Κεκαυμένος: "Στρατηγικόν"

Τίτλος: Στρατηγικόν
Συγγραφέας: Κεκαυμένος
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση/Πρόλογος: Δημήτρης Τσουγκαράκης
Εκδόσεις: Κανάκη
Έτος έκδοσης: 1996
Έτος συγγραφής: 10ος αιώνας μ.Χ.
Διαστάσεις: 21x14
Αριθμός σελίδων: 304
ISBN: 9789607420251

Το "Στρατηγικόν" του Κεκαυμένου (εκδ. Άγρωστις) παρά τον τίτλο του,δεν ασχολείται αποκλειστικά με ζητήματα στρατιωτικής τακτικής, διεξαγωγής πολέμου κλπ.Έχει βέβαια ένα ολόκληρο κομμάτι αφιερωμένο στο στρατιωτικό κομμάτι αλλά περιέχει και συμβουλές άσκησης εξουσίας για τον Αυτοκράτορα και τους αξιωματούχους καθώς και ένα μεγάλο μέρος αφιερωμένο στην καθημερινή ζωή. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον (βέβαια,γούστα είναι αυτά) καθώς περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες για την ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων της εποχής. Πολλές από τις συμβουλές του Κεκαυμένου βρίσκουν εφαρμογή και σήμερα. Αγαπημένο βιβλίο, σπάνια το αποχωρίζομαι!

Ο Κεκαυμένος ήταν κατά πάσα πιθανότητα αρμενικής καταγωγής και είχε φτάσει σε υψηλό στρατιωτικό αξίωμα. Το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στην καταγωγή του. Επειδή κατάγεται και διαμένει στην επαρχία,οι συμβουλές του για την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή δείχνουν μια καχυποψία προς τις κοινωνικές σχέσεις και γνωριμίες, μία ελαφρά αγοραφοβία. Αυτό ήταν χαρακτηριστικό των κατοίκων της επαρχίας της εποχής αντίθετα με τους Κων/πολίτες οι οποίοι ήταν σαφώς πιο ανοιχτοί και κοινωνικοί.

Το βιβλίο αυτό έχει αρκετά κοινά σημεία με το "Ηγεμών" του Μ.Φωτίου, το οποίο ελπίζω να καταφέρω να παρουσιάσω πιο σωστά! Το βασικό κοινό στοιχείο και των δύο, όσον αφορά τους έχοντες εξουσία (Αυτοκράτορας,τοπικός άρχοντας κλπ) είναι ότι θεωρούν μεγάλο προσόν το να μη βιάζονται να τιμωρήσουν, να αποδίδουν γρήγορα τα εύσημα σε αυτούς που κάνουν το σωστό και να συγχωρούν. Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία τα κρατάω για την ανάρτηση με θέμα τον Μ.Φώτιο!
 
Last edited by a moderator:
Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Μοκαντάσα. Στην λέσχη όμως προτιμούμε η πρώτη ανάρτηση μιας παρουσίασης (η παρουσίαση ουσιαστικά) να είναι πιο κατατοπιστική και να περιέχει συγκεκριμένες τυποποιημένες πληροφορίες ώστε να διευκολύνεται ο αναγνώστης να έχει μια πιο πλήρη εικόνα του βιβλίου και του συγγραφέα του.

Εδώ μπορείς να δεις πώς ζητούμε να είναι μια παρουσίαση
 
Είδες τι παθαίνω για να μη διαβάζω τους κανόνες προσεκτικά;Είχα γράψει ένα κατεβατό για την παρουσίαση και το έσβησα επειδή μου φάνηκε μεγάλο!Συγνώμη για την αβλεψία.
 
Δεν υπάρχει θέμα :)

Δεν είναι καλύτερο έτσι όμως;

Αν θες διόρθωσε και το κείμενο της παρουσίασης
 
Last edited:
Δεν πρόλαβα εχθές να το φτιάξω το κείμενο οπότε να συμπληρώσω μερικά στοιχεία ακόμα.
Ο Κεκαυμένος ήταν κατά πάσα πιθανότητα αρμενικής καταγωγής και είχε φτάσει σε υψηλό στρατιωτικό αξίωμα.Το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στην καταγωγή του.Επειδή κατάγεται και διαμένει στην επαρχία,οι συμβουλές του για την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή δείχνουν μια καχυποψία προς τις κοινωνικές σχέσεις και γνωριμίες,μία ελαφρά αγοραφοβία.Αυτό ήταν χαρακτηριστικό των κατοίκων της επαρχίας της εποχής αντίθετα με τους Κων/πολίτες οι οποίοι ήταν σαφώς πιο ανοιχτοί και κοινωνικοί.

Το βιβλίο αυτό έχει αρκετά κοινά σημεία με το "Ηγεμών" του Μ.Φωτίου,το οποίο ελπίζω να καταφέρω να παρουσιάσω πιο σωστά!Το βασικό κοινό στοιχείο και των δύο,όσον αφορά τους έχοντες εξουσία(Αυτοκράτορας,τοπικός άρχοντας κλπ)είναι ότι θεωρούν μεγάλο προσόν το να μη βιάζονται να τιμωρήσουν,να αποδίδουν γρήγορα τα εύσημα σε αυτούς που κάνουν το σωστό και να συγχωρούν.Υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία,τα οποία τα κρατάω για την ανάρτηση με θέμα τον Μ.Φώτιο!
 
Μετέφερα τα συμπληρωματικά σχόλιά σου στην αρχική σου ανάρτηση, οπότε σε 1-2 μέρες θα σβήσω τα άσχετα σχόλιά μας για να "καθαρίσει" το νήμα. Αν έχεις κάποια απορία ρώτα εμένα ή κάποιον άλλο από τους διαχειριστές :)
 
Top