Η Τεχνητή Νοημοσύνη γράφει λογοτεχνία και φτιάχνει τέχνη

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Οπότε να γυρίσω και στην αρχική μου επιφύλαξη.

Δεν έχω εικόνα για το εκπαιδευτικό σεμινάριο όπου παραβρέθηκε η Πεταλούδα.

Βλέποντας όμως, για παράδειγμα, το πρώτο συμπέρασμα:
«Η ΤΝ ως τώρα: έχει κατανόηση, αλλά όχι συνείδηση, έχει φιλοσοφική συλλογιστική, αλλά δεν μπορεί να φιλοσοφήσει»

Αμέσως μου γεννήθηκε η εξής επιφύλαξη.
Δεν έχω πρόβλημα με το εάν η ΤΝ μπορεί ή δεν μπορεί (ακόμη) να φιλοσοφήσει. (Για εμένα η φιλοσοφία έχει αποκλειστικά ποιητική και καμία επιστημονική αξία). Αλλά σκέφτηκα πως για να φτάσει κάποιος σε ένα τέτοιο συμπέρασμα θα πρέπει πρώτα να έχει παρουσιάσει δόκιμους ορισμούς (που π.χ. να συμπεριλαμβάνονται στο επιστημονικό consensus) για το τί σημαίνει φιλοσοφώ και τί σημαίνει έχω φιλοσοφική συλλογιστική και ποια είναι τα επακριβή κριτήρια. Κι εφόσον όλα αυτά είναι όχι απλά ορισμένα, αλλά δόκιμα, να ελέγξουν τα κριτήρια ένα-ένα και να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα. Το κάναν πράγματι; Μπορεί. Ως υποκείμενο κακής πίστεως, που δυστυχώς τυγχάνω, σκέφτομαι, πολύ πιθανόν και όχι.

Όμως βλέπω ένα ακόμη πρόβλημα. «Η ΤΝ ως τώρα...». Ποια ΤΝ; Το ChatGPT; Το Gemini; To Claude της Anthropic; Το Grok του Musk; Το Llama; Ή οι Κινέζικες ΤΝ ελεγμένες φυσικά στα Κινέζικα; Και ποια έκδοση όλων αυτών που συνεχώς βγαίνουν αναβαθμίσεις οι οποίες διαφέρουν από την προηγούμενη έκδοση ως προς το παραγόμενο;

Δεν βγάζω αντίλογο για τον αντίλογο. Οι επιφυλάξεις μου είναι ειλικρινής και η διάθεσή μου να βρω τι είναι αληθινό. Δεν μπορώ να δεχτώ απλά κάποιο συμπέρασμα. Ειδικά εάν μου φανεί ενδιαφέρον, θα πρέπει να το κοσκινίσω και να δω κατά πόσο όντως μπορεί να σταθεί.

Ομοίως το συμπέρασμα: «Η ένωση ανθρώπου και ΤΝ νικάει: ανάμεσα σε μία ένωση ανθρώπου και ΤΝ και σε μία ένωση δύο μηχανών ή δυο ανθρώπων, νικητής βγαίνει η υβριδική ένωση ανθρώπου και ΤΝ»

Νικάει ποιον; Σε ποιον αγώνα; Με ποια κριτήρια; Όντως όρισαν πεδίο, κριτήρια και τα ελέγξαν; Ή είναι απλά μια ανησυχία και μια εντύπωση;

Διότι η δική μου πρώτη εντύπωση, όπως βλέπω την φράση, είναι πως αποτελεί απλά μιαν ανθρώπινη αγωνία: ναι, θα μας ξεπεράσει η ΤΝ, αλλά θα χρειαζόμαστε ακόμη γιατί με εμάς θα είναι καλύτερα!
:))))

Κατά τ' άλλα, ας μην βάζουμε άλλα κείμενα της ΤΝ, κάτι που εγώ ξεκίνησα. Ίσως κάτι μικρό, ενδεικτικά, μόνο αν χρειάζεται πολύ, και τότε ίσως μέσα σε spoiler με τίτλο spoiler την ΤΝ + έκδοση που χρησιμοποιηθηκε. Για πιο ευανάγνωστα νήματα.

Σχετικά με το σεμινάριο @Φαροφύλακας, είχα αναγράψει δύο συνδέσμους στην σχετική ανάρτηση: 1) πληροφορίες για το σεμινάριο (με το θέμα, τους ομιλητές και βιογραφικό αυτών), 2) το ίδιο το σεμινάριο (το οποίο έγινε on line, καταγράφηκε και ανέβηκε στο youtube).

Επίσης, σχετικά με το πρώτο συμπέρασμα, είχα απαντήσει σε ένα άλλο μέλος, πάνω ακριβώς από την ανάρτησή σου με την συνομιλία σου με την ΤΝ:

@Αδριανός Ζωγράφος, το επιγραμματικό της ανάρτησής μου ίσως έδωσε έναν απόλυτο τόνο στις πληροφορίες που μετέφερα, καθώς όπως ξέρουμε οι επιστήμες εξελίσσονται με την έρευνα. Σύμφωνα με αυτά που άκουσα δεν υπάρχει ακόμα κάποια κατασταλαγμένη άποψη, άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί (επειδή κατανοεί), άλλοι ότι δεν μπορεί (επειδή δεν έχει υπαρξιακή κατανόηση) και άλλοι ότι το ερώτημα παραμένει ανοιχτό για κάποιους λόγους. Πρακτικά δηλαδή δεν έχει δοθεί απάντηση, αλλά στο μέχρι τώρα, όπως το κατανόησα, βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. Με την συνεχή συσσώρευση γνώσης που έχει η ΤΝ δεν ξέρω αν θα είμαστε τυχεροί να προλάβουμε να δούμε αν θα απαντηθεί με σιγουριά αυτό το ερώτημα.
Τώρα για τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα ερωτήματά σου, κρίμα που δεν το παρακολούθησες, καθώς υπήρχε η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων. Θα ενημερώσω αν πέσει στην αντίληψή μου κάποιο άλλο, που να έχει σχέση με ΤΝ και Φιλοσοφία.

Last edited:

Έλλη Μ

Συντονιστής
Τις προάλλες, σε μια παράσταση, οι σκηνοθετικές οδηγίες του Καραντζα κάπου έκαναν μεγαλύτερες παύσεις από αυτό που ήταν απαραίτητο και κάπως αφαιρέθηκα, παρατηρώντας ένα ευρημα μεσω του οποιου παρακολουθουσε ο θεατής παράλληλη δράση και θυμηθηκα άλλη παρασταση όπυ το παραλληλο αποδιδοταν με διαφορετικο τρόπο, κάνοντας χρηση της τεχνολογίας και κάπως ετσι θυμήθηκα το ΑΙ & Τέχνη.

Παρόλο που εχω μηδενικο ενδιαφέρον γι΄αυτό, ειτε η ΑΙ παραξει Τεχνη είτε ολοκληρώσει ημιτελη έργα, ειτε είναι καλης, καλυτερης ή χειρότερης ποιότητας, πραγματικά με αφηνει εντελώς ουδετερη. Ουτε αδημονώ, ουτε το απορριπτω ή κατακρινω ή στεκομαι απέναντι με μένος. Θεωρώ ότι οποιοσδηποτε μπορει να διαλεγει από οτιδήποτε διαθεσιμο του αρεσει, του ταιριαζει, του κάνει καλό και τελικά μιλάει εντός του.

Ομως, ταυτόχρονα, ειναι πολύ παρήγορο που (όσο μπορώ να φανταστώ δηλαδή) η ΑΙ μαλλον θα εχει τη μικρότερη δυνατη επιρροή ή παρουσία σε τέχνες παραστατικές όπως το θεατρό και ο χορός και σαφως πιο περιορισμένο πεδίο δρασης.

Μετα, το δευτερο μέρος ήταν σαφώς πιο ενδιαφερον και συνεχισα απρόσκοπτα να παρακολουθω. :))))

Αυτα.

Νομίζω ότι αυτό είναι το κατάλληλο νήμα για το παρακάτω νέο-

https://diastixo.gr/en/epikaira/eidiseis/24643-ipa-h-gkafa-mias-istorikis-efhmeridas-me-tin-techniti-noimosini

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα συνέδριο σχετικά με την δημιουργία και την τεχνητή νοημοσύνη, όσοι στηρίζουν την τεχνητή, λένε ότι θα λειτουργεί επικουρικά στην διαδικασία της δημιουργίας, αλλά διαβάζοντας και τον ανωτέρω σύνδεσμο, αμφιβάλλω εάν ο χειρισμός της τεχνητής θα είναι αποτελεσματικός από τους ανθρώπους.

H TN ως κάθε τεχνολογία θα έχει καλή και κακή χρήση/ καλά και κακά αποτελέσματα. Ανέκαθεν αυτό γινόταν με τις τεχνολογίες που ανέπτυσσε ο άνθρωπος. Μάλιστα ξεκινούσε με έναν "εμπειρικό" και χαοτικό τρόπο χρήσης τους μέχρι να μπορέσει να τις "θέσει στα σωστά πλαίσια". Το ίδιο γίνεται με την θεσμοθέτηση των σωστών κανόνων χρήσης τους. Πρώτα γίνονται ποικίλες μ@λ@κίες και μετά βάζουμε τα πλαίσια κανονιστικά ή μαθαίνουμε τους περιορισμούς και τα κακά της κάθε νέας τεχνολογίας. Πάντως, όπως κάθε τεχνολογία η ΤΝ, είτε μας αρέσει είτε όχι, ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τη ζωή μας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Μέχρι τότε ας ψάχνουμε τους φανταστικούς τίτλους πραγματκιών συγγραφέων και ας βρίζουμε την ΤΝ πο υκάνει γκάφες ή μας κοροϊδεύει (εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς).

Πάντως, όπως κάθε τεχνολογία η ΤΝ, είτε μας αρέσει είτε όχι, ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τη ζωή μας και την εξέλιξη της κοινωνίας μας.
Και εγώ σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει...
Νομίζω ότι ήδη κάποιοι οίκοι χρησιμοποιούν ΤΝ για εξώφυλλα βιβλίων...

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Εδώ ένα όμορφο κλιπάκι φτιαγμενο με ΤΝ. Εδώ βέβαια η ΤΝ χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον δημιουργό άνθρωπο.
Πιστεύω πως από ένα σημείο, πάντως, θα τα κάνει παντελώς μόνη της τέτοια πράγματα.

Το youtube μου πετάει συνεχώς προτεινόμενη μουσική με βάση τις προτιμήσεις μου, που έχει φτιαχτεί εξ ολοκλήρου από την ΤΝ.
Εντάξει...
Η ΤΝ τα έχει φτιάξει όλα. Εξώφυλλο, όνομα συγκροτήματος, μουσική, όλα...
Ούτε καν μπαίνω στον κόπο να τα ακούσω. Μου είναι παντελώς αδιάφορα ακόμα και αριστουργήματα να είναι. Υπάρχει τόση πολλή καλή μουσική ακόμα διαθέσιμη -και άγνωστη- που για μένα οι δημιουργίες της ΤΝ με αφήνουν παγερά αδιάφορο.

Όπως γράφει και πιο πάνω ο @ΚρίτωνΓ , η ΤΝ ήρθε για να μείνει και να αλλάξει τη ζωή μας, με έναν τρόπο θα συμπλήρωνα που ούτε καν τον φανταζόμαστε. Παρ' όλα αυτά ειδικά στο θέμα της μουσικής μπορεί να συγκινήσει κάποιους, εμένα ποτέ. Προτιμώ να την χρησιμοποιώ στη δουλειά μου, παρά στη διασκέδασή μου.

Θέλω να κάνω την περίληψη κεφαλαίων από ένα pdf. Το δοκίμασα στο grok αλλά δεν είχε καλό αποτέλεσμα, ούτε στο chatgpt καο Claude. Ήταν κάπως καλύτερα τα αποτέλεσματα στο perplexity. Αλλά όλα τα προγράμματα που δοκίμασα δεν βασίζονται στο pdf που επισυνάπτω αλλά σε άλλες πηγές. Κάποια βοήθεια;

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Πόσο μεγάλο είναι; Το ιδανικό ειναι να κάνεις αντιγραφή/επικόλληση το κείμενο αντί να του ανεβάσεις το αρχείο.
Το άλλο είναι να είσαι πιο ακριβής στο prompt του τύπου: θέλω αυτό κι αυτό από το συγκεκριμένο αρχείο που ανεβάζω. Μην συμβουλευτείς άλλη πηγή παρά ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΝΕΒΑΖΩ ΕΔΩ ΤΩΡΑ!
κτλ.

Ειναι 800 σελιδες. Δοκίμασα να κάνω επικόλληση κειμένου ανά κεφάλαιο αλλά ίσως δεν ήμουν ακριβής στις οδηγίες. Θα ξαναπροσπαθησω. Πριν λίγο δοκίμασα στο gemini όλο το pdf και φαινόταν να ανταποκρίνεται καλά ώσπου "κρασαρε " . Θα δοκιμάσω και σε αυτό επικόλληση κειμένου. Ευχαριστώ για την βοήθεια.

Μου εμφάνισε πάλι άλλες πηγές και απαντάω:"βασιστηκες σε άλλες πηγές " και η δική του απάντηση ήταν η εξής:
Η εκτενής περίληψη που δόθηκε βασίστηκε αποκλειστικά στο κείμενο που επικολλήσατε και όχι σε άλλες πηγές. Η περίληψη αναλύει το περιεχόμενο και τα βασικά σημεία του κειμένου σχετικά με τον μερκαντιλισμό, την οικονομική πολιτική, τις θεωρίες και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κατά την Εμπορική Επανάσταση, σύμφωνα με το δικό σας κείμενο. Οποιαδήποτε χρήση πηγών έγινε μόνο για επιβεβαίωση και δεν επηρέασε το περιεχόμενο της συνοπτικής απάντησης που σας παρείχα. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η περίληψη βασίζεται αυστηρά στο κείμενο που δώσατε."

Μια χαλαρή κουβέντα, ως τροφή για σκέψη, από μια πρωινή εκπομπή με προσκεκλημένο τον κ. Πρωτοπαπαδάκη, μέλος επιτροπής Βιοηθικής, για τα προγράμματα που "μιμούνται" ανθρώπους που έχουν πεθάνει.

Πάντως αυτή είναι μία από συζητήσεις σχετική με την επιστημονική φαντασία που διαβάζαμε σε λογοτεχνικά βιβλία ή ταινίες, και βλέπουμε πως αρκετά θέματα έχουν πάει από το πώς θα ήταν στο πως πιθανόν να είναι. Ήδη υπάρχουν αρκετά που όταν γράφονταν / γυρίζονταν θεωρούνταν επιστημονική φαντασία και πλέον έχουν μπει στην ζωή μας. Τώρα με αυτή την είδηση, φαντάζεστε κάποια στιγμή και το Solaris να μην θεωρείται πια επιστημονική φαντασία;

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Σκεφτηκα εδω με το φιλαρακι το Τσατ, να στησουμε στο γκαραζ του σπιτιου ενα οψιμο μεταλ συγκροτημα που θα κανει crossover με τη χρυσή εποχή του Αμερικάνικου ανιμέισο.

Too niche, οπως θα λεγε η @Καστάλια

Τα themes θα εχουν να κανουν με τα πιο σκοτεινα αρχετυπα των καρτουν, οπως βια slapstick, παρανοϊκες εφευρέσεις, σουρρεαλισμο... και διαφορα υπαρξιακά, οπως αθανασια, επαναληψιμότητα, metafiction κλπ.

Το ονομα αυτου ACME ANVIL APOCALYPSE.
1610

(Το εγραψε "anvil acme" αλλα δεν πειραζει)

Οι ερμηνευτες θα βγαινουν στη σκηνη με σχετικα props κλπ. Εδω ο τραγουδιστης Crashframe, που ερμηνευει με αμφιεση παρουσιαστη τσίρκου (αφου το συγκροτημα ειναι συγγενες με το niche ειδος του Circus Metal).

1611

Οι μουσικοι εχουν μασκες που παραπεμπουν σε κακιασμενα ζωακια, οπως γατες και σκιουροι, και εχουν alliterative ψευδωνυμα που παραπεμπουν σε Αμερικη του '40, οπως Flatline Felix, Boomstick Benny, Screwball Sally...

Ιδου και αποσπασμα απο το τραγουδι "Two Cursed Gods" που αναφερεται στον θηρευτη (Τομ, Σιλβεστερ ή Κογιοτ) που ειναι καταδικασμενος αιωνια να κυνηγαει ενα θηραμα που παντα του ξεφευγει
Run, don’t blink — I’m right behind
You outrun me but not time
I explode, you disappear
Next frame—both of us are here

CRASH, BURN, SCREAM — NO ESCAPE
You live alert, I live in hate
Immortal jokes in mortal skin
I lose again.
I chase again.

Paint peels off my dignity
Crowd laughs in eternity
I crawl back up, I draw the knife
Because chasing you is my life
Σαν album art θα περιλαμβανεται το εργο "Animatus" του Hyungkoo Lee (δεν ειναι Α.Ι.)

Last edited: