Η χρήση του "τες"

Έχουμε την πρόταση: "Το υλικό απορροφάται από τις συσκευές μετατρέποντάς τες σε πλαστικές".

Η ερώτησή μου είναι για το "τες": μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το σημείο;

Ξέρω ότι η πρόταση μπορεί να γραφτεί και με άλλον τρόπο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.
 
Βασικά απ' όσα έχω μάθει, με την παρούσα δομή, "τες" είναι το μόνο σωστό να χρησιμοποιηθεί, και μάλιστα το βρίσκω λίγο ενοχλητικό όταν βλέπω να γράφεται "τις" αντί για "τες", είτε από άγνοια, είτε από τεμπελιά (ελπίζω να κατάλαβα την ουσία της ερώτησής σου).
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξερω αν καταλαβα καλα, αλλα μου φαινεται σωστη η χρηση. Προφανως ειναι συντμηση του "αυτές". Δηλ. "μετατρέποντας αυτές" > "μετρατρέποντάς τες".

Αυτο σημερα εχει αντικατασταθει/συγχωνευτει με το "τις", και εχω την εντυπωση οτι πλεον το "τες" ειναι διαλεκτικό ή αρχαϊκό. Αλλα δε νομιζω το "τις" ειναι λαθος ή θεμα αγνοιας που λεει ο Κασταλια :χμ:
 
Δεν ήμουν σίγουρος αν το τες χρησιμοποιείται και στον γραπτό λόγο ή μόνο στον προφορικό.
Επίσης, είχα έναν ενδοιασμό για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στην θέση του το "τις" ή να χρησιμοποιηθεί με απόστροφο ('τες), λόγω σύντμησης από το "αυτές".
Με καλύψατε πλήρως! Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
 
προφανώς πρόκειται για συνεπτυγμένους τύπους αιτιατικής πληθυντικού της δεικτικής αντωνυμίας 'αυτή'. Όσο έχω παρατηρήσει, όταν η αντωνυμία στη συγκεκριμένη πτώση και αριθμό ως αντικείμενο ρήματος προηγείται αυτού, προφορικά και γραπτά προτιμάται το ''τις'', ενώ όταν έπεται αυτού, προτιμάται το ''τες'' - πχ, ''ΤΊΣ πήρα'', αλλά ''πάρ' ΤΕΣ'', ''ΤΙΣ βλέπω'' αλλά ''δές ΤΕΣ'', κοκ.
Στην παλιά γραφή της δημοτικής, μέχρι σχεδόν το 1950, αντί του 'ε'' υπήρχε ''αι'' (''ταις''), κατ' αναλογίαν προς την δοτική της αρχαίας (στην πραγματικότητα, καμμιά λογική σχέση).
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Απορώ πώς δεν έγραψα εδώ.

Από όσο θυμάμαι από την σχολική γραμματική του Τριανταφυλλίδη, την οποία συμβουλεύτηκα άπαξ και ως προς σχετική ερώτηση που μου έκανε ξενόγλωσσος στις πολύ αρχές του '90, σαν κανόνα έχουμε πως όταν η αντωνυμία ακολουθεί το ρήμα τότε έχουμε τον τύπο τες ενώ πριν από το ρήμα τον τύπο τις. Ακριβώς όπως το λέει κι ο Τοστογεύσκη.

:ναι:
 
Top