Λογοτεχνικά σύμβολα : ο καθρέφτης

Ο καθρέφτης είναι άλλο ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται συχνά στη λογοτεχνία και με διάφορους τρόπους. Τις περισσότερες φορές έρχεται να αποκαλύψει μια αλήθεια, που ο ήρωας έχει δυσκολία να αντιληφθεί μόνος του.

Ο πρώτος καθρέφτης που μου έρχεται στο μυαλό είναι από τη Χιονάτη, όπου ο καθρέφτης ενημερώνει την κακιά μητριά ποια είναι η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Στην αρχή, ο αναγνώστης μπορεί να θεωρήσει ότι ο καθρέφτης λέει στη μητριά αυτό που επιθυμεί να ακούσει, στη συνέχεια όμως του παραμυθιού βλέπουμε ότι λέει μονάχα την αλήθεια.

Στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών υπάρχει ακόμα ένας μαγικός καθρέφτης, ο καθρέφτης της Γκαλάντριελ, στην ουσία νερό μέσα στο οποίο καθρεφτίζονται διάφορα πράγματα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Η Γκαλάντριελ επιτρέπει στο Φρόντο και το Σαμ να κοιτάξουν μέσα και αυτά που βλέπουν μάλλον έρχονται να τους προβληματίσουν για το μέλλον της πορείας τους και να τους βοηθήσουν να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Σαν καθρέφτης, επίσης, λειτουργεί το περίφημο πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι στο ομώνυμο μυθιστόρημα. Ο ήρωας έχει σταματήσει να γερνάει και αντί γι’ αυτόν γερνάει το πορτρέτο του. Και όχι μόνο γερνάει αλλά και αποτυπώνει όλη τη διαφθορά στα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του ήρωα.

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο με πόσο δημιουργικό τρόπο οι συγγραφείς παίρνουν αυτό το απλό αντικείμενο και του προσδίδουν τέτοιες ιδιότητες ώστε να εξυπηρετήσουν την έκβαση της πλοκής τους και να αποκαλύψουν στον ήρωά τους αλήθειες με ευφάνταστο τρόπο.
 
Last edited:
Να συμπληρώσω επίσης οτι πολλές φορές είναι και τίτλος λογοτεχνικών έργων π.χ. 1) "Καθρέφτες στο χώμα" Νικόδημος Διακογιάννης (Νισύριος κιόλας!!!! - Θυμάσαι που συζητούσαμε για τη Νίσυρο Χρυς; )
2) "Ο καθρέφτης" του Γιάννη Ποταμιάνου - Ποίηση.
3) "Ο καθρέφτης του Πρωτέα" του Υφαντή - Ποίηση

Δε μου έρχονται άλλα τώρα.
 
Last edited:
Στη "Βασίλισσα του Χιονιού" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ένας καθρέφτης, ένας καθρέφτης μαγικός έπαιξε κύριο ρόλο! Ότι καθρεφτιζόταν μέσα του, παραμορφωνόταν και γινόταν άσχημο και αποκρουστικό. Το πιο υπέροχο τοπίο, ο ομορφότερος άνθρωπος μέσα από τον καθρέφτη έδειχναν φρικτά και αποκρουστικά. Ο καθρέφτης αυτός έπεσε στη γη έσπασε σε μύρια κομμάτια, μικρά σαν κόκκοι άμμου που μπήκαν στις καρδιές των ανθρώπων. Έτσι οι άνθρωποι αυτοί, ακόμα και σήμερα, βλέπουν μόνο ασχήμια και κακία γύρω τους και νιώθουν μόνο φθόνο. Εδώ ή εδώ από την ταινία του 2002 βασισμένη σε αυτό.

Να αναφερθώ και σε στίχους τραγουδιών με θέμα τον καθρέφτη.
Φοίβος Δεληβοριάς: Ο καθρέφτης

Έχω μπροστά μου συνεχώς έναν καθρέφτη
που μ'εμποδίζει ότι είναι πίσω του να δω
δεν έχω δει ποτέ μου πιο μεγάλο ψεύτη
και το χειρότερο,είναι όμοιος εγώ...
....
Έναν καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου
πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου
πάνω του πέφτει και ραγίζεται η καρδιά μου,
ένα καθρέφτη συνεχώς έχω μπροστά μου...
...
Μα εγώ θα κάνω τον καθρέφτη μου κομμάτια
ξέρω ότι αυτό που κρύβει πίσω του είσαι εσύ
εσύ που ψάχνεις μεσ' τα μαύρα σου τα μάτια
να καθρεφτίζεις μόνο εμένα στην ζωή


Ή Αλκίνοος Ιωαννίδης: Καθρέφτης

...
Κι είπε ποτέ σου μην κοιτάς
τον άλλον μες τα μάτια,
γιατί καθρέφτης γίνεσαι
κι όλοι σε σπαν' κομμάτια.
...
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ξεχασατε την Αλικη στη Χωρα των Θαυμάτων ;)

Σε διαφορα κομικς και παραμυθια εχω δει τον καθρευτη να ειναι πυλη σε αλλο κοσμο, συνηθως αναποδο.
 
Δεινομάχη είπες Άντερσεν και θυμήθηκα το Ασχημόπαπο.

Κι εκεί το παπάκι βλέπει το είδωλό του στα νερά και του αποκαλύπτεται η αλήθεια.

Η πύλη σε έναν αλλιώτικο κόσμο είναι μια λειτουργία του καθρέφτη που έχω συναντήσει κι εγώ και μου διέφυγε ανεπιτρέπτως.
 
Last edited:
Ακόμη και στην ταινία Πήτερ Παν με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και Ντάστιν Χόφμαν, όπου ο πρώτος - ενήλικας πλέον - είδε το είδωλό του στο νερό και του αποκαλύφθηκε το παιδικό του πρόσωπο ως Πήτερ Παν.
 
Στην ελληνική μυθολογία επίσης, ο Νάρκισσος δεν ήταν, που είδε το είδωλό του στο νερό και θαμπώθηκε από την ομορφιά του; Προσπαθώντας δε, με το χέρι του να πιάσει το όμορφο πρόσωπο που έβλεπε στο νερό και αφού όπως ήταν φυσικό δεν τα κατάφερνε, έπεσε σε μελαγχολία και τελικά πέθανε.
 
Ναι, ακριβώς.

Και νομίζω ότι με αυτή τη σύνδεση με τη μυθολογία φτάσαμε στην πρώτη πηγή του συγκεκριμένου συμβολισμού.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Oι Καθρέφτες στον Μπόρχες

Είναι γνωστό πως οι καθρέφτες, οι λαβύρινθοι κι οι τίγρεις στοιχειώνουν τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες (Jorge Luis Borges) κι έτσι τα συναντάμε πολύ συχνά στα κείμενά του. Ο καθρέφτης είναι για τον Μπόρχες αντικείμενο σπουδαίο και μαγικό και στο διήγημα "Ο Καθρέφτης κι η Μάσκα" (El Espejo y la Máscara) ο βασιλιάς ανταμείβει τον βάρδο για το καταπληκτικό του έργο με έναν καθρέφτη. Είναι επίσης ιερός έτσι που να μπορεί να βρεθεί μέσα σ’ έναν όρκο:
Εκείνες τις νύχτες ορκίστηκα στον θεό που βλέπει με δύο πρόσωπα και σ’ όλους τους θεούς τού πυρετού και των καθρεφτών να πλέξω έναν λαβύρινθο γύρω από άνθρωπο που φυλάκισε τον αδερφό μου.
Ο Θάνατος κι η Πυξίδα (La Muerte y la Brújula)
α) ο Φόβος για τον Καθρέφτη

Οι καθρέφτες λοιπόν απασχολούν τον αγαπημένο συγγραφέα και τον φοβίζουν, πράγμα που το ομολογεί άλλωστε κι ο ίδιος στο ποίημά του "Οι καθρέφτες" (Los Espejos):

Σήμερα, ύστερα από τόσα αμήχανα έτη
Που κάτω απ’ το φεγγάρι περιπλανιέμαι
Ποια τύχη και ποια μοίρα, αναρωτιέμαι
Μ’ έκανε τάχα να φοβάμαι τον καθρέφτη*​
*(αυτή όπως και όλες οι άλλες μεταφράσεις στο παρόν κείμενο είναι δικές μου απευθείας από το πρωτότυπο κι ευχαριστώ που τις υπομένετε)

Γιατί μπορεί όμως τάχα κάποιος να φοβάται έναν καθρέφτη; Πιστεύω πως πρόκειται για τον τρόμο που νοιώθει μια ανεπτυγμένη αντίληψη όταν έρχεται αντιμέτωπη με το άπειρο και την απάνθρωπη πρόκληση να το κατανοήσει. Όμοια με όταν, για παράδειγμα, καλούμαστε να χωρέσουμε στο πεπερασμένο μυαλό μας πως το σύμπαν είναι άπειρο και δεν τελειώνει πουθενά. Θυμάμαι πως στο μπάνιο, στο σπίτι που μεγάλωσα, είχαμε πάνω από το νεροχύτη ένα ντουλαπάκι που τα τρία φύλλα του ήταν καθρέφτες και που όταν άνοιγες τα ακριανά οι καθρέφτες αυτοί έρχονταν αντιμέτωποι και κοιτούσα εντυπωσιασμένος το παιδικό μου είδωλο μέσα σ’ αυτούς να πολλαπλασιάζεται επ' άπειρον.

...πολλαπλασιάστηκε επ’ άπειρον σε αντικριστούς καθρέφτες...
Ο Θάνατος κι η Πυξίδα (La Muerte y la Brújula)​
Όμως καλύτερα για να δούμε πώς εξηγεί την φοβία του ο ίδιο ο Μπόρχες στο διήγημα "Οι Σκεπασμένοι Καθρέφτες" (Los Espejos Velados) :
Από παιδί γνώρισα αυτόν τον τρόμο τού διπλασιασμού ή τού φασματικού πολλαπλασιασμού τής πραγματικότητας, όμως μπροστά στους μεγάλους καθρέφτες. Η αλάθητη και συνεχής λειτουργία τους, η παρακολούθηση των πράξεών μου από αυτούς, η κοσμική παντομίμα τους, απ’ την στιγμή που βράδιαζε γίνονταν υπερφυσικές. Μια από τις επίμονες παρακλήσεις μου στον Θεό και στον φύλακα άγγελό μου ήταν να μην ονειρευτώ καθρέφτες. Εγώ ξέρω πως τους παρακολουθούσα μ’ ανησυχία. Υπήρξαν φορές που φοβήθηκα πως θ’ άρχιζαν ν’ αποκλίνουν απ’ την πραγματικότητα. Κι άλλες, πως θα ‘βλεπα δύσμορφο μέσα σ’ αυτούς, σαν από κάποια παράξενη αντιξοότητα, το πρόσωπό μου. Έμαθα πως αυτός ο φόβος γύρισε, σαν από θαύμα, πίσω στον κόσμο.​
Κι έπειτα, στο τέλος τής συγκεκριμένης μικρής εξιστόρησης μαθαίνουμε πως οι καθρέφτες ώθησαν την φίλη τού Μπόρχες στην παράνοια.

β) Η Σύγχυση

Έτσι οι καθρέφτες είναι υπερφυσικοί και αποτελούν γενικότερα σημείο σύγχυσης. Αυτό μπορούμε να το παρατηρήσουμε σχεδόν σε κάθε απλή αναφορά σε καθρέφτη μέσα στα διάφορα διηγήματα όπου οι καθρέφτες δίνουν μια ψευδή αίσθηση, αναστατώνουν, κρύβουν, εξαπατούν, μπερδεύουν, εκπλήσσουν:
Το σπίτι δεν είναι τόσο μεγάλο, σκέφτηκε. Το μεγαλώνουν το μισοσκόταδο, η συμμετρία, οι καθρέφτες, τα πολλά χρόνια, η δική μου άγνοια, η μοναξιά.
Ο Θάνατος κι η Πυξίδα (La Muerte y la Brújula)

Ο καθρέφτης αναστάτωνε το βάθος ενός διαδρόμου ενός εξοχικού στην οδό Γαόνα...
Tlön, Uqbar, Orbis Tertius

Ξανάρχισαν το ψάξιμο και ανακάλυψαν ένα στενό παράθυρο συγκαλυμμένο πίσω από έναν χάλκινο καθρέφτη.
Ο Αγενής Τελετάρχης Κοτσουκέ Νο Σουκέ (El Incivil Maestro de Ceremonias Kotsuké no Suké)

...το απατηλό βάθος των καθρεφτών...
Tlön, Uqbar, Orbis Tertius

Το ίδιο του το πρόσωπο στον καθρέφτη, τα ίδια του τα χέρια, τον εξέπλητταν κάθε φορά.
Φούνες ο Μνήμων Funes el memorioso

...κατηφόριζαν προς έναν παράδεισο ή κήπο του οποίου οι μεταλλικοί καθρέφτες κι οι μπερδεμένοι φράχτες από κυπαρίσσια προδιέγραφαν ήδη τον λαβύρινθο.
Η Παραβολή τού Παλατιού (Parábola del Palacio)

Στο χολ υπάρχει ένας καθρέφτης, που διπλασιάζει πιστά τις όψεις. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να συμπεραίνουν από αυτόν τον καθρέφτη πως η Βιβλιοθήκη δεν είναι άπειρη (εάν πραγματικά ήταν προς τί αυτός ο απατηλός διπλασιασμός; )
Η Βιβλιοθήκη τής Βαβέλ (La Biblioteca de Babel)​
γ) Ο Πολλαπλασιασμός τής Ανθρώπινης Οδύνης

Πιστεύω πως ο Μπόρχες θεωρούσε πως ο άνθρωπος είναι οδύνη και ματαιότητα πράγμα που το βλέπουμε και στην "Ουτοπία ενός Κουρασμένου Ανθρώπου" (Utopía de un Hombre que Está Cansado) όπου ο μελλοντικός άνθρωπος ομολογεί πως όλη η ανθρωπότητα έχει στα σχέδιά της μια μαζική αυτοκτονία. Έτσι δεν είναι παράξενο που στο διήγημα "Tlön, Uqbar, Orbis Tertius" διαβάζουμε το εξής:

Από το μακρινό βάθος τού διαδρόμου ο καθρέφτης μάς παρακολουθούσε. Ανακαλύψαμε (μέσ’ στην προχωρημένη νύχτα αυτή η ανακάλυψη είναι αναπόφευκτη) πως οι καθρέφτες έχουν κάτι το τερατώδες. Τότε ο Μπιόι Κασάρες θυμήθηκε πως ένας αιρεσιάρχης τής Ούκμπαρ είχε δηλώσει πως οι καθρέφτες κι η συνουσία είναι απεχθείς διότι πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των ανθρώπων. Τον ρώτησα ποια ήταν η πηγή αυτής τής αξιομνημόνευτης φράσης και μου απάντησε πως την συνάντησε στην The Anglo-American Cyclopaedia, στο λήμμα Ούκμπαρ.​
Δεν ξέρω κατά πόσο η απίθανη αυτή δοξασία, που εδώ πιο πάνω αποδίδεται στον φανταστικό αιρεσιάρχη, έχει την ρίζα της στο Ισλάμ αφού την ξανασυναντούμε στο διήγημα "Ο Προσωπιδοφόρος Βαφέας Χάκιμ από το Μερβ" (El Tintorero Enmascarado Hákim de Merv):

Η γη όπου κατοικούμε είναι ένα σφάλμα, μια μισερή παρωδία. Οι καθρέφτες κι η πατρότητα είναι απεχθείς διότι πολλαπλασιάζουν κι επιβεβαιώνουν.​
δ) Το Σημείο τού Μαγικού Συγκερασμού

Εδώ μπορεί να γίνει μια υπέρβαση κι αν ο καθρέφτης παραλληλίζεται με την πατρότητα τότε, μαζί με τον άχρονό του χαρακτήρα (για παράδειγμα, η εικόνα ενός πίνακα γερνάει καθώς τα χρόνια περνούν, η εικόνα όμως ενός καθρέφτη που μεταβάλλεται συνεχώς, όχι) μπορεί να συγκεράσει σε έναν αντικατοπτρισμό όλη την γενεαλογική συνέχεια:
Στην πέμπτη συνάντησαν έναν καθρέφτη κυκλικού σχήματος, έργο τού Σολόμωντα, γυιου τού Δαβίδ –συγχωρεμένοι ας είναι κι οι δυο τους!-- ο οποίος είχε μεγάλη αξία καθότι ήταν φτιαγμένος από διάφορα μέταλλα και όποιος κοίταζε στο τζάμι του έβλεπε τα πρόσωπα των προγόνων και τον απογόνων του από τον πρώτο Αδάμ μέχρι αυτούς που θα ακούσουν την Σάλπιγγα.
"Η Αίθουσα των Αγαλμάτων" (La cámara de las Estatuas)​
Αυτό ο Μπόρχες το πάει ακόμα πιο πέρα στο διήγημα "Ο Καθρέφτης από Μελάνη" (El Espejo de Tinta) όπου εκεί βλέπουμε μια σταξιά από μελάνη μέσ’ στην παλάμη να λειτουργεί σαν καθρέφτης μέσα στον οποίο κάποιος έχει την δυνατότητα να δει όλα τα πράγματα που υπάρχουν στον κόσμο. Πιστεύω πως ίσως αυτή να είναι η αρχική σύλληψη που οδήγησε τον Μπόρχες αργότερα να γράψει "το Άλεφ" (El Aleph, ένα απόσπασμα μπορείς να βρεις κι >> εδώ <<<), το μαγικό σημείο όπου συνυπάρχουν όλα τα χωροχρονικά σημεία τού σύμπαντος. Την πιο φιλοσοφική εκδοχή πάντως αυτής τής άχρονης αφαίρεσης την συναντάμε αναφορικά με τον θεό:
Πιθανόν, ένα χαρακτηριστικό τού σταυρωμένου προσώπου να ενεδρεύει σε κάθε καθρέφτη· πιθανόν το πρόσωπο πέθανε, σβήστηκε, για να είμαστε ο Θεός όλοι μας.
Παράδεισος ΧΧΧΙ, 108 (Paradiso, XXXI, 108)​
Κι ας μην πιστέψει κανείς πως υπήρξα εξαντλητικός ως προς τις Μπορχεσικές αναφορές σε καθρέφτες.

ε) Η Απάντηση

Την απάντηση λοιπόν στην αρχική ερώτηση τού Μπόρχες, γιατί τάχα φοβάται τους καθρέφτες, την δίνει ο ίδιος στο ίδιο εκείνο ποίημα:
Ο θεός έφτιαξε τις νύχτες που γεμίζουν
Όνειρα, σχήματα στου κάτροπτου τα βάθη
Πως είναι είδωλο, ο άνθρωπος να μάθει,
και ματαιότητα. Γι’ αυτό και μας φοβίζουν​
 
Μπράβο Φάρε για τη Δουλειά με τους καθρέφτες. (Στη λέσχη έχουμε έτυμες εργασίες για πολύ κόσμο :ρ )
Νομίζω τα περισσότερα από αυτά τα έχουμε αισθανθεί ή θα τα αισθανθούμε λίγο πολύ όλοι.

Θυμάμαι πως στο μπάνιο, στο σπίτι που μεγάλωσα, είχαμε πάνω από το νεροχύτη ένα ντουλαπάκι που τα τρία φύλλα του ήταν καθρέφτες και που όταν άνοιγες τα ακριανά οι καθρέφτες αυτοί έρχονταν αντιμέτωποι και κοιτούσα εντυπωσιασμένος το παιδικό μου είδωλο μέσα σ’ αυτούς να πολλαπλασιάζεται επ' άπειρον.
Έχουμε κι εμείς τέτοιο ντουλαπάκι κι ακόμα παίζω καμιά φορά.
 
Γιατί μπορεί όμως τάχα κάποιος να φοβάται έναν καθρέφτη; Πιστεύω πως πρόκειται για τον τρόμο που νοιώθει μια ανεπτυγμένη αντίληψη όταν έρχεται αντιμέτωπη με το άπειρο και την απάνθρωπη πρόκληση να το κατανοήσει. Όμοια με όταν, για παράδειγμα, καλούμαστε να χωρέσουμε στο πεπερασμένο μυαλό μας πως το σύμπαν είναι άπειρο και δεν τελειώνει πουθενά.
Δεν έχω να σχολιάσω κάτι, δεν έχω διαβάσει Μπόρχες, αλλά σκέφτηκα να το ξεχωρίσω σαν μια ακόμα λειτουργία του καθρέφτη.

Ο τρόμος μπροστά στον καθρέφτη ...... μήπως δεν το βλέπουμε αυτό κάθε μέρα, παντού και πάντα γύρω μας; Και ανάλογα με το πόσο "ανεπτυγμένη" είναι του καθενός μας η αντίληψη, ο καθένας μας τρομάζει με το είδωλό του για τους δικούς του λόγους. Από την πρώτη άσπρη τρίχα που εμφανίστηκε μέχρι την μηδαμινότητα της ύπαρξής μας (σχολίασα τελικά:ουχ:)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Η Ναυτία μέσ' στον Καθρεύτη

Προς την αρχή τής Ναυτίας (La Nausée) τού Ζαν-Πολ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre) διαβάζω:
Η θεία Μπιζουά όταν ήμουν μικρός μού έλεγε: «Αν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη για πολλή ώρα, στο τέλος θα δεις έναν πίθηκο».​
Έτσι μου ήρθε στο μυαλό άλλη μια μαγική ιδιότητα τού καθρέφτη. Θυμήθηκα που όταν ήμουν παιδί είχα κάνει το εξής: στάθηκα απέναντι στον καθρέφτη, κάρφωσα το βλέμμα πάνω στο καθρεφτισμένο μου μάτι και το κοιτούσα για πολλήν ώρα σταθερά, βαθιά κι επίμονα. Ύστερα από κάμποσην ώρα η γύρω εικόνα άρχισε να λιώνει, οι γραμμές των σχημάτων χάνονταν και τα χρώματα διαχέονταν και στροβιλίζονταν σ’ ένα παχύρρευστο γκρίζο. Παρέμεινα να κοιτώ προσηλωμένα κι αδιάλειπτα ώσπου το μόνο που απέμεινε εμπρός μου ήταν το μάτι μου. Όλος ο υπόλοιπος μου εαυτός είχε συγκεραστεί μαζί με τ’ ορατό περιβάλλον σε ένα άμορφο, ρευστό και φαιό τίποτα.

Το απόγευμα έκανα μια σχεδόν αδιάφορη νύξη για το μαγικό φαινόμενο στον φίλο μου κι όταν τον ξαναείδα μου ομολόγησε πως το δοκίμασε κι είδε κι αυτός τον εαυτό του να χάνεται μπρος στα μάτια του, μέσ’ στον καθρέφτη.

Φαντάζομαι πως αν κάποιος από εσάς μπει στον κόπο θα δει το ίδιο. Όμως ας γυρίσω στην Ναυτία.
Στον τοίχο υπάρχει μια λευκή τρύπα, ο καθρέφτης. Είναι παγίδα. Ξέρω ότι θα παγιδευτώ. Αυτό είναι. Μόλις εμφανίστηκε στον καθρέφτη το γκρίζο πράγμα. Πλησιάζω και το κοιτάζω, δεν μπορώ πια να εξαφανιστώ.
Το γκρίζο πράγμα είναι το καθρέφτισμα του προσώπου μου. Συχνά αυτές τις χαμένες μέρες στέκομαι και το ατενίζω. Δεν καταλαβαίνω τίποτα σ’ αυτό το πρόσωπο. Τα πρόσωπα των άλλων έχουν νόημα. Το δικό μου όχι. [...]
Στηρίζομαι με όλο μου το βάρος στην άκρη του νιπτήρα, πλησιάζω το πρόσωπό μου στον καθρέφτη μέχρι να τον αγγίξω. Τα μάτια, η μύτη και το στόμα εξαφανίζονται: δεν έχει απομείνει τίποτε ανθρώπινο. [...] Και παρ’ όλα αυτά, αυτός ο σεληνιακός κόσμος μού είναι οικείος. Δεν μπορώ να πω ότι αναγνωρίζω τις λεπτομέρειές του. Όμως το σύνολο μου δημιουργεί την εντύπωση ενός déjà vu που με αποχαυνώνει· γλιστρώ απαλά στον ύπνο.
[...] Αποκοιμάμαι με τα μάτια ορθάνοιχτα, το πρόσωπο μεγάλωσε ήδη, μεγάλωσε μέσα στον καθρέφτη, είναι μια τεράστια θολή άλως που χάνεται στο φως...
*​
Βέβαια ο ήρωας εδώ καταδυναστεύεται από μια ναυτία που όπως φαίνεται επηρεάζει τις αισθήσεις του. Σκέφτομαι όμως πως αν κάποιος μπορεί να σε εμφανίσει τότε μάλλον μπορεί και να σε εξαφανίσει.

*Μετάφραση: Ειρήνη Τσολακέλλη στις εκδόσεις Πατάκη.
 
Οι παρατηρήσεις σου, Φάρε, σχετικά με τη συμβολική διάσταση του καθρέφτη στο έργο του Μπόρχες είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Μου έφεραν αμέσως στο μυαλό την κεντρική ιδέα της λακανικής ψυχαναλυτικής θεωρίας, "το στάδιο του καθρέφτη". Ας μου επιτραπεί να μοιραστώ εδώ μαζί σας κάποιες σχετικές (πλην ελάχιστες και πρόχειρες) πληροφορίες για αυτή την έννοια.
Σύμφωνα με τον Ζακ Λακάν, λοιπόν, το στάδιο του καθρέφτη αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη γενετική στιγμή κατά την οποία το παιδί (μεταξύ 6 και 18 μηνών), κοιτάζοντας στον καθρέφτη αναγνωρίζει, στην εικόνα που βλέπει, ολόκληρο τον εαυτό του ως σύνολο, βιώνει μεγάλη χαρά και θέτει έτσι τέλος στο ψυχικό βίωμα το οποίο ο Λακάν ονομάζει φαντασίωση του τεμαχισμένου σώματος. Στην πραγματικότητα, μπροστά στον καθρέφτη το παιδί αναγνωρίζει πρώτα απ’ όλα τον άλλο, τον ενήλικα που βρίσκεται πλάι του και του υποδεικνύει, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά, την εικόνα του, του λέει δηλαδή «Κοίτα, είσαι εσύ!», κι έτσι το παιδί καταλαβαίνει «Είμαι εγώ». Με άλλα λόγια, η απόδειξη της ενότητάς του έρχεται από το βλέμμα και από το λόγο του Έτερου/του Άλλου. Ο Λακάν περιγράφει τη στιγμή αυτή ως στιγμή θριάμβου και ευχαρίστησης, καθώς είναι αυτή που προωθεί τη δόμηση του Εγώ και αποτελεί το υπόστρωμα για τη μελλοντική δομή της υποκειμενικότητας . Για τον Λακάν, όμως, το στάδιο του καθρέφτη αντιπροσωπεύει μια πλασματική εικόνα του Εγώ.
Με άλλα λόγια, η αίσθηση της ολότητας και της πληρότητας που δίνει είναι μια φαντασίωση (και στο σημείο αυτό είναι, νομίζω, που ο Λακάν συνομιλεί διακειμενικά με τον Μπόρχες) , γιατί λείπει εγγενώς από τον άνθρωπο η πραγματική του ταυτότητα. Η τελευταία είναι το επιτίμιο που πληρώνει ο άνθρωπος για να εισέλθει από την πρωταρχική, φαντασιακή, α-συστημική φάση στη μετέπειτα συμβολική και συστημική τάξη της γλώσσας. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία....

Πολύ άκαμπτα και σφιχτοκώλικα θα μου πείτε όλα αυτά και θα έχετε δίκιο!
Τη λογοτεχνία την αγαπώ αλλά το ότι με εξιτάρει η θεωρία να το κρύψω δε μπορώ!
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δεν ξερω αν το εχω αναφερει, αλλα.. πραγματικα εχω πολυ καλη μνημη.

Σαν να φερνω στο μυαλο μου την αναμνηση οταν εβλεπα μικρη τον εαυτο μου στον καθρεφτη Μπορω να θυμηθω ενα αδιορατο ξαφνιασμα, αλλα θυμαμαι καλα πως η εντυπωση που αφησε δεν ηταν ευχαριστη (δεν μου αρεσε δηλ η εικονα μου). Πρεπει να ηταν καποια απο τις φορες που μου χτενιζαν τα φρεσκολουσμενα μου μαλλια, και εβλεπα στον μικρο καθρεφτη που κρατουσα, εναν ποταμο απο μαλλια να κρυβουν ενα μικρο προσωπακι.
 
Έσπασε ο καθρέπτης;;;;; Επτά χρόνια χρουσουζιά.

Πάλι καλά που τα φαντάσματα και οι απέθαντοι δεν έχουν είδωλο...
 
Ένα ιδιαίτερο αγαπημένο μου απόσπασμα.

Κατ’ αρχήν, η αφθονία των κατόπτρων. Όταν υπάρχει ένας καθρέφτης θέλεις να κοιταχτείς, είναι ανθρώπινη φάση. Κι εκεί δεν βλέπεις τον εαυτό σου. Τον ψάχνεις, ψάχνεις την θέση σου στο χώρο, όπου ο καθρέφτης θα σου πει «εκεί είσαι και είσαι εσύ», και υποφέρεις πολύ, κοπιάζεις, διότι τα κάτοπτρα του Λαβουαζιέ, κοίλα ή κυρτά, σε εξαπατούν, σε χλευάζουν: κάνεις πίσω και βρίσκεις τον εαυτό σου, μετατοπίζεσαι και χάνεσαι Αυτό το θέατρο των κατόπτρων στήθηκε για να σου στερήσει κάθε ταυτότητα και να σε κάνει να νιώσεις ανασφάλεια για την θέση σου. Σαν να σου λέει: δεν είσαι το Εκκρεμές, ούτε στη θέση του Εκκρεμούς. Και συ δεν νιώθεις αβέβαιος μόνο για τον εαυτό σου αλλά και για τα ίδια τα αντικείμενα που βρίσκονται ανάμεσα σε σένα και σ’ έναν άλλο καθρέφτη. Βεβαίως, η φυσική μπορεί να σου πει τι είναι και σε τι οφείλεται: Βάλε ένα κοίλο κάτοπτρο που συγκεντρώνει τις ακτίνες οι οποίες εκπέμπονται απ’ το αντικείμενο - στην περίπτωση αυτή, από έναν άμβυκα πάνω σε μια χάλκινη χύτρα - και ο καθρέφτης θα στείλει πίσω τις προσπίπτουσες ακτίνες κατά τέτοιον τρόπο που εσύ δεν θα βλέπεις το αντικείμενο να διαγράφεται καθαρά μέσα στον καθρέφτη, αλλά θα το μαντεύεις φασματικό, διάφανο, να πλανιέται στον αέρα ανεστραμμένο, έξω από τον καθρέφτη. Φυσικά, αρκεί να μετακινηθείς λιγάκι και η εντύπωση χάνεται.
Μα ξαφνικά είδα τον εαυτό μου ανεστραμμένο σ’ έναν άλλον καθρέφτη.
Ανυπόφορο.

ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ
Το εκκρεμές του Φουκώ
Μτφρ. Εφ. Καλλιφατίδη
ΓΝΩΣΗ, 1989
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αναμφισβήτητο σημείο σύγχυσης τελικά ο καθρέφτης. Και να σκεφτεί κανείς πως η πρώτη εντύπωση είναι πως σου αποκαλύπτει την αλήθεια!

Μου έρχονται στο μυαλό τα ζώα που τα παρατηρούμε με ενδιαφέρον και διάθεση για γέλιο όταν τα πρωτοβάλουμε να σταθούν μπρος σε καθρέφτη. Όλη αυτή η σαστιμάρα κι η προσπάθειά του ζώου να κατανοήσει τί έχει απέναντί τους όταν κοιτάζει το άλλο ζώο που μοιάζει σαν αυτό ενώ παράλληλα τού είναι φανερό πως κάτι πάει πολύ στραβά αφού για παράδειγμα μιμείται αφύσικα πιστά τις δικές του κινήσεις και δεν μυρίζει!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Από συνέντευξη, ένα όνειρο τού Μπόρχες:

Ονειρεύομαι έναν καθρέφτη. Βλέπω τον εαυτό μου να φοράει μάσκα, ή βλέπω στον καθρέφτη κάποιον ο οποίος είναι εγώ αλλά τον οποίο δεν αναγνωρίζω ως τον εαυτό μου. Φτάνω σε ένα μέρος, κι έχω την αίσθηση ότι έχω χαθεί και ότι όλα είναι φρικτά. Το ίδιο μέρος είναι σαν όλα τα άλλα. Είναι ένα δωμάτιο, με έπιπλα, και η εμφάνισή του δεν είναι φρικτή. Αυτό που είναι φρικτό είναι το αίσθημα, η αίσθηση του εφιάλτη, όχι οι εικόνες. Από μια γωνία με παρακολουθεί κάποιος με μια μάσκα.

πηγή: περιοδικό Strange #37

Ας θυμήσω πως ένα διήγημα τού Μπόρχες λέγεται "ο Καθρέφτης και η Μάσκα" (El espejo y la Máscara).

:)
 
Πολλά τα παραδείγματα κι εδώ...

Όπως ανέφερε ήδη ο Αντέρωτας, στο 2ο βιβλίο με την Αλίκη (Η Αλίκη μέσα από τον Καθρέφτη), η μικρή ηρωίδα περνά σε έναν άλλο, παράλογο κόσμο μέσα από έναν καθρέφτη.

Στο Χάρι Πότερ και τη Φιλοσοφική Λίθο συναντάμε τον Καθρέφτη του Έριζεντ, στον οποίο ο κάθε άνθρωπος βλέπει αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Ο μαγικός αυτός καθρέφτης δίνει λαβή για φιλοσοφικούς στοχασμούς και συμβουλές εκ μέρους του Ντάμπλντορ προς τον εντεκάχρονο τότε Χάρι.
Αργότερα ο νονός του Χάρι, ο Σείριος, χαρίζει στο Χάρι έναν άλλο μαγικό καθρέφτη με τον οποίο διατηρούν ένα είδος επικοινωνίας.

Θυμάμαι έντονα και τη σκηνή με τον καθρέφτη στο Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ, όπου ο ήρωας ξυρίζεται κι ενώ από πίσω του έρχεται και του μιλά ο Κόμης Δράκουλας, συνειδητοποιεί ότι δεν τον έχει δει μέσα στον μικρό καθρέφτη του. Από εκείνο το σημείο αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι παράξενο συμβαίνει με τον Κόμη... :μπρ:

Αν μιλάμε για καθρέφτισμα σε νερό, στο μυαλό μου έρχεται η μάγισσα Αττάρτη από τις "Μάγισσες της Σμύρνης" της Μάρας Μεϊμαρίδη. Σε μια τεράστια γυάλα με νερό έβλεπε τα μελλούμενα η Αττάρτη, αλλά και όσα συνέβαιναν την ίδια ώρα σε κάποιο άλλο μέρος που την ενδιέφερε.
 
Last edited:
Top