Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια

Στο σπίτι μου έχω τη 12τομη "Πάπυρος Λαρούς" (1964). Ανατρέχω σ' αυτήν αρκετές φορές. Όταν γνώρισα τη Wikipedia εντυπωσιάστηκα. Κατάλαβα σύντομα, ότι η λήψη πληροφοριών από το διαδίκτυο απαιτεί μερικές φορές σοβαρή διήθηση. Παρ΄ όλ' αυτά, τη χρησιμοποιώ συχνά γιατί είναι χρονκά ενημερωμένη. Στα περισσότερα άρθρα οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες.
Θεωρείτε ότι το Laptop μπορεί να αντικαταστήσει μια ογκώδη εγκυκλοπαίδεια;

Αν το προχωρήσουμε περισσότερο, μπορείτε να κρατήσετε στο χέρι το κινητό σας (ή μια ηλεκτρονική επιφάνεια Α5) και να διαβάζετε ένα κλασικό λογοτέχνημα;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός. Άλλο να αναζητάς ένα λήμμα, πράγμα που γίνεται πιο εύκολα με την λειτουργία αναζήτησης που υπάρχει στους υπολογιστές, κι άλλο να διαβάζεις ολόκληρο βιβλίο στην οθόνη.

Ίσως κάποτε να είχα στο μυαλό μου να αποκτήσω κάποια μέρα μια όμορφη εγκυκλοπαίδεια σαν την Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα. Τώρα κάτι τέτοιο δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Η βικιπαίδεια είναι μια απίστευτη εγκυκλοπαίδεια που συνδυάζει επιστημονική κατάρτιση με ποπ κουλτούρα και όπου βρίσκω πράγματα που με ενδιαφέρουν και δεν θα τα έβρισκα ποτέ σε μια συμβατική εγκυκλοπαίδεια (π.χ. για μουσικά άλμπουμ, τραγούδια, κόμιξ, τηλεοπτικές σειρές κτλ.)

Δες κι εδώ για σχετικές συζητήσεις με το ερώτημα που θέτεις:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Και εγω εντυπωσιαστηκα μολις εμαθα για την Wikipedia, ωστοσο ο ενθουσιασμος κρατησε λιγο.

Ναι μεν εχω βρει πολλα εκει μεσα, ομως δεν ειναι τοσο ενημερωμενη οσο θα ηθελα, και σε πολλα εχει φτωχη αναλυση. Τα περισσοτερα ειναι σε αλλες γλωσσες και λιγα (συγκριτικα) στα ελληνικα. Καποια στιγμη μπηκα στην διαδικασια να γραψω και εγω κατι εκει.

Πιστευω πως εχει δυνατοτητες επεκτασης, και ναι πιστευω πως το λαμπτοπ μπορει να αντικαταστησει μια ογκωδη εγκυκλοπαιδια :)

Το λαπτοπ μπορεί να αντικαταστήσει την εγκυκλοπαίδεια γιατί την εγκυκλοπαίδεια την ανοίγεις περιστασιακά και για λίγο, όσο για να πάρεις μια πληροφορία που θέλεις.
Εγώ για να απολαύσω ένα λογοτεχνικό ή άλλο βιβλίο θέλω να το "πιάνω", να το ξεφυλλίζω, μέχρι και τη μυρωδιά του χαρτιού να αισθάνομαι!!

Υπάρχει και το e book για αυτο. Εχω ακουσει καλα λογια και οτι ειναι το καλυτερο υποκαταστατο βιβλιου για την ωρα. Αν μαζεψω λεφτα καποτε μπορει να το παρω, αλλα την αισθηση να διαβαζεις το βιβλιο και του να γεμιζει η βιβλιοθηκη, δεν νομιζω να μπορει να την καλυψουν τα pdf.

Last edited by a moderator:
Αυτό το γέμισμα της βιβλιοθήκης είναι που με προβληματίζει :(
Το e-book θα βοηθήσει σίγουρα στην οικονομία χώρου. Αλλιώς προβλέπω υποχρωτικές διαλογές, δωρεές και ανεπιθύμητες ανακυκλώσεις.

Αχ ρε Δροσούλα..Είμαστε πολύ τυχεροί! Έχω και εγώ αυτή την "πάπυρος λαρούς" από τον παππού μου! Για μένα είναι ένας θησαυρός και τη φιλάω σαν τα μάτια μου(Μόνο που ο 12ος τόμος έχει διαλυθεί λίγο).
Απο τότε που απόκτησα πρόσβαση στο ίντερνετ δεν την πολυχρησιμοποιώ, παλιότερα τη διάβαζα με τις ώρες. Αλλά αν είναι να αναζητήσω πληροφορίες κυρίως ιστορικές και γενικά διαχρονικές την προτιμώ από τη wikipedia.
Μου αρέσει πολύ η wikipedia αλλά για να είσαι σίγουρος για την ορθότητα των πληροφοριών στο ίντερνετ πρέπει να τις διασταυρώνεις - και ευτυχώς αυτό γίνεται έυκολα. Συμφωνώ ότι χρειάζεται πολύ επέκταση ακόμα, κυρίως στην ελληνική γλώσσα.
Θυμάμαι μια φορά ότι διάβασα για τον Ωνάση (και στα ελληνικά και στα αγγλικά) και έλεγε ότι γεννήθηκε το 1906. Έσπευσα αμέσως να το διορθώσω (καθώς γεννήθηκε το 1900 αλλά άλλαξε την χρονολογία στο διαβατήριό του, για λόγους δικούς του - Ωνάσης, εκδόσεις κάκτος) αλλά μετά από μία μέρα το είχαν ξανααλλάξει!
Όσο για το αν μπορεί ο υπολογιστής να αντικαταστήσει το βιβλίο, αυτό γίνεται στα εγκυκλοπαιδικά θέματα. Αλλά δε νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπροστά στην οθόνη. Αν λοιπόν το κάνει καλό θα ήταν να μας ενημερώσει γιατί πολλοί θα ήθελαν να μάθουν πώς είναι αυτή η εμπειρία:)))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μου αρέσει πολύ η wikipedia αλλά για να είσαι σίγουρος για την ορθότητα των πληροφοριών στο ίντερνετ πρέπει να τις διασταυρώνεις - και ευτυχώς αυτό γίνεται έυκολα. Συμφωνώ ότι χρειάζεται πολύ επέκταση ακόμα, κυρίως στην ελληνική γλώσσα.
Θυμάμαι μια φορά ότι διάβασα για τον Ωνάση (και στα ελληνικά και στα αγγλικά) και έλεγε ότι γεννήθηκε το 1906. Έσπευσα αμέσως να το διορθώσω (καθώς γεννήθηκε το 1900 αλλά άλλαξε την χρονολογία στο διαβατήριό του, για λόγους δικούς του - Ωνάσης, εκδόσεις κάκτος) αλλά μετά από μία μέρα το είχαν ξανααλλάξει!
Άρη, έχεις δίκιο για την βικιπαίδεια αν και θα πρέπει να σημειώσουμε πως παρέχει στους συνδράμοντες την δυνατότητα να συζητούν και έτσι να εξηγούν γιατί έκαναν την όποια αλλαγή καθώς και την δυνατότητα να παραθέτουν τις πηγές τους.

Όσο για το αν μπορεί ο υπολογιστής να αντικαταστήσει το βιβλίο, αυτό γίνεται στα εγκυκλοπαιδικά θέματα. Αλλά δε νομίζω ότι θα μπορούσε κάποιος να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπροστά στην οθόνη. Αν λοιπόν το κάνει καλό θα ήταν να μας ενημερώσει γιατί πολλοί θα ήθελαν να μάθουν πώς είναι αυτή η εμπειρία:)))
Συμφωνώ μαζί σου. Στην οθόνη τού υπολογιστή έχω διαβάσει διάφορα κόμιξ (όπως το "Υ: ο Τελευταίος Άντρας") και ομολογώ πως δεν τα φχαριστήθηκα ούτε στο μισό από όταν τα διαβάζω στο χαρτί. Άλλη αίσθηση το χαρτί και δεν είναι πως είμαστε άμαθοι στις οθόνες.

Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία στον υπολογιστή.
Τα μόνα προβλήματα που συνάντησα ήταν η άβολη καρέκλα, και το ότι δεν μπορούσα να τσακίσω τη σελίδα ή να βάλω σελιδοδείκτη κάθε φορά που σταματούσα την ανάγνωση.
Όσο για την wikipedia δεν είναι αξιόπιστη και οι διαχειριστές της είναι πολιτικά ελεγχόμενοι. Δεν θυμάμαι καλά αλλά νομίζω ότι διέγραψαν κείμενο για τη Γάζα που έθιγε το Ισραήλ.

Πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε είδους πληροφορία μέσω του Διαδικτύου είναι η μεγαλύτερη επανάσταση στην Ανθρώπινη Γνώση από την εποχή του Γουτεμβέργιου. Μέχρι πριν πολύ λίγα χρόνια, έπρεπε να αναζητήσει κανείς την πληροφορία σε εγκυκλοπαίδειες ή να απευθυνθεί σε ειδήμονες. Σήμερα απλώς πληκτρολογείς το οποιοδήποτε λήμμα και έχεις την απάντηση! Οσον αφορά την αξιοπιστία, είναι σαφώς αμφισβητούμενη, αλλά αυτό δεν μειώνει την αξία του μέσου.
Για το e-book δεν έχω ακόμα άποψη, πάντως σκοπεύω να το αποκτήσω- όπως, φαντάζομαι, και κάθε βιβλιόφιλος που έχει τις βασικές γνώσεις χειρισμού ΗΥ (δηλαδή όποιος είναι κάτω των 60). Αναρωτιέμαι, βέβαια, πως θα είναι το διάβασμα σε μια παραλία λουσμένη από τον μεσογειακό ήλιο...

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
και κάθε βιβλιόφιλος που έχει τις βασικές γνώσεις χειρισμού ΗΥ ... Αναρωτιέμαι, βέβαια, πως θα είναι το διάβασμα σε μια παραλία λουσμένη από τον μεσογειακό ήλιο...
Να έχω σε μια παραλία μαζί μου ένα μικροσκοπικό MP3 και το κινητό μου, το έχω συνηθίσει (α, και φωτογραφική μηχανή κάποιες φορές). Όμως, δεν μπορώ να δεχτώ πως πρέπει να έχω άλλο ένα μηχάνημα που φορτίζει, για να διαβάζω. :όχισουλέω:
Προτιμώ ο ήχος των κυμάτων να συνοδεύονται από το θρόισμα των φύλλων ενός βιβλίου!

Έχω διαβάσει αρκετά βιβλία στον υπολογιστή.
Τα μόνα προβλήματα που συνάντησα ήταν η άβολη καρέκλα, και το ότι δεν μπορούσα να τσακίσω τη σελίδα ή να βάλω σελιδοδείκτη κάθε φορά που σταματούσα την ανάγνωση.
Αντιμετώπισα πολλές φορές κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Τώρα τυπώνω αυτό που θέλω να διαβάσω σε λίγες ή περισσότερες σελίδες που συχνά συρράπτω και προσθέτω στη βιβλιοθήκη.

οταν ημουν μικρη μας ειχε παρει η μαμα μου την εγκυκλοπαιδεια του Χαρη Πατση 21ος αιωνας. απο πλασιε μαζι με μια σειρα λογοτεχνικων βιβλιων.
σαν εγκυκλοπαιδεια δε μου αρεσε σχεδον καθολου, μου φανηκε προχειρη δουλεια. φυσικα ομως την εχω κρατημενη κ αρνουμαι ακομα κ να την αποθηκευσω οπως μου λενε συνεχεια

οκ! καταλαβαινω οτι υπαρχει προβλημα με Ebooks και πως ειναι πολυ δυσκολο και κουραστικο το διαβασμα στον υπολογιστη!
αλλα ειναι και το τι διαβαζει καποιος με αυτο το τροπο για παραδειγμα, πιστευω πως μπορω να κοιταξω κατι και να διαβασω
ενα αρθρο στον υπολογιστη αλλα ποτε δεν καταφερα να τελειωσω βιβλιο ετσι. Η λυση ειναι η εκτυπωση! Πιστευω οτι θα σου
"βγει" πολυ ποιο φθηνα να κανεις εκτυπωση και δεσιμο την εγκυκλοπαιδεια σου καπου σοβαρα πχ print24 απο το να την αγορασεις,
και θα μπορει να παρει μια θεση στη βιβλιοθηκη σου. Το εχω κανει πολλες φορες και θα σου προτεινα να κρατησεις το pdf για να μπορεις
ευκολα να βρεις λεξεις στο κειμενο που σε ενδιαφερουν!

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Είδα την απάντησή μου στο παρόν νήμα που είναι πάνω από δέκα χρόνια και ακόμα δεν διαβάζω βιβλία με ηλεκτρονικά μέσα. Όμως όσον αφορά την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια έχω εξοικειωθεί και διαβάζω πολύ την Wikipedia, αλλά και ψάχνω στον ιστό θέματα που με ενδιαφέρουν κατά καιρούς.