Πολλά τα καλά βιβλία που κυκλοφορούν για τον γονιό και θα προτείνω εδώ δύο:
"Κοιμήσου, Παιδί μου" του Δρ. Εδουάρδ Εστιβίλ και τής Σύλβιας δε Μπέχαρ
("Duérmete niño", Eduard Estivill, Sylvia de Béjar)
Εκδόσεις Πατάκη
Οι γονείς κάνουμε τα ίδια λάθη στο θέμα τού ύπνου του παιδιού με αποτέλεσμα το παιδί να μην κοιμάται καλά και να ξυπνά π.χ. μέσα στην νύχτα κλαίγοντας ή να φτάνει τελικά να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών, συχνά εκτοπίζοντας τον πατέρα σε άλλο κρεβάτι!
Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας όπου οι δύο συγγραφείς παρουσιάζουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε για να κοιμίσουμε το παιδί. Μας λεν λοιπόν πως δεν πρέπει:
Το βιβλίο προτείνει μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο για παιδιά που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο και από προσωπική πείρα μπορώ να πω πως δουλεύει αν και θέλει τουλάχιστον έναν γονιό με πολύ γερά κότσια για μερικά βράδια.
Δεν θα ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Είτε έχει το παιδί πρόβλημα με τον ύπνο είτε όχι πιστεύω πως το "Κοιμήσου, Παιδί μου" αποτελεί ένα χρήσιμο ανάγνωσμα καθώς εξηγεί τους απλούς μηχανισμούς που διέπουν τον ύπνο τού παιδιού.
Σημειώνω: είναι μικρό και διαβάζεται εύκολα!
"Το Μυστικό για Παιδιά Ευτυχισμένα" του Steve Biddulph
(The Secret of Happy Children)
Εκδόσεις Πατάκη
Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ που σε βοηθάει να καταλάβεις ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά σου απέναντι στο παιδί. Παρότι φαντάζομαι πως το καλύτερο είναι να το διαβάσεις απ’ την αρχή προς το τέλος, είναι από τα βιβλία που απλά μπορείς να ξεφυλλίζεις και να μένεις σ’ ό,τι τραβάει την προσοχή σου κι έτσι το διαβάζω κι εγώ.
Σημειώνω: είναι κάπως μεγαλύτερο όμως κι αυτό διαβάζεται πολύ εύκολα!
"Κοιμήσου, Παιδί μου" του Δρ. Εδουάρδ Εστιβίλ και τής Σύλβιας δε Μπέχαρ
("Duérmete niño", Eduard Estivill, Sylvia de Béjar)
Εκδόσεις Πατάκη
Οι γονείς κάνουμε τα ίδια λάθη στο θέμα τού ύπνου του παιδιού με αποτέλεσμα το παιδί να μην κοιμάται καλά και να ξυπνά π.χ. μέσα στην νύχτα κλαίγοντας ή να φτάνει τελικά να κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών, συχνά εκτοπίζοντας τον πατέρα σε άλλο κρεβάτι!
Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας όπου οι δύο συγγραφείς παρουσιάζουν πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε για να κοιμίσουμε το παιδί. Μας λεν λοιπόν πως δεν πρέπει:
- Να του τραγουδάμε
- Να το κουνάμε στην κούνια
- Να το κουνάμε στην αγκαλιά
- Να του δίνουμε το χέρι
- Να το πηγαίνουμε περίπατο με το καρότσι
- Να το κάνουμε βόλτα με τ’ αυτοκίνητο
- Να ακουμπάμε το χέρι μας στο κεφάλι του ή να το αφήνουμε να μας ακουμπάει τα μαλλιά
- Να του δίνουμε χαστουκάκια ή να το χαϊδεύουμε
- Να του δίνουμε το μπιμπερό ή να το θηλάζουμε
- Να το βάζουμε στο κρεβάτι μας
- Να το αφήνουμε να τρέχει ώσπου να πέσει παραδομένο
- Να του δίνουμε νερό
Το βιβλίο προτείνει μια πολύ συγκεκριμένη μέθοδο για παιδιά που έχουν πρόβλημα με τον ύπνο και από προσωπική πείρα μπορώ να πω πως δουλεύει αν και θέλει τουλάχιστον έναν γονιό με πολύ γερά κότσια για μερικά βράδια.
Δεν θα ήθελα να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Είτε έχει το παιδί πρόβλημα με τον ύπνο είτε όχι πιστεύω πως το "Κοιμήσου, Παιδί μου" αποτελεί ένα χρήσιμο ανάγνωσμα καθώς εξηγεί τους απλούς μηχανισμούς που διέπουν τον ύπνο τού παιδιού.
Σημειώνω: είναι μικρό και διαβάζεται εύκολα!
"Το Μυστικό για Παιδιά Ευτυχισμένα" του Steve Biddulph
(The Secret of Happy Children)
Εκδόσεις Πατάκη
Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ που σε βοηθάει να καταλάβεις ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά σου απέναντι στο παιδί. Παρότι φαντάζομαι πως το καλύτερο είναι να το διαβάσεις απ’ την αρχή προς το τέλος, είναι από τα βιβλία που απλά μπορείς να ξεφυλλίζεις και να μένεις σ’ ό,τι τραβάει την προσοχή σου κι έτσι το διαβάζω κι εγώ.
Σημειώνω: είναι κάπως μεγαλύτερο όμως κι αυτό διαβάζεται πολύ εύκολα!
Last edited by a moderator: