Ηλικία Μελών

Ποια είναι η ηλικία σας??

• Total voters
    286
Kαλά που μας αφήνει κι ένα περιθώριο ανάμεσα στις επιλογές και μας μένει χώρος να κρύψουμε καναν χρόνο :Ρ

Ειμαι στα 27 και κλαιω το καθε λεπτο που περναει. Δεν θελω να μεγαλωνω αλλο! :κατάρα!:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Βλέπω ότι οι συνάδελφοι του 5ου γκρουπ (31-35) πλειοψηφούμε :) Είτε είμαστε πιο διαβαστεροί είτε βγαίνουμε λιγότερο από τις άλλες ομάδες :))))

Άλλος; έσπασα το ρόδι;

(το διάγραμμα αρχίζει και παίρνει τη μορφή της κατανομής Poisson...ενδιαφέρον)

(το διάγραμμα αρχίζει και παίρνει τη μορφή της κατανομής Poisson...ενδιαφέρον)
Λευτέρη Λ. μιας και το έθιξες, θεωρώ πως περισσότερο τείνει σε μια κανονική κατανομή (καμπύλη Gauss) και όχι σε καμπύλη κατανομής Poisson και αυτό επειδή η κανονική κατανομή αναφέρεται σε συνεχείς μεταβλητές και αποτελεί μία συνεχή συνάρτηση πυκνότητας πιθανότητας. Χρησιμοποιείται δε για να περιγραφούν τυχαίες μεταβλητές πραγματικών τιμών, οι οποίες τείνουν να συγκεντρώνονται γύρω από μια μέση τιμή, επί παραδείγματι πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος, το βάρος, η ηλικία σ’ ένα δικτυακό τόπο ή σ' ένα "ανοικτό" σεμινάριο (που ως επί το πλείστον νεαρότερα άτομα συμμετέχουν), η βαθμολογία σε ένα διαγώνισμα, η κλίμακα ευφυΐας, το πλήθος των επαναλαμβανομένων περιπτώσεων που συμβαίνουν όλα τα γεγονότα γύρω μας κ.αλ.

Στη βιολογία όπως γνωρίζεις ο λογάριθμος διαφόρων μεταβλητών τείνει να ακολουθεί την κανονική κατανομή, δηλαδή, τείνουν να ακολουθούν μία λογαριθμική κανονική κατανομή, με παραδείγματα όπως:

1) Μέτρα μεγέθους ζωντανού ιστού (μήκος, ύψος, επιφάνεια δέρματος, βάρος).
2) Το μήκος αδρανών προσαρτημάτων (μαλλιά, νύχια, δόντια) βιολογικών δειγμάτων, στην κατεύθυνση της μεγέθυνσης.
3) Ορισμένα φυσιολογικά μεγέθη, όπως η πίεση του αίματος των ενηλίκων.

Αντίθετα η κατανομή πιθανότητας Poisson χρησιμεύει στον προσδιορισμό της πιθανότητας του αριθμού των περιστατικών σε μια δεδομένη χρονική περίοδο ή σε μια συγκεκριμένη εποχή. Αυτή η κατανομή περιγράφει φαινόμενα όπως είναι η ζήτηση ενός προϊόντος, το πλήθος των ατυχημάτων, το πλήθος των αφίξεων σ’ ένα αεροδρόμιο και άλλων συναφών φαινομένων.

(Αναφέρω ένα σχετικό με το φόρουμ παραδειγματάκι: :)

Ο αριθμός των τυπογραφικών λαθών σε καινούργιες εκδόσεις βιβλίων ποικίλει από βιβλίο σε βιβλίο. Ύστερα από κάποια ανάλυση συμπεραίνουμε ότι ο αριθμός των λαθών ακολουθεί κατανομή Poisson με μέση τιμή 1.5 ανά 100 σελίδες. Ένας λέκτορας τυχαία επιλέγει 100 σελίδες ενός καινούργιου βιβλίου. Ποια είναι η πιθανότητα ότι δεν υπάρχουν τυπογραφικά λάθη;
Δηλαδή, πόσο είναι P(X=0) δοθέντος ότι λ =1.5 :

Σύμφωνα λοιπόν με τον γενικό τύπο κατανομής Poisson : P(x) = (e^-m * m^x)/x! , για χ=1,2,3.... θα έχουμε :

P(x) = (e^-λ * λ^-χ)/χ! = (e^-1,5* 1,5^0)/0! = 0.2231 για x=0,1,2...

Υπάρχει περίπου 22% πιθανότητα να μη βρεθούν λάθη στις 100 επιλεγμένες σελίδες)

Άρα σε «κωδωνοειδή» καμπύλη Gauss είναι προδεδικασμένη να καταλήξει η δημοσκόπηση μας, αναπόφευκτα.

(Μην δώσετε τώρα και μεγάλη σημασία επί της αναρτήσεως τούτης καθ’ ότι η συγγραφή της οφείλεται καθαρά στο κοινώς λεγόμενο: «έτσι κουβέντα για να γίνεται». ) :)

Last edited:
Ονειρευτή άμα δεν έχεις τι να κάνεις τον επόμενο μήνα είναι κάτι μαθηματικά και κάτι φυσικoχημείες που χρωστάω στη σχολή... Ακούς εκεί εξισώσεις, Πουασόν, Γκάους, "έτσι, κουβέντα να γίνεται..." :αργκ:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Και καμια εικονούλα ή σχεδιάγραμμα με τις κατανομές θα βοηθούσε πιστεύω :)

Και καμια εικονούλα ή σχεδιάγραμμα με τις κατανομές θα βοηθούσε πιστεύω :)
Βεβαίως... γιατί όχι! Αυτή λοιπόν είναι μια κανονική, «κωδωνοειδή» κατανομή Gauss

Το σκούρο μπλε είναι λιγότερο από μία τυπική απόκλιση από το μέσο. Στην κανονική κατανομή, αυτό αφορά στο 68% των παρατηρήσεων, ενώ δύο τυπικές αποκλίσεις από τον μέσο (μπλε και σκούρο μπλε) αφορούν στο 95%, και τρεις τυπικές αποκλίσεις (ανοιχτό μπλε, μπλε και σκούρο μπλε) αφορούν το 99,7%.

(Θα επανέλθω και με μια κατανομή Poisson) :)

Εγώ πάντως περιμένω την απάντηση του Λευτέρη.

Όχι ότι κατάλαβα τίποτα απ' αυτά που λέει ο Ονειρευτής, αλλά να μην ξέρουμε σε ποια κατανομή εμπίπτουμε; :ρ

Last edited:
Η λογική λέει ότι θα καταλήξει σε κατανομή Gauss...
Γι αυτό είπα "ενδιαφέρον", επειδή μου φάνηκε ότι απέκλινε απο το αναμενόμενο, που είναι φυσικά μια κατανομή Gauss :)

Δε φτάνει που πέρασα μια φρικαλέα εβδομάδα :κατάρα!: μου βάλατε και τις ηλικίες και με αποτελειώσατε ... :μόκο:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μου θυμήσατε πως μου άρεσε η στατιστική... Πού έχω τα βιβλία στατιστικής μου; :χμ:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
(Και μενα μου αρεσε, ημουν ο καλυτερος στο τμημα :ρ βασικα ηταν το μονο μαθημα στο οποιο ημουν καλος :ρ)

Δε νομίζω ότι έχει να κάνει με την καμπύλη του Γκάους. ούτε με στατιστική Σκεφτείτε τίποτε αλλο...και μη ξεχνάμε ότι η παράμετρος "Γνώση Κομπιούτερ" παίζει τον πρωτεύοντα ρόλο...

Αν και έκλεισα τα 30 το προηγούμενο έτος αρνούμαι να δηλώσω παραπάνω :όχισουλέω: