Κάρολος Ντίκενς: "Χριστουγεννιάτικη ιστορία" (A Christmas Carol)

Το αριστουργημα του Καρόλου Ντικενς, το έχει διαβάσει κανείς; πόσο επίκαιρο δεν ειναι στις μέρες μας:); εγω οταν το θυμάμαι ξαναγίνομαι παιδί και ειναι όντως η ωραιοτερη ιστορια που εχω διαβάσει και αφορά τα χριστουγεννα, με εξαιρεση τα ξενα χριστουγεννιατικά διηγήματα:)), οπου και εκει εβρισκες ιστοριες καθηλωτικές..o γερο Σκρουτζ και τα φαντάσματα των χριστουγέννων που τον επισκέπτονται. η πουτιγκα, το μικρο παιδι στο παράθυρο ,με το πονεμένο πόδι, ο πατερας του υπάλληλος του γερο γκρινιαρη που δεν παραπονιεται ποτε και γιορταζει με χαρά τα Χριστουγεννα και τόσες μα τοσες αναμνήσεις..ο ανηψιος του Σκρουτζ που ειναι εξω καρδιά, η πρωτη αγάπη του ακαρδου πλουσιου και τόσα άλλα..τα παιδικά του χρονια, η απληστία του..

Last edited by a moderator:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Κλασική ιστορία που μεταφέρθηκε άπειρες φορές στην οθόνη, την μικρή και την μεγάλη, με δική μου πιο αγαπημένη εκδοχή το "Scrooged" τού 1988 με τον Μπιλ Μόρεη (Bill Murray). :πάνω:

Μια κλασική ιστορία. Δεν είναι καθόλου του γούστου μου, αντικειμενικά, και θα το χαρακτήριζα κανονικά γλυκανάλατο και cheesy. Ωστόσο, είναι μια καταπληκτική ιστορία που δεν με χαλάει -παράξενο το πώς. Από τις ταινίες, κορυφαία θεωρείται η διασκευή του 1951 με τον απλό τίτλο Scrooge, αλλά και αυτή με τα Muppets. Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ και η συνοπτική εκδοχή της με τον Σκρουτζ Μακ Ντακ και τους λοιπούς ήρωες του Ντίσνευ.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δεν την εχω διαβασει την ιστορια, την έχω δει όμως σε πάμπολες εκδοχές στην τηλεόραση.

Για μένα το αγάπημενο μου μέρος ειναι απο την στιγμή που ξυπνα ο Σκρουτζ και αποφασίζει να αλλάξει ζωή, αλλά και η αρχη που τον δείχνει σκληρό και τσιγγούνη.

Παρόλο που βλέπω καθε χριστούγεννα την διασκευή με τον Μπιλ Μόρεη, ψάχνω μια άλλη διασκευή που είχε μια σημαντική (για μένα λεπτομέρεια). Την ειχα δει μια φορα μικρη, δεν την ξαναδα απο τοτε, και δεν την εχω πετύχει πουθενά

ποσο μ'αρεσει το βικτωριανο , μουντο, ομιχλωδες Λονδινο του Ντικενς δεν λέγεται!:)) στην εποχη της εγινε μπεστ -σελλερ! Χριστουγεννα χωρις Καρολο δεν γινονται, ΄μ' αρεσει σε κινουμενα σχεδια, τα εβαζε παλια η ερτ!!:γιούπι::γιούπι:

Έχω δει και εγώ πάρα πολλές εκδοχές αλλά φέτος είπα να το διαβάσω. Είναι καταπληκτικό έργο. Όχι μόνο η πλοκή αλλά και η γραφή του Ντίκενς είναι πολύ γοητευτική.Χρησιμοποιεί πολύ πετυχημένες παρομοιώσεις( μου έχει μείνει έντονα μία για το φάντασμα του πατέρα του Άμλετ σε σχέση με το φάντασμα του Μάρλευ!) ενώ δε λείπουν και κάποια ειρωνικά σχόλια για την βικτωριανή Αγγλία.
Ωραίες οι κινηματογραφικές μεταφορές και μπορεί η εικόνα να είναι χίλιες λέξεις, αλλά αυτές τις λέξεις του Ντίκενς σίγουρα αξίζει να τις διαβάσετε !

επικαιρη η χριστουγεννιατικη ιστορία, μιας και έρχονται τα Χριστούγεννα! θα ψαξω και για ταινία του 51'! Στον χαρακτήρα του Κρατσιτ δίνει πάλι μεγάλη σημασία ο Ντικενς:)μιας και είναι ο δευτεραγωνιστης του και το αντίπαλον δέος του Σκρουτζ! Το βιβλίο που διατηρεί πάντοτε την μαγεία και το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα του!

Και εγώ έχω δει άπειρες κινηματογραφικές μεταφορές της ιστορίας χωρίς να έχει τύχει να διαβάσω το βιβλίο ποτέ. Ίσως θα έπρεπε...

Είναι η αγαπημένη μου χριστουγεννιάτικη ιστορία και η πιο ωραία ιστορία του Ντίκενς που έχω διαβάσει (σίγουρα η καλύτερη από τις χριστουγεννιάτικές του!). Αγαπημένο μου φάντασμα αυτό των μελλοντικών χριστουγέννων, αλλά δεν ξέρω γιατί.

Κλασική ιστορία που μεταφέρθηκε άπειρες φορές στην οθόνη, την μικρή και την μεγάλη, με δική μου πιο αγαπημένη εκδοχή το "Scrooged" τού 1988 με τον Μπιλ Μόρεη (Bill Murray). :πάνω:
Αν και μ' αρέσει γενικά σαν ιστορία να τη βλέπω σε διάφορες εκδοχές, η συγκεκριμένη συνομήλική μου είναι κι εμένα η αγαπημένη μου!!

Αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη ιστορία!!! Αγαπημένη ταινία εμπνευσμένη από αυτή την ιστορία Scrooged, συμφωνώ με Φαροφύλακα και Αλίκη,την βλέπω κάθε χρόνο:)

http://www.imdb.com/title/tt0087056/ εχω δει αυτην την εκδοχή:)

Και εγώ έχω δει άπειρες κινηματογραφικές μεταφορές της ιστορίας χωρίς να έχει τύχει να διαβάσω το βιβλίο ποτέ. Ίσως θα έπρεπε...
σε κάποιο παλαιοπωλείο ίσως την βρεις, φιλε Κορτο αξίζει! υπάρχει σε παιδική έκδοση αλλά δεν είναι με όλες τις σελίδες της!

Last edited by a moderator:
Είχα αγοράσει το πρωτότυπο (από την αγαπημένη μου σειρά "Penguin Popular Classics", σε έναν τόμο που περιέχει άλλες δύο χριστουγεννιάτικες νουβέλες του Ντίκενς), μια και δεν έβρισκα μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο, αυτά που κυκλοφορούν εδώ είναι παιδικές διασκευές. Και το διάβασα αυτές τις μέρες, αν και με δυσκόλεψε αρκετά το πλουσιότατο λεξιλόγιο του Ντίκενς, εμένα που δεν ξέρω και τόσο τέλεια αγγλικά.

Συγκινητικό, αλλά και χιουμοριστικό συνάμα, μα πάνω απ' όλα διδακτικό. Πιστεύω ότι όποιος το διαβάσει, θα αναθεωρήσει πολλά πράγματα για τη ζωή γενικότερα -ειδικά στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, εδώ στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.

Last edited:
Είχα αγοράσει το πρωτότυπο (από την αγαπημένη μου σειρά "Penguin Popular Classics", σε έναν τόμο που περιέχει άλλες δύο χριστουγεννιάτικες νουβέλες του Ντίκενς), μια και δεν έβρισκα μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο, αυτά που κυκλοφορούν εδώ είναι παιδικές διασκευές. Και το διάβασα αυτές τις μέρες, αν και με δυσκόλεψε αρκετά το πλουσιότατο λεξιλόγιο του Ντίκενς, εμένα που δεν ξέρω και τόσο τέλεια αγγλικά.

Συγκινητικό, αλλά και χιουμοριστικό συνάμα, μα πάνω απ' όλα διδακτικό. Πιστεύω ότι όποιος το διαβάσει, θα αναθεωρήσει πολλά πράγματα για τη ζωή γενικότερα -ειδικά στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε, εδώ στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια.
Θες να πεις καλύτερα πως πολύς κόσμος θα δει πως είναι η Βικτοριανή Αγγλία. Και ναι έτσι ήταν και ακόμα χειρότερη. Την εποχή που εμείς παλεύαμε με τους Οθωμανούς η Βρετανική Αυτοκρατορία εξελισσόταν σε μια χώρα, που όπως λέμε σήμερα για την Ελλάδα, έτρωγε τα ίδια της τα 'φτωχά' παιδιά με τις άθλιες και απαξίες συνθήκες διαβίωσης καθώς και τις μηδενικές ευκαιρίες για μόρφωση που τους πρόσφερε.

Λατρεύω τον Ντίκενς και την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία!!! Και περισσότερο γιατί μέσα απο μια στενάχωρη ιστορία (ασχέτως του happy end) και μια μαύρη, καταθλιπτική ατμόσφαιρα, που καθόλου δεν θυμίζει το Χριστουγεννιάτικο (χαζο)χαρούμενο κλίμα που έχουμε συνηθίσει , καταφέρνει να μεταδώσει το πνεύμα των Χριστουγέννων όσο κανένας άλλος!

Είναι διαχρονικό και πιστεύω πως όλοι πρέπει να το διαβάσουν, αν όχι κάθε Χριστούγεννα, μια φορά στη ζωή τους! Είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία.