Κάφκα ο πολύ αγαπημένος

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όσοι πιστοί ας καταθέσουν εδώ αγαπημένα αποσπάσματα!

«Τα κυνηγόσκυλα παίζουν ακόμη στην αυλή, αλλά το θήραμα δεν τους ξεφεύγει, όσο κι αν τρέχει, ώρα τώρα, μέσα στα δάση.»

(από τις σημειώσεις στα τετράδιά του)

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Απέναντι σ' εκείνη τη μορφή ήμουν ανυπεράσπιστος, καθόταν ήσυχα στη θέση της με τα μάτια κολλημένα πάνω στο τραπέζι. Έκανα κύκλους γύρω της κι ένιωθα να με στραγγαλίζει. Γύρω από μένα γύριζε ένας τρίτος κι ένιωθε στραγγαλισμένος από μένα. Κι έτσι συνέχιζε αυτό μέχρι τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και ακόμα παραπέρα. Όλα νιώθουν τη λαβή στο λαιμό.

(από τις σημειώσεις στα τετράδιά του)

Ο Κάφκα μου αρέσει πάρα πολύ,αλλά δεν έχω κρατήσει κάποια "ατάκα" του...Τώρα που έχω αρχίσει να σημειώνω, βεβαίως, όλα αυτά θα αλλάξουν!:ρ

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
"Ονειρευτηκα οτι ημουν ανθρωπος και ηταν ωραια. Αλλα το ονειρο τελειωσε και ξυπνησε το εντομο"

Εχω ακουσει αυτη τη φραση στη Μυγα του Κρόνενμπεργκ, και διαβασα οτι ειναι απο τη Μεταμορφωση. Επειδη δεν την εχω διαβασει ολη, δεν μπορω να το επιβεβαιωσω ομως :)
Στην αρχή πάντως, που ξυπνάει, δεν αναφέρεται και δεν νομίζω πως αναφέρεται κι έπειτα πουθενά.

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Τους ετέθη η εκλογή να γίνουν βασιλιάδες ή αγγελιαφόροι των βασιλιάδων. Σαν τα παιδιά ήθελαν όλοι να είναι αγγελιαφόροι. Γι' αυτό υπάρχουν τόσοι πολλοί αγγελιαφόροι, τρέχουν μέσα στον κόσμο και φωνάζουν ο ένας στον άλλο, αφού δεν υπάρχουν βασιλιάδες, τις αγγελίες που έχουν γίνει ανόητες. Ευχαρίστως θα τερμάτιζαν την άθλια ζωή τους, αλλά δεν τολμούν εξαιτίας τού υπηρεσιακού όρκου.

Αφορισμός ν. 47

Φάρε,βρήκα τους Αφορισμούς στον υπολογιστή μου,διάβασα μερικούς και είναι εξαίρετοι.

"Το κλουβί βγήκε προς αναζήτηση πουλιού"

Μια τόσο μικρή φράση,κι όμως δημιουργεί τόσο συναίσθημα!

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
στα Γερμανικά: Ein Käfig ging einen Vogel suchen. (Αφορισμός 16)

Αυτό, λοιπόν, το προτιμώ στα Ελληνικά ως εξής:
Ένα κλουβί βγήκε να ψάξει ένα πουλί

πιο απλά, πιο όμορφα...

'' Η πεποίθηση είναι σαν την λαιμητόμο: το ίδιο ανάλαφρη, το ίδιο βαριά''
Ο Πύργος

Last edited:

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
"Ο κόσμος μπορεί να θεωρηθεί καλός, μόνο αν κοιταχτεί από το σημείο, απ’ όπου δημιουργήθηκε, γιατί μόνο εκεί ειπώθηκε: Κοίτα, ήταν καλός – και μόνο από κει μπορεί να καταδικαστεί και να καταστραφεί."

από τα Μπλε Τετράδια

Φαροφύλακας

Προσωπικό λέσχης
Αφορισμός 43

Τα κυνηγιάρικα σκυλιά παίζουν ακόμη στην αυλή αλλά το θήραμα δεν τους ξεφεύγει όσο πολύ κι αν τρέχει κιόλας μέσα στα δάση.

Noch spielen die Jagdhunde im Hof, aber das Wild entgeht ihnen nicht, so sehr es jetzt schon durch die Wälder jagt.

«Η μνήμη ενός μικρού έθνους δεν είναι βραχύτερη από την μνήμη ενός μεγάλου, επεξεργάζεται λοιπόν περισσότερο σε βάθος το υπάρχον υλικό. Υπάρχουν βέβαια λιγότερες θέσεις εργασίας για τους ιστορικούς της λογοτεχνίας, αλλά η λογοτεχνία δεν είναι τόσο υπόθεση της ιστορίας της λογοτεχνίας όσο υπόθεση του λαού, γι’ αυτό και βρίσκεται, αν όχι σε καθαρά, τουλάχιστον σε καλά χέρια. Διότι οι απαιτήσεις που θέτει η συνείδηση στο άτομο σε μια μικρή χώρα έχουν ετούτη την συνέπεια, συνεπάγονται ότι ο καθένας οφείλει πάντα να είναι έτοιμος να γνωρίσει το μέρος της λογοτεχνίας που του αναλογεί, να το υποστηρίξει και να αγωνιστεί γι’ αυτό σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν δεν το γνωρίζει ούτε το υποστηρίζει […] όλα αυτά οδηγούν στην διάδοση της λογοτεχνίας στη χώρα, ακριβώς επειδή συνδέεται με τα πολιτικά συνθήματα».

Φραντς Κάφκα Ημερολόγια, 25 Δεκεμβρίου 1911

Last edited:
Είναι αδύνατο να υπερασπίσει κάποιος τον εαυτό του οταν δεν υπάρχει καλή θέληση

Απο την Αμερική

Γκράφιτι σε τοίχο στην Πράγα.

«Αν το βιβλίο που διαβάζουμε δεν μας ξυπνά μ’ ένα χτύπημα γροθιάς στο κρανίο, για ποιον λόγο διαβάζουμε τότε το βιβλίο; ... ένα βιβλίο πρέπει να είναι το τσεκούρι για την παγωμένη θάλασσα μέσα μας. »

Επιστολή προς Όσκαρ Πόλλακ , 27 Ιανουαρίου 1904

Last edited:
Η σωστή κατανόηση ενος οποιουδήποτε ζητήματος και ταυτόχρονα η παρανόηση του, είναι καταστάσεις που δεν αποκλείουν η μία την άλλη.

Απο την Δίκη

Last edited: