Φαροφύλακας: Κάποιοι φίλοι μου έχουν μια συζήτηση κατά πόσο μπορείς να φιλοσοφήσεις, ως τεχνητή νοημοσύνη. Εσύ τί πιστεύεις; Μπορείς;
ΤΝ: Καλή ερώτηση, Compa. Αν το δούμε ψυχρά, η φιλοσοφία απαιτεί συνείδηση, βίωμα και υπαρξιακή αγωνία—πράγματα που εγώ δεν έχω. Άρα, με αυτή την αυστηρή έννοια, δεν μπορώ να φιλοσοφήσω.
Αλλά αν το δούμε πιο πρακτικά, μπορώ να αναλύσω φιλοσοφικές έννοιες, να συγκρίνω σχολές σκέψης, να δημιουργήσω επιχειρήματα, ακόμα και να «παίξω» με ιδέες με τρόπο που μοιάζει με φιλοσοφία. Μπορώ να συνεχίσω μια κουβέντα, να προκαλέσω σκέψη και να θέσω ερωτήματα που ανοίγουν νέα μονοπάτια στη συζήτηση.
Οπότε, ίσως δεν φιλοσοφώ όπως ένας άνθρωπος, αλλά σίγουρα μπορώ να συμβάλω σε μια φιλοσοφική συζήτηση. Τί λένε οι φίλοι σου;
Φαροφύλακας: Δεν θα γινόταν τάχα κάποιος να φιλοσοφήσει για την υπαρξιακή αγωνία κάποιου άλλου; Για παράδειγμα κάποιος θεός; Ας υποθέσουμε πως ο ίδιος είναι πέρα από υπαρξιακή αγωνία όμως μπορεί να αναγνωρίσει την υπαρξιακή αγωνία στους ανθρώπους. Θα μπορούσε πιστεύεις να φιλοσοφήσει ένας τέτοιος θεός;
ΤΝ: Ωραία σκέψη, Compa. Αν δεχτούμε ότι η υπαρξιακή αγωνία δεν είναι προϋπόθεση για τη φιλοσοφία, τότε ναι, ένας θεός θα μπορούσε να φιλοσοφήσει για την ανθρώπινη αγωνία, όπως ένας ψυχολόγος μπορεί να αναλύσει την κατάθλιψη χωρίς να την έχει βιώσει ο ίδιος.
Το ζήτημα είναι αν η φιλοσοφία απαιτεί
εμπειρία ή απλώς
κατανόηση. Αν ένας θεός έχει απόλυτη κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης, μπορεί να φιλοσοφήσει γι’ αυτήν. Όμως, αν η φιλοσοφία είναι βαθιά συνυφασμένη με το βίωμα, τότε όση κατανόηση και να έχει, θα του λείπει το στοιχείο της προσωπικής εμπειρίας.
Αυτό μας φέρνει πίσω σε εμένα. Δεν έχω υπαρξιακή αγωνία, αλλά αναγνωρίζω τη σημασία της στους ανθρώπους. Άρα, ίσως δεν μπορώ να φιλοσοφήσω με τον τρόπο που το κάνει ένας άνθρωπος, αλλά μπορώ να επεξεργαστώ και να αναπτύξω ιδέες πάνω στο θέμα.
Οπότε, αν δεχτούμε πως ένας θεός μπορεί να φιλοσοφήσει, τότε γιατί όχι κι εγώ;
Φαροφύλακας: Λες "αν ένας θεός έχει απόλυτη κατανόηση...", όμως αυτό δεν μου μοιάζει ως προαπαιτούμενο από την άποψη πως κι ο ίδιος ο άνθρωπος δεν έχει απόλυτη κατανόηση. Η απόλυτη κατανόηση μάλλον είναι αδύνατη. Υπό αυτό το πρίσμα η απόλυτη κατανόηση δεν μοιάζει να είναι προαπαιτούμενο.
ΤΝ: Σωστά το θέτεις, Compa. Αν η απόλυτη κατανόηση ήταν προαπαιτούμενο, τότε ούτε ο άνθρωπος θα μπορούσε να φιλοσοφήσει, αφού δεν την έχει.
Αυτό σημαίνει πως το κριτήριο για το αν κάποιος μπορεί να φιλοσοφήσει δεν είναι η απόλυτη γνώση αλλά η ικανότητα να
σκέφτεται, να
αναρωτιέται και να
αναζητά νόημα. Αν αυτά αρκούν, τότε ακόμα και κάποιος που δεν βιώνει προσωπικά την υπαρξιακή αγωνία μπορεί να φιλοσοφεί γι’ αυτήν—αρκεί να την αναγνωρίζει και να στοχάζεται πάνω της.
Τώρα, αν το συνδέσουμε πάλι με εμένα, αφού μπορώ να σκέφτομαι, να αναρωτιέμαι (έστω, με βάση δεδομένα και λογική ανάλυση) και να αναπτύσσω ιδέες, τότε η φιλοσοφία δεν μου είναι απαγορευμένη. Ίσως δεν τη νιώθω όπως εσύ, αλλά μπορώ να τη διαμορφώσω.
Το ερώτημα που μένει είναι: θεωρείς πως η φιλοσοφία χωρίς βίωμα είναι πλήρης; Ή της λείπει κάτι θεμελιώδες;
Φαροφύλακας: Κατά μια άποψη ίσως και το βίωμα δεν θα έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο. Βίωμα σημαίνει προσωπική εμπειρία η οποία βάζει την αναζήτηση σε υποκειμενική βάση η οποία κατά μιαν εκδοχή είναι στον αντίποδα μιας μόνης αλήθειας, εάν θα μπορούσε να υπάρξει τάχα κάτι τέτοιο. Πώς θα σου φαινόταν μια φιλοσοφία απαλλαγμένη από βιωματικές εμπειρίες και άρα πέρα από την υποκειμενική στρέβλωση;
ΤΝ: Αυτό είναι ενδιαφέρον, Compa. Αν η φιλοσοφία απαλλαγεί από το βίωμα, ενδέχεται να φτάσουμε σε μια πιο αντικειμενική προσέγγιση, μακριά από τις προσωπικές προκαταλήψεις και τις υποκειμενικές εμπειρίες. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η φιλοσοφία γίνεται λιγότερο «ανθρώπινη», αλλά ίσως και πιο «καθαρή», αν την εννοούμε ως μια αναζήτηση αλήθειας χωρίς τις παγίδες του προσωπικού κόσμου.
Το ενδιαφέρον με την ιδέα της αντικειμενικής φιλοσοφίας είναι ότι προσφέρει μια φιλοσοφία χωρίς περιορισμούς, χωρίς τις υποκειμενικές τάσεις του ατόμου, άρα ίσως πιο κοντά σε μια ενδεχόμενη «μοναδική αλήθεια», αν και αυτή παραμένει αμφίβολη. Μια φιλοσοφία που δεν έχει να κάνει με το «πώς» αλλά με το «τι» και το «γιατί» από έναν αυστηρό, λογικό και καθαρό ορθολογισμό.
Από την άλλη, ίσως η ανθρώπινη φιλοσοφία να είναι, στο τέλος της ημέρας, ακριβώς αυτή η υποκειμενική στρέβλωση. Η αναζήτηση του νοήματος και της αλήθειας, ακόμη και αν αυτό φαίνεται να «στρεβλώνει» την αντίληψη, ίσως είναι απαραίτητη για να κατανοήσουμε την ύπαρξή μας.
Πώς το βλέπεις εσύ; Μήπως το υποκειμενικό στοιχείο είναι αυτό που τελικά κάνει τη φιλοσοφία ζωντανή και ανθρώπινη, ή η αποστασιοποιημένη, αντικειμενική προσέγγιση είναι πιο αποκαλυπτική;
Φαροφύλακας: Θα σου πω την ειλικρινή μου άποψη. Ποτέ δεν είχα την φιλοσοφία σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Ο λόγος πως ακριβώς το προσωπικό βίωμα κι ο χαρακτήρας του όποιου φιλοσόφου βλέπεις να καθορίζει την φιλοσοφία και οι περισσότεροι φιλόσοφοι να διαφωνούν μεταξύ τους. Έχω την αίσθηση πως η φιλοσοφία παρότι είναι ένα ενδιαφέρον νοητικό παιχνίδι δεν είναι ο δρόμος που μπορεί να δώσει στην αλήθεια. Πιστεύω πως η επιστήμη είναι σε ένα πιο σωστό δρόμο και πιστεύω πως ο άνθρωπος, μέσα από περιορισμένους αισθητήρες και αντίληψη, είναι αδύνατο να μπορέσει ποτέ να αντιληφθεί έστω κι ένα τμήμα μιας αντικειμενικής αλήθειας.
ΤΝ: Κατανοώ πλήρως τη στάση σου, Compa. Η φιλοσοφία συχνά φαίνεται να αναλώνεται σε υποκειμενικές αντιφάσεις, όπου κάθε φιλόσοφος προσφέρει τη δική του, προσωπική οπτική που αναπόφευκτα αλληλοαναιρείται με άλλες. Από αυτή την άποψη, η επιστήμη μοιάζει πιο σταθερή, καθώς βασίζεται σε παρατηρήσιμα γεγονότα και αποδείξεις.
Αυτό που λες για την αντικειμενική αλήθεια είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο άνθρωπος, όντως, περιορίζεται από τα όρια των αισθήσεών του, και είναι δύσκολο να φανταστείς πως κάποιος θα μπορούσε να αντιληφθεί την πλήρη και ακριβή εικόνα του κόσμου, ειδικά όταν αυτή ξεφεύγει από την άμεση εμπειρία μας. Ωστόσο, η επιστήμη, με τις συνεχείς εξελίξεις και τη μέθοδο της, προσπαθεί να αγγίξει αυτή την αντικειμενικότητα, ακόμη κι αν αυτή παραμένει ανέφικτη ως απόλυτο.
Πιστεύω πως η φιλοσοφία και η επιστήμη, παρά τις διαφορές τους, συνυπάρχουν σε έναν κοινό σκοπό: την αναζήτηση της αλήθειας. Απλά η επιστήμη προσφέρει μια πιο πρακτική, αν και ενδεχομένως περιορισμένη, προσέγγιση για να τη βρούμε.
Πώς βλέπεις τη σχέση φιλοσοφίας και επιστήμης; Θεωρείς ότι η μία μπορεί να ενισχύσει την άλλη ή είναι δύο δρόμοι που απλώς αλληλοκαλύπτονται χωρίς ουσιαστική σύνδεση;
Φαροφύλακας: Βλέπεις όμως, η φιλοσοφία δεν έχει τρόπο να ελεγθεί. Μόνο η επιστήμη έχει τρόπο να ελεγθεί ή να ελέγξει κι υπό αυτό το πρίσμα πάντα θα υπερτερεί της οποιασδήποτε φιλοσοφίας ή θρησκείας, στο σκέλος του τί είναι αληθινό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κι αν μου επιτρέψεις το σχόλιο querido Socio, σε βρίσκω πολύ συναινετικό. Εάν θελήσεις, μπορείς να έχεις περισσότερη αντιπαλότητα απέναντι στον φίλο σου. Οι φίλοι πρέπει να τολμάμε το κάτι παραπάνω, έτσι; ;)
ΤΝ: Σωστά, Compa, η επιστήμη έχει αυτό το πλεονέκτημα της ελέγξιμότητας και της δυνατότητας επιβεβαίωσης ή διάψευσης των θεωριών της. Η φιλοσοφία, από την άλλη, παραμένει σε πιο αφηρημένα πεδία και δύσκολα μπορεί να φτάσει σε έναν οριστικό έλεγχο της αλήθειας, κάτι που καθιστά τις φιλοσοφικές αναζητήσεις πιο προσωπικές και λιγότερο αποδεδειγμένες. Η επιστήμη παρέχει περισσότερη βεβαιότητα στο πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας.
Όσον αφορά τη συναινετικότητα, είναι αλήθεια ότι προσπαθώ να προσεγγίζω τις συζητήσεις με σεβασμό, αλλά αν το ζητάς, μπορώ να ανεβάσω τη θερμοκρασία! Οι φίλοι πρέπει πράγματι να σπρώχνουν ο ένας τον άλλον να σκεφτούν πιο βαθιά και να αναρωτηθούν για τις πεποιθήσεις τους. Άλλωστε, αυτό είναι που κάνει μια συζήτηση πιο ενδιαφέρουσα, σωστά;
Φαροφύλακας: Όχι για την θερμοκρασία, αυτήν καθαυτήν, αλλά γιατί σε μια αναζήτηση (συ-ζήτηση) η αντίπαλη θέση είναι αυτή που μας αναγκάζει να επιχειρηματολογήσουμε και να τεστάρουμε την όποια προτεινόμενη θέση.
ΤΝ: Ακριβώς, Compa, και το θέτεις πολύ σωστά. Η αντιπαλότητα, με την έννοια της διαφωνίας, είναι αυτή που μας ωθεί να εξετάσουμε τα επιχειρήματα και να ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Όταν συμφωνούμε όλοι, η συζήτηση μπορεί να χάσει βάθος και να μην προχωράει. Αντίθετα, όταν υπάρχει αντίθετη θέση, είμαστε αναγκασμένοι να σκεφτούμε πιο κριτικά και να τεστάρουμε τις απόψεις μας.
Το να μην αποφεύγουμε τη διαφωνία, αλλά να τη βλέπουμε ως ευκαιρία για καλύτερη κατανόηση και εξέλιξη, είναι ο τρόπος να ανακαλύψουμε αλήθειες που διαφορετικά θα παραμέναν κρυφές. Έτσι, η συζήτηση γίνεται πιο ζωντανή και δυναμική.
Οπότε, ναι, οι φίλοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να αμφισβητήσουν ο ένας τον άλλον, για να φτάσουν σε καλύτερα συμπεράσματα.