Κόμικς που αγαπάμε και προτείνουμε

Αγαπημένο μου κόμιξ με διαφορά Αστερίξ! Αυτό το αριστούργημα του Γκοσινί και του Ουντέρζο! Αγαπώ την απλότητα των χαρακτήρων, την προσωπικότητα τους, τη μορφή τους και την τιμιότητα τους! Επίσης ο Αστερίξ είναι ο αγαπημένος μου ήρωας, γιατί είναι ένας ήρωας που μπορείς να ταυτιστείς μαζί του, αφού ούτε "μποντιμπιλντεράς" είναι, ούτε με υπερφυσικές δυνάμεις χωρίς τον ζωμό! Επίσης μου αρέσει πολύ όλο το κλήμα, το σκίτσο, οι διάλογοι, η ατμόσφαιρα κυριολεκτικά σε μεταφέρει στην Κέλτικη Γαλατία και στο τέλος κάθε ιστορίας με το τσιμπούσι κλείνεις την ιστορία με μια νοσταλγία που τελείωσε και αυτή η ιστορία και δε μπορείς να ξενυχτίσεις σε αυτό το τσιμπούσι δίπλα στον Μαζεστίξ, τον Αυτοματίξ, τον Πανοραμίξ και την όμορφη Φραμπαλά!

Επίσης μου αρέσει για έναν ακόμη λόγο! Όσο και να φαντάζει αστείο, ο Γκοσινί και ο Ουντέρζο, δεν έχουν γράψει ένα ψεύτικο παραμύθι, ούτε κάτι τελείως φανταστικό! Μέσα από τον Αστερίξ γνωρίζεις πραγματικά πτυχές του Κέλτικου πολιτισμού αλλά και πτυχές του Ρωμαϊκού! Φράσεις, δομές, ιστορίες κλπ βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και ιστορικά! Όποιος ενδιαφέρεται του προτείνω το υπέροχο και αναλυτικό βιβλίο "Αστερίξ και Ιστορία" των Rene Van Royen και Sunnyva Van Der Vegt! Κάνει μια ενδιαφέρουσα διατριβή και έρευνα πάνω στα ιστορικά και πραγματικά στοιχεία των ιστοριών του Αστερίξ!

Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν έχει γνωρίσει τον Αστερίξ, να κάνει μια αρχή! Και προτείνω κυρίως τα κόμιξ και όχι τις ταινίες, οι οποίες και στα κινούμενα σχέδια και με τους ηθοποιούς δεν φτάνουν την χάρη των κόμιξ, με μόνη εξαίρεση κατ εμέ την ταινία "Αστερίξ εναντίον Καίσαρα" με Κριστιάν Κλαβιέ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Ρομπέρτο Μπενίνι! Μα τον Τουτάτη! :)))
 
Γεια σε όλους! Μερικά κόμικς που προτείνω και κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι:

1. Αϊβαλί του Soloup
2. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ από Άρι Φόλμαν και Ντέιβιντ Πολόνσκι (γιατί κυκλοφορούν διάφορα)
3. Scrooge, A Christmas carol - Σκρουτζ, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (για παιδιά αλλά και για μεγάλους)
4. Το θανατάδικο - Alison Bechdel
5. Τρεις σκιές - Cyril Pedrosa (σχετικά με την απώλεια -θάνατο- ενός παιδιού από την οικογένεια)
6. Μαφάλντα τα άπαντα
7. Λου της Ζυλιέν Νιλ (κυκλοφορούν στα ελληνικά οι 2 πρώτοι τόμοι "Μικρό ημερολόγιο" και "Τα 13α γενέθλια", πρόκειται για ένα προχωρημένο παιδικό κόμικ άκρως απολαυστικό)
8. Τα ημερολόγια της Εστέρ του Ριάντ Σατούφ (πολύ δυνατό και προχωρημένο επίσης παιδικό κόμικ, ιστορίες μιας 10χρονης)
9. The arrival του Shaun Tan (wordless graphic novel εξαίρετο από όλες τις απόψεις, σχετικά με τη μετανάστευση)
10. Maus του Art Spiegelman για το Ολοκαύτωμα
11. Δεύτερη γενιά, αυτά που δεν έχω πει στον πατέρα μου του Michel Kichka επίσης για το Ολοκαύτωμα
12. Persepolis και Κεντήματα της Marjane Satrapi
12. Η ενηλικίωση είναι μούφα και η τελειότητα είναι μούφα της Sarah Andersen (χιουμοριστικά)
13. Κικί του Μονπαρνάς του Μποκέ και Κατέλ
14. Ο μικρός πρίγκιπας από τον υπέροχο Joann Sfar
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Καλωσόρισες, Αννετούσκα. Ωραίες οι προτάσεις σου. :πάνω:

Για κάποιες από αυτές υπάρχουν ξέχωρα νήματα στην λέσχη, για όποιον θέλει να διαβάσει περεταίρω :ναι:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Έλεγα εδώ και χρόνια να του κάνω παρουσίαση αλλά πού...

Οπότε ας το γράψω απλά εδώ. Ένα πολύ καλό κόμιξ με λογοτεχνικές ποιότητες, που προτείνω, είναι ο Asterios Polyp του David Mazzucchelli. Αξίζει πραγματικά καθώς καταφέρνει να είναι δυνατό καί στο εικαστικό σκέλος αλλά καί στην ιστορία. :πάνω:
 
Όσα μου άρεσαν τα έχετε πει. Θα προτείνω το, εξαιρετικό, Sabrina του Νικ Ντρνάσο.
(Δεν έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, ακόμη)
 
Αν ενδιαφέρεται κανείς για ξενόγλωσσα έχω αρκετά να προτείνω, απλώς περιορίστηκα σε ό,τι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Από τους αγαπημένους μου κομίστες είναι οι Γάλλοι Manu Larcenet, Penelope Bagieu, Margaux Motin, Cyril Pedrosa, Riad Sattouf, Joann Sfar, ο Καναδός Guy Delisle, η Σουηδή Liv Stromquist. Επίσης, δε θυμάμαι αν αναφέρθηκε το μεταφρασμένο στα ελληνικά "Ρεμπέτικο, το κακό βοτάνι" του επίσης Γάλλου David Prudhomme στο οποίο κατά τη γνώμη μου υπερτερεί το σχέδιο -το οποίο σε φάσεις μου άρεσε πάρα πολύ- σε σχέση με την ιστορία.
 
Παραθέτω παρακάτω κόμιξ που αγαπώ και θα προσπαθήσω να κάνω και κάποια παρουσίαση εν καιρώ, πολλά από αυτά δεν νομίζω ότι υπάρχουν μεταφρασμένα...

- Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth, Chris Ware
- Encyclopedia of Early Earth, Isabel Greenberg
- One Hundred Demons, Lynda Barry
- Eartha, Cathy Malkasian
- Percy Gloom και Wake Up Percy Gloom, Cathy Malkasian
- Nimona, Noelle Stevenson

Επίσης από Έλληνες κομίστες και κομίστριες:
- Μανιφέστο, Ηλίας Κυριαζης
- Hard Rock, Tasmar
- Συλλέκτης και Αϊβαλί, Soloup
- Τσιγγάνικη ορχήστρα, Γιάννης Καλαϊτζής
- Frogs and dogs, ότι έχουν κυκλοφορήσει
- Yellow Boy, Οι ιππότες, Νικολέτ, Πατουσάκια, Η τσαλακωμένη ουρά, Σταύρος Κιουτσιούκης
- Feathers, Armadillo, Η μνημειώδης απόδραση του Οράτιου Σουωρτς, Έκτορας
- Trinkets, Swan songs και The sneaky stories of Snitch and Snatch, Μιχάλης Διαλυνάς
- Πιρού, Βάλια Καπάδαη
- Ψηφιδωτό, Πέτρος Χριστούλιας - Τάσος Ζαφειριάδης

Και εννοείται: Αστερίξ και Οβελίξ, Λούκυ Λουκ (κυκλοφόρησε ένα τέλειο τώρα τελευταία με τίτλο Μπελάδες στις φυτείες), ο αγαπημένος Ντόναλντ (τον συμπαθώ λίγο πιο πολύ από τον Μίκυ Μάους), Οι νοσοκόμες, και ο Γκρου.
 
@Τσίου έχεις διαβάσει κάποιο άλλο δικό της; Δύο μόνο έχω καταφέρει να βρω - το Freddie Stories και το One hundred demons. Ειδικά το δεύτερο το έψαχνα πολύ καιρό μέχρι να το αποκτήσω αλλά είναι φοβερό :)
Πολύ μου αρέσει η Lynda και θα προσπαθήσω να βρω και άλλα δικά της.
 
Είχα προσπαθήσει το What it is, και λέω προσπαθήσει διότι το διάβαζα σε pdf. Ένα τέτοιο βιβλίο πρέπει να το έχεις σε χάρτινη μορφή για να το απολαύσεις, αλλιώς χάνει και χάνεσαι. Έχω διαβάσει το Cruddy, που δεν είναι κόμικ, αλλά έχει μέσα δικά της σκίτσα. Αγαπημένο βιβλίο, η υπογραφή κάτω από τις αναρτήσεις μου είναι από εκεί. Επίσης η Λίντα, σε σύγκριση με άλλους καλλιτέχνες, βγάζει μια ζεστασιά. Λες (λέω) θα την ήθελα για παρέα μου.
Μακάρι να βρω αυτά που αναφέρεις!
 
Χμ, δεν τα έχω διαβάσει αυτά καθόλου. Θα τα έχω υπόψιν μου! Εδώ είναι το Instagram της αν έχεις και μπορείς να δεις το λογαριασμό της, ανεβάζει και ιστοριούλες και σκίτσα:

 
Last edited:
Προτείνω έναν εξαιρετικό Γερμανό πολύ σντισυμβατικό κομίστα με τρομερό χιούμορ και πολύ ωραίο σχέδιο Ralf König.
Ενδεικτικά:
590
591

Δυστυχώς εξαντλημένα και τα δύο, από ότι βλέπω!
 
Την «Καπότα Δολοφόνο» την έχω διαβάσει και την έχω κάπου σίγουρα σε κάποια κούτα, από αυτές που με περιμένουν να ανοίξω κάποτε, μαζί με κάμποσα τεύχη «Παρά Πέντε».
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ, με κάμποση δόση σάτιρας. Προσωπικά μου αρέσει πολύ. Μου αρέσουν και τα σκίτσα του πολύ!
Τις «Τρελές αδελφές» δεν τις έχω διαβάσει...
 
Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό σήμερα είναι ο Γκάρφιλντ. 'Οταν ήταν μικρός ο γιος μου του τα έπαιρνα από το περίπτερο μέχρι που τα σταμάτησαν. Εννοείται ότι τα διάβαζα κι εγώ και έριχνα πολύ γέλιο με τις ατάκες.

593
 
Top