Κλασική λογοτεχνία

Καλησπέρα !

Πώς ακριβώς ορίζεται η "κλασική λογοτεχνία" ;

Ρωτάω διότι έγραψα αυτόν τον όρο σε μία μηχανή αναζήτησης, και δεν βρήκα κάτι συγκεκριμένο.
Απεναντίας, έλαβα την αίσθηση ότι τα αναγνώσματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι μάλλον ρευστά και ίσως και αυθαίρετα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Την κλασική λογοτεχνία την ορίζει ο χρόνος, κάποιο νέο βιβλίο δεν ξέρουμε αν θα γίνει "κλασικό".

Κι εγώ νομίζω ότι είναι λίγο ρευστό ποια είναι κλασικά, εξαρτάται και από την θεματολογία που αγγίζει, αλλά και από τον τρόπο γραφής. Αυτός που μετατρέπει ένα ανάγνωσμα σε κλασικό, είναι ο αναγνώστης, που όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τότε που γράφτηκε, το αναζητά.

Θυμάμαι ήμουν διστακτική πριν πιάσω κάποιο από τα μεγάλα βιβλία του Ντοστογιέφσκι, μιας και απαιτούν χρόνο και δεν ήξερα αν θα μου αρέσει. Η δοκιμή με το "Έγκλημα και Τιμωρία" δικαίωσε το ανάγνωσμα μιας και βυθίστηκα στις σελίδες του. Το επόμενο που θέλω να διαβάσω από Ντοστογιέφσκι είναι το "Αδερφοί Καραμαζώφ".
 
Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές σκέψεις !

Η δική μου εμπειρία με το Έγκλημα και Τιμωρία ήταν λίγο διαφορετική.
Όταν το ξεκίνησα ως φοιτητής, δεν ξεπέρασα τις πρώτες 10-15 σελίδες, και το επέστρεψα στην βιβλιοθήκη. Πολύ βαρύ ανάγνωσμα για τις δυνατότητες μου.

Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να το ξαναπιάσω και να γίνω ένα με το βιβλίο.

Το "Αδερφοί Καραμαζώφ" δεν το έχω διαβάσει ακόμα. Το προσθέτω στην λίστα.

Καλό απόγευμα
 
Το κλασικο νομιζω μπορουμε να το πουμε αλλιως το διαχρονικό. Αυτο δηλαδη που αντεχει στον χρόνο, που δεν χανει την αξια του στο πέρασμα του χρόνου και συνεχιζει να διαβαζεται απο νεοτερες γενιες. Για να θεωρηθει καποιο εργο κλασικο θα πρεπει να έχει "δοκιμαστει" στον χρόνο, να έχουν περασει καποιες δεκαετιες απο την αρχική εκδοση του και να συνεχιζει να εκδιδεται και να διαβαζεται. Τωρα ποιο είναι αυτο το χρονικό διάστημα δεν μπορει να οριστει συγκεκριμενα, εγω έτσι αυθαιρετα θα έλεγα τουλαχιστον μισον αιώνα.
 
Ευχαριστώ πολύ για τις διαφωτιστικές σκέψεις !

Πράγματι.
Ο μισός αιώνας μού ακούγεται εύλογο χρονικό διάστημα.

Θα με ενδιέφερε να μου προτείνετε και 2-3 κλασικά αναγνώσματα που σας έρχονται πρώτα στο μυαλό.

Καλό βράδυ
 
Το πρώτο πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι Οι άθλιοι του Ουγκο. Το κλασικό των κλασικών! Κατόπιν αν εξαιρέσουμε τον Ντοστογιέφσκι που προαναφερθηκε θα σου πρότεινα τις Μεγάλες προσδοκίες η την Ιστορία δύο πόλεων του Ντίκενς.
 
Top