χρυσηίδα, πηγάινεις σε τέτοια μέρη και γνωρίζεις τέτοιους ανθρώπους :))

Οχι δεν την γνωρίζω, και ειναι και μακρινή λήψη. Ποιός είναι.

Πω πω Χρυσηίδα, πηγάινεις σε τέτοια μέρη και γνωρίζεις τέτοιους ανθρώπους :))

Ο Θάνος Μικρούτσικος είναι.

Αλλά, Πολυξένη, γιατί απορείς; Ο καθένας μπορεί να πάει, αρκεί να έχει τη λόξα.

(Εγώ τους γνωρίζω, εκείνοι δε με γνωρίζουν :)))) )

Νομίζω πως έχω τα άπαντα της Ζώρζ Σαρή, ήταν η αγαπημένη μας ''διασκέδαση'' με τις φίλες μου στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Μου άρεσε που πολλά βιβλία είναι στην ουσία η ζωή της οικογένειας Σαρηβαξεβάνη (κάποια περίοδο μάλιστα τα διάβαζα με τη χρονολογική σειρά τους!). Το αγαπημένο μου είναι η Νινέτ και ακολουθεί το Όταν ο ήλιος και το Ε.Π.

το αγαπημενο μου ειναι το ψεμα.μεσα σε λιγες μερες το διαβασα και νιωθω πως κατι πηρα απο αυτο το βιβλιο γιατι ακομα το θυμαμαι και παντα το προτεινω σε παιδακια.

Ζωρζ Σαρη....τι να πρωτοθυμηθω απο τα βιβλια της!!!την ειχα ξεκοκαλισει και εγω και οι αδερφες μυο που διαβαζαμε ολες μαζι τα βιβλια της.αγαπημενη συγγραφεας των κοριτσιων και εκτος εμου και των αδερφων μου και πολλων αλλων φιλεναδων μου.ειχε τετοιο τροπο γραφης πυο σε κραταγε εως το τελος.

απο τα βιβλια που μου αρεσαν παρα πολυ ειναι το Ε.Π. και βεβαια ο Θησαυρος της Βαγιας....απλα υπεροχα!!(οχι οτι τα αλλα υστερουσαν βεβαια!)

Έχω όλα τα βιβλία της Ζωρζ Σαρή, αλλά το αγαπημένο μου (και ίσως το αγαπημένο μου γενικώς ανάγνωσμα της παιδικής μου ηλικίας) είναι "Ο θησαυρός της Βαγίας"!!! Επίσης, μου άρεσε και "Το Ψέμα"!!! Η "Νινέτ" όχι και τόσο, το "Κόκκινη κλωστή δεμένη..." καλό ήταν, αλλά το "Όταν ο ήλιος" ήταν αυτό που με συγκλόνισε μικρή...

Θυμάμαι στην αρχή δε μου άρεσε. Μετά διάβασα το "Όταν ο Ήλιος" και "Το Ψέμα" και άλλαξα εντελώς άποψη. Ύστερα, είχαν την τύχη και την τιμή να την γνωρίσω από κοντά με το σχολείο, οπότε η λέξη "λάτρεψα" είναι λίγη. :)

Η Νινετ ειναι απο τα αγαπημενα μου βιβλια , το διαβαζω κ τωρα κατα καιρους. εχω διαβασει αρκετα της Σαρη , ο θησαυρος της βαγιας (αγαπημενο), τα Χεγια, το ψεμα.. επισης ''το προτελευταιο σκαλοπατι'',το τελευταιο της βιβλιο οπως δηλωσε κ η ιδια, που μας ξαναφερνει την Εμμα στο προσκηνιο, αυτο ομολογω με εριξε λιγο.

Δια μαλλον αναφερεσαι στα στενα παπουτσια.

(ανανεωση βλεπω φαρε :) )