Και ζήσαν αυτοί καλά ....

Αν επεκτείνουμε τον ορισμό του Αριστοτέλη για την τραγωδία και στην πεζογραφία και δεχτούμε ότι κάθε αξιοπρεπής μυθοπλασία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, ο τρίτος όρος, το τέλος δηλαδή, είναι για μένα το πιο αξιοπρόσεχτο. Γιατί το τέλος δεν σηματοδοτεί μόνο την κατάληξη της ιστορίας που διαβάζω, μια απλή ενημέρωση για το τι τελικά συνέβη στους χαρακτήρες, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Εκτός από το κλείσιμο της ιστορίας είναι και ο σκοπός της (βλ. τέλος = σκοπός) . Είναι αυτό που δίνει νόημα σε
ό, τι προηγήθηκε και που, τελικά, δικαιολογεί τους λόγους που γράφτηκε η συγκεκριμένη ιστορία και ίσως ακόμα απεικονίζει τη στάση του συγγραφέα απέναντι στη ζωή αλλά και στους αναγνώστες του.

Μέχρι κάποια στιγμή το πιθανό τέλος μιας ιστορίας ήταν δυο ειδών, ή καλό (χάπι εντ) ή κακό / δραματικό. Προσωπικά σαν αναγνώστρια, όταν διαβάζω μια καλή ιστορία, μια ιστορία που με έχει εγκλωβίσει στα δίχτυα της, έχω πιάσει τον εαυτό μου να «παρακαλάει» να δοθεί επιτέλους ένα καλό τέλος, να δικαιωθούν οι καλοί, να τιμωρηθούν οι κακοί κλπ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν βιβλία με δραματικό τέλος που μου έχουν μείνει αξέχαστα. Για παράδειγμα, η Νανά (Εμίλ Ζολά) και η Μαντάμ Μποβαρύ (Γκυστάβ Φλωμπέρ) είναι δύο βιβλία που πιστεύω ότι οφείλουν μεγάλο μέρος της διαχρονικότητάς τους στο δυνατό τέλος τους. Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη επίσης. Παρεμπιπτόντως, αν δεν έχετε διαβάσει κάποιο απ’ τα παραπάνω βιβλία να το κάνετε με την πρώτη ευκαιρία :ανάγνωση:(ορίστε μας, μόνο internet και τίποτα άλλο. Και δε βάζω χαμογελαστή φατσούλα γιατί είμαι δασκάλα και τώρα σας μαλώνω)!!!

Στη σύγχρονη πεζογραφία, τώρα, πέρα απ’ το καλό και το κακό τέλος, συναντάμε ακόμα μια εναλλακτική, το ανοιχτό τέλος (σε αντιπαράθεση με το κλειστό). Εδώ η ιστορία αφήνεται ανοιχτή και ο αναγνώστης μετέωρος ή μάλλον ελεύθερος να επιλέξει ανάμεσα από διάφορες προοπτικές που του προτείνονται εκείνη που προτιμά, εκείνη που κατά την αντίληψή του ολοκληρώνει την ιστορία. Τέτοια είναι τα μυθιστορήματα της Βιρτζίνιας Γουλφ, που έχω σχολιάσει και αλλού και γενικά όσα ακολουθούν το μοντερνιστικό τρόπο γραφής.

Δεν ξέρω αν έχω προτίμηση. Σίγουρα υπάρχουν φορές που κάποιο τέλος με απογοήτευσε, που θα το προτιμούσα αλλιώς. Δεν μπορώ να θυμηθώ βιβλίο τώρα, αλλά θυμήθηκα μια ταινία, που είδα πρόσφατα, το Ανάμεσα στους τοίχους (Entre les murs – γαλλική παραγωγή που κέρδισε Χρυσό Φοίνικα). Σαν «κουλτουριάρα» που είμαι έτρεξα να τη δω. Θα μπορούσα να ξεπεράσω το αργή, θα μπορούσα να ξεπεράσω το προβλέψιμη, δεν μπόρεσα να ξεπεράσω όμως το τίποτα του τέλους.

Τι λέτε;​
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πολύ ενδιαφέρον θέμα και επιτέλους επιστρέφουμε στην λογοτεχνία. :μπράβο:

Σε ποιόν δεν αρέσει μια ευτυχής κατάληξη (χάπι εντ) ; Έχω όμως διαπιστώσει πως το δραματικό τέλος, ίσως ακριβώς επειδή η επιθυμία για δικαίωση μένει ανεκπλήρωτη, αφήνει μια πολύ μεγαλύτερη εντύπωση και το θυμάμαι για πολύ περισσότερο καιρό.

Πολλές οι ιστορίες με δραματικό τέλος κι η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό είναι "ο Ηλίθιος" τού Ντοστογιέβσκη. Από τα ομορφότερα βιβλία στον κόσμο για μένα.

Από εκεί και πέρα, κι όπως το σημείωσα σε άλλη συζήτηση, μου αρέσει πολύ και η "αποσπασματική" λογοτεχνία, όπως είναι αρκετά κείμενα τού Κάφκα, για παράδειγμα. Κάτι που δεν έχει εμφανή αρχή ή τέλος και ίσως μήτε καν διάρθρωση. Κάτι σαν όνειρο, αν το θέλεις.

Επίσης, δεν πολυπιστεύω σε κανόνες στην τέχνη. Για μένα τέχνη μπορεί να είναι το οτιδήποτε, αν εγώ το εννοήσω σαν τέχνη.

Για φατσούλα ίσως σου κάνει αυτή: :όχιόχι:
;)
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Όπως μας έλεγαν και στο σχολείο, στο μάθημα της έκθεσης : ένα καλό τέλος, μπορει να ανεβάσει κατά πολύ μια κατά τα άλλα μετρια εκθεση.

Το πιστευω, το τέλος ειναι αυτό που δικαιώνει, που σου δίνει περαν των αλλων και μια εικονα για το μελλον (γι'αυτα δηλαδη που δεν θα διαβασεις ποτέ στο βιβλίο). Δεν ανέχομαι με τιποτα ενα προχειρο και γρηγορο τελος, οσο τελειο και να ηταν το βιβλιο που διαβασα.

Αν εχω απογοητευτει ποτέ; Ενα που ήδη εχω αναφέρει σε αλλο νηματιο, ηταν : "η κορη της μοίρας" της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Ήταν τόσο αποτομο που στο τέλος του βιβλίου εψαχνα να βρω αν ηταν καμια σελιδα κομμενη γιατι δεν μπορουσα να πιστεψω οτι τελειωνε τοσο αποτομα. Βεβαια τωρα που το ξανασκεφτομαι, η Αλιέντε σε όλο το βιβλιο της ειχε δωσει σαφεις ενδειξεις πως θα τελειωνε, με σποραδικές αναφορές στο μελλον (δηλ οι πρωταγωνιστές αναπολουσαν τα γεγονοτα που εξιστορουσε το βιβλιο), αλλά και παλι το τελος μου ηρθε αρκετά αποτομο.

Συμφωνω επισης με την αποψη πως ενα "ασχημο" τελος, μια ατυχης καταληξη δηλ. που δεν δικαιωνει τους ηρωες, μενει στο μυαλο καλυτερα, σε κανει να αναρωτιεσαι καιρό μετα, γιατι δώθηκε ετσι, και αν αξιζε να δωθεί ετσι, πως θα το εγραφες εσυ πχ και.. παει λεγοντας. Αν ειναι και καλογραμμένο, μπορεί και να ειναι εισιτήριο για την επιτυχία του. Το ευτυχές τελος, το ξεχνάς πιο ευκολα, τελειωνει με το που θα κλεισεις το βιβλιο και σου μενει μια γλυκειά ανάμνηση (άποψη μου παντα)
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Γιατί το τέλος .. Είναι αυτό που δίνει νόημα σε
ό, τι προηγήθηκε και που, τελικά, δικαιολογεί τους λόγους που γράφτηκε η συγκεκριμένη ιστορία και ίσως ακόμα απεικονίζει τη στάση του συγγραφέα απέναντι στη ζωή αλλά και στους αναγνώστες του.

Η Φόνισσα του Παπαδιαμάντη


Η Φόνισσα του Παπαδιαμαντη, ειναι πραγματι ενα βιβλίο με "δυνατο" τελος.

Ο Παπαδιαμαντης την βαζει να πνιγεται, και οπως χαρακτηριστικα γραφει "μεταξυ θείας και ανθρώπινης δικαιοσυνης".

Οταν το διαβασα για πρωτη φορά λυπηθηκα, με την δευτερη φορά ομως σκεφτηκα πως ηταν το καλυτερο τελος που θα μπορουσε να δωθει. Δεν ηταν αθωα η Χαδουλα (η Φόνισσα) και γι'αυτο δεν θα επρεπε και να ξεφύγει. Ουτε και ενοχη ομως, με τον τρόπο που την κατηγορουσε η κοινωνία. Γι'αυτο και ο παπαδιαμαντης την εβαλε να παθαινει μεταξυ των δυο αυτων.

Συγκινητικο τελος πράγματι :λυγμ:

Σε βαζει σε σκεψεις, σε μια γενικότερη αμφισβήτηση. Γιατι, να ηταν ετσι αδικη η ζωή για την Φονισσα; Γιατί, μεσα στην κοινωνια στην οποία ζουσε, η λυση του θανατου των μικρών κοριτσιών, της φανταζε σαν λυτρωμος τοσο γι' αυτά όσο και για τους γονεις τους; και γιατι τέλος ολα αυτά να την οδηγησαν σε αυτο το οδυνηρο τελος, διχως να εχει χαρει τίποτα από την ζωή της μεχρι τότε; (ομολογώ πως την αδικια δεν την αντέχω, για κανεναν)

Ισως αυτό τελικά να μενει..
 
Λορένα,
μ' αρέσει που το σκέφτεσαι έτσι.
Δε μπορώ ν' αντισταθώ. Θ' αντιγράψω τα λόγια του "κοσμοκαλόγερου" της πεζογραφίας μας.
« Τα κύματα εφούσκωναν αγρίως ως να είχον πάθος. Εκάλυψαν τους μυκτήρας και τα ώτα της. Την στιγμήν εκείνην το βλέμμα της Φραγκογιαννούς αντίκρυσε το Μποστάνι, την έρημον βορειοδυτικήν ακτήν, όπου της είχον δώσει ως προίκα έναν αγρόν, όταν, νεάνιδα, την υπάνδρευσαν και την εκουκούλωσαν, και την έκαμαν νύφη οι γονείς της.
- Ω! να το προικιό μου! είπε.
Αυταί υπήρξαν αι τελευταίαι λέξεις της. Η γραία Χαδούλα εύρε τον θάνατον εις το πέρασμα του Αγίου Σώστη, εις τον λαιμόν τον ενώνοντα τον βράχον του ερημητηρίου με την ξηράν, εις το ήμισυ του δρόμου μεταξύ της θείας και της ανθρώπινης δικαιοσύνης».
Αυτό είναι το τέλος του διηγήματος, το τέλος της ιστορίας της Χαδούλας αλλά ..... η τελευταία φράση είναι και μια αρχή, ένα έναυσμα για προβληματισμό. Τα όρια μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης .... Άψογος ο κυρ - Αλέξανδρος ....
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Το Watchmen ειχε ενα φοβερο ανοιχτό φινάλε που εμένα με άφησε σύξυλο. Μάλιστα το φινάλε αυτό συνοδεύεται απο ένα συμβολισμό που υποννοεί οτι όλα όσα έγιναν στην ιστορία, θα πανε στράφι, και γυρίζουμε πάλι απο την αρχή.

(Μιλαω για το κομικ, οχι την ταινια, οπου αυτο δεν ειναι και τοσο προφανες)
 
Κατ'αρχην καλως σας βρηκα. δεν το πιστευ ω πως υπαρχει φορουμ τοσο κοντα σε εμενα και στα διαβασματα μου. λοιπον το τελος ειναι αυτο που κατα πολυ καθοριζει τη γευση που μας αφηνει η καθε ιστορια. Νομιζω πως και στο γραψιμο το τελος ειναι τοπιο δυσκολο η τουλαχιστον αυτο συμβαινει σεεμενα.
οταν γραφω σκονταφτω παντα στο τελος τι κι αν το εχω σχεδιασει στο μυαλο μου πολλες μερες πριν. Εκεινη τη στιγμη δυσκολα οι λεξεις ερχονται.
δε μου αρεσει πολυ το ανοιχτο τελος στα βιβλια εκεινο δηλαδη που πολλα αφνει στη φαντασια του αναγνωστη. Αγαπαω το ευτυχισμενο τελος ή εκεινο που εχει στοιχεια τοσο θετικα οσο κι αρνητικα στη μυιοπλασια. μα ουτε και με ενθουσιαζει το τελος των ρωμαντικων αναγνωσματων περασμενων αιωνων που ειναι η δραματικο η ευτυχες.. δε θα ξεχασω ποτε τοτελος απο τα πουλια πεθαινουν τραγουδωντας... μου αφησε εναν κομπο στο λαιμο αλλοκοτο και γλυκο μαζι!
 
Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω. Αν σε απογοητεύσει το τελος, σε χαλασε ολο το βιβλιο.

Λυπηθηκα πολυ και δεν μπορεσα να ξεχασω το τελος της "μανας" της Περλ Μπακ, που αφου η μανα ειχε περασει τοσα παθη, εχασε παιδια, εχασε αντρα, πεθερα (καλα εκει εκλαψα κιολας), δουλεψε σκληρα κτλ τελικα την εδειξε να δικαιωνεται απο όλα αυτά, επειδη η νυφη της απεκτησε αγορι. Ακομη και σημερα δεν μπορεσα να ξεχασω το τελος του βιβλιου και δεν μπορεσα να το ξαναδιαβασω απο τοτε.

(πειτε και τιποτα για την αρχη. Είναι σημαντικη και αυτη. Εγω παρατησα βιβλιο που δεν μου αρεσε η αρχη του)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(πειτε και τιποτα για την αρχη. Είναι σημαντικη και αυτη. Εγω παρατησα βιβλιο που δεν μου αρεσε η αρχη του)
αχ.. παρακαλώ, νέο νημάτιο για την αρχή! Είναι σπουδαίο θέμα και πραγματικά τής αξίζει δικός της χώρος..
 
Μια παλιότερη συλλογή διηγημάτων της Μάρως Βαμβουνάκη έχει τίτλο Ιστορίες με καλό τέλος. Η ίδια η συγγραφέας προλογίζει τη συλλογή κι εγώ μπαίνω στον κόπο να αντιγράψω τον πρόλογο.

"Ο τίτλος του βιβλίου τούτου, είναι ένας παλιός, θολός καημός. Τον είχα διαλέξει προτού ακόμα να γνωρίσω το περιεχόμενό του.

Όταν παλιά, παιδιά, μας πήγαιναν τα καλοκαίρια στο Σταλό, σ' ένα χωριό απέναντι απ' το Θοδωρού κι έξω απ' τα Χανιά, στο Σταλό το φυτεμένο στην αμμούτσα, ανάμεσα στις τσίτες, στα βούρλα, στο ρυάκι, στα μόνιμα αφρισμένα κύματα, στο Σταλό το φυτεμένο στην καρδιά μας σαν παραδείσου πρόγευση, ερχόταν ένας κινητός κινηματογράφος που έπαιζε έργα πάνω σε σεντόνι στο καφενείο του Μίμη.

Ρωτούσαν τότε οι γυναίκες με αγωνία, προκειμένου ν' αξιολογήσουν την ταινία και να κανονίσουν τη διάθεσή τους, "Έχει καλό τέλος;"

"Ιστορίες με καλό τέλος" λοιπόν.

Ήθελα πάντα να γράψω κάτι που να λέγεται έτσι και δεν μπορούσα να περιμένω άλλο. Μάζεψα οκτώ διηγήματα που σε όλα, ακόμα και στη ζοφερή "Έρημο", υπάρχει κάτι στο τέλος που θα μπορούσε να θεωρηθεί και καλό. Έτσι νομίζω. Εμπιστεύομαι την αμφισημία κι αυτών των λέξεων κι αφήνω το νήμα να κυλήσει. Γιατί, στο κάτω - κάτω, ποιος μπορεί στα σίγουρα να πει τι είναι πράγματι "καλό". Ακόμα περισσότερο, ποιος μπορεί να ξέρει πότε είναι "τέλος";



Τα διηγήματα ήταν πολύ - πολύ όμορφα για τις φίλες του είδους. (εδώ μάλλον έχουμε "γυναικεία λογοτεχνία")
 
Last edited:
Top