Μαρκ Τουέην (Mark Twain) : "Οι περιπέτειες του Χακ Φιν"Τίτλος: Οι περιπέτειες του Χακ Φιν
Πρωτότυπος τίτλος: The adnentures of Hackleberry Finn
Συγγραφέας: Μαρκ Τουέην (Mark Twain)
Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ
Εκδόσεις: Ι. Ζαχαρόπουλος
Σελίδες: 384


Αν έχετε διαβάσει τον Τομ Σώγερ, σίγουρα θα θυμάστε τις σκανταλιές του και τον διασκεδαστικό τρόπο, που ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας μας τις περιγράφει. Μαζί με τον Τόμ, έδρασε και άλλος ένας 13χρονος διαβολάκος, ο Χακ ή Χάκλμπέρρυ Φιν. Στο παρόν βιβλίο, ο ίδιος ο Χακ, βρίσκεται μπλεγμένος από την αρχή, από τη μία από τον μεθύστακα πατέρα του και απ' την άλλη, από τις σοβαρές κυρίες που τον φροντίζουν και τον αναγκάζουν να πηγαίνει σχολείο. Όσπου κάποια στιγμή, αποφασίζει να ξεφύγει από την καταπίεση και να περάσει μερικές μέρες στο ποτάμι, ρεμβάζοντας και τεμπελιάζοντας. Την ίδια περίπου στιγμή, δραπετεύει και ένας καταπιεσμένος νέγρος σκλάβος, ο Τζίμ. Οι δρόμοι τους θα συναντηθούν στο βάλτο και οι δυό τους θα αναγκαστούν να αλληλοϋποστηριχτούν για να επιβιώσουν. Το ποτάμι κυλάει γρήγορα και μιά ξαφνική καταιγίδα, τους παρασέρνει μακρυά από τα όρια της πολης, σε μέρη άγνωστα και επικίνδυνα. Μιά δυνατή φιλία θ' αναπτυχθεί και θα βοηθήσει τους δύο φυγάδες, ν 'αντιπετωπίσουν δεκάδες απρόοπτες δυσκολίες και κινδύνους που θα τύχουν στον δρόμο τους.

Το χιούμορ είναι απλωμένο σε κάθε σελίδα, καθώς τις περιπέτειες τις αφηγείται ο ίδιος ο Χακ Φιν, που με την παιδική του φαντασία και αθωότητα, εξηγεί τα διάφορα περιστατικά με τον δικό του τρόπο, που βέβαια είναι γεμάτος δεισιδαιμονίες, χαρίζοντάς μας έτσι και μιά μεστή ηθογραφία, της επαρχίας του Νότου στον Μισσισσιππή.
 
Last edited by a moderator:
Αγαπημένο βιβλίο και το είχα διαβάσει σε ιδανική ηλικία.Πιστέυω επίσης ότι ήταν καλύτερο από τον Τομ Σόγερ.
 
Αγαπημένο βιβλίο και το είχα διαβάσει σε ιδανική ηλικία.Πιστέυω επίσης ότι ήταν καλύτερο από τον Τομ Σόγερ.
Δυστυχώς δεν το έχω διαβάσει ακόμα, αλλά θέλω να πω το εξής: είναι πολλοί αυτοί που το θεωρούν καλύτερο από τον Τομ Σώγερ και επίσης πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι είναι λάθος να θεωρείται αυτό το βιβλίο παιδική ή εφηβική λογοτεχνία. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι είναι βιβλίο για ενήλικες. Δεν ξέρω, εσείς που το έχετε διαβάσει, τι εντύπωση αποκομίσατε.
 
Νομίζω ότι ο ίδιος ο Τουέιν έλεγε πως το βιβλίο ειναι εφηβικό κατά πάσα πιθανότητα όμως συγκάλυπτε τις αληθινές του προθέσεις,τον καυτηριασμό δηλαδή της ψευτοπουριτανικής ηθικής και των κακών κειμένων της εποχής.Σε κάθε περίπτωση απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
 
Ο ΤΟΥΕΙΝ με πολυ ηχηρο τροπο το κανει αυτο στο συγκλονιστικο ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΞΕΝΟ,μια λιτη αλληγορια γυρω απο την ηθικη της θρησκειας, το κακο, τη ρευστοτητα των συμβατικων κανονων ηθικης το ζητημα του θανατου, την αναμετρηση με την συνειδηση και την αυτογνωσια.

Πολυ ιδιαιτερο βιβλιο και διολου εφηβικο!
 
Ο Τομ Σώγερ ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που μου δωρήθηκε όταν πήγαινα στην Δευτέρα Δημοτικού (πριν από 12 πρωθυπουργούς :ρ) το διάβασα 2-3 χρόνια αργότερα και εξακολουθεί να είναι ένα αγαπημένο μου βιβλίο και από αυτά που με μύησαν στην λογοτεχνία. Τον Χωκ Φιν τον διάβασα μερικά χρόνια αργότερα και αν και γενικά θεωρείται καλύτερο του Τομ Σώγερ εμένα μου άρεσε λίγο λιγότερο, αν και το θέμα που πραγματεύεται είναι σοβαρότερο (το θέμα της δουλείας, που αν και γράφεται-εκδίδεται τουλάχιστον- στα 1884 20 σχεδόν χρόνια μετά την ήττα του Νότου στον Αμερικανικό εμφύλιο). Νομίζω ότι είναι ένα νεανικό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί παράλληλα με την καλύβα του Μπάρμπα Θωμά της Χάριετ Μπίτσερ-Στόου
 
Σαν παιδί κάθε καλοκαίρι πήγαινα διακοπές στο χωριό της μάνας μου, στη Μυρτιά στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Για όσους δεν την ξέρουν είναι το χωριό του Νίκου Καζαντζάκη, εκεί βρίσκεται και το μουσείο του.
Εκεί λοιπόν για να περάσουν τα ατελείωτα μεσημέρια που οι μεγάλοι πήγαιναν για ύπνο διάβαζα ότι έβρισκα και είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου ο Τομ Σόγιερ τον οποίο και λάτρεψα.Φαντάζομαι πως θα ήταν έκδοση τουλάχιστον 40 ετών. Αργότερα έπεσε στα χέρια μου και ο Χακ Φιν. Παρόλο που δε θυμάμαι λεπτομέρειες από αυτά τα βιβλία, το αίσθημα που μου έχει μείνει είναι ότι τον Τομ Σόγιερ το αγάπησα σαν βιβλίο ενώ τον Χακ Φιν το θαύμασα. Δεν ξέρω αν είναι λάθος η άποψη μου αλλά πιστεύω ότι μπορεί να το διαβάσει το ίδιο ευχάριστα ένας έφηβος και ένας ενήλικος αποκομίζοντας διαφορετικά πράγματα
 
Top