Ιστορικό μυθιστόρημα με θέμα τη Θεσσαλονίκη

Μιας που ξεκίνησε η κατηγοριοποιημένη ανάρτηση ιστορικών μυθιστορημάτων, σκέφτηκα να ξεκινήσουμε και για τη Θεσσαλονίκη. Αυτά που μου έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό είναι:

1. Στη σκιά της πεταλούδας, Ισίδωρος Ζουργός, αν και περιλαμβάνει και τον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο 5
2. Το Νήμα, Βικτώρια Χίσλοπ 4,5

Για πείτε κ οι υπόλοιποι, προτάσεις κ εντυπώσεις
 
Στη σκιά της Πεταλούδας

Μεγάλη μου αδυναμία τα ιστορικά μυθιστορήματα.
Έψαχνα να βρω στη βιβλιοθήκη μου σήμερα, το στη σκιά της πεταλούδας. Δεν το βρήκα... από τις πολλές φορές που το δάνεισα, φαίνεται ότι μία δεν γύρισε στη βάση του.
Εξαιρετικό βιβλίο. Ήθελα να το ξαναδιαβάσω.. Το διάβασα (θυμάμαι) ξενυχτώντας,... αν μπορούσα θα το έπαιρνα μαζί μου και στη δουλειά για να το διαβάσω πιο γρήγορα. Διαβάζω πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων, αλλά το 'στη σκιά της πεταλούδας' για μένα καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση στην μνήμη μου και στην καρδιά μου, χρόνια τώρα.
Η ιστορία του βιβλίου, αν θυμάμαι καλά, ακολουθεί τις ζωές δύο οικογενειών... για έναν αιώνα περίπου. Μέσα από τις στερήσεις, από τον αγώνα τους, και μέχρι να φτάσουν οι επίγονοί τους στο σήμερα, διαφαίνεται και η ιστορία της βορείου Ελλάδας, και των γειτονικών περιοχών, λίγο πριν τους βαλκανικούς πολέμους... ως σήμερα (το σήμερα οριοθετείται στο τότε που δυο επίγονοί τους βρέθηκαν κλεισμένοι σε ένα χαλασμένο ασανσέρ για ένα τριήμερο).
Από τα βιβλία που ήθελα να διαβάσω γρήγορα για να φτάσω στο τέλος... και παράλληλα θα ήθελα να μην τελειώσουν ποτέ.
 
Last edited:


Το συγκεκριμένο δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα ακριβώς καθώς εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο την περίοδο όπου εκδόθηκε (αρχές δεκαετίας 80 νομίζω).
Η πρωταγωνίστρια είναι μια νεαρή κοπέλα η Μυρτώ, η οποία φοιτά σε μια σχολή ξεναγών και κατά κάποιο τρόπο βιώνει περιστατικά που στιγμάτισαν την μακραίωνη ιστορία της πόλης. Υπάρχει το πηγαινέλα στο παρελθόν-παρόν, μπόλικες πληροφορίες για την ιστορία της Θεσσαλονίκης (και σε κάποια σημεία σπόντες για την Αθήνα :))))) και επίσης υπάρχει και μια πλοκή αρχαιοκαπηλίας.

Γενικά είναι ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, που απευθύνεται κυρίως σε έφηβους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το απολαύσουν και οι μεγαλύτεροι.
 
Top