Λαρς Κέπλερ (Lars Kepler) : "Ο Υπνωτιστής"Τίτλος: Ο Υπνωτιστής
Πρωτότυπος τίτλος: Hypnotisoren
Συγγραφέας: Λάρς Κέπλερ (Lars Kepler)
Μετάφραση: Γιώργος Μαθιόπουλος
Εκδόσεις: Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2011
Διαστάσεις: 21x14εκ
Αριθμός σελίδων: 604
ISBN: 978-960-16-4053-2


Ο "Υπνωτιστής" αποτελεί ένα ακόμα πολύ καλό αστυνομικό θρίλερ που μας έρχεται από την Σουηδία, μετά την τριλογία του Στιγκ Λάρσον. Το βιβλίο κινείται στην γνωστή πετυχημένη συνταγή, που καθηλώνει τον αναγνώστη: γρήγορη πλοκή, μυστήριο, συνεχείς ανατροπές, σκηνές βίας, σεξ, όλα αυτά δηλαδή που κάνουν τα περισσότερα βιβλία ανάλογης θεματολογίας να πουλάνε πολύ και αργότερα να τα βλέπουμε ως σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Τρία στοιχεία που μου άρεσαν πολύ ήταν η ιδιαίτερη πλοκή του, η προσοχή στην λεπτομέρεια, έτσι ώστε να ταιριάξουν όλα τα στοιχεία μεταξύ τους και ο αναγνώστης να μην μείνει με ασάφειες, ερωτηματικά και απορίες και τρίτο η ικανότητα των συγγραφέων (το Λαρς Κέπλερ αποτελεί ψευδώνυμο ενός ζευγαριού) στην ψυχογράφηση των πρωταγωνιστών. Οι λάτρεις του είδους θα το βρουν εξαιρετικό!

Μια παράμετρος που αξίζει να σημειώσουμε, είναι η αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια ενασχόληση των σκανδιναβών με τα αστυνομικά-ψυχολογικά θρίλερ. Αφορμή γι' αυτή τη σκέψη μου στάθηκαν σχόλια που άκουσα από την ταινία "Το κορίτσι με το τατουάζ", όπως "...είναι λίγο ψυχανώμαλοι οι Σουηδοί!..." κλπ. Σε κάνει λίγο να απορείς πώς σε κοινωνίες που ευημερούν ανθεί αυτή η θεματολογία. Ίσως αυτή η ευημερία να είναι τελικά κάπως φαινομενική και άλυτα κοινωνικά προβλήματα που υποβόσκουν να έρχονται σιγά-σιγά στην επιφάνεια. Δεν είναι τυχαία νομίζω περιστατικά όπως η δολοφονία σχεδόν εκατό ατόμων σε μια κατασκήνωση, υπόθεση που συγκλόνισε τον κόσμο, ή οι δολοφονίες αστέγων από μανιακό δολοφόνο κά.

Αλλά μη σας τρομάζω! Επαναλαμβάνω ότι το βιβλίο αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις των αστυνομικών μυθιστορημάτων!
 
Last edited by a moderator:
όπως έχω γράψει και σε άλλο θέμα, εμένα με άφησε με μια πικρία στο τέλος. Θα ήθελα περισσότερο...υπνωτισμό και περισσότερο ανάλυση στους "κακούς" χαρακτήρες. Γα αυτό βέβαια από τους Σκανδιναβούς μου αρέσει περισσότερο ο Nesbo. Από κει και πέρα η πλοκή είναι ωραία, αλλά δεν μου άρεσε το τέλος (είναι ποιο...κινηματογραφικό)
 
Πολύ ωραία παρουσίαση:)
Φαίνεται καλό βιβλίο!!Μιας και διαβάζω τώρα την τριλογία του Στιγκ Λάρσον είμαι μες στο κλίμα των αστυνομικών πόσο μάλλον των Σουηδικών αστυνομικών:)))Αν με βοηθήσουν τα οικονομικά μου θα το διαβάσω σίγουρα:ρ
 
Μολονότι έχω ακούσει κυρίως αμφίθυμα σχόλια, όπως το παραπάνω του Δία, με ελκύει το θέμα και θέλω πολύ να το διαβάσω. Γνωρίζει κανείς αν το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία; Η υπόθεση μου φαίνεται πως μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό κοινά στοιχεία με εκείνη της Τζάζμιν Ρίτσαρντσον για να αποτελεί απλή σύμπτωση..
 
Top