Προς το παρόν θα σας παρακαλούσα όλους να διαβάσετε πολύ προσεκτικά αυτό το κείμενο του πάντα απολαυστικού και ουσιώδους Γιάννη Η. Χάρη.
"Έχει όλη την βαρύτητα" πώς φτάνει η γλώσσα σε εμάς και πώς την κατακτούμε. Η γλώσσα δεν είναι κάτι το ακαδημαϊκό και το απομονωμένο. Η γλώσσα αποτελεί σημαντικό τμήμα τής ύπαρξής μας αφού η ίδια η σκέψη μας εκφράζεται μέσω αυτής κι υπάρχει σε σχέση με τον κόσμο που μας περιβάλλει και πρωταρχικά μέσα απ’ την οικογένεια μας.αυτό που γράφεις με τη μάνα και τα μακαρόνια είναι εκτός θέματος, εγώ αναφέρθηκα στο πού παραπέμπει το "να ΣΕ κάνω μπιφτέκια", το αν το λέει η μάνα ή η αδελφή ή η σύζυγος ή ο συγκάτοικος δεν έχει καμία βαρύτητα στο θέμα μας, έτσι δεν είναι;
"να ΣΕ κάνω μπιφτέκια" σημαίνει "να σε πάρω και να σε μετατρέψω σε μπιφτέκια"
Η γλωσσολογία λοιπόν είναι πολύ επιφυλακτική ως προς τί είναι λάθος (σε αντίθεση βέβαια με εσένατώρα, αν αυτό σου φαίνεται, παρόλα αυτά, σωστά διατυπωμένο, δεν σημαίνει και πως είναι...
...αφού όταν μεγαλώνουμε με το λάθος, το λάθος γίνεται ένα με το είναι μας, και παραμένει για πάντα μέσα μας, και αρνούμαστε να το δεχθούμε κιόλας...
Κι ο βόρειος τύπος γλώσσα είναι που κάνει τις δικές της επιλογές όσο κι αν εσύ αυτό δυσκολεύεσαι (τόσο πολύ μα την αλήθεια) να το χωνέψεις!μου φαίνεται κρίμα να πετάς στην αχρηστία μια δυνατότητα που σου δίνει η ελληνική γλώσσα
Εδώ πια το χάνεις παντελώς, φίλε μπόμπους. Όταν το λέμε για αιώνες έτσι, είναι έτσι! Είναι η χρήση που παγιώνει έναν γλωσσικό τρόπο όσο κι αν αυτό είναι για εσένα (και πάλι) τόσο πραγματικά πολύ δύσκολο να το δεχτείς.το ότι σε σένα το "σε" φαίνεται λογικό δεν είναι προς συζήτηση, το ξέρω πως σου φαίνεται 100% λογικό, αν μπήκα στο φόρουμ είναι για να επιχειρηματολογήσω πως δεν είναι λογικό αν το πιάσει κανείς δίχως προκαταλήψεις και ορθολογικά, ούτε τοπικιστικά ("έτσι το λέμε εμείς εδώ ενώ το αθηνοκεντρικό κράτος - που συστηματικά μας καταπιέζει - μας προσβάλλει θεωρώντας το λάθος άρα ας συνασπιστούμε όλοι οι βόριοι ενάντια στους νότιους κι ας επιμείνουμε") ούτε ιστορικά ("έτσι το λέμε εδώ και αιώνες άρα δίκιο θα έχουμε, αν δεν είχαμε θα το είχαμε καταλάβει και αλλάξει")
Εάν ένα ρήμα χαθεί τότε μάλλον ήταν άχρηστο. Το πιο πιθανόν είναι βέβαια πως εάν ένα ρήμα εκλείψει τότε θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο και μακάρι να εξομαλυνθεί η γλώσσα μας ως προς το μέρος των ανώμαλων ρημάτων. Αυτά, φιλε μπόμπους, που μας λες εδώ είναι ανυπόστατες κινδυνολογίες και πολύ κακές εκτιμήσεις.η ελληνική γλώσσα έχει αναρίθμητα ανώμαλα ρήματα, αν χαθούν όπως λες, χαθήκαμε, γλωσσολογικά
Μιας κι εγώ μιλάω κάμποσο καλά τα αγγλικά θα συμφωνήσω πως η Αγγλική είναι μια πολύ πλούσια γλώσσα όπως είναι και τα Νέα Ελληνικά τα οποία σταθήκαν πάντοτε επαρκή για να αποδώσω οποιοδήποτε νόημα, όσο απλό ή περίπλοκο. Η καθαρεύουσα ήταν και κυρίως είναι μια μόστρα και μισή, περισσότερο ταλαιπώρησε παρά βοήθησε, και σε προκαλώ εδώ να μου πεις έστω και μία πρόταση τής "πλούσιας καθαρεύουσας" τής οποίας το νόημα να μην μπορεί να αποδοθεί στα Νέα Ελληνικά.μιας και τυχαίνει να ξέρω πολύ καλά αγγλικά, κρίνω με λύπη μου πως αυτή τη στιγμή, η νεοελληνική γλώσσα είναι φτωχότερη από την αγγλική, πράγμα που δεν συνέβαινε όσο είχαμε την καθαρεύουσα
Για να καταλάβω, πού ακριβώς είναι η ζημιά; Δηλ. πού υστερεί η γλώσσα που έχω εγώ στο στόμα μου π.χ. από την καθαρεύουσα;σίγουρα είμαστε ζημιωμένοι γλωσσολογικά που χάθηκαν όλες αυτές οι μορφές, διαφωνείς;
Να σε ενημερώσω εδώ για κάτι που μάλλον σου διέφυγε: οι γλωσσολόγοι δεν δέχονται πως υπάρχουν "πλούσιες" και φτωχές "γλώσσες". Ενδιαφέρομαι όμως να μάθω ποια είναι τα δικά σου κριτήρια όταν μετράς μια γλώσσα για να δεις πόσο πλούσια ή φτωχή είναι.επικοινωνία επιτυγχάνεται και με πολύ φτωχότερες γλώσσες, αλλά έτσι κατεβάζουμε ΠΟΛΥ χαμηλά τον πήχυ
Η Ελληνική Γλώσσα δεν πεθαίνει αλλά μεταβάλλεται όπως κάθε ζωντανός οργανισμός. Κι ειδικά απ’ όταν απέβαλε την καθαρευουσιάνικη ακαμψία της προχωρά ολοζώντανη προς το μέλλον.η ελληνική γλώσσα γίνεται όλο και πιο περιφραστική, και περιλαμβάνει όλο και περισσότερους ξενικούς όρους, αφού ανανεώνεται ΠΟΛΥ πιο αργά από ό,τι πεθαίνει
Και τέλος πάντων εγώ θυμάμαι δύο Νόμπελ λογοτεχνίας στην Νέα Ελληνική γλώσσα και όχι σε καμιά καθαρεύουσα. Μια Νέα Ελληνική καθαρή από "εκινείτο" και παρόμοιες φανφάρες. Μάλλον θέμα ελυτισμού θα το έλεγα.πλέον το να λες "εκινείτο" θεωρείται επίδειξη ελιτισμού
Εδώ γίναμε χριστιανοί, μεταναστεύσαμε δηλ. σε νέο θρήσκευμα, και συνεχίσαμε να υπάρχουμε σαν έθνος. Κι εμένα μπορεί να μην μου αρέσουνε δυο-τρία πράγματα, όμως ευτυχώς ο Ελληνισμός δεν πεθαίνει έτσι εύκολα. Εύκολα πλέκει επικήδειους όμως, καθώς βλέπουμε γι’ άλλη μια φορά εδώ πέρα!η ελληνική γλώσσα [...] ανανεώνεται ΠΟΛΥ πιο αργά από ό,τι πεθαίνει όπως και ο ελληνικός πληθυσμός, παρεμπιπτόντως
εντάξει δεν πειράζει, αφού...Φίλε μπόμπους, δεν το βλέπω έτσι![]()
...δεν υπάρχει στοιχειώδης βάση συζήτησηςΤο "φτωχό" και "πλούσιο" σχετικά με μια γλώσσα είναι επίσης δύσκολος ορισμός που κακώς χρησιμοποιείται (κατα τη γνώμη μου).
Βάση για συζήτηση υπάρχει όταν υπάρχει καλή διάθεση και αλληλοσεβασμός που νομίζω πως εδώ τα έχουμε όλοι.εντάξει δεν πειράζει, αφού...
...δεν υπάρχει στοιχειώδης βάση συζήτησης
Φίλε μπόμπους,εξάλλου τα περισσότερα από όσα με ρωτάς έχουν ΤΟΣΟ αυτονόητη απάντηση που, αν δεν τα βλέπεις ήδη, δεν θα τα δεις κι αν σου τα δείξω
Πάντως, πραγματικά δίχως καμιά διάθεση για καυγά θα σου πω απλά πως δεν έχεις φέρει ούτε ένα επιχείρημα για τα ακόλουθα:αν πιστεύεις πως δεν σου έχω φέρει επιχειρήματα, παραιτούμαι κάθε περαιτέρω προσπάθειας, δεδομένου μάλιστα ότι το χοντραίνεις σε ορισμένα σημεία και το πας για καυγά
να μου πεις έστω και μία πρόταση τής "πλούσιας καθαρεύουσας" τής οποίας το νόημα να μην μπορεί να αποδοθεί στα Νέα Ελληνικά.
εις άπταιστον Αγγλικήν...; αληθεια;Εχθές (ή εψές μήπως; ) γράφτηκα (έκανα ρετζιστρέισιον .... οκ το κόβω) σε ένα φόρουμ που με ζήτησε να χρησιμοποιήσω μόνον Εληνικούς χαρακτήρες στο ... πως το έλεγε ... παρωνύμιο; .... αλλά με ζήτησε να αντιγράψω το κείμενο επιβεβαίωσης που ήταν Λατινικοί χαρακτήρες και το σύστημα με καλωσόρισε εις άπταιστον Αγγλικήν.
γιατι την εβαψες; ουτε και εγω ειμαι φιλολογος, και το μονο που εχω κανει ειναι να διαβασω μερικα βιβλια, ειτε γιατι μου αρεσαν, ειτε γιατι ηθελα να γεμισω καποιες ωρες μοναξιάς.Δεν είμαι φιλόλογος ή γλωσσολόγος, δεν διαβάζω βιβλία (την έβαψα, ε; ),
Ακρη.... οπως βλεπεις, υπαρχουν πολλες αποψεις για το συγκεκριμενο θεμα. Απλά κρινεις ποια θεωρεις πιο πειστικη απο ολες.'Ακρη δεν βρήκα μιας και δεν υπήρξε ούτε καθολική συμφωνία ούτε εκατέρωθεν επιχειρηματολογία που να με κάλυψε.
Όπως και να έχει, ευχαριστώ για τον κόπο και την προσοχή σας.
Φίλε Στόκε, φοβάμαι πως έχεις δίκιο, πιαστήκαμε μ’ άλλα κι άλλα κι αφήσαμε την αρχική απορία σου.Στην γραμματική που διδάσκεται η οκτάχρονη κόρη μου στο σχολείο, προς το παρόν ΔΕΝ έχει διδαχθεί τις συγκεκριμένες καταλήξεις.
Πολλές φορές δε, τις χρησιμοποίησε η ίδια στον προφορικό της λόγο, δεχόμενη αυτόματα την δική μου απαγόρευση.
Ίσως η απέχθειά μου στις συγκεκριμένες καταλήξεις να πηγάζει από την τοπικισμό μου, ίσως από το κάθε άλλο παρά εύηχο άκουσμά τους που με θυμίζει Μαροκινά ή αντικανονική στάση στραγαλιού στον λάρυγγα.
'Ακρη δεν βρήκα μιας και δεν υπήρξε ούτε καθολική συμφωνία ούτε εκατέρωθεν επιχειρηματολογία που να με κάλυψε.
Όσα για το μήνυμα στ’ αγγλικά, δυστυχώς δεν φαντάζεσαι πόσο δύσκολη δουλειά είναι ο εξελληνισμός του φόρουμ. Αληθινά δεν μπορείς να φανταστείς, κι αυτός είναι άλλωστε ο κύριος λόγος που πολλά ελληνικά φόρουμ παραμένουν εντελώς αμετάφραστα. Επένδυσα πολλές ημέρες σε μια εξαιρετικά πληκτική εργασία εξελληνίζοντας το μεγαλύτερο μέρος (και μάλιστα καταπιάστηκα ακόμη και με το γραφικό περιβάλλον και γι’ αυτό π.χ. βλέπεις τα κουμπάκια στα Ελληνικά.. άλλωστε όλα από εμένα είναι φτιαγμένα όπως π.χ. το λογότυπο κ.τ.λ.) και αυτήν την στιγμή βρίσκομαι σε διάλειμμα για να προλάβω κι όλα τα άλλα. Γιατί παράλληλα διεκπεραιώνω ένα σωρό εργασίες όπως πριν λίγο καιρό ολοκλήρωσα την μεταφορά σε νέο εξυπηρετητή, έχω την γενική διαχείριση κ.τ.λ.Εχθές (ή εψές μήπως; ) γράφτηκα (έκανα ρετζιστρέισιον .... οκ το κόβω) σε ένα φόρουμ που με ζήτησε να χρησιμοποιήσω μόνον Εληνικούς χαρακτήρες στο ... πως το έλεγε ... παρωνύμιο; .... αλλά με ζήτησε να αντιγράψω το κείμενο επιβεβαίωσης που ήταν Λατινικοί χαρακτήρες και το σύστημα με καλωσόρισε εις άπταιστον Αγγλικήν.
Ναι. Τον καταργώ επειδή τον βρίσκω ακαλαίσθητο (πρώτιστα) και για τοπικιστικούς λόγους (δευτερευόντως).Βέβαια φαίνεται πως έχεις εσύ μια παρόμοια εξουσία σαν πατέρας, που μάλιστα ίσως καταχράζεσαι όταν καταργείς έναν έγκυρο γλωσσικό τρόπο από την ομιλία τού παιδιού σου, βεβιασμένα ενδεχομένως ως προς το υγιές γλωσσικό του αισθητήριο.
Η αλήθεια είναι ότι σε πρώτη ανάγνωση δεν την εκτίμησα την εργασία σου.Λυπάμαι που έχω κάνει και κάνω καθημερινά τόση πολλή εργασία και μάλλον δεν εκτιμάται. Συγχώρεσε το μήνυμα στα αγγλικά, σπεύδω να το αλλάξω τώρα αμέσως να γλιτώσω τουλάχιστον την παρατήρηση από τον επόμενο.
Το έγραψα λάθος;εις άπταιστον Αγγλικήν...; αληθεια;
Το "την έβαψα" πήγαινε στην περί βιβλίων δήλωσή μου, καθότι γράφουμε κάτω από την επικεφαλίδα "Λέσχη του βιβλίου".γιατι την εβαψες; ουτε και εγω ειμαι φιλολογος, και το μονο που εχω κανει ειναι να διαβασω μερικα βιβλια, ειτε γιατι μου αρεσαν, ειτε γιατι ηθελα να γεμισω καποιες ωρες μοναξιάς.
το εκπληκτικό και συνάμα θλιβερό φίλε μου ξέρεις ποιο είναι;Στο θεμα μας τωρα, θα θελα να το ξαναπαίξω μεσολαβητής. Αυτό που εκφράζουν οι απόψεις του Μπόμπους (και ίσως δεν περνάει απο το μυαλό μας για να το θίξουμε) είναι η εξής λογική: η χρήση της γλώσσας καθρευτίζει νοημοσύνη και πολιτισμό. Το οτι παλαιότερα η γλώσσα μας ήταν πιο περίπλοκη (πάντα σύμφωνα με αυτή τη νοοτροπία, όπως την έχω γνωρίσει) δε σημαίνει οτι ήταν πρωτόγονη και περίμενε να ομαλοποιηθεί απο εμάς, αλλά σημαίνει οτι αυτοί που τη μιλούσαν είχαν την εγκεφαλική επάρκεια για να την κατανοήσουν, χωρίς να καταφύγουν σε περιφραστικότητες και ομαλοποιήσεις.
Αρα, η σημερινή κατάσταση όχι μόνο "αποδεικνύει" οτι ο εγκέφαλος/πολιτισμός μας εκφυλίζεται, αλλά οφείλουμε να κρατήσουμε το κατα δύναμην προς τα πίσω αυτό τον εκφυλισμό, διατηρώντας τα στοιχεία της "χρυσής εποχής" της γλώσσας
Για τον εξελληνισμό τού φόρουμ έχω κάνει κάποιες επιλογές, καθόλου αβασάνιστα σε βεβαιώ, τις οποίες πολύ ευχαρίστως να συζητίσουμε στο φόρουμ Εξελληνισμός Ξένων Όρων.άρα, μήπως θα ήταν καλύτερο (προς χάρην ευκολίας) να χρησιμοποιούσες κάποιες λέξεις περισσότερο αναγνωρίσιμες από το "νημάτιο", μιας κι εσύ ο ίδιος αναφέρεσαι σε "φόρουμ" και όχι σε "αγορά" ή πιο ελεύθερα σε "αίθουσες συζητήσεων";
Μην ξεγελιέσαι πως "αποδεικνύεις" πράγματι εδώ, φίλε Αντέρωτα, πως ο εγκέφαλος ή ο πολιτισμός μας εκφυλίζεται επειδή η γλώσσα μεταβάλλεται. Δεν υπάρχει στον κόσμο ούτε μια γλώσσα που να μην εξελίσσεται, εκτός φυσικά από αυτές που έχουν πεθάνει. Η εξέλιξη τής γλώσσας είναι κι αυτή μια ένδειξη πως ζει και εξελίσσεται ο πολιτισμός τον οποίο συνοδεύει.Αρα, η σημερινή κατάσταση όχι μόνο "αποδεικνύει" οτι ο εγκέφαλος/πολιτισμός μας εκφυλίζεται, αλλά οφείλουμε να κρατήσουμε το κατα δύναμην προς τα πίσω αυτό τον εκφυλισμό, διατηρώντας τα στοιχεία της "χρυσής εποχής" της γλώσσας
Επίσης στον Χαρδαβέλα συζητούν για εξωγήινους!Σε κάποιες παλιές εκπομπές Βελόπουλου και Γεωργιάδη, συζητούν για "μελέτες σε Αμερικάνικα πανεμιστήμια" οπου ανακάλυψαν οτι οι φοιτητες που ηξεραν Αρχαία Ελληνικά είχαν ανώτερη νοημοσύνη!
Ο μπόμπους έθιξε πολύ καλά τον προβληματισμό του. Εμείς καταλάβαμε καλά, δεν ξέρω εάν εσύ κατάλαβες καλά τελικά, φίλε Αντέρωτα! Αφού όμως "κάνεις το στόμα του" είναι ξεκάθαρο πως έχεις συνταχτεί και με τον λογισμό του.Με όλο το θάρρος, κάνω λοιπόν το στόμα του Μπόμπους, με σκοπό να προάγω τη συζήτηση... καθότι αν και είναι η κεντρική ιδέα της κινδυνολογίας των "αρχαϊστών", ακούω να περιφέρονται τα λόγια του γύρω απο αυτή ("ζημιωμένοι γλωσσολογικά", "φτωχότερη γλώσσα", αν χαθούν τα ανώμαλα ρήματα χαθήκαμε"), αλλά χωρίς να θίγει επακριβώς τον προβληματισμό του (αν ειναι αυτος). Θα βοηθήσει να ξέρουμε πού διαφωνούμε ακριβώς (και αν)
Το θλιβερό είναι πως υπάρχουν τέτοιες στρεβλές αντιλήψεις για την γλώσσα που πασχίζουν να την καθηλώσουν και να την κρατήσουν πίσω. Η Νέα Ελληνική είναι μια υπέροχη γλώσσα και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι που την πίστεψαν, σε αντίθεση με εσάς εδώ, την επέλεξαν για όπλο και με αυτήν φέρανε π.χ. στην Ελλάδα δύο νόμπελ! Έχω διαπιστώσει επίσης πως ο πιο διάσημος Έλληνας ποιητής στο εξωτερικό είναι ο Καβάφης, αυτός που περίμενε εσένα, φίλε μπόμπους, να τον διορθώσεις για το λάθος του "να σε δώσει" κ.τ.λ. Κρίμα που δεν συμπέσατε χρονικά για να τον διαφωτίσεις!το εκπληκτικό και συνάμα θλιβερό φίλε μου ξέρεις ποιο είναι;
ότι αυτή την προς τα κάτω ισοπέδωση του "έλα μωρέ, αρκεί να επικοινωνούμε" και "δεν υπάρχει σωστό και λάθος" και "δεν έχει νόημα να μιλούμε για πλούτο γλώσσας" και "και τι έγινε αν εξαφανιστούν τα δύσκολα ρήματα;" τη συνάντησα σε φόρουμ ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο
Σε καταλαβαίνω, φίλε Επίγονε. Ίσως όμως αυτός ακριβώς ένας λόγος για παρουσία κι όχι για απουσία. Για να εξηγήσεις εδώ δυο πράγματα από επιστημονική σκοπιά. Γιατί έχω την πεποίθηση πως καί ο Αντέρωτας καί ο μπόμπους έχουν την διάθεση να καταλάβουν.Ελπίζω αγαπητέ φύλακα να εννόησες τον λόγο της απουσιας μου εκ του νηματίου τούτου:λυγμ:![]()
Φίλε, από το περιεχόμενο εκείνης της ανάρτησής σου προκύπτει πως ασπάζεσαι κατά πολύ τις απόψεις του. Όχι μόνο ο μπόμπους, σε βεβαιώ πως όλοι αυτό συμπεράναμε!Κριμα που ο Μπομπους εφυγε νομιζοντας οτι ασπαζομαι τις αποψεις αυτες)) Δεν πειραζει, η συζητηση πηρε τις απαντησεις
Φίλε μου Φύλακα, νομίζω ότι έχεις καταλάβει το σκεπτικό μου.Σε καταλαβαίνω, φίλε Επίγονε. Ίσως όμως αυτός ακριβώς ένας λόγος για παρουσία κι όχι για απουσία. Για να εξηγήσεις εδώ δυο πράγματα από επιστημονική σκοπιά. Γιατί έχω την πεποίθηση πως καί ο Αντέρωτας καί ο μπόμπους έχουν την διάθεση να καταλάβουν.