Η γνώμη σας για την πειρατεία/κατέβασμα

Παιδια νομιζω ειναι παρανομο αν βγαζεις κερδος, αλλιως ανθρωποι ειμαστε αν ειναι δυνατον. Θυμαμαι κι οταν δανειζομουν ταινιες, που μπορουσα να τις γραψω στον υπολογιστη μου για να τις δω καποια αλλη στιγμη, δεν υπηρχε προβλημα, πολλες φορες εχει τυχει να μου το προτεινουν κιολας παιδια που δουλευουν σε βιντεοκλαμπ. Το προβλημα ειναι να καλεις κοσμο στο σπιτι σου και να τους βαζεις να πληρωνουν εισητηριο, δλδ να βγαζεις εσυ καποιο κερδος απο την ολη υποθεση, κυριολεκτικα οχι μεταφορικα του στυλ "μου μενουν λεφτα στην τσεπη", αλλιως θα ισχυε το παραδειγμα του Φαρου με την Πορσε!!

Από μικρή θυμάμαι να υπάρχει η ''πειρατεία'', με τη διαφορά ότι σήμερα τα πράγματα για εμάς τους καταναλωτές είναι πιο ευνοικά εξαιτίας του ίντερνετ.
Εάν λυπάμαι κάποιον είναι τα video clubs που δεν έχουν τη δουλειά που είχαν κάποτε. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και - ω ναι - έχω χρόνια να νοικιάσω ταινία αφού μπορώ ανά πάσα στιγμή να κατεβάσω η ίδια μια :ένοχος:

Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή μόνο αν σας δίνουν μετρητά έχετε κέρδος; Αν πας σε μια καφετέρια και σου πουν δωρεάν ο καφές, δεν έχεις κέρδος; Αν σου πουν δεν πληρώνεις ΔΕΗ δεν έχεις κέρδος;

Αλίκη, αυτό που λες νομικά δεν ισχύει, είναι παράλογο το ξέρω, αλλά πχ τα εμπορικά καταστήματα δεν μπορούν να παίζουν μουσική χωρίς ειδική άδεια, ούτε ακόμα Ράδιο. Ένας γνωστός μου δικηγόρος στην Θεσσαλονίκη πέρσι είχε αναλάβει υπόθεση στην οποία έκαναν καταγγελία γιατί ο πελάτης του στο κατάστημα που έχει (με ρούχα) έπαιζε μουσική χωρίς άδεια...πρόσεξε τώρα...του λένε τώρα : πόσα χρόνια έχεις το μαγαζί; 10;;;; α τότε θα σου κάνουμε μήνυση ότι παίζεις παράνομα μουσική για 10 χρόνια!!!!άσχετα αν εσύ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχες καν στερεοφωνικό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μηνύσεις κατά των uploader/downloader που μετράν το διαφυγές κέρδος ανά download άσχετα αν εσύ το κατέβαζες και το έσβησες, δεν το άκουσες ή ούτε καν το άνοιξες κτλπ. είναι κάτι ρευστό και το εκμεταλλεύονται.

Φυσικά τέτοια τερτίπια νόμιμα μπορείς να κάνεις και συ, ακούγοντας μουσική από youtube ή κατεβάζοντας από hosters, που δεν μπορούν να σε εντοπίσουν. Αν αποφύγεις τα torrents είναι σχεδόν αδύνατο να σε εντοπίσουν
και ειδικά εδώ που τα πράγματα είναι χαλαρά, οπότε "δεν τρέχει κάστανο".

Ίζι

Κυρά των Σκιών
με την ίδια λογική είναι εξίσου ανήθικο να δανείζεις.
Αυτό είναι σύνηθες επιχείρημα, όμως διαφέρει να δανείσεις μια ταινία σε μερικούς φίλους σου απ' το να τη μοιράσεις δωρεάν σε όλο τον πλανήτη.

Αυτό είναι σύνηθες επιχείρημα, όμως διαφέρει να δανείσεις μια ταινία σε μερικούς φίλους σου απ' το να τη μοιράσεις δωρεάν σε όλο τον πλανήτη.
Mα και πάλι το ίδιο γίνεται όμως. Δηλ. σε πολλούς είναι παράνομο και σε λίγους οκ; Ασε που δεν μπορεί να μετρηθεί ο ιδιωτικός δανεισμός πχ το τάδε βιβλίο το έχουν χ άτομα και το δάνεισαν σε ψ άτομα άρα ο τελικός αριθμός όσων δεν θα το αγοράσουν μπορεί να είναι πολύ μεγάλος και πάλι αλλά δεν φαίνεται.

Τα βιντεο κλαμπ και τα δισκάδικα αντέγραφαν από παλιά σιντι και ταινιες (σε αρκετά μου εχουν πει από μόνοι αν θέλω να μου το αντιγράψουν). Η διαφορά είναι πως τα πουλάνε. Δηλ. εχουν κέρδος από αυτό. Αν σκανάρω και ανεβάσω ένα βιβλίο σε τόρρεντ δεν έχω κανένα κέρδος.
Από την άλλη κάποιος θα πει πως είτε βγάλω λεφτά είτε όχι πάλι θα θεωρηθεί παράνομο γι' αυτόν που το κυκλοφορεί.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Τα βιντεο κλαμπ και τα δισκάδικα αντέγραφαν από παλιά σιντι και ταινιες (σε αρκετά μου εχουν πει από μόνοι αν θέλω να μου το αντιγράψουν). Η διαφορά είναι πως τα πουλάνε. Δηλ. εχουν κέρδος από αυτό. Αν σκανάρω και ανεβάσω ένα βιβλίο σε τόρρεντ δεν έχω κανένα κέρδος.
Από την άλλη κάποιος θα πει πως είτε βγάλω λεφτά είτε όχι πάλι θα θεωρηθεί παράνομο γι' αυτόν που το κυκλοφορεί.
Και αυτό παράνομο ήταν. Το οτι ήταν επαγγελματίες δεν σημαίνει οτι το έκαναν στα πλαίσια της άδειας που είχαν απο τις εταιρείες ή στα πλαίσια της νομιμότητας. Ήταν κάτι σαν off the record ενέργεια και για να εξυπηρετήσουν εμάς καί να βγάλουν κέρδος αυτοί.

Μάλιστα έχω ακούσει οτι είχαν συλλάβει έναν που είχε κομπιουτεράδικο στη Στουρνάρη.

Ε, ναι δεν το λέω ως νόμιμο αλλά ως παράδειγμα πως πάντα υπήρχε το φαινόμενο και μάλιστα με χρηματικό όφελος για τον αντιγραφέα.

Δείτε και αυτό το βιντεάκ ιγια την πειρατεία :)))) (πολύ μου αρέσει το Μπραφ :μαναι: )
[video=youtube;natuySn28Q8]http://www.youtube.com/watch?v=natuySn28Q8[/video]
(προειδοποιώ πως το βίντεο έχει πολλές βρισιές )

Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πρόσφατα δάβασα σε ένα online άρθρο οτι πλέον στην Ολλανδία το πειρατικό κατέβασμα δεν θεωρείται παράνομο. Δυστυχώς δεν βρήκα πηγή του άρθρου και δεν μπορώ να επιβεβαιώσω κατα πόσο ισχύει, αν είναι αλήθεια και υπο ποιές προϋποθέσεις.

Εαν ομως ειναι αληθεια, αυτό αποδεικνύει το ρευστό θέμα της πειρατείας είναι εντελώς διαφορετικό με τους τους πάγιους ηθικούς κώδικες, όπως στο ζήτημα της κλοπής, η οποία είναι ανήθικη και βλαβερή γι'αυτό και παράνομη πράξη παγκοσμίως.

Last edited:
Για ένα διάστημα κατέβαζε τόσος πολύς κόσμος, που πλέον θα δεις και κανέναν δικηγόρο σε δικαστήριο στον ελεύθερο χρόνο, να του ξεφύγει και να αποκαλύπτει σε συνάδελφο κολλητό του πως κατεβάζει πειρατικά ταινίες τραγούδια.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Θυμαμαι πριν καποια χρονια, προ νετφλιξ κλπ, που ελεγαν οτι αν κατεβαζουμε ολοι ταινιες θα κλεισουν τα βιντεοκλαμπ (που τελικα εκλεισαν, αλλα οχι μονο για αυτο το λογο)

Εμένα πάντως μου λείπουν πολύ τα βιντεοκλάμπ, τώρα που τα έχω όλα στα κινητό μου βαριέμαι να δω ταινία. Ενώ παλιά υπήρχε η λαχτάρα να πάω στο βιντεοκλάμπ, να διαλέξω ταινία και να προλάβω να τη δω μες στο 24ωρο.

Πάντως το κατέβασμα πλέον δεν είναι τόσο ευκολο όσο ήταν όταν γράφτηκε αυτό το νημα. Μπήκα έτσι από περιέργεια να το ξαναδιαβάσω και να δω τι είχα γράψει κ εγώ και θυμάμαι με τι ευκολία έβρισκα όλα τα καλουδια στο ίντερνετ τότε. Πλέον με το νετφλιξ (που ώρες ώρες σκέφτομαι σοβαρά να το κόψω) και με τις ταχύτητες που έχουν αλλάξει και δε κολλάει τόσο να δεις ονλαιν, με τα μποξακια κλπ, έχουν κλείσει και όλα τα τορενταδικα της προκοπής. Όμως καμια φορα όντως μου λείπει το βιντεοκλαμπ που πήγαινα και χαζευα με τις ώρες. Μου λείπει που μικρή τα σαββατοκυριακα το ειχα συνέχεια στο κανάλι με τα τραγουδια μήπως κατά τυχη δείξει το αγαπημένο μου βιντεοκλιπ. Ήταν ωραία που ως παιδι ήξερα ότι για να δω παιδικο έπρεπε να περιμενω την Κυριακή και να ξυπνήσω από τα αξημέρωτα για να δω και μετά δεν υπήρχε άλλο. Τώρα τα βρίσκεις όλα με ένα κλικ. Τότε είχαν άλλη χάρη.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εμένα πάντως μου λείπουν πολύ τα βιντεοκλάμπ, τώρα που τα έχω όλα στα κινητό μου βαριέμαι να δω ταινία. Ενώ παλιά υπήρχε η λαχτάρα να πάω στο βιντεοκλάμπ, να διαλέξω ταινία και να προλάβω να τη δω μες στο 24ωρο.
Εμένα, η περιήγηση στις ταινίες στα διάφορα netflix, prime κτλ. μου θυμίζει πολύ την περιήγηση στα βίντεο κλαμπ. Έχεις το εξώφυλλο, μια σύντομη περίληψη, ένα μικρό κλιπάκι κτλ. Και να πω την αμαρτία μου, το προτιμώ που ο αλγόριθμος προσαρμόζεται πάνω μου και μου βγάζει κάπως πιο σχετικά πράγματα στις αρέσκειές μου.

Δυστυχώς, βρίσκω την ποικιλία των ταινιών κάπως περιορισμένη, τουλάχιστον για τις δικές μου αρέσκειες.

Ήταν ωραία που ως παιδι ήξερα ότι για να δω παιδικο έπρεπε να περιμενω την Κυριακή και να ξυπνήσω από τα αξημέρωτα για να δω και μετά δεν υπήρχε άλλο. Τώρα τα βρίσκεις όλα με ένα κλικ. Τότε είχαν άλλη χάρη.
Νομίζω πως ήταν απλά γλυκιά η ηλικία. Αυτό το αίσθημα να ανακαλύπτεις έναν μαγικό κόσμο τριγύρω σου, με τους δικούς του μαγικούς κανόνες, όπως να πρέπει να περιμένεις για το παιδικό την πολύ συγκεκριμένη του ώρα.

Κάθε παιδική ηλικία τα έχει αυτά. Το βλέπω π.χ. σε μεγαλύτερους να έχουν μια γλυκιά ανάμνηση, για παράδειγμα για το πρώτο τους ζευγάρι παπούτσια που τους πήρανε. Λογικό, αφού μέρα-νύχτα τριγυρνούσαν ξυπόλυτοι.
:))))

Δυνατά τορεντάδικα, υπάρχουν ακόμη, με αποκορύφωμα το yts.

Last edited:
να προλάβω να τη δω μες στο 24ωρο.
Και όταν σε έπαιρναν τηλέφωνο και σου έλεγαν "πήρατε μια ταινία από εμάς πριν 3 εβδομάδες":πανικός:
Κι εμένα μου λείπουν αλλά το ονλαιν δε θα το άλλαζα σε καμία περίπτωση. Νετφλιξ δεν έχω, τα 123movies μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους.