Κωνσταντίνος Κέλλης: "Άγιοι Τίποτα"

869


Τίτλος : Άγιοι Τίποτα
Συγγραφέας : Κωνσταντίνος Κέλλης
Γλώσσα : Ελληνικά
Εκδόσεις : BELL
Έτος έκδοσης : 2019
Σελίδες : 440
ISBN: 9789606207648


ΥΠΟΘΕΣΗ

Η υπόθεση του βιβλίου ξεκινάει με την εισαγωγή δύο παράλληλων ιστοριών, δύο προσώπων που φαινομενικά δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, οι δυο αυτές ιστορίες κάποια στιγμή θα συγκλίνουν. Οι ιστορίες αυτές είναι της Ηλιάνας Αχτάρη και του Στέφανου. Επίσης για διαφορετικούς λόγους και σκοπούς θα βρεθούν αυτά τα δυο πρόσωπα στο ίδιο βαγόνι τραίνου, όπως επίσης θα φτάσουν και στον ίδιο προορισμό. Ο προορισμός ονομάζεται Άγιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

Στην ερώτηση αν ο τίτλος καλύπτει το περιεχόμενο, η απάντηση είναι ναι. Στους Αγίους ο χρόνος κυλάει διαφορετικά. Κανένας δεν ξέρει αν κυλάει πιο γρήγορα, ή πιο αργά από ό,τι στον δικό μας κόσμο. Οι Άγιοι είναι ένας αρχαίος, ένας παλιός προορισμός όπου υπάρχει πολύ πριν κατονομάσουμε τους θεούς. Είναι ένα limbo. Είναι ένα μέρος πριν το παραπέρα. Είναι το Τίποτα. Οι Άγιοι, λοιπόν, όπως και κάθε άλλο μέρος έχει δεχτεί τα πλήγματα του χρόνου. Έχει διαβρωθεί από τους ανθρώπους, από τις ψυχές και τα πιστεύω. Και η Ηλιάνα Αχτάρη, μεταξύ άλλων, καλείται να σώσει αυτό τον τόπο και αυτούς που κατοικοεδρεύουν έστω και προσωρινά.

Τα θέματα που καλύπτει ο Κέλλης είναι ποικίλα. Για άλλη μια φορά θίγει το Πένθος, όπως και στη Σκιά. Για τον Κέλλη, αλλά και στους φανατικούς αναγνώστες του είναι πλέον ξεκάθαρο, πως ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά το πένθος. Το πένθος όμως δεν περιορίζεται για την ανθρώπινη ζωή, αλλά και για αυτά που ποθήσαμε αλλά δεν είχαμε. Πενθούμε για τις αναστολές μας, τις ανασφάλειες, τις φοβίες και τα λάθη μας.

Αλλιώς πενθεί κάποιος για το χαμό του παιδιού του, αλλιώς πενθεί κάποιος για τον πατέρα και τη μητέρα του, αλλιώτικα κάποιος για το σύντροφο που αγάπησε ή και δεν αγάπησε, κάπως διαφορετικά ένας άλλος για το σώμα που είναι η φυλακή του, και εντελώς αλλιώς κάποιος άλλος για την κληρονομιά του ονόματος του και του καθήκοντος που φέρει. Μια κληρονομιά που κουβαλάει στους ώμους του, αλλά δεν θέλησε ποτέ να διεκδικήσει.

Ο Τίτος Πατρίκιος στο “ο Πειρασμός της Νοσταλγίας” (σελ.81), είχε γράψει:
Στην λογοτεχνία όταν μιλάς για τους άλλους πρέπει να τούς παρουσιάζεις τροποποιημένους. Αλλιώς οι αναγνώστες θα καταλάβουν για ποιους μιλάς. Και όταν μιλάς για τον εαυτό σου πρέπει να μην τον τροποποιείς καθόλου. Έτσι οι αναγνώστες δεν θα καταλάβουν ότι μιλάς γι’αυτόν. Ή, πιο απλά, στην λογοτεχνία πρέπει να τροποποιείς τους άλλους , αλλά όχι τον εαυτό σου. Elementary, my dear Watson!

Αν ψάχνουμε όμως βιωματικά στοιχεία στους χαρακτήρες του Κέλλη, νιώθουμε την ανάγκη να τους ξεψαχνίσουμε να δούμε που βρίσκονται τα μάτια και τα αυτιά του Κέλλη. Ο Κέλλης, λοιπόν, με υποκειμενικά κριτήρια έχει αγαπήσει όλους τους χαρακτήρες του και μαζί με αυτόν και εμείς. Ο καθένας κουβαλάει την δική του ιστορία, είτε είναι μεγάλη είτε μικρή. Τα βιωματικά στοιχεία του Κέλλη μπορεί να βρίσκονται ή σε όλους τους χαρακτήρες ή σε έναν, αλλά δεν θα τον βρούμε όσο κι αν ψάχνουμε στη σάρκα του βιβλίου. Elementary, my dear Watson!

Νομίζω δεν χρειάζεται απάντηση το ερώτημα για το αν ο Κέλλης είναι βαθιά επηρεασμένος από την ελληνική παράδοση. Από το σπιτικό αχνιστό ψωμί, το μισογκρεμισμένο επαρχιακό σπίτι, το εγκαταλελειμμένο σχολείο, τη μοναχική εκκλησία.

Το τέλος του βιβλίου αρμόζει στον ατόφιο μυθιστορηματικό τρόμο.

Στο τέλος όλοι σμίγουμε με...

«Λυπάμαι που εγώ δεν μπορούσα», συνέχισε η φωνή εκεί σαν να μην την είχε ακούσει καν. «Σχώρα με».
Η Ηλιάνα συνέχισε να κοιτάζει το μόνιτορ. Τα φωτάκια του είχαν σβήσει εντελώς. Το ίδιο και τα παράσιτα. Παρ'όλα αυτά η φωνή της γυναίκας ακουγόταν καθαρά από το ηχείο.
 
Last edited:
Το είχα δεί στο instagram από άτομα που το είχαν και ήμουν περίεργος να μάθω για το τι πρόκειται.Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, φέρνει και σε Stephen King λίγο από ότι κατάλαβα καθώς μιλάει για το πένθος χωρίς να έχει το στοιχείο του τρόμου.

Δεν είναι στο στύλ βέβαια που θα ήθελα να αγοράσω στο τρέχον διάστημα.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Ωραία παρουσίαση @Αντίβαρο! Αν και δεν είμαι τόσο του τρόμου, όπως το παρουσίασες θα ήθελα να το διαβάσω, ειδικά που είναι και Έλληνας συγγραφέας, μιας και γνωρίζω λίγους της εποχής μας.
 
Ωραία παρουσίαση @Αντίβαρο! Αν και δεν είμαι τόσο του τρόμου, όπως το παρουσίασες θα ήθελα να το διαβάσω, ειδικά που είναι και Έλληνας συγγραφέας, μιας και γνωρίζω λίγους της εποχής μας.
Το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρείται από τα top σίγουρα αλλά δεν είναι λίγοι οι έλληνες συγγραφείς απλά λίγοι όσοι γίνονται best sellers.

Και εγώ έχω ξεκινήσει να γράφω διήγημα αλλά δύσκολο να είμαι από τους top, αν καταφέρω να το εκδόσω, κάποια στιγμή. :))))
 
Πολύ ωραία η παρουσίαση σου, θα συμφωνήσω! Οι υπόλοιποι, μην το φοβηθείτε για το στοιχείο του τρόμου. Δε στοχεύει εκεί, ούτε είναι τόσο εμφανές, ειδικά αν είσαι έστω και λίγο εξοικειωμένος/η με αυτό.
 
Ευχαριστώ παιδιά

@Προφέσορας όπως θα έλεγε και ο φαροφύλακας, δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη. Και για να σου είμαι απολύτως ειλικρινής δεν μου θύμισαν σε κάτι τα βιβλία του Κέλλη με του Στίβεν Κινγκ.
Και σίγουρα δεν κάνουν κοιλιά.

@Πεταλούδα παρά τις θεματολογιες και κατηγορίες που καλύπτει ο Κέλλης, πραγματικά ο χρόνος ανάγνωσης περνάει γρήγορα και ευχάριστα! :ναι:
 
Ευχαριστώ παιδιά

@Προφέσορας όπως θα έλεγε και ο φαροφύλακας, δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη. Και για να σου είμαι απολύτως ειλικρινής δεν μου θύμισαν σε κάτι τα βιβλία του Κέλλη με του Στίβεν Κινγκ.
Και σίγουρα δεν κάνουν κοιλιά.
Αυτό δεν το ήξερα άλλωστε δεν τα έχω διαβάσει αλλά είχα δεί γνωστούς μου να τα έχουν !

Τα βιβλία του Κέλλη σε σχέση με των αντίστοιχων δημοφιλών ξένων συγγραφέων της κατηγορίας του τα θεωρείς καλύτερα ;

edit Είδα το βιογραφικό του πως έχει σπουδάσει δημιουργική γραφή οπότε είναι λογικό να έχει επιτυχία . Η βασική του δουλειά είναι Καθηγητής Αγγλικών.

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε το 1985 στην Ξάνθη και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή σε δυο πόλεις γεμάτες φαντάσματα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Η αγάπη του για τη Λογοτεχνία του Φανταστικού τον οδήγησε στη συγγραφή ιστοριών τρόμου και μυστηρίου. Από το 2008 κι έπειτα η δουλειά του διακρίνεται συνεχώς σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, ενώ πολλά διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Σουηδία ως καθηγητής αγγλικών. Το "Φως μέσα μου", η πρώτη του συλλογή βραβευμένων διηγημάτων τρόμου, κυκλοφόρησε το 2013. Η "Νεκρή γραμμή" αποτέλεσε το πρώτο του μυθιστόρημα.
 
Last edited:
Top