Λόρενς Μπέργκριν (Laurence Bergreen) : "Από την Βενετία στην άκρη του κόσμου"




Τίτλος: Μάρκο Πόλο - Από την Βενετία στην άκρη του κόσμου
Τίτλος Πρωτότυπου: Marco Polo - From Venice to Xanadu
Συγγραφέας: Λόρενς Μπέργκριν (Laurence Bergreen)
Μετάφραση: Έφη Φρυδά
Εικονογράφηση: Χρυσούλα Μπουκουβάλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: 2009
Πρώτη Έκδοση: 2007, Αγγλικά
ISBN: 978-960-453-623-8


Το "Μάρκο Πόλο - Από την Βενετία στην άκρη του κόσμου" (Marco Polo: From Venice to Xanadu, 2007) του Λόρενς Μπέργκριν (Laurence Bergreen) είναι ένα πολυ καλό βιβλιο, μεγάλο αλλά καθόλου μα καθόλου κουραστικό. Πολυ καλη η γραφή του ιστορικου-συγγραφεα που έχει σπουδάσει στο Χαρβαντ, ο ιδιος θα κάνει αυτο το ταξιδι ωστε να το περιγράψει οσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα! Βεβαια όταν διαβαζα μικρη τα ταξιδια του Μάρκο Πόλο αλλιως τον περίμενα τον διάσημο οδοιπόρο, ίσως τον έβλεπα σαν έναν ρομαντικό ποιητη της ερήμου!! δεν ηταν έτσι: ο συγγραφεας λέει:' Σε όλη την διαρκεια της εκπληκτικής ζωής του ο Μάρκο γνωριζε πολύ καλά να χρησιμοποιει τις αναποδιές και να τις στρεφει προς οφελος του'

Αλλου τον ονομάζει ' εραστη των ανοικτων εκτάσεων , της λιακάδας και της ραδιουργίας '!

Και ετσι κάπως θα ηταν ' ενας Μαρκο με το σταυρό στο χέρι δεν θα επιβιωνε για πολυ σε τετοια νευραλγικη θέση!! επιβιωσε στην αυλή του Χαν λόγω της τεραστιας περιγραφικης του δεινοτητας αλλα και της ικανότητας να αφομοιώνεται στο περιβάλλον του, ειχε φοβερη ακριβεια στο να περιγραφει, όσο κανεις άλλος αλλα και στο να κοστολογει τα πάντα με μια ματιά σαν έμπορος που ηταν , αυτα όλα θα τα εκτιμήσει ο Χαν και με το παραπάνω!! οι περιγραφες του ζωντανευουν τα πάντα!! μπορουσε να σκιαγραφησει μια γεφυρα, ενα τοπιο, ενα πλοιο , μια πόλη, εναν λαο , άγνωστα ζωα ,εθιμα και ηθη με τα πιο ζωηρα χρώματα, κανεις αυτο δεν το ειχε καταφερει μέχρι τοτε!! κανεις δεν μπορουσε να δωσει στον Χαν καλυτερες αναφορές από αυτες που ο Μαρκο έκανε καθε φορά που επισκεπτοτανε μια χωρα εξω απο τα συνορα της πρωτευουσας του αχανές βασιλειου.

Τι μου έκανε μεγάλη εντυπωση: Ο συγγραφεας περιγραφει παράδοξα έθιμα της Ανατολής 1. Ο Κουμπλαι Χαν ειχε πολλες παλακιδες εκτος απο τις πολυαριθμες συζυγους του, κάθε χρονο απεσταλμενοι του πήγαιναν σε όλο το βασιλειο για να διαλέξουν τις πιο όμορφες κοπέλες! οταν τις συγκεντρωνανε γινονταν ενας ιδιοτυπος διαγωνισμός και διαλεγαν τις πιο εκλεπτισμένες για τα διαμερισματα του άρχοντα! αν ο Κουπλαι έμενε ευχαριστημένος απο την κοπέλα και την νυκτα που πέρασε μαζί της, την καλοπάντρευε ( άκουσον, άκουσον:ωιμέ::χμ:) αν όχι την ετρωγε το μαυρο σκότος και απλως γινοτανε υπηρετρια στην αυλή!! αν δειτε την ταινια θα το προσέξετε αυτο το έθιμο! οι γονεις μάλιστα πρόσευχονταν στους Θεούς να εχουν όμορφη κόρη για να την παντρεψει με αυτο τον τροπο ο αυτοκράτορας!!

2. Στην γιορτη και στα γενέθλια του Κουπλαι, τον επισκέπτονταν πολλοι και ήταν συνήθιο τους να γονατιζουν μέχρι κάτω τρεις φορες και να δειχνουν την ταπεινωση τους έτσι! μεχρι ένα λιονταρι έφερναν και το έβαζαν και αυτο να γονατίζει! και οταν σερβιραν φαγητό στο τραπέζι του, οι υπηρετες φορουσαν μαντιλια στην μυτη τους για να μην αφήνουν την αναπνοη τους στα φαγητα του άρχοντα!

3. Η εξάρτηση του Χαν απο τους αστρολογους ήταν τοση που ουτε πολεμο διεξηγαγε χωρις αυτους, ουτε τιποτα άλλο! και ζουσε με προλήψεις και δυσεδαιμονιες και δεν καταλαβαινω πως οι γεννημένοι στην Δυση Πολο όλα τουτα δεν τους παραξενευαν καθολου! ο Μαρκο μαλιστα τα εγκρινει χωρις δισταγμό! αν δεν έθιγαν την ηθικη και την κουλτουρα του τουλάχιστον 'επρεπε να θιξουν το δημοκρατικό του συναισθημα και ο αυστηροτερος ευρωπαιος μοναρχης μπροστα στον Κουμπλαι ήταν μεγάλος σοσιαλιστης:χαχαχα:!!

ο Μαρκο μονο καλα λόγια εχει να πει για εκεινον και ας ήταν ένας πανουργος τυρρανος , ήταν στα μάτια του ηγέτης δοσμενος απο τον Θεό ,στα μάτια του συμβόλιζε την υπέρτατη δυναμη και εξουσια( οικονομικη, κοινωνικη, σεξουαλική) και τα εργα βιτρινας που εκανε τα ονομαζει μεγαλειωδη π.χ οταν επεφταν πλημμυρες η ξηρασια σε μια περιοχη ο Κουμπλαι δεν επαιρνε λεφτα απο τους εκει αγροτες οχι απο την καλη του , την καρδια αλλα επειδη φοβοτανε οτι οι φοροι που θα επαιρνε θα του εκαναν κακο κατα κάποιο τροπο και δεν επρεπε να αγγιξει το χρημα γιατι το ειχαν καταραστει οι θεοι! ο μαρκο όλα τουτα τα επαινει και τα αποδιδει στην μεγαλοψυχια του!:))))

Ο Μαρκο ειδε και γνωρισε και άλα περιεργα εθιμα σαν φοροεισπρακτορας καθως περιδιαβαινε την μογγολικη αυτοκρατορια : σε μια κινεζική πολη στο Κουνσαι( η πόλη του ουρανου) τα πάντα γινονταν για την ερωτικη ευχαριστηση της γυναικας:μουάχαχα:ο ανδρας απλως ήταν το οργανο για την επιτευξη του σκοπου αυτού και τιποτα παραπάνω, θα επρεπε να κρατα τις δυναμεις του για αυτον τον στοχο και αν μην τις σπαταλά!:χαχα:αυτο δικαιολογουνταν λογω της 'υπαρξης του γιανγκ και της υπεροχης του εναντι του αρσενικου ισοδυναμου του!!

Στην 'ιδια πόλη , αν ενας δημοσιος και κρατικός υπαλληλος αργουσε να πάει στην δουλεια του εστω και λιγα λεπτα απο το καθορισμένο ραβδιζονταν δημοσιως!! αδεια δε δεν επαιρνες ποτε μονο μια μερα καθε τρια χρονια και δουλευες 10 μέρες την βδομαδα και ειχες μια μερα αδεια, δηλ/ την ενδεκάτη δεν δουλευες!!
 
Last edited by a moderator:
Άλλα έθιμα που θα προκαλούσαν έναν ευρωπαίο σκεπτικιστή: Σε μερικά μέρη της αυτοκρατορίας ο πατέρας της οικογένειας έδινε με μεγάλη ευχαρίστηση την κόρη, την γυναίκα του, την αδελφή του προς ικανοποιηση του φιλοξενουμενού του και εκείνος έλειπε από το σπίτι για να τον αφήσει στην ησυχία του με τις γυναίκες!:)))):)))) και μάλιστα όταν ο ξένος έφευγε , ο αρχηγός της οικογένειας θεωρουσε τον εαυτό του τυχερό και ευλογημένο από τους Θεούς! Υπάρχουν και άλλα έθιμα αρκετά περίεργα που θα διαβάσετε:χαχαχα:!

Το βιβλίο μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, θα δειτε την ατελειώτη μυθομανία του Πόλο σχετικά με γεγονότα που ποτέ δεν έλαβαν χώρο, την εξαρτησή του απο τον μέντωρα του Κουμπλαι, τις θαυμαστές του ικανότητες στην θάλασσα , το θαρρος του να επιβιώνει στις πιο δύσκολες συνθήκες, ειτε στην Ινδονησία και στην Αφρική ειτε στην ρωσική στέππα, είτε στην φυλακή της Γένοβας! Θα θαυμάσετε την σύγκρουση μογγολικού και κινεζικού πολιτισμού, τις θαυμαστές ανακαλύψεις των Κινέζων, τις εφευρέσεις, τα σκοτεινά πνεύματα της ερήμου και το μουρμουρητό τους την οδυσσεια στο δρόμο του Μεταξιού, τις ραδιουργίες του παμπόνηρου μουσουλμάνου υπουργού του Κουμπλάι, τις νεαρες, εξωτικά ομορφες παλλακιδες του μεγάλου 65χρονου Χαν, μπροστα σας θα ξετυλιχθεί και η ιστορία της πανέμορφης πριγκίπησσας των Μογγόλων που θα δώσει το πολυτελές κάλυμμα της κεφαλής της στον Μάρκο και κεινος θα το κρατήσει μέχρι το τέλος της ζωής του σαν αναμνηση της αλλα παράλληλα θα ξετυλιχθεί και η θαυμαστη ιστορία της πόλης του ουρανού με τον καλοκάγαθο κινέζο βασιλιά της και τις πολλες απολαύσεις της! Ακομα θα ακολουθήσετε τον Μαρκο στην επιστροφή του στην Βενετία με αμύθητα πλούτη και θα τα διηγηθεί όλα αυτά στον συγγραφέα Ρουστιτσέλο! Θα έχει μέχρι το τέλος της ζωής του και την χρυσή πλάκα, το διαβατήριο που του έδωσε ο Χαν για να κάνει ασφαλές δρομολόγιο στις χώρες που θα επισκεφτεί στο όνομα του!

Μαγευτική ζωή, εκπληκτική για τον άνθρωπο που συνέδεσε για πρώτη φορά Ανατολή και Δύση! Ο συγγραφεας λέγεται Λόρενς Μπέργκριν ( Laurence Bercreen)! Eγώ όπως προανέφερα θα ήθελα έναν Μάρκο περισσότερο ρομαντικό και γενναιόδωρο και όχι εναν έμπορο με όλη τη σημασία της λέξης που κομπαζότανε συνεχώς για τα επιτευγματά του και ονομάζει τον εαυτο του ως ευγενη και ωραίο άνδρα , σοφότατο και άρχοντα! Επίσης μου κάνει εντύπωση πως ποτέ δεν έζησε τον μεγάλο έρωτα που θα άλλαζε το ριζικό του, ισως και να τον έζησε με την πριγκήπισσα που συνόδευσε και πάντα η προσφιλής εικόνα της να τον μάγευε μέχρι το τέλος της ζωής του!! Συγκινηση προκαλεί και η αγάπη του προς εναν υπηρετη που θα φερει μαζί του από την Ανατολή!

Το βιβλίο θα γυριστεί σε ταινία με τον Ματ Ντειμον, βεβαια και η ταινία με τον Somerhander έχει πολλά ιστορικά στοιχεία αν και θα το θεωρούσα περισσότερο ενα χουλιγουντιανό τύπου φιλμ σε πολλές σκηνές του!!
 
Last edited:
Ειναι οι περιπεπετειες του Μαρκο Πολο αυτες; Πολυ ενδιαφερον! ξερω πανω κατω την ιστορια, αλλα.. ολο το βιβλιο με τα οσα περασε και ειδε εκει, πρεπει να ειναι πολυ ενδιαφερον (ειδικα γιατι μιλα για εναν αγνωστο για μας πολιτισμο). Περιπετεια (καποιας μορφης) εχει;

Σημ. Ωραια γουστα Αριαδνη :)
 
Ειναι οι περιπεπετειες του Μαρκο Πολο αυτες; Πολυ ενδιαφερον! ξερω πανω κατω την ιστορια, αλλα.. ολο το βιβλιο με τα οσα περασε και ειδε εκει, πρεπει να ειναι πολυ ενδιαφερον (ειδικα γιατι μιλα για εναν αγνωστο για μας πολιτισμο). Περιπετεια (καποιας μορφης) εχει;

Σημ. Ωραια γουστα Αριαδνη :)
Περιπέτεια απλως, περιπέτειες;), να χορτασει το ματι και όλη η υπαρξη αυτος καλά πέρασε , εμεις πίνουμε το καδεφάκι της παρηγοριας:καφεδάκι: μες στην ζεστη:(!

Πολυξένη, οσα έγραψα παραπάνω δεν σε πεισανε, ο Μάρκο ειναι συνωνυμο της περιπέτειας και εχει αγαπηθεί γιατι πήγε ισως ως ειρηνικός ταξιδιωτης, τι εννοεις με τον ορο περιπέτεια, ισως να μην εχω καταλάβει! γιατι λιγα πολυ λιγα σας εχω πει παραπάνω, εζησε χιλιες ζωες σε μια και λίγα λέω..ειδικα στις επισκεψεις του στα νησιά, Ινδονησια και στην Αφρικη να δεις τι εζησε!

εκεινη η σκηνη απο το σηριαλ, που ο Κουπλαι δινει το χερι του στο Μαρκο και του λεει πως οταν ενας Μογγόλος σου δινει το χερι του, τοτε το πνευμα του σε διαπερνα, μου εχει εντυπωθει χρονια μετα στην μνημη και ας ημουνα ενα μικρο παιδάκι, οταν την πρωτοειδα αλλα δεν ηταν ετσι η σχεση τους! δεν ηταν σχεση πατερας και γιου αλλα όπως η ταινια μας την δειχνει, πιο κυριαρχικη και εξουσιαστικη!

σ'ευχαριστω για τα καλά σου λόγια..:)
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Μαλλον εννοει, αν δινονται με την μορφη καποιας αγωνιας (οπως σε ενα μυθιστορημα πχ) ή αν ειναι ενα ειδους αφηγηση πιο περιγραφική
 
Tωρα το κατάλαβα, να' σαι καλά Λορενα, ειναι ιστορικό κειμενο με μεγάλη ζωντάνια και ευγλωτια, παει κάπως ετσι η αφήγηση:'' Ο παθιασμένος παραμυθάς ειναι πάντα ομιλητικός και συχνά έχει μεγάλη ευγλωτια σαν φύλακας άγγελος χαμένων πολιτισμών. Καμία άλλη καταγραφή της πορειας ενος προσκυνητη στην Κινα δεν συγκρινεται με το δικο του ζήλο , την αφθονία στοιχειων και την ευφάνταστη σαρωτική ματιά.''

κάποιες φορες , παρεμβάλεται και ο Μαρκο και αφηγειται οπως στην περιπτωση πριν το τελος του, οταν ερχεται ο ιερεας και του ζητά να ανασκευάσει αυτά που εχει πει και ο Μαρκο του λεει πως δεν αφηγήθηκα ουτε τα μισά απ'όσα ειδα, άλλες πάλι ο Ρουστιτσελλο, που θελει να δωσει στον μαρκο μια πιο ταπεινη και ασκητικη μορφη! αλλες φορες πάλι η αφηγηση μπερδεευται με εξιστορισεις άλλων, δοκιμιογραφων, ιστορικών, μοναχων, επιστημόνων και πως ειδαν οι ιδιο τα ταξίδια και τι νοτα ηθελαν να δωσουν!Οι αντιγραφεις εχουν δημιουργησει 100 αντιτυπα του εργου και όλα διαφερουν μεταξύ τους!


'' Δεν ήξερα αν το πρωι , θα με εβρισκε η άλλη νυκτα και το σουρουπο αν θα με εβρισκε η αυγή'' μας βεβαιωνει ο Μαρκος και εχει απόλυτο δικιο , ετσι κάπως έζησε γνωριζοντας την έξουσια αλλα και την περιπέτεια και εναν χαμενο πολιτισμο στον οποιο μονον ο ιδιος εγινε μάρτυρας!
 
Νομιζω πως καταλαβα, πως ειναι γραμμενο το βιβλιο.

Για να δουμε.. θα ριξω μια ματια στην δημοσια βιβλιοθηκη πρωτα και μετα βλεπουμε

Ευχαριστω για τις επεξηγησεις Αριαδνη :)
 
Τα ταξιδια του χωρίζονται σε 4 βιβλία! το πρωτο περιγραφει την Μεση Ανατολή και τις τεράστιες χωρες της κεντρικής Ασιας που συναντησε ο Πολο στο δυσκολο δρόμο του για την Κινα! το δευτερο περιγραφει την ιδια την Κινα και την θεσπέσια αυλη του αυτοκράτορα, το θαυμα της σε όλο το μεγαλείο του! Το τριτο, δινει μερη όπως η Ιαπωνια , εδω ο Πόλο δνε πήγε ποτέ, την Ινδια και τις ανατολικές ακτές της Αφρικής..και φυσικά υπάρχει και το τεταρτο βιβλιο που περιγραφονται οι πολεμοι μεταξυ των Μογγόλων για τον ελεγχο της εξουσίας και οι μηχανορραφιες των βαρόνων αλλα και η Ρωσια και οι παγετωνες της, καθως και η ιστορια της πανεμορφης πριγκηπισσας που ο θαλασσοπορος μας συνοδευει !

ο Μαρκος θα μεινει στην γενουατική φυλακη για περίπου ενα χρόνο, εκει θα υπαγορευσει και τις ιστοριες του απο το 1266 που ο θειος και ο πατερας του ξεκινησαν για το Πεκινο και στο μακρυνο ''καται'', ονομασια της Κινας σε κεινα τα χρονια!
 
Top