Λογοτεχνικά σύμβολα: ο Φάρος

Με την ευρύτερη έννοια, σύμβολο είναι οτιδήποτε σημαίνει κάτι, κατ’ αυτήν την έννοια κάθε λέξη αποτελεί σύμβολο. Στη λογοτεχνία, όμως, ο όρος χρησιμοποιείται για μια λέξη ή έκφραση που μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο πέρα από την αρχική του σημασία ή να παραπέμπει σε ένα φάσμα αναφορών πέραν του ιδίου.

Ορισμένα σύμβολα είναι «συμβατικά» ή «δημόσια», όπως π.χ. ο σταυρός ή η σημαία. Αυτό σημαίνει ότι η απώτερη σημασία τους είναι καθορισμένη στο πλαίσιο μιας δεδομένης κουλτούρας. Με άλλα λόγια, δε θέλει και πολύ κόπο να καταλάβει κανείς ότι ο σταυρός παραπέμπει στη θυσία ή στην αγάπη, ανάλογα βέβαια και με τα συμφραζόμενα.

Υπάρχουν, όμως, και κάποια σύμβολα περισσότερο «ιδιωτικά», που κάποιοι δημιουργοί χρησιμοποιούν συχνά, που η δευτερεύουσα σημασία τους είναι δική τους επινόηση. Στην περίπτωση αυτή, η ερμηνεία του συμβόλου είναι δυσκολότερη.

Κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, ο φάρος αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πρώτης κατηγορίας, είναι δηλαδή ένα σύμβολο που μιλάει από μόνο του. Εξετάζοντάς το ψυχαναλυτικά, είναι σίγουρα ένα φαλλικό σύμβολο λόγω σχήματος. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο φάρος είναι γένους αρσενικού στα ελληνικά και η θάλασσα θηλυκού. Επίσης στα γαλλικά. Με λίγη ανοχή, νομίζω και στα ισπανικά. Φαλλικό σύμβολο, άρα σύμβολο κυριαρχίας.

Μετά είναι το φως. Το φως μέσα στο σκοτάδι. Που αμέσως παραπέμπει στο σωστό προσανατολισμό, στο στόχο. Και αφού μιλάμε για λογοτεχνία, εννοούμε το στόχο, τον προσανατολισμό του ανθρώπου, την προσπάθειά του να ορίσει τη ζωή του, να ερμηνεύσει τα γεγονότα, να ανακαλύψει τον εαυτό του. Είναι επίσης σημαντικό, ότι ο φάρος είναι ένα βήμα πριν το λιμάνι, οδηγεί στο λιμάνι. Και το λιμάνι είναι σαφέστατα ένα ακόμα σύμβολο, της ασφάλειας, της παρηγοριάς, της ζεστής αγκαλιάς.

Ένα τελευταίο στοιχείο, είναι το ύψος του. Ο φάρος μπορεί να είναι ορατός, συμπαγής και απτός αλλά είναι δύσκολο να τον φτάσει κανείς. Η προσέγγισή του αποτελεί κατόρθωμα. Λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που δημιουργεί η θάλασσα, τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα.

Ένας αξεπέραστος λογοτεχνικός φάρος βρίσκεται στο βιβλίο της Βιρτζίνιας Γουλφ Μέχρι το Φάρο. Ο φάρος της Γουλφ έχει όλες αυτές τις παρασημάνσεις που ανέφερα εγώ εδώ και ίσως πολλές ακόμα. Είναι σίγουρα στόχος. Οι ήρωες του βιβλίου ζουν σε ένα αποστειρωμένο, σκοτεινό περιβάλλον, που υπαγορεύεται από τις κοινωνικές συμβάσεις και από τους ρόλους τους μέσα στην οικογένεια. Ο καθένας τους επιθυμεί το φως, και όλοι τους ανυπομονούν να κάνουν μια εκδρομή μέχρι το φάρο. Για τον καθένα ο φάρος σημαίνει και κάτι διαφορετικό, αλλά πολύ βαθιά, πολύ εσωτερικά, αυτός ο πόθος τους να πατήσουν τη σταθερή γη που περιβάλλει το φάρο θα είναι μια νίκη γι’ αυτούς, μια νίκη ενάντια στην αλήθεια που όλοι τους γνωρίζουν, ότι τα πάντα γύρω μας είναι εφήμερα.

Είναι μια πολύ πρόχειρη προσέγγιση και προσπάθησα να πω όσα πιο πολλά γινόταν με όσα το δυνατόν λιγότερα λόγια. Ελπίζω να βγάζουν νόημα.
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Χρυσηίδα... ειλικρινά, πολύ μου αρέσουν οι αναλύσεις σου. :)

Αυτή εδώ ειναι κορυφαία..:)))
 
Το είχα υποσχεθεί στο Φαροφύλακα. Αλλά με την ευκαιρία του νηματίου μπορούμε να μιλήσουμε και για άλλα σύμβολα.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
μα ναι.. εννοειται, θα μιλησουμε και για αλλα!

Αλλά... πρώτα να αναλύσουμε τον φαρο! :μαναι:

Ειλικρινα.. δεν μου περασε καν απο το μυαλο, τι θα μπορουσε ποτέ να συμβολίζει ένας φάρος. Μου αρέσουν όμως τα επιχειρηματά σου (και ομολογώ γελασα και λίγο.. αναλογίζοντας τα)
Μενω εδω, για την ώρα...
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φαντάζομαι πως το έναυσμα για τις σκέψεις σου εδώ είναι ο φάρος τής Λέσχης. Να πω μοναχά πως ήθελα να αποφύγω σαν σήμα μας εδώ κάτι τυπικό όπως ένα βιβλίο ή μια πένα κι όπως ήδη είχα καταπιαστεί με την ιστορία τού "Άνεργου Φάρου" επέλεξα έναν φάρο σχεδόν δίχως να το σκεφτώ.

Δυο δικές μου πρόχειρες σκέψεις στις δικές σου πρόχειρες σκέψεις.

Κατ’ αρχήν, θα συμφωνήσω πως είναι ένα κατεξοχήν φαλλικό σύμβολο, ειδικά λόγω σχήματος. Όταν μάλιστα πήγα να σχεδιάσω έναν μικροσκοπικό φάρο (για τα κουμπιά του νέου μας δέρματος που δείχνουν αν κάποιος είναι συνδεμένος) ήταν εξαιρετικά δύσκολο να σχεδιάσω έναν φάρο με μια χούφτα εικονοστοιχεία που να μην μοιάζει στο μάτι με φαλλό! Τελικά πιστεύω πως τα κατάφερα (ή όχι; :ρ )

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να είναι τυχαίο ότι ο φάρος είναι γένους αρσενικού στα ελληνικά και η θάλασσα θηλυκού.
Πιστεύω πως το γραμματικό γένος τού φάρου και τής θάλασσας είναι μάλλον τυχαίο. Θα έλεγα μάλιστα πως οι λέξεις για την θάλασσα κατά κύριο λόγο δεν είναι γένους θηλυκού π.χ. ο ωκεανός, ο πόντος, το πέλαγος κ.τ.λ.

Μήτε και τα φαλλικά σύμβολα είναι απαραιτήτως γένους θηλυκού κι αν πω να σκεφτώ κάτι αντίστοιχο με τον φάρο μού έρχεται στον νου το καμπαναριό. Όμως για να το πάω ακόμη πιο πέρα, ακόμη κι οι λέξεις για τον ίδιο τον φαλλό συνήθως δεν είναι αρσενικού γένους όπως π.χ. το πέος, πόσο μάλλον που η πιο λαϊκή λέξη είναι γένους θηλυκού όπως άλλωστε και η αρχαία βάλανος που δανείζεται το όνομά της από το βελανίδι ή και δύο ιδιωματικές λέξεις που μου έρχονται τώρα είναι η μια ουδέτερη κι άλλη θηλυκή.

Πέρα από την φαλλική του αξία :ρ και το γραμματικό του γένος θα έλεγα πως ο φάρος είναι πράγματι αυτός που οδηγεί στο σκοτάδι.
 
Ναι, έτσι όπως το λες και με τις λέξεις που ανέφερες κατά πάσα πιθανότητα το γραμματικό γένος είναι τυχαίο. Αλλά δεν ήταν δα και καμιά σκέψη που την πολυκούρασα. Απλά τέτοια πράγματα τραβούν πάντα την προσοχή μου και μ' αρέσει να τα συζητάω.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Και εκεί που μπαίνω στην λέσχη να τσεκάρω τις νεες αναρτήσεις, πεφτώ πάνω στην απάντηση του Φαροφύλακα.. και όλα έγιναν με την σειρά που παραθέτω :

:καφεδάκι:

:εεε;:

:ααργκ:

:αργκ:

:ντροπή: :ντροπή: :ντροπή:

Το όποιο σχόλιο μου ας περίμένει.. προηγείται ο αιθέρας :))))

:))))
 
Ωραίες οι αναλύσεις σας, κ θα μοιραστώ μαζί σας κ τις δικές μου σκέψεις.

Ο Φάρος με το φως του καθοδηγεί κ προστατεύει. Έτσι για να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει τη γνώση και τη δύναμη να το κάνει. Τον βλέπω λοιπόν σα ένα δυνατό, σταθερό σημείο, με γνώση που καθοδηγεί τους άλλους. Καθοδηγεί ή προειδοποιεί τους άλλους. Δύσκολος στην πρόσβαση λέτε. Ναι, θα συμφωνήσω κ εγώ. Δύσκολος, καθώς δύσκολη η απόχτηση δύναμης κ γνώσης. Φτάνεις εκεί όταν είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τα βάθη του εαυτού σου κ να γίνει κ ο ίδιος θεματοφύλακας κ αργότερα πομπός. Να γίνεις Φάρος ή Φαροφύλακας.

Συμβολική λοιπόν η σημασία του για μένα, μα όχι φαλλική. Εξάλλου ο Φάρος που εξασκούσε πάντα σε μένα μια γοητεία κ δέος ταυτόχρονα είναι ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι.

 
Δεινομάχη μου υπέροχη η φωτογραφία σου! Και ο Φάρος φανταστικός αλλά και το υπόλοιπο τοπίο ανεπανάληπτο! Δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ για το τι συμβολίζει ένας φάρος...
Όλα όσα ήδη αναφέρατε ακούγονται πολύ λογικά, ταιριάζουν απόλυτα! Το φως που αναδύεται μέσα απ'το σκοτάδι, η γνώση, η δύναμη ίσως... Βέβαια εγώ πιστεύω οτι το σχήμα του είναι έτσι για καθαρά πρακτικούς λόγους (μπορεί να είμαι τελείως λάθος) δηλαδή για να έχει ο φαροφύλακας καλύτερη ορατότητα είναι αρκετά ψηλός και για να ξεχωρίζει από μακρία ώστε να τον διακρίνουν ευκολότερα τα πλοια. Ακόμα δεν νομίζω οποιος είχε πρωτοδημιουργήσει ένα φάρο να σκέφτηκε την δύναμη, το κύρος είτε την ανωτερότητα του άντρα με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να του δώσει αυτό το σχήμα. Πάντως με τη θάλασσα συμβαινει το αντίθετο... Είναι γένους θηλυκού και χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός από τους ναυτικούς και γενικότερα για τις γυναίκες. Όμως και πάλι νομίζω και εγώ οτι είναι τυχαιο γεγονός.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πανέμορφος ο φάρος τής Δεινομάχης! Μοιάζει με αρχαίο μαντείο και προσθέτει στην μεταφυσική φόρτιση που ήδη έχουμε αποδώσει στον φάρο.

Βέβαια εγώ πιστεύω οτι το σχήμα του είναι έτσι για καθαρά πρακτικούς λόγους
[...]
Ακόμα δεν νομίζω οποιος είχε πρωτοδημιουργήσει ένα φάρο να σκέφτηκε την δύναμη, το κύρος είτε την ανωτερότητα του άντρα με οποιοδήποτε τρόπο ώστε να του δώσει αυτό το σχήμα.
Για ένα φαλλικό σύμβολο δεν αποτελεί προϋπόθεση να έχει σχεδιαστεί αυτό έχοντας τον φαλλό κατά νου. Απλά το σχήμα του μοιάζει και σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο παραπέμπει στον φαλλό. Η λίμπιντο είναι μια ισχυρή δύναμη, βαθιά χαραγμένη στο γονιδίομά μας και μέσα σε όλη την επιρροή που ασκεί στον ανεπτυγμένο και περίπλοκο ανθρώπινο ψυχισμό, είναι μόνο φυσικό να ωθεί σε ταύτιση, έστω υποσυνείδητα, κάποιων εικόνων με την γενετήσια φύση.

Δεν θυμάμαι σε ποιο βιβλίο διάβασα κάποτε μια σκηνή όπου ένας άντρας βρίσκεται ενώπιον κάποιας ισχυρής γυναίκας και όπως είναι αμήχανος, χώνει το χέρι του στην σχισμή τής πολυθρόνας. Αυτή το βλέπει αυτό, αυτός συνειδητοποιεί πως η κίνηση παραπέμπει σε σεξουαλική πράξη και το τραβάει γρήγορα. (Η όλη σκηνή πολύ κατά προσέγγιση :ρ )
 
Ευχαριστούμε για τη φωτογραφία, Δεινομάχη. Πολύ ιδιαίτερος φάρος. Όσο για την αντίρρησή σου για τις φαλλικές προεκτάσεις, η άποψή μου ταυτίζεται με του Φάρου. Μιλάμε για υποσυνείδητο.
Δεν είναι τίποτα, μην ανησυχείς! Αν διαβάσεις λίγο Φρόιντ κι εσύ έτσι θα τα βλέπεις. :)
 
Last edited:
Καταλαβαίνω τι λέτε για τα φαλλικά σύμβολα κ δεν αρνούμαι αυτή του τη διάσταση. Απλά σε μένα είναι πολύ ισχυρή η έλξη αυτή κ ο μαγνητισμός που ασκεί επάνω μου ο συγκεκριμμένος φάρος. Έτσι αυτός ο φάρος έχει "σκεπάσει" όλους τους άλλους... (δεν πιστεύω να μου τα αναλύσετε κ αυτό "φροϋδικά"! :χμ: Αν και, δεν θα είχα αντίρρηση!)

Τον είχα δει σε όνειρο, ήταν πολύ έντονο κ το θυμάμαι όσα χρόνια κ αν έχουν περάσει :))))

Συμφωνώ με τον Φαροφύλακα, μεταφυσική διάθεση, αρχαίο μαντείο...
 
Δεινομάχη, παιδί μου,

δε θα το σχολιάσω καν ....... Ισχυρή έλξη για ένα φάρο και συνάμα όνειρο με φάρο!!!!!!!!!! Μα το πράγμα μιλάει από μόνο του :))))

Πίστεψέ με, δε θέλεις να σου κάνω φρουδική ανάλυση δημοσίως .....

(αστειεύομαι, δε χρειάζεται, νομίζω να το πω. Άλλωστε εδώ μιλάμε για λογοτεχνικούς φάρους)
 
Λίγο ο Αύγουστος, λίγο η περίεργη διάθεσή μου, είπα να σας δείξω κι έναν ακόμα φάρο που έπεσα πάνω του κατά λάθος. Πέφτει λίγο μακριά αλλά ... αξίζει (είναι στο Rhode Island των Η.Π.Α.)Πέρα, όμως, από την όμορφη φωτογραφία βρήκα κι ένα απόσπασμα, με το οποίο ανοίγει το καινούριο της μυθιστόρημα η Μάρω Βαμβουνάκη :

"Αναπάντεχα μια αλήθεια έστρεψε το πρόσωπό της και με κοίταξε κατάματα. Ταραγμένος δεν μπορούσα να ξέρω αν με εγκρίνει ή αν με μέμφεται. Στεκόμουν ακίνητος. Ακουγόταν απόμακρα το βογκητό του φάρου" Γιόχαν Φολκ
 
Last edited:
Πέρα από την φαλλική του αξία :ρ και το γραμματικό του γένος θα έλεγα πως ο φάρος είναι πράγματι αυτός που οδηγεί στο σκοτάδι.
Φαροφυλακα, τι εννοεις λεγοντας οτι ο φαρος οδηγει στο σκοταδι; τελικα δεν καταλαβα... ειναι το φως μεσα στο σκοταδι που συμβολιζει τον προσανατολισμο ή οδηγει στο σκοταδι οπως λες; :)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Φαροφυλακα, τι εννοεις λεγοντας οτι ο φαρος οδηγει στο σκοταδι; τελικα δεν καταλαβα... ειναι το φως μεσα στο σκοταδι που συμβολιζει τον προσανατολισμο ή οδηγει στο σκοταδι οπως λες; :)
:)))) ενδέχεται λοιπόν αυτά τα δύο να μην έχουν διαφορά. Πιο πάνω εννοούσα φυσικά πως ο φάρος σε οδηγεί όταν βρίσκεσαι στο σκοτάδι. Όμως αν το σκεφτείς, και προς τα εκεί που σε οδηγεί, πάλι σκοτάδι έχει (μέχρι να ξημερώσει)..
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
βέβαια, εξίσου καλά μπορείς να πεις πως φάρος και σκοτάδι πάνε πακέτο... :)
 
Top