
Τίτλος: Μάρκο Πόλο - Από την Βενετία στην άκρη του κόσμου
Τίτλος Πρωτότυπου: Marco Polo - From Venice to Xanadu
Συγγραφέας: Λόρενς Μπέργκριν (Laurence Bergreen)
Μετάφραση: Έφη Φρυδά
Εικονογράφηση: Χρυσούλα Μπουκουβάλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: 2009
Πρώτη Έκδοση: 2007, Αγγλικά
ISBN: 978-960-453-623-8
Το "Μάρκο Πόλο - Από την Βενετία στην άκρη του κόσμου" (Marco Polo: From Venice to Xanadu, 2007) του Λόρενς Μπέργκριν (Laurence Bergreen) είναι ένα πολυ καλό βιβλιο, μεγάλο αλλά καθόλου μα καθόλου κουραστικό. Πολυ καλη η γραφή του ιστορικου-συγγραφεα που έχει σπουδάσει στο Χαρβαντ, ο ιδιος θα κάνει αυτο το ταξιδι ωστε να το περιγράψει οσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα! Βεβαια όταν διαβαζα μικρη τα ταξιδια του Μάρκο Πόλο αλλιως τον περίμενα τον διάσημο οδοιπόρο, ίσως τον έβλεπα σαν έναν ρομαντικό ποιητη της ερήμου!! δεν ηταν έτσι: ο συγγραφεας λέει:' Σε όλη την διαρκεια της εκπληκτικής ζωής του ο Μάρκο γνωριζε πολύ καλά να χρησιμοποιει τις αναποδιές και να τις στρεφει προς οφελος του'
Αλλου τον ονομάζει ' εραστη των ανοικτων εκτάσεων , της λιακάδας και της ραδιουργίας '!
Και ετσι κάπως θα ηταν ' ενας Μαρκο με το σταυρό στο χέρι δεν θα επιβιωνε για πολυ σε τετοια νευραλγικη θέση!! επιβιωσε στην αυλή του Χαν λόγω της τεραστιας περιγραφικης του δεινοτητας αλλα και της ικανότητας να αφομοιώνεται στο περιβάλλον του, ειχε φοβερη ακριβεια στο να περιγραφει, όσο κανεις άλλος αλλα και στο να κοστολογει τα πάντα με μια ματιά σαν έμπορος που ηταν , αυτα όλα θα τα εκτιμήσει ο Χαν και με το παραπάνω!! οι περιγραφες του ζωντανευουν τα πάντα!! μπορουσε να σκιαγραφησει μια γεφυρα, ενα τοπιο, ενα πλοιο , μια πόλη, εναν λαο , άγνωστα ζωα ,εθιμα και ηθη με τα πιο ζωηρα χρώματα, κανεις αυτο δεν το ειχε καταφερει μέχρι τοτε!! κανεις δεν μπορουσε να δωσει στον Χαν καλυτερες αναφορές από αυτες που ο Μαρκο έκανε καθε φορά που επισκεπτοτανε μια χωρα εξω απο τα συνορα της πρωτευουσας του αχανές βασιλειου.
Τι μου έκανε μεγάλη εντυπωση: Ο συγγραφεας περιγραφει παράδοξα έθιμα της Ανατολής 1. Ο Κουμπλαι Χαν ειχε πολλες παλακιδες εκτος απο τις πολυαριθμες συζυγους του, κάθε χρονο απεσταλμενοι του πήγαιναν σε όλο το βασιλειο για να διαλέξουν τις πιο όμορφες κοπέλες! οταν τις συγκεντρωνανε γινονταν ενας ιδιοτυπος διαγωνισμός και διαλεγαν τις πιο εκλεπτισμένες για τα διαμερισματα του άρχοντα! αν ο Κουπλαι έμενε ευχαριστημένος απο την κοπέλα και την νυκτα που πέρασε μαζί της, την καλοπάντρευε ( άκουσον, άκουσον

2. Στην γιορτη και στα γενέθλια του Κουπλαι, τον επισκέπτονταν πολλοι και ήταν συνήθιο τους να γονατιζουν μέχρι κάτω τρεις φορες και να δειχνουν την ταπεινωση τους έτσι! μεχρι ένα λιονταρι έφερναν και το έβαζαν και αυτο να γονατίζει! και οταν σερβιραν φαγητό στο τραπέζι του, οι υπηρετες φορουσαν μαντιλια στην μυτη τους για να μην αφήνουν την αναπνοη τους στα φαγητα του άρχοντα!
3. Η εξάρτηση του Χαν απο τους αστρολογους ήταν τοση που ουτε πολεμο διεξηγαγε χωρις αυτους, ουτε τιποτα άλλο! και ζουσε με προλήψεις και δυσεδαιμονιες και δεν καταλαβαινω πως οι γεννημένοι στην Δυση Πολο όλα τουτα δεν τους παραξενευαν καθολου! ο Μαρκο μαλιστα τα εγκρινει χωρις δισταγμό! αν δεν έθιγαν την ηθικη και την κουλτουρα του τουλάχιστον 'επρεπε να θιξουν το δημοκρατικό του συναισθημα και ο αυστηροτερος ευρωπαιος μοναρχης μπροστα στον Κουμπλαι ήταν μεγάλος σοσιαλιστης:χαχαχα:!!
ο Μαρκο μονο καλα λόγια εχει να πει για εκεινον και ας ήταν ένας πανουργος τυρρανος , ήταν στα μάτια του ηγέτης δοσμενος απο τον Θεό ,στα μάτια του συμβόλιζε την υπέρτατη δυναμη και εξουσια( οικονομικη, κοινωνικη, σεξουαλική) και τα εργα βιτρινας που εκανε τα ονομαζει μεγαλειωδη π.χ οταν επεφταν πλημμυρες η ξηρασια σε μια περιοχη ο Κουμπλαι δεν επαιρνε λεφτα απο τους εκει αγροτες οχι απο την καλη του , την καρδια αλλα επειδη φοβοτανε οτι οι φοροι που θα επαιρνε θα του εκαναν κακο κατα κάποιο τροπο και δεν επρεπε να αγγιξει το χρημα γιατι το ειχαν καταραστει οι θεοι! ο μαρκο όλα τουτα τα επαινει και τα αποδιδει στην μεγαλοψυχια του!

Ο Μαρκο ειδε και γνωρισε και άλα περιεργα εθιμα σαν φοροεισπρακτορας καθως περιδιαβαινε την μογγολικη αυτοκρατορια : σε μια κινεζική πολη στο Κουνσαι( η πόλη του ουρανου) τα πάντα γινονταν για την ερωτικη ευχαριστηση της γυναικας


Στην 'ιδια πόλη , αν ενας δημοσιος και κρατικός υπαλληλος αργουσε να πάει στην δουλεια του εστω και λιγα λεπτα απο το καθορισμένο ραβδιζονταν δημοσιως!! αδεια δε δεν επαιρνες ποτε μονο μια μερα καθε τρια χρονια και δουλευες 10 μέρες την βδομαδα και ειχες μια μερα αδεια, δηλ/ την ενδεκάτη δεν δουλευες!!
Last edited by a moderator: