Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Δεν ξέρω αν η ΤΝ γράφει λογοτεχνία, παράγει τέχνη ή βγάζει λαγούς από καπέλα, ειλικρινά δυσκολεύομαι να κρίνω, να κατανοήσω να πάρω θέση. Αν ωστόσο αυτοί που τη σχεδιάζουν ανησυχούν και μετανιώνουν γι' αυτό που έκαναν, τότε τα σημάδια δεν είναι και πολύ καλά (αυτό μου λέει η φτωχή μου λογική).
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εντωμεταξύ, έχει ήδη αρχίσει να παράγει σουπερτέλεια πράγματα::))))
 
Με χιουμοριστική διάθεση.

Ο άνθρωπος πάντα ανέθετε στη μηχανή να κάνει ότι μπορούσε κι ο ίδιος, είναι η ιστορία από την απαρχή της βιομηχανικής επανάστασης μέχρι και το σήμερα. Η μηχανή, ανάλογα με τα στάνταρ που της έθετε ο άνθρωπος διεκπεραίωνε τη "δουλειά " από τέλεια έως και προβληματικά. Με το χρόνο η δουλειά γινόταν όλο και πιο γρήγορη και όλο και πιο φτηνή. Οι πρώτοι που είδαν τη μηχανή να τους παίρνει τη δουλειά στη αρχή τα σπάσανε αλλά τελικά σπάσανε τα μούτρα τους. Οι δουλειές και ο κόσμος που προέκυψαν παρόλο τις δυσκολίες της προσαρμογής (ο απλός καθημερινός άνθρωπος πάντα αντιτίθεται στις αλλαγές) οδήγησαν στην εξέλιξη.

Σε σχέση με την τέχνη τώρα, τρανό παράδειγμα η φωτογραφία. Η έλευση της, έδωσε ώθηση στη ζωγραφική να αλλάξει δρόμο και να αρχίσουν να δημιουργούνται ρεύματα μη ρεαλιστικής απεικόνισης, γιατί ποιος ο λόγος να ζωγραφίζεις έτσι όπως ένα κλικ, έστω και αργό τότε, αρκούσε.

Η λογοτεχνία είναι πολύ ιδιαίτερο πεδίο, αλλά ήταν - είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί και σε αυτή η εξέλιξη της μηχανής, η τεχνητή νοημοσύνη. Θεωρώ ότι σε λίγο θα είναι πολύ εύκολο (αν δεν έχει γίνει ήδη, να "φορτώσεις" σε έναν σκληρό όλο τον Ντοστογιέφσκι, όχι μόνο τα γραπτά του αλλά και τι άνθρωπος ήταν, το περιβάλλον που ζούσε κλπ. και να ζητήσεις από την Τ.Ν. να σου φτιάξει ένα καινούριο έργο. Ή ακόμα και να βάλει σε προκαθορισμένο ποσοστό π.χ. και ολίγο από Κάφκα. Και εγείρονται και νέα ηθικά και νομικά ζητήματα. Προβλέπω την πρώτη αγωγή για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων π.χ. στον Στέφαν Κανγκ.

Θα τολμήσω να κάνω μια πιο γενική πρόβλεψη για τον πρώτο καιρό αλλά και για πιο μετά.

1) Φθηνά νέα έργα παλαιών συγγραφέων των οποίων έχουν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα.

2) Φθηνά νέα μυθιστορήματα από "καινούριους " συγγραφείς με ελλιπείς οδηγίες από τον άνθρωπο εντολέα προς την Τ.Ν. και άνευ ελέγχου στο τελικό προϊόν.

3) Όχι τόσο φτηνά μυθιστορήματα από "καινούριους " συγγραφείς με πλήρεις και σωστές οδηγίες από τον άνθρωπο και έλεγχο και διόρθωση και επιμέλεια στο τελικό προϊόν.

4) Ακριβά νέα έργα καταξιωμένων συγγραφέων.

5) Κατακλυσμός φθηνών αυτοεκδόσεων νέων συγγραφέων μέσω διαδικτύου.

6) Οι συγγραφείς θα προσπαθήσουν να αλλάξουν ύφος και ένα νέο λογοτεχνικό ρεύμα θα ενσκήψει στο προσκήνιο.

7)Η τεχνητή νοημοσύνη θα προσαρμοστεί και σε αυτό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και θα το εξελίξει ακόμα περισσότερο.

8) Οι συγγραφείς θα δίνουν μόνο διαλέξεις.

9) Η Τ.Ν. θα γράφει καλύτερα από τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται μόνη της.

10) Εκ του αποτελέσματος η παρέμβαση του ανθρώπου θα κρίνεται αν όχι βλαπτική σίγουρα περιττή.

Σίγουρα όταν συμβούν όλα αυτά το χάρτινο βιβλίο θα αποτελεί μουσειακό είδος. Παρηγοριά το ότι κατά βάθος όλα στηρίζονται στον άνθρωπο και στη πρώιμη χειροκίνητη λογοτεχνία, και πως το η τελευταία θα είναι πάντα εκεί , ακόμα και για τα ανθρωμπότ .
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η ΤΝ γράφει το πώς θα ήταν το gangsta's paradise εάν είχε τραγουδιστεί από τον Φραν Σινάτρα στα χρόνια του: https://vm.tiktok.com/ZGJ4wDan9/

Δεν λέω αν είναι καλό ή κακό. Λέω αν καταλάβαμε πως είμαστε στο μέλλον.
 
Το επόμενο βήμα είναι Sepultura σε μπόσα νόβα και η Britney (η γνωστή) να ερμηνεύει το γενεαί πάσαι.
Δεν είμαστε στο μέλλον. Στο παρελθόν μάλλον, παλιμπαιδίζουμε.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Στο παρελθόν δεν υπήρχε ούτε η δυνατότητα ούτε οι δυναμικές.

Barbie girl από Johnny Cash

😁
 
Πάντως ήδη τα όργανα άρχισαν στο Χόλιγουντ.
Αρχικά οι σεναριογράφοι και τώρα μαζί τους οι ηθοποιοί, απεργούν και ένα από τα αιτήματα τους ουσιαστικά αφορά την τεχνολογία και συγκεκριμένα την ΤΝ. Αμφότεροι πιστεύουν πως θα αντικατασταθούν αρχικά οι σεναριογράφοι, μετά τα voice cast και τέλος οι ίδιοι οι ηθοποιοί από την εξέλιξη της ΤΝ.
Δίκαια τα αιτήματα τους δεν λέω, αλλά δυστυχώς το ποτάμι δε γυρίζει πίσω.
Αν για παράδειγμα μια εταιρία παραγωγής μπορέσει να αντικαταστήσει τους ανθρώπους με την ΤΝ στο θέμα voice cast θα το κάνει όσο και να φωνάζουν οι ηθοποιοί, μιας και έτσι θα γλυτώνει χρόνο και χρήμα.
Ίσως, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αυτό να είναι ένα από τα επαγγέλματα που θα εκλείψει. Ίσως!

Μου θυμίζει ένα τεύχος του Λούκυ Λουκ που οι μεταφορείς αλληλογραφίας τα είχαν βάλει με τον τηλέγραφο ή κάτι τέτοιο, γιατί τους έτρωγε την δουλειά. Αλλά εν τέλει, η αμεσότητα και η ευκολία των σημάτων Μορς επικράτησε, όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο. Νομίζω ήταν το Πόνυ Εξπρές!
 
@Νικόλας Δε Κιντ
Εμένα μου θυμίζει ένα επεισόδιο των Simpsons όπου ο Homer δολοφονεί ηθοποιούς και διάσημους ώστε να χρησιμοποιούν οι διαφημιστές ανενόχλητοι την εικόνα τους για να προωθούν προιόντα.

Δεν ξέρω εαν το επάγγελμα/λειτούργημα του ηθοποιού/σεναριογράφου γίνει ξεπερασμένο, ούτε ξέρω περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος επιβλήθηκε στην τεχνολογία (μόνο οι Άμις μου έρχονται κατά νου) , αλλά και επειδή όλοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα, δεν εξαφανίστηκαν τα ποδήλατα. ίσως υπάρξουν και παραγωγές με ΤΝ παράλληλα με παραγωγές με ανθρώπους.

Εάν όμως οι ΤΝ παραγωγές ελαττώσουν το κόστος και αυξήσουν το κέρδος, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο για ηθοποιούς/σεναριογράφους.

Βέβαια, σε περίπτωση όπου η ΤΝ επεκταθεί και στον χώρο της λογοτεχνίας, δεν ξέρω κατά πόσο θα τα διαβάσω. Π.χ. εαν η ΤΝ ολοκληρώσει τα βιβλία του Τ.Ρ.Ρ. Μάρτιν, δεν πρόκειται να ασχοληθώ.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πιστεύω πως δεν είναι απίθανο σε κάποιο μέλλον, που ίσως και να προλάβουμε, η ΤΝ να παράξει πολύ καλή τέχνη. Μάλιστα, αν το καλοσκεφτείς, μοιάζει αναπόφευκτο κι εδώ που τα λέμε ίσως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει.

Προσωπικά, ενώ η καρδιά μου δεν πάει να διαβάσω τις ανθρώπινες προσπάθειες για συνέχιση της σειράς Μιλένιουμ του Στιγκ Λάρσον, με περισσότερη ελπίδα θα διαβάσω την εκδοχή μιας πιο εξελιγμένης ΤΝ.

Όσο για τα επαγγέλματα, εννοείται πως πολλά θα αλλάξουν. Αυτό είναι αναπόφευκτο με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κάτι χάνεται, κάτι καινούργιο προκύπτει.
 
Βέβαια, σε περίπτωση όπου η ΤΝ επεκταθεί και στον χώρο της λογοτεχνίας, δεν ξέρω κατά πόσο θα τα διαβάσω. Π.χ. εαν η ΤΝ ολοκληρώσει τα βιβλία του Τ.Ρ.Ρ. Μάρτιν, δεν πρόκειται να ασχοληθώ.
Μεταξύ μας, περισσότερες πιθανότητες έχει να το τελειώσει η ΤΝ παρά ο Μάρτιν, ο οποίος μάλλον κοροϊδεύει ή το έχει χάσει! :))))

(μάλλον το δεύτερο, αλλιώς δεν εξηγείται πως άφησε να βουλιάξει η σειρά μετά τη 4η σεζόν)
 
Μεταξύ μας, περισσότερες πιθανότητες έχει να το τελειώσει η ΤΝ παρά ο Μάρτιν, ο οποίος μάλλον κοροϊδεύει ή το έχει χάσει! :))))

(μάλλον το δεύτερο, αλλιώς δεν εξηγείται πως άφησε να βουλιάξει η σειρά μετά τη 4η σεζόν)
Εγώ πιστεύω ότι απλώς βαρέθηκε. Εντάξει τα πρώτα 2-3 χρόνια απ'όταν ξεκίνησε η σειρά ίσως να είχε κάποια όρεξη να συνεχίσει τη σειρά αλλά είχε ακόμα περισσότερη όρεξη να χαρεί την απροσδόκητη δόξα και ζήτηση που του έφερε η τηλεοπτική σειρά κάνοντας περιοδείες ανά τον κόσμο μιλώντας για το Got. Μετά πιστεύω ότι απλά βαρέθηκε συν του ότι έχασε τη μπάλα όπως επισήμανες με τα χίλια plots που έπρεπε να κλείσει. Εγώ το κόβω να μην τελειώσει εκείνος τη σειρά αλλά να αφήσει σημειώσεις πάνω στις οποίες κάποιος άλλος συγγραφέας θα το κάνει.
 
@Νικόλας Δε Κιντ
Φίλε μου έχω απελπιστεί...

@Ιαβερης
αυτό ακριβώς, το θέμα μου είναι όχι τι θα γίνει στο τέλος αλλά πως θα γίνει, έχω συνηθίσει στην ιδιαίτερη γραφή του Μάρτιν, δεν ξέρω κατά πόσο θα απολαύσω κάτι γραμμένο είτε από ΤΝ είτε από άλλο συγγραφέα. Εκτός βέβαια εαν πάμε σε φάση Black Mirror και δημιουργηθεί ψηφιακό αντίγραφο του Μάρτιν με μόνο σκοπό την ολοκλήρωση των βιβλίων.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Σας το είπα. Η ΤΝ όχι απλά θα φτιάξει καλή τέχνη, αλλά μάλλον πανανθρώπινα αριστουργήματα σε κάποιο μέλλον.

Δείτε εδώ: https://vm.tiktok.com/ZGJ733Uqe/

Και θυμίζω: είναι ακόμη βρέφος
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μπηκα κι εγω στο τριπακι να πειραματιστω. Το ωραιο ειναι οτι αμα εχεις ορεξη να δεις/διαβασεις/ακουσεις κατι προχειρο εκεινη τη στιγμη που δεν εχει υπαρξει ξανα, το ζητας κατα παραγγελια και ειναι ετοιμο. Ειχα ορεξη πριν κοιμηθώ να διαβασω ανατριχιαστικα στιχακια για στοιχειωμενα παιχνιδια, τρομακτικους κλοουν κλπ. Πού να ψαξω ποιος εχει γραψει κατι τοσο εξειδικευμενο; Και να το!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Ωραία. Σωστά τα λες. Τώρα κράτα αυτό που λες και κάνε του μια προβολή σε κάποιο μέλλον:

Απόψε θέλω να δω μια ταινία γύρω στα 90 λεπτά, κατασκοπευτική, αισθητικά να φέρνει σε δεκαετία '70, και σε πλοκή να είναι σαν να το έγραψε ο Λε Καρέ, και να διαδραματίζεται σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Χρόνος, το σήμερα. Σκηνοθετημένο σε στιλ Sydney Pollack. Η πρωταγωνίστρια να είναι κάτι ανάμεσα σε Νάταλι Γουντ και Νικόλ Κιντμαν και ο πρωταγωνιστής να είναι ο Ντάνιελ Γκρεγκ, όμως με μεσογειακά στοιχεία στην φυσιογνωμία του. Να μην υπάρχει plot twist και η έμφαση να είναι στην ανθρώπινη εσωτερική μάχη. Να υπάρχουν ελάχιστα κωμικά στοιχεία. Γνωρίζοντας τα γούστα μου πλέον, η ταινία να μου είναι συγκλονιστική και να είναι πιθανό πως θα την φέρω στο μυαλό, σε ανύποπτο χρόνο, για αρκετό καιρό.

Διότι υπάρχει περίπτωση να μην χρησιμοποιηθεί αλγόριθμος που γνωρίζει τα γούστα σου;
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Να άλλο ένα: https://vm.tiktok.com/ZGJvRX6so/

Είναι φτιαγμένα σε συνδυασμό midjourney και pika labs. Ο άνθρωπος δίνει οδηγίες και η ΤΝ φτιάχνει.

Και πείτε μου τώρα εμένα ότι αυτό δεν είναι όμορφη τέχνη. Και μόλις αρχίσαμε.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Μόλις έπεσα πάνω σε αυτό: https://vm.tiktok.com/ZGJvmuuPr/

Περιγράφει ακριβώς αυτό που είπα. Ίσως το breakthrough να είναι πιο κοντά από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Θα ψάξω να δω εάν έχει αναρτήσει αυτό που Περιγράφει.
 
Top