Ηλικία Μελών

Ποια είναι η ηλικία σας??

• Total voters
    285
Με βάση τον δικό μου κοινωνικό περίγυρο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι βιβλιοφάγοι έχουν συρρικνωθεί αρκετά και έχουν γίνει μια μικρή μειοψηφία. Ούτε οι ηλικιωμένοι, ούτε οι νέοι δεν διαβάζουν βιβλία. Οι ηλικιώμενοι είναι όλη μέρα στα καφενεία με τηλεόραση και χαβαλο-συζητήσεις. Τώρα για τους νέους τα έχω ξαναπεί: η τεχνολογία έχει κατακτήσει όλη την ζωή μας. Έχουν social media, internet, netflix, videogames κλπ...υπάρχει τόσο περιεχόμενο σε αυτές τις πλατφόρμες που απορροφάνε τον χρόνο του άλλου. Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες περιέχουν "εθιστικούς μηχανισμούς" για να σε κρατάνε προσηλωμένο με τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή είναι η εποχή του attention economy.

@Βιβλιολάγνος ισχυει ότι οι πλατφόρμες που ανέφερες είναι εθιστικες και ότι απορροφανε χρόνο κλπ. όπως και ότι όλο και λιγότεροι διαβάζουν βιβλία. Δεν συμφωνώ πως αυτή είναι η αιτία όμως, αν θέλω να χαζέψω Νετφλιξ ή να παίξω ένα video game θα το κάνω και μπορεί να διαβάσω μετά ή κάποια στιγμή που θα θέλω να διαβάσω βιβλίο γιατί μου αρέσει,δεν αναιρεί το ένα το άλλο απλά είναι τι αρέσει στον καθένα πιστεύω και πως θέλει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του...

Άλουκαρδ

Κοίτα επειδή έχω περάσει πάρομοιο πρόβλημα και έχω ψαχτεί με το θέμα, θεωρώ ότι είναι πιο περίπλοκο από το να λέμε "ο καθένας κάνει αυτό που γουστάρει". Μπορεί εσύ ή εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος να είχαμε την τύχη να ασχολούμαστε με πιο ποιοτικά χόμπυ όπως το διάβασμα βιβλίων και να μην πέφτουμε στην παγίδα του internet. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει για την μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου. Όταν ξαφνικά νιώθεις την ανάγκη να δεις νετφλιξ ή να μπαίνεις στα social media κάθε 5 λεπτά, τότε δεν μιλάμε για επιλογή, αλλά για εθισμό.

Προσωπικά, υπήρξε μια περίοδος που απομακρύνθηκα από τα βιβλία και μου κακοφάνηκε αρκετά. Δηλαδή ήθελα να διαβάσω ακόμα βιβλία, αλλά δεν είχα την όρεξη, την θέληση και την ενέργεια για να κάτσω κάτω να διαβάσω όπως έκανα παλιά. Παραξενεύτηκα, οπότε άρχισα να ψάχομαι για το τι κάνω λάθος και κατάλαβα ότι είχα δημιουργήσει μια πολύ κακή σχέση με το internet: πέρνουσα ασταμάτητες ώρες χαζεύοντας ανούσια βιντεάκια στο youtube, διαβάζοντας άρθρα και βλέποντας νετφλιξ-ήταν τότε που είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα. Αυτή η κακή συνήθεια άρχισε να επηρεάζει το γενικότερο lifestyle μου και να με απομακρύνει από άλλες ποιοτικότερες δραστηριότητες όπως ήταν το διάβασμα και το γυμναστήριο. Όταν το θέμα άρχισε να σοβαρεύει και να επηρεάζει και τις επιδόσεις μου στην σχολή, τότε αποφάσισα να πάρω μέτρα. Μόνο όταν συνειδητοποιήσα το πρόβλημα και πήρα τα κατάλληλα μέτρα, ήταν που ξαναβρήκα τον παλιό μου εαυτό.

Για να μην παρεξηγούμαι, θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν συμβαίνει σε όλους. Το γεγονός ότι την "πάτησα" εγώ δεν σημαίνει ότι θα την πάθεις και εσύ. Αλλά το φαινόμενο του "ψηφιακού εθισμού" μεγαλώνει κάθε χρόνο, με όλο και περισσότερο κόσμο να εθίζεται σε διάφορα τεχνολογικά προιόντα που οι εταιρίες σκοπίμως να φτιάχνουν με εθιστικό τρόπο ώστε να κερδοφορούν. Προφανώς, δεν μιλάμε για μια ακραία μορφή εθισμού όπως πχ τα ναρκωτικά, αλλά ο εθισμός υπάρχει.

Σου προτείνω να δεις το ντοκυμαντέρ του Νέτφλιξ που λεγέται "Social dilemma" και να διαβάσεις τα παράκατω άρθρα αν έχεις όρεξη:
https://www.scientificamerican.com/article/warning-your-new-digital-world-is-highly-addictive/
https://www.scientificamerican.com/article/does-addictive-internet-use-restructure-brain/
https://www.wsj.com/articles/digital-addictions-are-drowning-us-in-dopamine-11628861572
https://www.theguardian.com/global/2021/aug/22/how-digital-media-turned-us-all-into-dopamine-addicts-and-what-we-can-do-to-break-the-cycle

@Βιβλιολάγνος μα συμφωνώ σου είπα για τον εθισμό που προκαλούν, απλά δεν καταλαβαίνω γιατί σε εμένα προσωπικά δεν συμβαίνει γιατί το ένα πρέπει να αναιρεί το αλλο... Αμα κολλήσω με μια σειρά πχ θα δω τη σειρά και μετά θα διαβάσω και πάλι... Θα τα κοιτάξω αυτά που ποσταρες αν και το ξέρω πως συμβαίνει όπως σου είπα... Άλλος μπορεί να εθιζεται εύκολα στα βιβλία πχ ο βιβλιοφαγος που για μένα είναι κάτι άσχημο και αυτό εθισμός είναι, το να αγοράζεις μια ντουζίνα βιβλία συνεχώς και να διαβάζεις τα μισά ή γρήγορα για να διαβάσεις τα επόμενα και δεν θυμάσαι τίποτα απο αυτά που έχεις διαβάσει κλπ...

Με βάση τον δικό μου κοινωνικό περίγυρο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι βιβλιοφάγοι έχουν συρρικνωθεί αρκετά και έχουν γίνει μια μικρή μειοψηφία. Ούτε οι ηλικιωμένοι, ούτε οι νέοι δεν διαβάζουν βιβλία. Οι ηλικιώμενοι είναι όλη μέρα στα καφενεία με τηλεόραση και χαβαλο-συζητήσεις. Τώρα για τους νέους τα έχω ξαναπεί: η τεχνολογία έχει κατακτήσει όλη την ζωή μας. Έχουν social media, internet, netflix, videogames κλπ...υπάρχει τόσο περιεχόμενο σε αυτές τις πλατφόρμες που απορροφάνε τον χρόνο του άλλου. Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες αυτές οι πλατφόρμες περιέχουν "εθιστικούς μηχανισμούς" για να σε κρατάνε προσηλωμένο με τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Αυτή είναι η εποχή του attention economy.
Εγώ λατρεύω και τα videogames και εξαιτείας αυτών στράφηκα στην ανάγνωση αν και τελευταία άρχισα να τα βαριέμαι και να προτιμάω ανάγνωση κυρίως.

Θύμα του internet είμαι και εγώ για αυτό δεν έχω τελειώσει ακόμα την ανάγνωση του 'Αρχοντα των Δαχτυλιδιών.

@Βιβλιολάγνος Άλλος μπορεί να εθιζεται εύκολα στα βιβλία πχ ο βιβλιοφαγος που για μένα είναι κάτι άσχημο και αυτό εθισμός είναι, το να αγοράζεις μια ντουζίνα βιβλία συνεχώς και να διαβάζεις τα μισά ή γρήγορα για να διαβάσεις τα επόμενα και δεν θυμάσαι τίποτα απο αυτά που έχεις διαβάσει κλπ...
Είναι ένα είδος εθισμού και αυτό. Εμένα πάντως με κούρασε αρκετά ο 'Αρχοντας των Δαχτυλιδιών και νιώθω ανάγκη για κάτι διαφορετικό. Η κούραση φάνηκε εντονότερα στο έκτο μέρος.

Για γυμναστική που αναφέρθηκε πιο πάνω την έχω κόψει εδώ και μήνα από βαρεμάρα και είμαι σε φάση του να βαριέμαι τα πάντα....μόνο facebook, instagram και ύπνος ή να σκέφτομαι τι βιβλίο- videogame να πάρω.

Μου αρέσει να σκέφτομαι τι να πάρω και ας μην παίρνω τίποτα. :τρέλα:

@Προφέσορας Όταν λες εξαιτίας αυτών στραφηκες στην ανάγνωση τι εννοείς;
Λόγω του Witcher 3 μου δημιουργήθηκε μεγάλη επιθυμία για Σαπκόφσκι.Στην συνέχεια με έπιασε η περιέργεια για Μάρτιν και λογοτεχνία τρόμου.'Ετσι διάβασα την Εκδίκηση από Yrsa Sigurdardottir και πλέον σκέφτομαι τι να αγοράσω next.

Ίσως παίζουν ρόλο και οι μεταπτυχιακές μου σπουδές οπότε ήμουν ήδη στο mood (διάβασμα βιβλίων) και κατά την διάρκεια των σπουδών άρχισα στον ελεύθερο χρόνο να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία.

Περιμένω να βγάλουν update για τη νέα γενιά (κονσόλες) για να παίξω τα dlc αλλά αυτή η cd project μας έχει κάνει την καρδιά περιβόλι. Έχω τελειώσει μόνο το κυρίως παιχνίδι. Πραγματικά απ τα καλύτερα παιχνίδια.

@Προφέσορας Πολύ καλό το Witcher 3 απο τα αγαπημένα μου, τα βιβλία δεν τα έχω διαβάσει ακόμα αλλα τα έχω στα υπόψιν...
Εμένα μου άρεσαν αρκετά ! Οι εκδόσεις selini έχουν μεταφράσει μέχρι το Time of Contempt. Βρέξει, χιονίσει θα αγοράσω το επόμενο μόλις κυλοφορήσει. Λογικά αναμένεται το 2022.