Κατοχυρωση Πνευματικων Δικαιωματων για Πεζογραφηματα η Ποιηση

Επειδη πολλα μελη ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ εδω η σε αλλους ιστοτοπους η και στο facebook τις εμπνευσεις μας και υπαρχει εμφανης ο κινδυνος λογοκλοπης (καθως το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ειναι Δημοσιος χωρος )θα παρακαλουσα:

Οσοι εχουν εμπειρια και γνωση απο δημοσιοποιηση των εργων τους η οσοι ειναι Νομικοι
να μας ενημερωσουν υπευθυνα

1)για ολους τους τροπους Κατοχυρωσης Πνευματικων Δικαιωματων

2)Τη νομικη ισχυ καθενος

3)Τις τιμες, που υπαρχουν στην αγορα γι αυτη τη διαδικασια

Ειμαι πελαγωμενη ,διοτι ακουγονται διαφορα κι εγω ρωτησα γνωστο μου συμβολαιογραφο κ μου ειπε οτι αυτο με το συστημενο φακελο ΔΕΝ ισχυει νομικα,διοτι το γραμμα μπορει να ανοιξει πχ με ατμο,αρα νομικα ειναι διατρητο σα στοιχειο,
ενω μου εδωσε περιπου τιμη 4 ευρω για καθε σελιδα κατοχυρωσης.
Αλλη δικηγορος μου ειπε οτι για ποιημα 40 περιπου σελιδων η τιμη θα ανερχοταν σε 50-60ευρω.

Τελικα ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ???
Νομιζω θα ηταν πολυ-πολυ χρησιμη μια τετοια συζητηση και θα προστατευσει πολλους.Θα περιμενω αποψεις.Ευχαριστω εκ των προτερων οποιον μπει στον κοπο να απαντησει στα σοβαρα.

Εγω απο το ιντερνετ που το ψαξα, αυτο με την κατοχυρωση καθε σελιδας ειναι, λενε, εκμεταλευση και φουλ κλεψιμο. Κανεις μια τυπου δηλωση, δυο σελιδων που αναγραφει τα στοιχεια σου και τον τιτλο του βιβλιου σου, και δινεις ενα αντιτυπο στον συμβολαιογραφο που το κραταει, κατι τετοιο, αλλα δεν κατοχυρωνεις καθε σελιδα μια μια θα σου βγει ο κουκος αηδονι!!!!! Σκεψου δηλαδη τη Ροουλινγκ οταν εγραψε τη Φιλοσοφικη Λιθο και δεν ειχε στον ηλιο μοιρα, να επρεπε να πληρωσει και καθε σελιδα χωριστα.... :όχισουλέω:

Πάντως και κάποιος ειδικός να μας διαφώτιζε καλά θα ήταν. Αλλιώς ίσως το ψάξω εγω τώρα στα κοντα και σας ενημερωσω.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πραγματι αυτο με τη σελιδα φαινεται απιστευτο. Ισως αναφερεται σε περιπτωση δοκιμιων. Σε περιπτωση βιβλιων σιγουρα θα ισχυει αλλη κατασταση

Θα είμαι η 3η ανάρτηση που δεν θα είναι νομική, δεν θ' απαντήσω και στα τρία ερωτήματα, θα απαντήσω στην αρχική πρόθεση τού νήματος.
Υποψιάζομαι πως, όλα τα μέλη που δημοσιεύουν τις εμπνεύσεις τους στο Διαδίκτυο γνωρίζουν ότι είναι σε δημόσια έκθεση, / γνωρίζουν πως -κατά κάποιο τρόπο- είναι “καμένα” γραπτά, γνωρίζουν πως δεν αποχωρίζονται με τη βία ή με πλήρη άγνοια τα γραπτά τους, έχουν μία στοιχειώδη επίγνωση πως, αφού τα διαθέτουν ελεύθερα δεν είναι κλασικά αριστουργήματα, / (γιατί εάν είναι ή αν έχω την υποψία του αριστουργήματος), δεν τα βάζω όπου τύχει, τα προωθώ εκεί που πρέπει.

Παρ' όλα αυτά, θ' αναφέρω κάτι μικρό, και λυπάμαι που δεν μπορώ να το αποδείξω δημόσια, / γνωρίζω μέλος-λη που μέσα στο '14 εκδόθηκαν μέχρι και 3 φορές και η μία φορά η αρχή έγινε εδώ, στη Λέσχη του Βιβλίου.

Παλιά, όταν λέω παλιά, εννοώ πολύ παλιά (20ετία και βάλε) είχα συνοδέψει έναν σεναριογράφο μέχρι την εθνική βιβλιοθήκη στην Αθήνα. Εκεί κατέθεσε ένα αντίγραφο του σεναρίου του και πήρε μια απόδειξη. Δεν πλήρωσε κάτι (ή αν πλήρωσε τότε σίγουρα ήταν ευτελές ποσό).
Αυτό πραγματικά είναι μια μέθοδος κατοχύρωσης. Βέβαια, στο σήμερα, εάν αλλάξουν κάπως τους διαλόγους, λίγο τη συνέχεια, τότε θεωρείται άλλο έργο. Μην το ξεχνάτε αυτό.

@STRATH ,δεν καταλαβαινω το σκεπτικο.Καθολου ομως.Ουτε τους αφορισμους.Δε βρισκεις καπως σκληρο αυτο το "καμενα"γραπτα!?Καθολου καμενα γραπτα,απλως το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ειναι χωρος ανεξοδης προωθησης για το εργο καποιων -ειδικα σε τοσο δυσκολες εποχες.
Με ποια λογικη αποκλειεις οτι καποιος μοιραζεται κατι πολυ αξιολογο εδω μεσα??Δεν ξερω ,στη λογικη μου ποτε δε θα χαρακτηριζα την προσπαθεια καποιου με τετοιον τροπο.
Και δεν καταλαβα ποια λογικη καθιστα παραλογη την επιθυμια κατοχυρωσης...Ο,τι κι αν εχει γραψει καποιος συνεπαγεται κοπο και μερακι,που δυστυχως καποιοι δεν το σεβονται καθολου.Εφοσον κυκλοφορουν τετοιοι η λυση δεν ειναι να κλειστουμε σπιτι μας ,στο συρταρι μας κλπ ,αλλα να βγαινουμες χωρις φοβο,εχοντας προστατευθει οπως μπορουμε.Αυτος ειναι ο σκοπος του παροντος νηματος.
Δεν κατανοω το στοχο της παρεμβασης σου ,εφοσον δεν εχεις κατι να πεις ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.Συγχωρεσε με,"αγόραρε",αλλα ισως ειναι λιγο "εκτος" σαν την ...Αρβανιτακη στον παλιο αρμενικο σκοπο.
"Τα βραδια μου τα εργενικααααααααα,τραγουδια λεω αρμενικαααα......"
.

https://www.youtube.com/watch?v=G_pkKc3gfzI

Last edited:
Καλησπέρα γλυκιά Φαντίνα.
Προφανώς δεν έχεις την καλύτερη γνώμη για μένα, (δεν έχεις και άδικο...). Με την ευκαιρία να σου θυμίσω μια παλιά μου ανάρτηση, δεν πρόκειται ν' αλλάξω γνώμη για την Φαντίνα (ακόμα κι αν «φαγωθούμε»), μπορώ άφοβα να πω για το μέλος Φαντίνα πως είναι από τα πιο αξιόλογα, / εγώ, είμαι άγνωστος ως μέλος (το έχω δηλώσει παντού / από συντονιστές έως απλά μέλη, αυτό επιθυμώ).

Στο θέμα μας τώρα.
Ήσουν συγκεκριμένη στο νήμα, ζητάς νομική απάντηση και ουσία, έχεις απόλυτο δίκιο. Η δική μου ανάρτηση δεν καλύπτει το σκοπό σου και δεν θα υπάρξει καμία παρεξήγηση εάν επιθυμείς διαγραφή της.
Το παράδειγμα που έβαλα, είναι κι αυτό άκυρο γιατί δεν μπορώ να πω παραπάνω στοιχεία για όνομα συγγραφέα και ποιο μέλος είναι, όμως μιλάω σαν σχετικός με τον χώρο, όλα αυτά βέβαια με καλή πίστη γιατί θα εξακολουθώ να μιλάω ανώνυμα (δεν είμαι επώνυμος, δεν υπονοώ τίποτα που δεν είμαι).

Σημ. Συγγνώμη, θα κλείσω άμεσα γιατί είμαι έξω, θα τολμήσω μία ακόμα ανάρτηση σε άλλο νήμα με άλλο θέμα άλλη ώρα. Να είσαι πάντα καλά.

Αυτό με την Εθνική Βιβλιοθήκη νομίζω έχει καταργηθεί, χωρίς να είμαι σίγουρη όμως. Εγώ πριν στείλω το βιβλίο μου για να το δει ένας εκδοτικός, το έστειλα πρώτα ταχυδρομικά σε μένα με υπογραφές κτλ μέσα. Έτυχε εκδόθηκε από τον πρώτο εκδοτικό που το είδε, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσον αφορά αυτό που είπε ο Στράτης περί "καμένων κειμένων", έχω να πω ότι δεν έχει άδικο. Συνήθως οι εκδοτικοί έχουν όρο μέσα στο συμβόλαιο ότι το κείμενο δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ κάπου αλλού (εκτός εξαιρέσεων βέβαια που αλλάζεις εκδότη κτλ κτλ)

Γενικά να είστε υπερπροστατευτικοί με τα κείμενά σας και πού τα δείχνετε/αναρτείτε. Δυστυχώς δεν ζούμε σε ονειρικά πλασμένο κόσμο.

Αυτό που έκανα με το ταχυδρομείο πάντως, το γνώριζαν και στο ταχυδρομείο (μάλιστα μου είπαν και τι να γράψω πάνω στο φάκελο και να μην τον ανοίξω κτλ), αλλά από ότι άκουσα πριν λίγο καιρό, δεν έχει νομική ισχύ.

Μμμμ, συσσωρευτηκαν πολλες διαφωνιες μαζεμενες αναμεσα μας…γεγονος!!!
Κι όμως.Εχεις λαθος εδώ.Μου εισαι συμπαθης –οσο πολύ κι αν διαφωνω σε καποια σημεια με καποιες τοποθετησεις σου.
Στο κατω-κατω κάθε ανθρωπος είναι ενας ολοκληρος «γαλαξιας ανεξερευνητος» –αδυνατον να συμπεριληφθει η ουσια του σε λιγους «κοκκους σκονης»,όπως αναλογικα είναι 2-3 τυχαια γραπτα σε ένα φορουμ.Αυτο ας μην το ξεχναμε ολοι μας εδω μεσα,που βιαζομαστε να βγαλουμε κρισεις κ να χαρακτηριζουμε προσωπικα-(αυτο δεν το λεω τοσο για σενα οσο για αλλες περιπτωσεις)....
Δε σε εχω καν συναντησει,Στρατη, πώς να εχω αποψη?Γενικοτερα,ξεκινω με θετικο προσημο με καθε ανθρωπο,πραγμα που ισχυει και για σενα.
Δε θα ανεχομουν ποτε- λογω αγαπης στη δημοκρατια-να διαγραφει μια άλλη αποψη-αρεστη σε μενα η όχι ,εκτος αν εμπεριειχε προσωπικη προσβολη.

Απλως, μωρε Στρατη μου,σε βρηκα λιγο σκληρο...Δεν περιμενα να μιλησεις ετσι για δημοσιευμενα κειμενα,διοτι εχεις υποστηριξει ενιοτε και παιδια που εχουν δημοσιευσει.Φανταζομαι ότι ησουν ειλικρινης σε αυτό.
Πολλοι μπορει να δημοσιευουν κομματια από κατι εως και πολύ αξιολογο –βολιδοσκοπωντας πχ πρωτες αντιδρασεις από αγνωστο κοινο.Ειδικα η ποιηση τυγχανει πολλων προδημοσιευσεων κλπ.Ποιος αλλωστε προδιαγραφει ένα «αριστουργημα»?
Ξερω κι εγω 3 απο εδω που εχουν εκδωσει και χαιρομαι γι αυτους.

Βλεπω πολλες αντικρουομενες αποψεις.Γι αυτο ζητησα τη γνωμη καποιου ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ η εχει ΗΔΗ δημοσιευσει!Ας εχει επιτελους καποιος που ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ την καλοσυνη να μας διαφωτισει υπευθυνα.

Last edited:
Φαντίνα, απάντησαν ήδη δύο άτομα. Εγώ απ' την πλευρά μου σου λέω: υπήρξαν χύμα γραπτά-κομμάτια στη Λέσχη που τώρα είναι σε ράφια βιβλιοπωλείων, άλλα γραπτά χωρίς καμία κατοχύρωση που είτε εκδόθηκαν άμεσα ή βραβεύτηκαν και κατόπιν εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν, / (μην βιαστείς, δεν μιλάω για γνωστή περίπτωση συγγραφέα εδώ).

Αυτό που λέω σαν μικροσκοπικός Στράτης: ασφαλώς και πρέπει να προστατεύει κάποιος τα γραπτά του, το Διαδίκτυο δεν είναι χώρος προώθησης (ακόμα και κατοχυρωμένα), το ιντερνετικό πάρε-δώσε είναι κάτι διαφορετικό [εξαιρέσεις παντού υπάρχουν / και απ' το ίντερνετ έχουν βγει βιβλία, ακόμα κι από φτασμένους συγγραφείς (που το έχουν κάνει και σύστημα ορισμένοι), μέχρι απλοί άνθρωποι που κυνηγούν τ' όνειρο τής έκδοσης με ανορθόδοξους τρόπους, που τυχαία τα κατάφεραν (υπάρχουν παραδείγματα, αλλά πάλι δεν θα πω γιατί θα μας φάνε)].

Σημ. Ασφαλώς, οι δύο γνώμες είναι λίγες και τηλεγραφικές και δεν καλύπτουν το νήμα, όμως θα πλουτίσει γρήγορα, μην έχεις αμφιβολία.

Kάπου το είχα ξαναγράψει. Για να μην παιδεύετε τον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε κατοχύρωση της οποιασδήποτε δημιουργίας σας στο site της Ένωσης Σεναριογράφων.

http://senariografoi.gr/gr/news/stories/i688

Πρόκειται σαφώς για έμπιστο τρόπο κατοχύρωσης, καθώς μιλάμε για το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του ευρύτερου κλάδου των δημιουργών αυτών.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια κάρτα που υποστηρίζει αγορές μέσω ίντερνετ και λογαριασμός paypal. Μέχρι στιγμής έχω κατοχυρώσει δύο έργα μου εκεί. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και περιγράφονται όλα λεπτομερώς στο site.
Για πεζογραφήματα είναι περίπου 28 ευρώ, ενώ για ποιήματα είναι περίπου 5 ευρώ.

Αυτό με τον συστημένο φάκελο όντως δεν ισχύει και είναι και σαχλό σαν τεκμήριο, εδώ που τα λέμε.

Kων/νε Κ ησουν κατατοπιστικος κι ευχαριστω για την παρεμβαση σου,αλλα πες μας

Οταν λες 5 ευρω εννοεις ανα ποιημα η για ολοκληρη ποιητικη συλλογη?
Κι οταν λες καρτα -εννοεις ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΡΤΑ???
Τι ειναι ο λογαριασμος paypal?

H προπληρωμενη καρτα ΔΕΝ αρκει μονη της?????????????

Τι νομικη ισχυ εχει αυτος ο τροπος?

Kάπου το είχα ξαναγράψει. Για να μην παιδεύετε τον εαυτό σας, μπορείτε να κάνετε κατοχύρωση της οποιασδήποτε δημιουργίας σας στο site της Ένωσης Σεναριογράφων.

http://senariografoi.gr/gr/news/stories/i688

Πρόκειται σαφώς για έμπιστο τρόπο κατοχύρωσης, καθώς μιλάμε για το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του ευρύτερου κλάδου των δημιουργών αυτών.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια κάρτα που υποστηρίζει αγορές μέσω ίντερνετ και λογαριασμός paypal. Μέχρι στιγμής έχω κατοχυρώσει δύο έργα μου εκεί. Η διαδικασία είναι πανεύκολη και περιγράφονται όλα λεπτομερώς στο site.
Για πεζογραφήματα είναι περίπου 28 ευρώ, ενώ για ποιήματα είναι περίπου 5 ευρώ.

Αυτό με τον συστημένο φάκελο όντως δεν ισχύει και είναι και σαχλό σαν τεκμήριο, εδώ που τα λέμε.
Είναι κάτι που έχεις δοκιμάσει προσωπικά; Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πεις εμπειρίες από την κατοχύρωση εκεί.