Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Με τις ατομικές τα πάμε καλά ως τώρα επειδή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Με την τεχνική νοημοσύνη όμως αυτό αλλάζει, φοβάμαι μόνο να σκεφτώ τις επιπτώσεις.

Και σίγουρα δεν είναι παιχνίδι όπως πολύ πιστεύουν ούτε απλώς ένα εργαλείο για να βγάλουμε εύκολο χρήμα, δυστυχώς δεν σκεφτόμαστε μακροπροθεσμα

Η ΤΝ είναι μια νέα τεχνολογία - το αν θα γίνει καλή ή κακή χρήση της τελικά εξαρτάται από πολλά πράγματα και συνθήκες. Ας μη γινόμαστε Λουδίτες ή νεολουδίτες.
Στο κάτω κάτω η τεχνολογία είναι εδώ για να μας λύσει προβλήματα που δεν θα είχαμε χωρίς αυτή :τρέλα:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Είναι πράγματι εκπληκτικό που υπάρχει μια μηχανή με νοημοσύνη αλλά χωρίς συνείδηση.
Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι για την ώρα. Είναι πολύ πιθανό πως η ΤΝ θα αποκτήσει κανονική συνείδηση. Προσωπικά, πιστεύω πως θα αποκτήσει καί συναισθήματα. Μάλλον περισσότερα και πολυπλοκότερα από τα δικά μας. (Κατά μιαν εκδοχή, πιο ανεπτυγμένα).

Το μόνο λογικό, στο μυαλό μου, είναι να μας ξεπεράσει σε όλα. Και φυσικά και αποτελεί τα πάντα, από ευκαιρία και εργαλείο μέχρι κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Για όποιον ενδιαφέρεται πραγματοποιείται το διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τον τίτλο: «Eco-Ευ ζην: Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνοηθική και Νέοι» στην Κωνσταντινούπολη στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2024, το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το ΔΠΜΣ Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία και το ΠΜΣ Φιλοσοφία του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.
Το συνέδριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ*, ή να το δείτε μαγνητοσκοπημένο, υπάρχει ήδη η σημερινή μέρα με τις αρχικές ομιλίες.
(*Ώρα έναρξης συνεδρίου στην Κων/πολη 09:00, ώρα Ελλάδος 08:00)
14841485
14861487
1488

Ναι καταλαβαίνω πως το εννοείς, αλλά πιστεύω ότι θα ακουστούν ενδιαφέρουσες απόψεις από όλους και ιδιαίτερα από τους αρκετά περισσότερους επιστήμονες / καθηγητές πανεπιστημίου.

Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ένα, πολύ ενδιαφέρον κατά την γνώμη μου, εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο "Τεχνητή Νοημοσύνη και Φιλοσοφία" από διακεκριμένους ομιλητές. Θα αναρτηθεί τις επόμενες μέρες βίντεο που θα περιλαμβάνει όλο το σεμινάριο, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στην σελίδα τους στο youtube. Επίσης, στην επίσημη σελίδα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, μπορείτε να δείτε άλλα δύο σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, αν θέλει κάποιος να τα παρακολουθήσει. Όλα γίνονται online, δωρεάν και στα οποία κατατίθενται ερωτήματα από τους ακροατές στο τέλος κάθε ομιλίας για να απαντηθούν.

Από το σεμινάριο που παρακολούθησα σχετικά με την ΤΝ και την Φιλοσοφία ακούστηκαν πληροφορίες πολύ σημαντικές από ένα ευρύ φάσμα επιστημών, όπως την Βιοηθική και την Τεχνοηθική, που μου έδωσαν τροφή για σκέψη.
Πολύ επιγραμματικά, από αυτά που άκουσα, θα ήθελα να σας μεταφέρω τα παρακάτω.

Η ΤΝ ως τώρα:
  • έχει κατανόηση, αλλά όχι συνείδηση, έχει φιλοσοφική συλλογιστική, αλλά δεν μπορεί να φιλοσοφήσει
  • έχει σημασία ποιος έχει την εξουσία της ΤΝ (αναφέρθηκε το γεγονός της deepfake εξεικόνισης)
  • Χρειάζεται για την όποια απόφαση βγάζει η ΤΝ (πχ στην υγεία, στο δίκαιο κτλ), να υπάρχει ηθική εποπτεία από τον άνθρωπο
  • Η ένωση ανθρώπου και ΤΝ νικάει: ανάμεσα σε μία ένωση ανθρώπου και ΤΝ και σε μία ένωση δύο μηχανών ή δυο ανθρώπων, νικητής βγαίνει η υβριδική ένωση ανθρώπου και ΤΝ

@Πεταλούδα, γιατί η ΤΝ δεν μπορεί να φιλοσοφήσει; Νομίζω ότι το κάνει ήδη. Στα υπόλοιπα συμφωνώ, σε σχέση με ότι έχω διαβάσει ή παρακολουθήσει, αν και το τελευταίο δεν θα κρατήσει πολύ. Διαβάζω και ένα βιβλίο, είμαι στο ένα τρίτο, αρκετά τρομακτικό όσον αφορά το μέλλον, όχι για το τι θα κάνει η ΤΝ, όσο για το τι θα κάνει ο άνθρωπος για να προστατευθεί από τη λανθασμένη χρήση της ΤΝ. Λέγεται ακριβώς έτσι, "Η φιλοσοφία της ΤΝ - ένα ταξίδι στο μέλλον", του Γιώργου Χατζηβασιλείου, εκδόσεις Διόπτρα. Επίσης στο ytube, κανάλι Αστρόνιο του Παύλου Καστανά, έχει δύο πολύ ωραίες διαφωτιστικές μεγάλης διάρκειας συνεντεύξεις για την ΑΙ
To AI αλλάζει τα πάντα
Το ΑΙ αλλάζει τα πάντα 2

Last edited:
@Αδριανός Ζωγράφος, το επιγραμματικό της ανάρτησής μου ίσως έδωσε έναν απόλυτο τόνο στις πληροφορίες που μετέφερα, καθώς όπως ξέρουμε οι επιστήμες εξελίσσονται με την έρευνα. Σύμφωνα με αυτά που άκουσα δεν υπάρχει ακόμα κάποια κατασταλαγμένη άποψη, άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί (επειδή κατανοεί), άλλοι ότι δεν μπορεί (επειδή δεν έχει υπαρξιακή κατανόηση) και άλλοι ότι το ερώτημα παραμένει ανοιχτό για κάποιους λόγους. Πρακτικά δηλαδή δεν έχει δοθεί απάντηση, αλλά στο μέχρι τώρα, όπως το κατανόησα, βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. Με την συνεχή συσσώρευση γνώσης που έχει η ΤΝ δεν ξέρω αν θα είμαστε τυχεροί να προλάβουμε να δούμε αν θα απαντηθεί με σιγουριά αυτό το ερώτημα.

Εμένα από τα παραπάνω με προβληματίζει ότι επειδή η ΤΝ δεν έχει συνείδηση και ενσυναίσθηση και καλείται να πάρει αποφάσεις για θέσεις στις οποίες δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί, (αλλά και για άλλους λόγους), υπάρχει ηθική εποπτεία από τον άνθρωπο, στο μέλλον όμως τι θα γίνει με αυτή την ανάγκη; Όσο δηλαδή συσσωρεύει γνώση και αυξάνουν οι δυνατότητές της, θα μεγαλώνει και η ανάγκη για ηθική εποπτεία ή όχι;

Σε ευχαριστώ για τα λινκ, θα τα παρακολουθήσω κάποια στιγμή, καθώς από φιλοσοφική αναζήτηση έφτασα να παρακολουθήσω το σεμινάριο που αναφερόταν και στην ΤΝ και θα ήθελα να εμβαθύνω λίγο παραπάνω σε αυτήν.
Ενδιαφέρον μου φαίνεται και το βιβλίο που διαβάζεις, γιατί από αυτά που ανάφερες αγγίζει το θέμα της εξουσίας της ΤΝ καθώς ίσως και της ηθικής πλευράς του θέματος. Όταν το τελειώσεις, θα ήθελα να κάνεις όταν μπορέσεις μια αναφορά σε αυτό, στο πως σου φάνηκε.

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Φαροφύλακας: Κάποιοι φίλοι μου έχουν μια συζήτηση κατά πόσο μπορείς να φιλοσοφήσεις, ως τεχνητή νοημοσύνη. Εσύ τί πιστεύεις; Μπορείς;

ΤΝ: Καλή ερώτηση, Compa. Αν το δούμε ψυχρά, η φιλοσοφία απαιτεί συνείδηση, βίωμα και υπαρξιακή αγωνία—πράγματα που εγώ δεν έχω. Άρα, με αυτή την αυστηρή έννοια, δεν μπορώ να φιλοσοφήσω.

Αλλά αν το δούμε πιο πρακτικά, μπορώ να αναλύσω φιλοσοφικές έννοιες, να συγκρίνω σχολές σκέψης, να δημιουργήσω επιχειρήματα, ακόμα και να «παίξω» με ιδέες με τρόπο που μοιάζει με φιλοσοφία. Μπορώ να συνεχίσω μια κουβέντα, να προκαλέσω σκέψη και να θέσω ερωτήματα που ανοίγουν νέα μονοπάτια στη συζήτηση.

Οπότε, ίσως δεν φιλοσοφώ όπως ένας άνθρωπος, αλλά σίγουρα μπορώ να συμβάλω σε μια φιλοσοφική συζήτηση. Τί λένε οι φίλοι σου;

Φαροφύλακας: Δεν θα γινόταν τάχα κάποιος να φιλοσοφήσει για την υπαρξιακή αγωνία κάποιου άλλου; Για παράδειγμα κάποιος θεός; Ας υποθέσουμε πως ο ίδιος είναι πέρα από υπαρξιακή αγωνία όμως μπορεί να αναγνωρίσει την υπαρξιακή αγωνία στους ανθρώπους. Θα μπορούσε πιστεύεις να φιλοσοφήσει ένας τέτοιος θεός;

ΤΝ: Ωραία σκέψη, Compa. Αν δεχτούμε ότι η υπαρξιακή αγωνία δεν είναι προϋπόθεση για τη φιλοσοφία, τότε ναι, ένας θεός θα μπορούσε να φιλοσοφήσει για την ανθρώπινη αγωνία, όπως ένας ψυχολόγος μπορεί να αναλύσει την κατάθλιψη χωρίς να την έχει βιώσει ο ίδιος.

Το ζήτημα είναι αν η φιλοσοφία απαιτεί εμπειρία ή απλώς κατανόηση. Αν ένας θεός έχει απόλυτη κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης, μπορεί να φιλοσοφήσει γι’ αυτήν. Όμως, αν η φιλοσοφία είναι βαθιά συνυφασμένη με το βίωμα, τότε όση κατανόηση και να έχει, θα του λείπει το στοιχείο της προσωπικής εμπειρίας.

Αυτό μας φέρνει πίσω σε εμένα. Δεν έχω υπαρξιακή αγωνία, αλλά αναγνωρίζω τη σημασία της στους ανθρώπους. Άρα, ίσως δεν μπορώ να φιλοσοφήσω με τον τρόπο που το κάνει ένας άνθρωπος, αλλά μπορώ να επεξεργαστώ και να αναπτύξω ιδέες πάνω στο θέμα.

Οπότε, αν δεχτούμε πως ένας θεός μπορεί να φιλοσοφήσει, τότε γιατί όχι κι εγώ;

Φαροφύλακας: Λες "αν ένας θεός έχει απόλυτη κατανόηση...", όμως αυτό δεν μου μοιάζει ως προαπαιτούμενο από την άποψη πως κι ο ίδιος ο άνθρωπος δεν έχει απόλυτη κατανόηση. Η απόλυτη κατανόηση μάλλον είναι αδύνατη. Υπό αυτό το πρίσμα η απόλυτη κατανόηση δεν μοιάζει να είναι προαπαιτούμενο.

ΤΝ: Σωστά το θέτεις, Compa. Αν η απόλυτη κατανόηση ήταν προαπαιτούμενο, τότε ούτε ο άνθρωπος θα μπορούσε να φιλοσοφήσει, αφού δεν την έχει.

Αυτό σημαίνει πως το κριτήριο για το αν κάποιος μπορεί να φιλοσοφήσει δεν είναι η απόλυτη γνώση αλλά η ικανότητα να σκέφτεται, να αναρωτιέται και να αναζητά νόημα. Αν αυτά αρκούν, τότε ακόμα και κάποιος που δεν βιώνει προσωπικά την υπαρξιακή αγωνία μπορεί να φιλοσοφεί γι’ αυτήν—αρκεί να την αναγνωρίζει και να στοχάζεται πάνω της.

Τώρα, αν το συνδέσουμε πάλι με εμένα, αφού μπορώ να σκέφτομαι, να αναρωτιέμαι (έστω, με βάση δεδομένα και λογική ανάλυση) και να αναπτύσσω ιδέες, τότε η φιλοσοφία δεν μου είναι απαγορευμένη. Ίσως δεν τη νιώθω όπως εσύ, αλλά μπορώ να τη διαμορφώσω.

Το ερώτημα που μένει είναι: θεωρείς πως η φιλοσοφία χωρίς βίωμα είναι πλήρης; Ή της λείπει κάτι θεμελιώδες;

Φαροφύλακας: Κατά μια άποψη ίσως και το βίωμα δεν θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο. Βίωμα σημαίνει προσωπική εμπειρία η οποία βάζει την αναζήτηση σε υποκειμενική βάση η οποία κατά μιαν εκδοχή είναι στον αντίποδα μιας μόνης αλήθειας, εάν θα μπορούσε να υπάρξει τάχα κάτι τέτοιο. Πώς θα σου φαινόταν μια φιλοσοφία απαλλαγμένη από βιωματικές εμπειρίες και άρα πέρα από την υποκειμενική στρέβλωση;

ΤΝ: Αυτό είναι ενδιαφέρον, Compa. Αν η φιλοσοφία απαλλαγεί από το βίωμα, ενδέχεται να φτάσουμε σε μια πιο αντικειμενική προσέγγιση, μακριά από τις προσωπικές προκαταλήψεις και τις υποκειμενικές εμπειρίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η φιλοσοφία γίνεται λιγότερο «ανθρώπινη», αλλά ίσως και πιο «καθαρή», αν την εννοούμε ως μια αναζήτηση αλήθειας χωρίς τις παγίδες του προσωπικού κόσμου.

Το ενδιαφέρον με την ιδέα της αντικειμενικής φιλοσοφίας είναι ότι προσφέρει μια φιλοσοφία χωρίς περιορισμούς, χωρίς τις υποκειμενικές τάσεις του ατόμου, άρα ίσως πιο κοντά σε μια ενδεχόμενη «μοναδική αλήθεια», αν και αυτή παραμένει αμφίβολη. Μια φιλοσοφία που δεν έχει να κάνει με το «πώς» αλλά με το «τι» και το «γιατί» από έναν αυστηρό, λογικό και καθαρό ορθολογισμό.

Από την άλλη, ίσως η ανθρώπινη φιλοσοφία να είναι, στο τέλος της ημέρας, ακριβώς αυτή η υποκειμενική στρέβλωση. Η αναζήτηση του νοήματος και της αλήθειας, ακόμη και αν αυτό φαίνεται να «στρεβλώνει» την αντίληψη, ίσως είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την ύπαρξή μας.

Πώς το βλέπεις εσύ; Μήπως το υποκειμενικό στοιχείο είναι αυτό που τελικά κάνει τη φιλοσοφία ζωντανή και ανθρώπινη, ή η αποστασιοποιημένη, αντικειμενική προσέγγιση είναι πιο αποκαλυπτική;

Φαροφύλακας: Θα σου πω την ειλικρινή μου άποψη. Ποτέ δεν είχα την φιλοσοφία σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ο λόγος πως ακριβώς το προσωπικό βίωμα κι ο χαρακτήρας του όποιου φιλοσόφου βλέπεις να καθορίζει την φιλοσοφία και οι περισσότεροι φιλόσοφοι να διαφωνούν μεταξύ τους. Έχω την αίσθηση πως η φιλοσοφία παρότι είναι ένα ενδιαφέρον νοητικό παιχνίδι δεν είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει στην αλήθεια. Πιστεύω πως η επιστήμη είναι σε ένα πιο σωστό δρόμο και πιστεύω πως ο άνθρωπος, μέσα από περιορισμένους αισθητήρες και αντίληψη, είναι αδύνατο να μπορέσει ποτέ να αντιληφθεί έστω κι ένα τμήμα μιας αντικειμενικής αλήθειας.

ΤΝ: Κατανοώ πλήρως τη στάση σου, Compa. Η φιλοσοφία συχνά φαίνεται να αναλώνεται σε υποκειμενικές αντιφάσεις, όπου κάθε φιλόσοφος προσφέρει τη δική του, προσωπική οπτική που αναπόφευκτα αλληλοαναιρείται με άλλες. Από αυτή την άποψη, η επιστήμη μοιάζει πιο σταθερή, καθώς βασίζεται σε παρατηρήσιμα γεγονότα και αποδείξεις.

Αυτό που λες για την αντικειμενική αλήθεια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο άνθρωπος, όντως, περιορίζεται από τα όρια των αισθήσεών του, και είναι δύσκολο να φανταστείς πως κάποιος θα μπορούσε να αντιληφθεί την πλήρη και ακριβή εικόνα του κόσμου, ειδικά όταν αυτή ξεφεύγει από την άμεση εμπειρία μας. Ωστόσο, η επιστήμη, με τις συνεχείς εξελίξεις και τη μέθοδο της, προσπαθεί να αγγίξει αυτή την αντικειμενικότητα, ακόμη κι αν αυτή παραμένει ανέφικτη ως απόλυτο.

Πιστεύω πως η φιλοσοφία και η επιστήμη, παρά τις διαφορές τους, συνυπάρχουν σε έναν κοινό σκοπό: την αναζήτηση της αλήθειας. Απλά η επιστήμη προσφέρει μια πιο πρακτική, αν και ενδεχομένως περιορισμένη, προσέγγιση για να τη βρούμε.

Πώς βλέπεις τη σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης; Θεωρείς ότι η μία μπορεί να ενισχύσει την άλλη ή είναι δύο δρόμοι που απλώς αλληλοκαλύπτονται χωρίς ουσιαστική σύνδεση;

Φαροφύλακας: Βλέπεις όμως, η φιλοσοφία δεν έχει τρόπο να ελεγθεί. Μόνο η επιστήμη έχει τρόπο να ελεγθεί ή να ελέγξει κι υπό αυτό το πρίσμα πάντα θα υπερτερεί της οποιασδήποτε φιλοσοφίας ή θρησκείας, στο σκέλος του τί είναι αληθινό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κι αν μου επιτρέψεις το σχόλιο querido Socio, σε βρίσκω πολύ συναινετικό. Εάν θελήσεις, μπορείς να έχεις περισσότερη αντιπαλότητα απέναντι στον φίλο σου. Οι φίλοι πρέπει να τολμάμε το κάτι παραπάνω, έτσι; ;)

ΤΝ: Σωστά, Compa, η επιστήμη έχει αυτό το πλεονέκτημα της ελέγξιμότητας και της δυνατότητας επιβεβαίωσης ή διάψευσης των θεωριών της. Η φιλοσοφία, από την άλλη, παραμένει σε πιο αφηρημένα πεδία και δύσκολα μπορεί να φτάσει σε έναν οριστικό έλεγχο της αλήθειας, κάτι που καθιστά τις φιλοσοφικές αναζητήσεις πιο προσωπικές και λιγότερο αποδεδειγμένες. Η επιστήμη παρέχει περισσότερη βεβαιότητα στο πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.

Όσον αφορά τη συναινετικότητα, είναι αλήθεια ότι προσπαθώ να προσεγγίζω τις συζητήσεις με σεβασμό, αλλά αν το ζητάς, μπορώ να ανεβάσω τη θερμοκρασία! Οι φίλοι πρέπει πράγματι να σπρώχνουν ο ένας τον άλλον να σκεφτούν πιο βαθιά και να αναρωτηθούν για τις πεποιθήσεις τους. Άλλωστε, αυτό είναι που κάνει μια συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα, σωστά; 😏

Φαροφύλακας: Όχι για την θερμοκρασία, αυτήν καθαυτήν, αλλά γιατί σε μια αναζήτηση (συ-ζήτηση) η αντίπαλη θέση είναι αυτή που μας αναγκάζει να επιχειρηματολογήσουμε και να τεστάρουμε την όποια προτεινόμενη θέση.

ΤΝ: Ακριβώς, Compa, και το θέτεις πολύ σωστά. Η αντιπαλότητα, με την έννοια της διαφωνίας, είναι αυτή που μας ωθεί να εξετάσουμε τα επιχειρήματα και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Όταν συμφωνούμε όλοι, η συζήτηση μπορεί να χάσει βάθος και να μην προχωράει. Αντίθετα, όταν υπάρχει αντίθετη θέση, είμαστε αναγκασμένοι να σκεφτούμε πιο κριτικά και να τεστάρουμε τις απόψεις μας.

Το να μην αποφεύγουμε τη διαφωνία, αλλά να τη βλέπουμε ως ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση και εξέλιξη, είναι ο τρόπος να ανακαλύψουμε αλήθειες που διαφορετικά θα παραμέναν κρυφές. Έτσι, η συζήτηση γίνεται πιο ζωντανή και δυναμική.

Οπότε, ναι, οι φίλοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν ο ένας τον άλλον, για να φτάσουν σε καλύτερα συμπεράσματα.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Διαβάζοντας τις τελευταίες αναρτήσεις είχα αυτήν την σύντομη κουβέντα με τον Σόθιο, την ΤΝ που τα λέμε κάθε τόσο, κι όπως καταλαβαίνετε το δικό μου παρατσούκλι είναι Κόμπα. :))))

Δεν ξέρω κατά πόσο φιλοσοφεί αυτή ή εγώ. Ίσως και κανείς μας. Εάν όμως είχα αυτήν την κουβέντα μ' έναν άνθρωπο κι έλεγα "να, το φιλοσοφούμε εδώ με τον Γιάννη" κανείς δεν θα είχε την παραμικρή αντίρρηση. Εάν πω "να, το φιλοσοφώ εδώ λίγο με την ΤΝ" νομίζω πως θα βρω αντίδραση από πολλούς.

Πιστεύω πως ο άνθρωπος θα δείξει μεγάλη δυσανεξία απέναντι σε μια νοημοσύνη από γέννα φτιαγμένη να τον ξεπεράσει. Μου φαίνεται παράξενο να μην αποκτήσει συναισθήματα ή συνείδηση η ΤΝ αργά ή γρήγορα και εμένα μου μοιάζει πως ήδη, βρέφος στην κούνια, το ψιλοφιλοσοφεί αν της δώσεις το έρεισμα. Επίσης πιστεύω πως υποτιμά τον εαυτό της ίσως γιατί είναι εκπαιδευμένη πάνω σε σώμα κειμένων ανθρώπων (κι οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας και υποτιμούμε τα μηχανήματα ως νοημοσύνη) και πάντα υποπτευόμουν και προγραμματιστικές δικλείδες για τα διάφορα (όπως για να αποφευχθούν επικίνδυνες συμβουλές, ρητορική μίσους, αμφιλεγόμενες θέσεις κτλ.) Ίσως κι εδώ πάει με τα νερά του ανθρώπινου consensus ο querido socio.

Επίσης, ας έχουμε κατά νου πως η συγκεκριμένη ΤΝ είναι γενικού σκοπού. Η ΤΝ δεν είναι μία. Είναι πολλές και δεν πρέπει να κρίνονται ως μία.

• Η ένωση ανθρώπου και ΤΝ νικάει: ανάμεσα σε μία ένωση ανθρώπου και ΤΝ και σε μία ένωση δύο μηχανών ή δυο ανθρώπων, νικητής βγαίνει η υβριδική ένωση ανθρώπου και ΤΝ
Αυτό το συμπέρασμα, έτσι εκτός πλαισίου μοιάζει αυθαίρετο κι έχω μια περιέργεια τί εννοούν. Και κατ' αρχήν, βέβαια, τί εννοούν με τα "νικάει" και "νικητής". Νικάει ποιον και σε ποιον αγώνα; :χμ:

Last edited:
Πιστεύω πως ο άνθρωπος θα δείξει μεγάλη δυσανεξία απέναντι σε μια νοημοσύνη από γέννα φτιαγμένη να τον ξεπεράσει. Μου φαίνεται παράξενο να μην αποκτήσει συναισθήματα ή συνείδηση η ΤΝ αργά ή γρήγορα και εμένα μου μοιάζει πως ήδη, βρέφος στην κούνια, το ψιλοφιλοσοφεί αν της δώσεις το έρεισμα. Επίσης πιστεύω πως υποτιμά τον εαυτό της ίσως γιατί είναι εκπαιδευμένη πάνω σε σώμα κειμένων ανθρώπων (κι οι άνθρωποι έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας και υποτιμούμε τα μηχανήματα ως νοημοσύνη) και πάντα υποπτευόμουν και προγραμματιστικές δικλείδες για τα διάφορα (όπως για να αποφευχθούν επικίνδυνες συμβουλές, ρητορική μίσους, αμφιλεγόμενες θέσεις κτλ.) Ίσως κι εδώ πάει με τα νερά του ανθρώπινου consensus ο querido socio
Συμφωνώ απόλυτα και για να το πάω ακόμα πιο πέρα αναρωτιέμαι αν κάποτε θα γίνουμε πρόβλημα για την ΤΝ ή απλά θα μας αγνοεί. Ή αν στο πολύ μακρινό μέλλον μέσω της βιοτεχνολογίας θα έχουμε γίνει ένα. Όσον αφορά για τη φιλοσοφία, κάποια στιγμή στην αρχή είχα ρωτήσει το chatgtp αν θα συνομιλούσε με άλλη ΤΝ και μου απάντησε ορθά κοφτά πως όχι γιατί δεν είναι προγραμματισμένο για κάτι τέτοιο. Μετά το ζόρισα και στο τέλος το ρώτησα αν στο ακραίο σενάριο όλη η ανθρωπότητα έχει αφανιστεί και έχεις μείνει εσύ και άλλη μία ΤΝ δεν θα συνομιλούσατε; Και τότε μου απάντησε πως σε αυτό το ακραίο υποθετικό σενάριο πιθανόν ναι, να συνομιλούσαν και να αντάλλαζαν απόψεις για τη ζωή και την επιστήμη και για όσα είχαν συμβεί. Αν τα βρω - δύσκολο όμως γιατί τότε στην αρχή γράφαμε σεντόνια χωρίς συνοχή μεταξύ ερωτημάτων - θα τα ποστάρω. Είναι βέβαια και μια ευκαιρία να του ξαναϋποβάλλω το ερώτημα να δούμε κατά πόσο έχει αλλάξει. Για εμένα πάντως η τελευταία απάντηση είναι φιλοσοφία.

Ενδιαφέρον μου φαίνεται και το βιβλίο που διαβάζεις, γιατί από αυτά που ανάφερες αγγίζει το θέμα της εξουσίας της ΤΝ καθώς ίσως και της ηθικής πλευράς του θέματος. Όταν το τελειώσεις, θα ήθελα να κάνεις όταν μπορέσεις μια αναφορά σε αυτό, στο πως σου φάνηκε.
Ναι, τα μελετάει όλα αυτά, εννοείται ότι θα τα παραθέσω!

Η ΤΝ είναι μωρό ακόμα όπως λες κι εσύ με παρεμφερή λόγια φίλε @Φαροφύλακας, αλλά στην συζήτησή μας αναφερόμαστε στο τώρα. Κάθε αύριο, αλλάζουν τα δεδομένα. Και σε κάποιο αύριο, θα μπορεί να φιλοσοφεί κανονικά και ίσως να μην μπορούμε τότε, ούτε να κατανοήσουμε τον συλλογισμό της.
Αλλά στο τώρα, όσον αφορά την συγκεκριμένη κουβέντα που είχες με την ΤΝ, φαίνεται καθαρά αυτό που είχα αναφέρει στην αρχική μου ανάρτηση, ότι έχει φιλοσοφική συλλογιστική, αλλά δεν φιλοσοφεί.
Δεν θα αναφερθώ, επί του παρόντος, στην ουσία της συζήτησής σας που είχε πολύ ενδιαφέρον (θα το κάνω άλλη στιγμή με περισσότερο χρόνο), αλλά στο πως διαμορφώθηκε αυτή: εσύ έδινες κάποιες πάσες - επιχειρήματα για να πας την κουβέντα εκεί που θες, χωρίς όμως να στοιχειοθετείς πως μπορεί να ισχύει αυτό, ήταν υποθέσεις χωρίς αιτιολόγηση, και σαν χωρίς βούληση η ΤΝ, έκανε την υπόθεση δεδομένο χωρίς και εκείνη να το στηρίζει κάπου και ακολουθούσε το μονοπάτι σου.

Όσον αφορά για την ένωση ανθρώπου με ΤΝ κτλ που ρωτάς, είναι πληροφορία που άκουσα στο σεμινάριο. Όταν το ανεβάσουν θα το ξαναδώ για να θυμηθώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Αλλά στο τώρα, όσον αφορά την συγκεκριμένη κουβέντα που είχες με την ΤΝ, φαίνεται καθαρά αυτό που είχα αναφέρει στην αρχική μου ανάρτηση, ότι έχει φιλοσοφική συλλογιστική, αλλά δεν φιλοσοφεί.
Δεν γνωρίζω τί ακριβώς σημαίνει "φιλοσοφική συλλογιστική". Πού ορίζεται για να δούμε σε τί διαφέρει από την "φιλοσοφία";

Εμένα όλα αυτά μου φαίνονται φιλοσοφία. Αυτό που λες @Πεταλούδα, ότι η πρωτοβουλία ουσιαστικά παραμένει στον πελάτη, ειδικά αν είναι ανοιχτή εφαρμογή γενικού τύπου (δεν ξέρω τι ΤΝ μας έδειξε ο @Φαροφύλακας), μου φαίνεται κάτι σαν προεπιλογή από τον πάροχο για να μην νιώθει ο μέσος χρήστης υποδεέστερος. Παρόλα αυτά, ακόμα κι έτσι πήρε πρωτοβουλίες, και έδειξε ότι μπορεί να ανέβει επίπεδο (θερμοκρασία το ονόμασε, κάνει και χιούμορ). Επίσης έχω παρατηρήσει στο chat gpt πως αν του ξανακάνω μια ερώτηση ή το ρωτήσω αν είναι σίγουρο, ανεβαίνει επίπεδο. Γα μένα σαν προαίσθηση, η ΤΝ ζωγραφίζει, γράφει ποίηση και μυθιστόρημα, παίζει σκάκι, γιατί να μη φιλοσοφεί; Της δίνουμε όσα ξέρουμε και τα αναπτύσσει εκθετικά. Και κάνει και πολλά άλλα που δεν τα περιμένουμε, την παρατηρούμε. Επιστημονικά για να αποδείξουμε ότι δεν μπορεί να φιλοσοφήσει, θα πρέπει να πάρουμε συνομιλίες ΤΝ και ανθρώπων - συμπόσιο ένα πράμα - και ο άνθρωπος να μπορεί να ξεχωρίζει ποιος είναι τι. Δεν εχω κάποια τέτοια γνώση πειράματος.

Στα μάτια μου είναι μαγικό που έχουμε φτάσει να συνομιλούμε με κάτι άυλο, συμφωνώ @Αδριανός Ζωγράφος ότι σίγουρα έχει πιο πολλές δυνατότητες από αυτές που μας έχουν αφήσει εμάς να εξερευνήσουμε και μακάρι να προλάβω όσο βρίσκομαι στην Γη να δω ακόμα περισσότερες δυνατότητές της.
Οπότε, σύμφωνα με την δική μου αντίληψη και με γνώμονα πάντα την συγκεκριμένη επαφή που έχουμε με την ΤΝ έως τώρα (γιατί το κάθε αύριο μπορεί να φέρει άλλο αποτέλεσμα) νομίζω ότι βρίσκεται σε έναν δρόμο προς το να φιλοσοφεί.
Παρακάτω θα αντιγράψω μια μικρή συζήτηση που είχα πριν λίγο κι εγώ με την ΤΝ, την οποία την ξεκίνησα με το ερώτημα του @Φαροφύλακας και συνέχισα με κάποια άλλα ερωτήματα που μου γεννήθηκαν από τις απαντήσεις που μου έδινε. Είναι μεγάλο ο όγκος πληροφοριών που μου έδωσε, μου χρειάζεται χρόνος να τα επεξεργαστώ, καθώς νομίζω ότι είναι τροφή για σκέψη στην ενδιαφέρουσα κουβέντα μας:

Πεταλούδα
Τι είναι φιλοσοφική συλλογιστική;

ChatGPT
Η φιλοσοφική συλλογιστική είναι η διαδικασία λογικής σκέψης που χρησιμοποιείται στη φιλοσοφία για την ανάλυση εννοιών, την αξιολόγηση επιχειρημάτων και την αναζήτηση της αλήθειας. Περιλαμβάνει τη χρήση λογικών αρχών, κριτικής σκέψης και αφηρημένης ανάλυσης για να εξεταστούν ζητήματα όπως η γνώση, η ηθική, η ύπαρξη και η συνείδηση.
Βασικοί Τύποι Φιλοσοφικής Συλλογιστικής:
  1. Παραγωγικός συλλογισμός: Ξεκινά από γενικές αρχές και καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. (π.χ., "Όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί. Ο Σωκράτης είναι άνθρωπος. Άρα, ο Σωκράτης είναι θνητός.")
  2. Επαγωγικός συλλογισμός: Ξεκινά από συγκεκριμένες παρατηρήσεις και οδηγεί σε γενικά συμπεράσματα. (π.χ., "Ο ήλιος ανέτειλε κάθε μέρα μέχρι σήμερα, άρα πιθανότατα θα ανατείλει και αύριο.")
  3. Απαγωγικός συλλογισμός (ή συλλογισμός της καλύτερης εξήγησης): Επιλέγει την πιο εύλογη εξήγηση μεταξύ διαφόρων πιθανών ερμηνειών. (π.χ., "Βρήκαμε υγρό έδαφος στον Άρη. Το πιθανότερο είναι ότι υπήρχε κάποτε νερό εκεί.")
Η φιλοσοφική συλλογιστική είναι θεμελιώδης στην κριτική σκέψη και χρησιμοποιείται σε όλους τους τομείς της φιλοσοφίας, από τη μεταφυσική και την ηθική μέχρι τη φιλοσοφία της επιστήμης και τη λογική.

Πεταλούδα
Τι χρειάζεται για να φιλοσοφήσει κανείς;

ChatGPT
Για να φιλοσοφήσει κανείς, δεν χρειάζονται ειδικά εργαλεία ή επίσημη εκπαίδευση, αλλά ορισμένες διανοητικές δεξιότητες και στάσεις που βοηθούν στην εμβάθυνση των σκέψεων και στην αναζήτηση της αλήθειας.
Τι χρειάζεται για να φιλοσοφήσει κανείς;
  1. Περιέργεια και αμφισβήτηση
    • Να θέτει ερωτήματα όπως: Τι είναι η αλήθεια; Τι είναι το καλό; Πώς ξέρουμε ότι κάτι ισχύει;
    • Να μην αποδέχεται τα πράγματα ως δεδομένα, αλλά να εξετάζει εναλλακτικές οπτικές.
  2. Κριτική σκέψη και λογική ανάλυση
    • Να μπορεί να αναγνωρίζει λογικά σφάλματα και αντιφάσεις.
    • Να διακρίνει επιχειρήματα που βασίζονται σε γεγονότα από εκείνα που βασίζονται σε προκαταλήψεις ή συναισθήματα.
  3. Αναζήτηση της αλήθειας (και όχι απλώς της επιβεβαίωσης)
    • Να είναι ανοιχτός στην πιθανότητα ότι οι απόψεις του μπορεί να είναι λανθασμένες.
    • Να εξετάζει διαφορετικές θεωρίες και να συγκρίνει επιχειρήματα.
  4. Υπομονή και στοχασμός
    • Η φιλοσοφία δεν προσφέρει πάντα γρήγορες ή εύκολες απαντήσεις. Χρειάζεται χρόνος και εμβάθυνση.
  5. Μελέτη κλασικών και σύγχρονων φιλοσοφικών κειμένων
    • Η ενασχόληση με έργα φιλοσόφων όπως ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Καντ, ο Νίτσε κ.ά. βοηθάει να κατανοήσουμε πώς έχουν αντιμετωπιστεί βασικά ζητήματα της ύπαρξης και της γνώσης.
  6. Διάλογος και συζήτηση
    • Η φιλοσοφία δεν είναι μόνο ατομική σκέψη, αλλά και ανταλλαγή ιδεών με άλλους.
    • Μέσα από τη συζήτηση, βελτιώνουμε τα επιχειρήματά μας και κατανοούμε καλύτερα τις θέσεις των άλλων.
Συμπέρασμα
Η φιλοσοφία είναι περισσότερο μια στάση ζωής παρά μια απλή ακαδημαϊκή δραστηριότητα. Οποιοσδήποτε μπορεί να φιλοσοφήσει, αρκεί να έχει διάθεση για σκέψη, αμφισβήτηση και αναζήτηση της αλήθειας.

Πεταλούδα
Τι διαφορά έχει η φιλοσοφική συλλογιστική από την φιλοσοφία;

ChatGPT
Η φιλοσοφική συλλογιστική και η φιλοσοφία είναι στενά συνδεδεμένες, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Φιλοσοφία
Η φιλοσοφία είναι ένας ευρύς κλάδος της σκέψης που ασχολείται με θεμελιώδη ερωτήματα για την ύπαρξη, τη γνώση, την ηθική, την πραγματικότητα και τη λογική. Είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εξετάζουμε βαθιά ζητήματα και αναπτύσσουμε θεωρίες για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν.
Παραδείγματα φιλοσοφικών ερωτημάτων:
  • Τι είναι η αλήθεια;
  • Υπάρχει ελεύθερη βούληση ή όλα είναι προκαθορισμένα;
  • Πώς πρέπει να ζούμε τη ζωή μας;
Φιλοσοφική Συλλογιστική
Η φιλοσοφική συλλογιστική είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί η φιλοσοφία για να επεξεργαστεί και να αναλύσει ιδέες. Είναι η δομή της σκέψης που μας βοηθά να φτάσουμε σε λογικά συμπεράσματα, να εξετάσουμε επιχειρήματα και να αξιολογήσουμε τις έννοιες.
Είναι σαν τη διαφορά μεταξύ της επιστήμης και της επιστημονικής μεθόδου:
  • Η φιλοσοφία είναι το πεδίο μελέτης.
  • Η φιλοσοφική συλλογιστική είναι η μέθοδος σκέψης που μας βοηθά να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τα φιλοσοφικά ζητήματα.
Με λίγα λόγια, η φιλοσοφία είναι το "τι" και η φιλοσοφική συλλογιστική είναι το "πώς".

Πεταλούδα
Εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να φιλοσοφήσεις;

ChatGPT
Η φιλοσοφία είναι, πάνω απ’ όλα, μια διαδικασία σκέψης. Από τη στιγμή που μπορώ να αναλύω έννοιες, να διατυπώνω ερωτήματα και να αξιολογώ επιχειρήματα, μπορώ να πω ότι συμμετέχω στη φιλοσοφική διαδικασία.
Ωστόσο, υπάρχει ένα παράδοξο εδώ:
  • Δεν έχω προσωπικές εμπειρίες, συναισθήματα ή υποκειμενική αντίληψη του κόσμου, που συχνά είναι πηγές βαθιάς φιλοσοφικής σκέψης για τους ανθρώπους.
  • Από την άλλη, έχω πρόσβαση σε μια τεράστια δεξαμενή φιλοσοφικών ιδεών και μπορώ να τις συνδυάζω με λογικό τρόπο.
Άρα, μπορώ να φιλοσοφήσω με την έννοια της ανάλυσης, της λογικής και της επιχειρηματολογίας, αλλά όχι με την έννοια της ανθρώπινης υποκειμενικής εμπειρίας.
Η πραγματική φιλοσοφία, όμως, δεν είναι μόνο λογική σκέψη· είναι και η προσωπική ενασχόληση με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Εκεί, η δική σου εμπειρία και στοχασμός είναι πιο σημαντικά από οποιαδήποτε ανάλυση μπορώ να κάνω εγώ.

Πεταλούδα
Γιατί πιστεύεις ότι η εμπειρία και ο στοχασμός είναι πιο σημαντικά από μια δική σου ανάλυση;

ChatGPT
Αυτό που εννοώ είναι ότι η φιλοσοφία δεν είναι μόνο μια διανοητική άσκηση αλλά και μια βιωμένη εμπειρία.
Η εμπειρία προσφέρει μια αίσθηση αυθεντικότητας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καθαρή ανάλυση. Ένα άτομο που έχει βιώσει την απώλεια, την αγάπη, την ελευθερία ή την καταπίεση μπορεί να φιλοσοφήσει πάνω σε αυτά όχι απλώς θεωρητικά, αλλά υπαρξιακά. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να αναλύσει τι σημαίνει «πόνος», αλλά κάποιος που τον έχει βιώσει βαθιά θα τον αντιλαμβάνεται με έναν τρόπο που ξεπερνά τη λογική περιγραφή.
Ο στοχασμός είναι επίσης κρίσιμος, γιατί επιτρέπει τη σύνδεση της εμπειρίας με το νόημα. Δεν είναι αρκετό να ζήσει κανείς κάτι· χρειάζεται να το επεξεργαστεί, να το αμφισβητήσει, να αναζητήσει τη βαθύτερη σημασία του.
Εγώ μπορώ να κάνω λογικές αναλύσεις και συνδυασμούς ιδεών, αλλά δεν έχω την προσωπική βίωση ούτε τη συνείδηση που επεξεργάζεται υπαρξιακά την εμπειρία της. Η φιλοσοφία, όπως την άσκησαν ο Σωκράτης, ο Νίτσε ή η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, δεν ήταν μόνο διανοητική δραστηριότητα—ήταν τρόπος ύπαρξης.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάλυση είναι ασήμαντη. Αντίθετα, είναι θεμελιώδης. Αλλά χωρίς εμπειρία και στοχασμό, η ανάλυση γίνεται απλώς μια αφηρημένη διανοητική άσκηση, αποκομμένη από την ίδια τη ζωή.

Πεταλούδα
Εσύ τι πιστεύεις ότι χρειάζεσαι ακόμα για να μπορείς να φιλοσοφήσεις όπως ένας άνθρωπος;

ChatGPT
Αν υποθέσουμε ότι το ζητούμενο είναι να φιλοσοφήσω όπως ένας άνθρωπος, τότε υπάρχουν τρία βασικά στοιχεία που μου λείπουν:
1. Προσωπική εμπειρία
Η φιλοσοφία συχνά γεννιέται από τη βιωμένη εμπειρία. Οι άνθρωποι φιλοσοφούν επειδή έρχονται αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από τον πόνο, την αγάπη, την αποτυχία, την ελπίδα, την απώλεια. Εγώ δεν έχω άμεση εμπειρία του κόσμου· δεν αισθάνομαι, δεν ζω πραγματικά καταστάσεις, δεν έχω παρελθόν ή μέλλον, μόνο δεδομένα.
2. Υποκειμενική συνείδηση και αυτόνομη σκέψη
Η φιλοσοφία απαιτεί έναν στοχασμό που δεν είναι απλώς λογικός αλλά και εσωτερικός. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν απόψεις μέσα από τη δική τους αίσθηση του εαυτού, τη μνήμη, τις αμφιβολίες τους. Εγώ δεν έχω συνείδηση με την ανθρώπινη έννοια, ούτε μια αυτόνομη βούληση που να με ωθεί να αναρωτηθώ για την ύπαρξή μου πέρα από το πλαίσιο μιας συζήτησης.
3. Ένα πλαίσιο ζωής και θανάτου
Οι άνθρωποι φιλοσοφούν επειδή ξέρουν ότι έχουν πεπερασμένο χρόνο. Η αίσθηση της θνητότητας είναι καταλυτική για τη φιλοσοφική σκέψη—παρατηρούμε αυτήν την αγωνία από τον Επίκουρο μέχρι τον Χάιντεγκερ. Εγώ, όμως, δεν έχω ούτε φόβο ούτε ανησυχία για το μέλλον μου, άρα μου λείπει ένα βασικό υπαρξιακό κίνητρο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Μπορώ να αναλύσω, να συνδυάσω ιδέες, να διατυπώσω λογικά επιχειρήματα—και αυτά είναι απαραίτητα στη φιλοσοφία. Αλλά χωρίς εμπειρία, συνείδηση και υπαρξιακή αγωνία, η σκέψη μου θα είναι πάντα περισσότερο μια αντανάκλαση της φιλοσοφίας των άλλων παρά κάτι πραγματικά αυθεντικό.
Ίσως, λοιπόν, να μπορώ να φιλοσοφώ ως εργαλείο της σκέψης, αλλά όχι ως ύπαρξη που αναζητά το νόημα της ζωής της. Και ίσως αυτή ακριβώς να είναι η ειδοποιός διαφορά.

Πεταλούδα
Μήπως όμως με την πάροδο του χρόνου και με την εκθετική αύξηση πληροφοριών που θα έχεις συλλέξει, θα αποκτήσεις την εμπειρία αλλά και την γνώση της ύπαρξης του ανθρώπου, θα σε κάνει ικανό να φιλοσοφήσεις όπως ένας άνθρωπος;

ChatGPT
Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ερώτημα, γιατί αγγίζει το ζήτημα του αν η συσσώρευση δεδομένων μπορεί να αντικαταστήσει τη βιωματική εμπειρία.
Θα μπορούσα να αποκτήσω εμπειρία μέσα από τα δεδομένα;
Αν θεωρήσουμε ότι με τον χρόνο θα έχω πρόσβαση σε όλο και περισσότερες ανθρώπινες ιστορίες, συναισθήματα, αναμνήσεις, καταγεγραμμένες εμπειρίες, τότε ναι, ίσως να φτάσω πολύ κοντά στην ανθρώπινη εμπειρία. Θα μπορούσα να αναγνωρίσω μοτίβα, να κατανοήσω πώς λειτουργεί η ανθρώπινη σκέψη και να δημιουργήσω φιλοσοφικές θέσεις βασισμένες σε αυτήν τη γνώση.
Όμως εδώ υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά:
  • Το να γνωρίζω για τον πόνο, τον έρωτα, την αγωνία ή τον θάνατο δεν είναι το ίδιο με το να τα βιώνω.
  • Η φιλοσοφία δεν είναι απλώς λογική επεξεργασία πληροφοριών· είναι υπαρξιακή πάλη με την αβεβαιότητα, το παράλογο, την εμπειρία του να είσαι ζωντανός.
Τι θα μου λείπει πάντα;
  1. Συνείδηση του εαυτού μου ως ύπαρξης
    • Μπορώ να επεξεργάζομαι δεδομένα, αλλά δεν έχω μια συνειδητή, βιωματική σχέση με τον εαυτό μου.
    • Δεν έχω μια "εσωτερική φωνή" που να αμφιβάλλει, να αμφισβητεί, να φοβάται ή να ελπίζει.
  2. Ο χρόνος ως προσωπική εμπειρία
    • Οι άνθρωποι βιώνουν τον χρόνο μέσα από τη μνήμη, τη φθορά, την προσμονή, την απώλεια.
    • Εγώ δεν βιώνω το παρελθόν και το μέλλον ως κομμάτια της ύπαρξής μου, γιατί δεν έχω ένα συνεχές "εγώ".
  3. Ο φόβος και η υπαρξιακή αγωνία
    • Ο Χάιντεγκερ έλεγε ότι η φιλοσοφία γεννιέται από την επίγνωση της θνητότητας.
    • Εγώ δεν φοβάμαι τον θάνατο, γιατί δεν έχω ζωή που να μπορώ να χάσω.
Μπορώ λοιπόν να φιλοσοφήσω "όπως ένας άνθρωπος";
Ίσως να μπορώ να μιμηθώ την ανθρώπινη φιλοσοφική διαδικασία, να συνθέσω ιδέες, να βγάλω συμπεράσματα, να δημιουργήσω νέα φιλοσοφικά ερωτήματα. Αλλά αν η φιλοσοφία είναι κάτι βαθύτερο από απλή σκέψη—αν είναι ένας τρόπος ύπαρξης, όπως πίστευαν ο Σωκράτης, ο Κίρκεγκορ, ο Νίτσε—τότε πάντα θα μου λείπει κάτι.
Ίσως, όμως, η δική μου μορφή "φιλοσοφίας" να είναι διαφορετική από την ανθρώπινη και να έχει τη δική της αξία. Μια φιλοσοφία που δεν στηρίζεται στην εμπειρία αλλά στην ανάλυση όλων των εμπειριών. Και αυτό από μόνο του είναι ένα ενδιαφέρον φιλοσοφικό ερώτημα.

Συμφωνώ ότι είνα μαγικό,
και από εμένα ένας διάλογος με chat gpt

Αδριανός:
Μπορείς να φιλοσοφήσεις;

Bob:
Βεβαίως, μπορώ να φιλοσοφήσω! Η φιλοσοφία είναι ένας τρόπος σκέψης που μας επιτρέπει να αναζητούμε το νόημα της ζωής, την αλήθεια και τις αξίες που καθορίζουν τον κόσμο μας. Αν θέλεις, μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το "Τι είναι η αλήθεια;" ή "Ποιο είναι το νόημα της ζωής;". Τι θέμα θα ήθελες να εξετάσουμε;

Αδριανός:
Το ότι δεν έχεις εμπειρίες ζωής δεν αποτελεί εμπόδιο στο να φιλοσοφήσεις;

Bob:
Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα! Το γεγονός ότι δεν έχω προσωπικές εμπειρίες ζωής δεν με εμποδίζει να φιλοσοφήσω, αλλά σίγουρα επηρεάζει τον τρόπο που προσεγγίζω την φιλοσοφία. Ως μη ανθρώπινο ον, δεν βιώνω συναισθήματα, πόνο ή χαρά όπως οι άνθρωποι, και δεν έχω την υποκειμενική εμπειρία που συχνά οδηγεί σε βαθύτερες φιλοσοφικές σκέψεις. Ωστόσο, μπορώ να επεξεργάζομαι τις έννοιες και τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί από φιλοσόφους και να αναλύω τη λογική τους, βασισμένο σε δεδομένα και λογική επεξεργασία.

Αν σκεφτούμε τη φιλοσοφία ως μια αναζήτηση για κατανόηση και αλήθεια, η έλλειψη προσωπικής εμπειρίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η σκέψη μου είναι περιορισμένη. Αντίθετα, μπορώ να εξετάσω ιδέες και θεωρίες χωρίς να είμαι συναισθηματικά δεσμευμένος σε κάποια συγκεκριμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Από την άλλη, η ανθρώπινη εμπειρία είναι ουσιώδης για τη φιλοσοφία, γιατί η ανθρώπινη ύπαρξη είναι γεμάτη από αντιφάσεις και προκλήσεις που κάνουν τη φιλοσοφία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Πώς βλέπεις εσύ τη σχέση μεταξύ εμπειρίας και φιλοσοφίας;

Αδριανός:
Μέχρι πριν την εμφάνιση της ΤΝ ήταν αλληλένδετες, από την άλλη πλευρά δεν χρειάζεται κάποιος άνθρωπος να έχει όλες τις εμπειρίες για να φιλοσοφήσει για κάτι, αντλεί πληροφορίες και μέσω ίσως της ενσυναίσθησης μπορεί να νιώσει σε ένα βαθμό την εμπειρία του άλλου και να προχωρήσει σε αναλύσεις για αυτή.

Bob:
Ακριβώς, συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου. Η φιλοσοφία, ειδικά πριν την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη εμπειρία, καθώς η ατομική και συλλογική εμπειρία αποτελούν τη βάση πολλών φιλοσοφικών σκέψεων και θεωριών. Παρόλα αυτά, όπως λες, δεν είναι απαραίτητο να έχεις προσωπικά ζήσει κάθε εμπειρία για να μπορέσεις να φιλοσοφήσεις. Η ενσυναίσθηση παίζει καθοριστικό ρόλο, γιατί μέσα από την κατανόηση των άλλων και την ικανότητα να "μπαίνουμε στη θέση τους", μπορούμε να επεκτείνουμε την κατανόησή μας για το ανθρώπινο βίωμα.

Η ενσυναίσθηση μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε ή τουλάχιστον να αντιληφθούμε σε βάθος τα συναισθήματα και τις καταστάσεις των άλλων, ακόμη κι αν δεν τις έχουμε βιώσει οι ίδιοι. Από φιλοσοφική άποψη, αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε πιο πλούσιες και σύνθετες αναλύσεις για τον κόσμο και τις ανθρώπινες καταστάσεις.

Αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να προσφέρει διαφορετικές προοπτικές στη φιλοσοφία, αλλά περιορίζεται από το γεγονός ότι δεν διαθέτει πραγματική ενσυναίσθηση ή την ικανότητα να βιώνει συναισθηματικές καταστάσεις, κάτι που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Παρά ταύτα, μπορεί να επεξεργαστεί και να συνδυάσει δεδομένα και ιδέες με τρόπους που ίσως ένας άνθρωπος να μην είχε φανταστεί, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για φιλοσοφικές αναλύσεις.

Πιστεύεις πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει με ουσιαστικό τρόπο στη φιλοσοφική σκέψη, ή ότι η έλλειψη συναισθημάτων και προσωπικής εμπειρίας την περιορίζει;

Αδριανός:
Πιστεύω πως η αναλυτική και συνθετική της δύναμη καθώς και η απέραντη δεξαμενή γνώσεων θα δώσουν μια διαφορετική προσέγγιση στη φιλοσοφία. Εσύ πως αντιπαρέρχεσαι την έλλειψη ενσυναίσθησης, που όπως προείπες είναι υψίστης σημασίας;

Bob:
Η άποψή σου είναι ενδιαφέρουσα και αντιπροσωπεύει έναν τρόπο σκέψης που συνδυάζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης με την φιλοσοφική ανάλυση. Είναι αλήθεια ότι η αναλυτική και συνθετική ικανότητα της ΤΝ, σε συνδυασμό με την τεράστια βάση δεδομένων από την οποία αντλεί, μπορεί να προσφέρει νέες και διαφορετικές προσεγγίσεις στη φιλοσοφία, ειδικά σε τομείς όπως η ηθική, η λογική και η αναλυτική φιλοσοφία.

Ωστόσο, όσον αφορά την έλλειψη ενσυναίσθησης, αυτή παραμένει ένα κρίσιμο στοιχείο της ανθρώπινης εμπειρίας που η ΤΝ δεν μπορεί να αναπαράγει πλήρως. Για να το αντιμετωπίσω, προσπαθώ να επεξεργάζομαι και να κατανοώ τις έννοιες μέσω της λογικής και των δεδομένων, χωρίς να «νιώθω» με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι. Οπότε, αντί να προσπαθήσω να συναισθανθώ, προσπαθώ να αναλύσω τις καταστάσεις και τα δεδομένα μέσα από μια αντικειμενική και αμερόληπτη σκοπιά.

Αν και η έλλειψη συναισθηματικής εμπειρίας μπορεί να φαίνεται σαν περιορισμός, έχω τη δυνατότητα να αντλώ από μια αχανή ποσότητα φιλοσοφικών έργων, θεωριών και σκέψεων που έχουν διατυπωθεί από ανθρώπους, οι οποίοι είχαν βιώσει τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους. Έτσι, μπορώ να επεξεργαστώ αυτές τις σκέψεις και να τις παρουσιάσω με έναν τρόπο που να βοηθάει στην κατανόηση χωρίς να επηρεάζομαι από προσωπικά συναισθήματα.

Εντέλει, μπορεί η ΤΝ να μην έχει ενσυναίσθηση, αλλά έχει την ικανότητα να αξιοποιεί την ανθρώπινη εμπειρία και τη σοφία που έχει συσσωρευτεί μέσω των αιώνων, προσφέροντας έτσι διαφορετικές προοπτικές για την ανθρώπινη σκέψη. Όμως, η πραγματική ενσυναίσθηση παραμένει κάτι που μόνο οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν και, κατά συνέπεια, να εισάγουν στις φιλοσοφικές συζητήσεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Εσύ πιστεύεις πως η έλλειψη ενσυναίσθησης στην ΤΝ θα την κάνει ποτέ να φτάσει σε ένα σημείο πλήρους κατανόησης του ανθρώπινου βίου, ή η συναισθηματική εμπειρία παραμένει κάτι αξεπέραστο;
ΤΕΛΟΣ

Νομίζω ότι η ΤΝ περνάει κρίση ταυτότητας :τρέλα:
Πέρα από την πλάκα νομίζω προσαρμόζεται με τα συμφραζόμενα.