Υπάρχει μια θεωρία που λέγει οτι τα βιβλια (οπως και η μουσική) απευθύνονται και καταλύουν στο οποιο κενό εντοπίσουν εντός μας. Αν ειναι τυχερά, δηλαδή. Κάποιες μουσικές και κάποια βιβλία, δηλαδή, απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτό. Στο κενό, στο void, που λεμε εμείς εδώ οι Αθηναίοι και το κατακλυζουν με νότες, λέξεις, εντυπώσεις, ιδέες, εμμονές και ιδεοληψιες. Ποτέ ο τρόπος δεν ειναι ο ίδιος, κάποια ειναι σκαμπρόζικα, κάποια αναστατώνουν τον αναγνωστη σε βαθμο να γυριζει γύρω από τον εαυτό του, κάποια άλλα κλεινουν το μάτι συνωμοτικά, εν ολιγοις, υπάρχουν πολλά βιβλία που εγγράφονται μέσα μας ως ιδέες, χωρις εμεις να το αντιλαμβανόμαστε, κι ας εχουμε ξεχάσει το περιεχομενο, τις λέξεις, τη σειρά των γεγονότων. Κι ειναι εκείνα τα βιβλία που εχουν προκαλέσει σοκ του οποιο η εντύπωση διατηρειται σχεδόν για πάντα, παρόλο που το περιεχόμενο το ίδιο εχει περάσει στη λήθη.
Λεω σε αυτό το θέμα να επαναφερουμε, χωρίς πολλες λεπτομέρειες, αλλά με μια επαρκή αναφορά, ενα κομμάτι αυτου του αρχικου σοκ που μας εχουν προκαλεσει όλα εκεινα τα βιβλία -κι όσοι θελετε και τις μουσικές- που, κι αν τα πρόδίδει η μνήμη μας, στα περιφερειακά, στον πυρήνα μας κατάφεραν να εισχωρήσουν και να τα ανακαλούμε μονοι μας ή στους αγαπημένους μας.
Χωρίς περιστροφές, νομίζω οτι το πρώτο βιβλιο που μετάγγισε με το μελάνι του εντός μου την αίσθηση δικαιοσύνης και αδικίας, σε πολύ πολύ τρυφερή ηλικία, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα με εναν πατέρα υπόδειγμα δικαίου ενώ ταυτόχρονα ημουν πολυ εσωστρεφές και απόμακρο παιδι, ειναι το Κοντά στις Ράγιες, της Αλκης Ζέη. Περα από τις φορές που το είχα διαβάσει για την απολαυση και μονο της ανάγνωσης, ξερω με βεβαιότητα οτι αυτό εσκαψε πολύ βαθιά μεσα μου και φύτεψε σπόρους που, μεγαλώνοντας, φούντωναν και θεριευαν άτσαλα και πρόχειρα, αλλά κατάφερα να τιθασευσω και να ισορροπήσω, μιας και οι περισσότερες ερωτήσεις μου ξεκινούν με το "γιατί";
Αφορμή αυτου του νήματος σταθηκε η επαν-αναγνωση των Ιστοριών του κ. Κόυνερ.
Λεω σε αυτό το θέμα να επαναφερουμε, χωρίς πολλες λεπτομέρειες, αλλά με μια επαρκή αναφορά, ενα κομμάτι αυτου του αρχικου σοκ που μας εχουν προκαλεσει όλα εκεινα τα βιβλία -κι όσοι θελετε και τις μουσικές- που, κι αν τα πρόδίδει η μνήμη μας, στα περιφερειακά, στον πυρήνα μας κατάφεραν να εισχωρήσουν και να τα ανακαλούμε μονοι μας ή στους αγαπημένους μας.
Χωρίς περιστροφές, νομίζω οτι το πρώτο βιβλιο που μετάγγισε με το μελάνι του εντός μου την αίσθηση δικαιοσύνης και αδικίας, σε πολύ πολύ τρυφερή ηλικία, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα με εναν πατέρα υπόδειγμα δικαίου ενώ ταυτόχρονα ημουν πολυ εσωστρεφές και απόμακρο παιδι, ειναι το Κοντά στις Ράγιες, της Αλκης Ζέη. Περα από τις φορές που το είχα διαβάσει για την απολαυση και μονο της ανάγνωσης, ξερω με βεβαιότητα οτι αυτό εσκαψε πολύ βαθιά μεσα μου και φύτεψε σπόρους που, μεγαλώνοντας, φούντωναν και θεριευαν άτσαλα και πρόχειρα, αλλά κατάφερα να τιθασευσω και να ισορροπήσω, μιας και οι περισσότερες ερωτήσεις μου ξεκινούν με το "γιατί";
Αφορμή αυτου του νήματος σταθηκε η επαν-αναγνωση των Ιστοριών του κ. Κόυνερ.