Η στρατιωτική αργκό

Με αφορμή μια διήγηση του Τουρκόγιαννου στο ομιλητήριο, σκέφτηκα ότι δεν έχουμε νήμα για το γλωσσικό ιδίωμα του στρατού. Αν και τα στρατιωτικά θέματα δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, νομίζω ότι το θέμα της στρατιωτικής αργκό έχει ενδιαφέρον για το φόρουμ μας.

Ξεκινώ από τη λέξη "μαντραπήδα", την οποία άκουσα για πρώτη φορά πρόσφατα και, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, τη βρήκα πάρα πολύ αστεία.

Μαντραπήδα: παράτυπος τρόπος εξόδου από το στρατόπεδο. Τα συνθετικά της είναι προφανή: μάντρα+πηδώ. Κλέβω τις εξής φράσεις από φανταρικά ιστολόγια:
"Δεν έχει πλάκα, βέβαια, αν χαθεί κάποιο όπλο, ή αν γίνει κάτι στον τομέα σου την ώρα της σκοπιάς (π.χ. κάποια “μαντραπήδα”)."
"Σε περίοδο εμπλοκής πάει μία-μία αλλά πρακτικά είσαι κάθε μέρα σπίτι σου είτε νόμιμα (υπηρεσιακό) έιτε παράνομα (μαντραπήδα)."


Ο Τουρκόγιαννος είπε, μεταξύ άλλων, στο ομιλητήριο τη φράση "τους βγάλανε στην αναφορά μπροστά σ' ολόκληρο τον ουρανό με τ' άστρα", που σημαίνει ότι το γεγονός συνέβη παρουσία πολλών βαθμοφόρων. Η φράση προέρχεται από τα διακριτικά σε μορφή αστεριών που φέρουν στις επωμίδες τους οι ανώτεροι στρατιωτικοί.

Μου έχουν κάνει, επίσης, εντύπωση οι λέξεις που συνδέονται με την απόλυση του φαντάρου και είναι σύνθετες με το πρόθεμα λελ-, π.χ. (το, επίσης πολύ αστείο) λελεδόνι: το αηδόνι που ακούει μόνο όποιος απολύεται ( ;;; ). Δεν μπορώ να καταλάβω ποια είναι η προέλευση του λελ:χμχμ: "Απολέλυμαι":εεε;::μήπως;:
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
το "λελ" μας έρχεται από το απολελέ και τρελελέ < απολύομαι και τρελαίνομαι
 
'' εφαγα μπιφτεκι'' ειναι οταν τρως χωσιμο σε μια υπηρεσια..δηλαδη αν εχεις σκοπια 2 ωρες και σε αφησουν 3 λες: εφαγα μια ωρα μπιφτεκι..

''εφαγα σκ@το'' οταν καποιος σε φωναζει για κατι που εκανες..

''πηλινγκ'' οταν εχεις σκοπια στην πυλη

''γοπινγκ'' οταν μαζευεις γοπες..

''διαλύομαι'' οταν φτανει ο καιρος να απολυθει καποιος..

και ειναι και πολλά άλλα που δεν τα θυμαμαι τωρα..
 
Last edited by a moderator:
Εγώ θα συνεισφέρω σε κάνα δίμηνο που θα είμαι μέσα. Ξέρω από καιρό όμως το -πασίγνωστο, νομίζω- "πούστης με ρύζι", δηλαδή το κοτόπουλο με ρύζι που τρώνε εκεί.
 
Τους "Μαυρομπερεδες" ο μπαμπας μου τους λεει "Μαυροσκουφηδες". Ωραιο νημα, θα τα μαθω κ θα κανω φιγουρα αν κ φοβαμαι οτι οι φιλοι μου που φυγαν πριν μια βδομαδα φανταροι ουτε που θα τις εχουν μαθει ακομα αυτες τις λεξεις!!!

Πως λετε αυτον που ειναι καθε τρεις κ λιγο θαλαμοφυλακας;;
 
"Μογγολία" : η επιστασία των μεταφορικών μέσων της μονάδας

"Μαφιόζοι" : τα παιδιά της Μ.Α.Φ. (μονάδα άμυνας-φρούρησης στρατοπέδου)

"παίζω πιάνο στο τζόκει" : (οι παλιοί σημείωναν με μαρκαδόρο ή μπλάνκο κουκίδες που αντιστοιχούσαν στους μήνες που είχαν ήδη υπηρετήσει)

"ναύτης" : (μόνο για τη Σκύρο, ο λουφαδόρος. Εξηγείται απο το γεγονός ότι μέσα στη μονάδα υπήρχε ανεξάρτητο κλιμάκιο του ναυτικού στο οποίο οι στρατευμένοι δεν έκαναν τίποτα, επειδή δεν υπήρχε κάτι να κάνουν)

"μπαίνει ο άσσος, βγαίνει ο γράσος": (αν δεν ήσουν τότε τουλάχιστον 10 μηνών φαντάρος (με "άσσο" μπροστά απο τους μήνες σου σε θητείες 20 και 22 μηνών) υποτίθεται ότι είχες ακόμα γράσο στα μάτια, δηλ. ήσουνα "στραβάδι"

ημιάρβυλο : ( 'οσα παιδιά κάνανε μειωμένη θητεία για διάφορους λόγους)
 
Last edited:
"Πουστόνεο": έτσι αποκαλείται ο νέος φαντάρος που έρχεται στο στρατόπεδο από τους παλιούς. Η ετυμηγορία είναι εμφανής.

"Πούσινγκ" : (δεν ξέρω αν ισχύει γενικά, αλλά εκεί που ήμουν εγώ το λέγαμε συνέχεια γιατί ήταν ένα από τα πράγματα που κάναμε) Το μάζεμα των "πουσιών" (οι πεσμένες πευκοβελόνες)

"Έχω πήξει" : κλασική ατάκα! Λέγεται και όταν έχεις πράγματι πολλή δουλειά, αλλά και όταν τεμπελιάζεις. χα χα χα Γενικά την λες όλη την ημέρα! χα χα χα
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Προφανώς προέκυψε στην πορεία, δηλαδή πρόκειται για backronym. Η εκφραση υπηρχε απο πριν η θητεία γίνει μονοετής.
 
Ζωάρα, η : μια πολυ ενδιαφερουσα λεξη που χρησιμοποιουν κατα κορον, και ενιοτε καταχρηστικα, οι φανταροι καθε φορα που..νιωθουν ωραια και δεν πηζουν. για παραδειγμα:οταν ξαπλωνουν μετα απο μια κουραστικη μερα ('ζωαρα, ρε φιλε'), οταν κανουν ενα ζεστο μπανιο ή και οταν απλως..καθονται.
 
Top