Κότα

Γιατί η κότα γράφεται με 1 ταυ, ενώ ο κόττος (που υποτίθεται από αυτό βγαίνει η "κότα") γράφεται με 2?
 
Δεν υποτίθεται, είναι το θηλυκό του κοττός.
Η ορθογραφία λογικά απλοποιήθηκε, των δύο «τ» εννοώ, που μπορεί να οφείλεται (-ττ-) σε εκφραστικό αναδιπλασιασμό.
Κι έτσι έχουμε την κότα, αλλά και τον κότσο των γυναικών.

Δύναται βεβαίως, να δώσουμε περισσότερο ενδιαφέρον στο νήμα -προσφέροντας χαρά και νόημα σε όσους θελήσουν κι αυτήν τη φορά να παίξουν το παιχνίδι- αν αναρωτηθούμε από που προέρχεται ο κόττος, κοκοττός, κοκοτός, κόκορας.
Από το κοτέω ή από το κοτάω/κοτώ;
Οργή/επιθετικότητα ή ρίσκο/τόλμη (όπου έχεις στανταράκι τα δύο σου «τ» στους κόττους, κύβους, ζάρια);
Έχουμε και το κοττίς, την κεφαλή, που επίσης μπορεί να είναι ο λόγος που πήρε το όνομα κόττος ο πετεινός, εξαιτίας του λοφίου του.

post scriptum: Όταν και διάβασα τον τίτλο του νήματος: «κότα», ένοιωσα σίγουρος πως το είχες επιτέλους γυρίσει από τη γραμματική στη φιλοσοφία, αναρωτώμενος αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.
 
Last edited:
Αα, μάλιστα! Άρα κανονικά με 2 ταυ γραφόταν. (Εξ ού καί το "κοττόπουλον" που είχα βρεί στο Λεξικόν Αγγλοελληνικόν/Συνταχθέν καί εκδοθέν προς χρήσιν των σπουδαζόντων την Αγγλικήν, του 1854)

Πάντα μέ ενδιέφερε η ιστορική ορθογραφία των λέξεων, γιατί μέ κάνει να καταλαβαίνω καλύτερα την λέξη [βέβαια, υπάρχουν καί λέξεις όπως "καθοίκι", "εφέτος", κ.λπ., που άμα δέν υπήρχε Google, δέν θα ήξερα ότι ήταν απλώς λάθη (γιατί π.χ. οι λέξεις "οίκος" καί "έτος" δέν παίρνουν δασεία) που κάπως τά κρατήσαμε, καί θα μπερδευόμουν :Ρ]

Χαχαχα Κοίταξε... Αν θυμάμαι καλά, ο Neil deGrasse Tyson είχε πεί ότι το αυγό έκανε την κότ(τ)α. Aυτό που έκανε το αυγό δέν ήταν κότ(τ)α, καί η εξέλιξη έγινε μέσα στο αυγό. Τώρα, δέν ξέρω εάν ισχύει αυτό. Εμένα μού φαίνεται πειστικό :Ρ
 
Top