Μερικά παράξενα...

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Καποια πραγματακια που θυμήθηκα. Δεν ξερω σε ποια συζητηση κολλάνε, ούτε τί τιτλο να βαλω. Οριστε ομως :)

Παρότι λέμε "κύριος καθηγητής" στο δημοτικό δεν λέγαμε ποτέ "κύριε δάσκαλε". Οσες φορες πηγα να το πω, δεν μου καθοταν καλα ηχητικά, ενω οταν ειχα ρωτησει τους μεγαλους, μου ειπαν οτι δε ποτέ δεν λέγεται έτσι.

Στο Στρατό, μπορούμε να λέμε "κύριε Λοχαγέ", ή "ο Λοχαγός Πεζικού κύριος Τάδε", αλλά ποτέ δεν λέμε "κύριε Στρατηγέ" ούτε "Στρατηγός κύριος Τάδε". Οταν ενας αξιωματικος διόρθωσε κατι νεούδια, έδωσε την εξής εξήγηση: η έννοια "κύριος" περιλαμβάνεται στη λέξη "Στρατηγός". :ωιμέ:

Αν εχει κανενας καποια εξηγηση πανω σε αυτα... :)
 
Last edited:

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Εξήγηση δεν έχω, όμως διαβάζοντας τα παραδείγματά σου, μου ήρθαν και κάποια άλλα. Όσον αφορά τον δάσκαλο, νομίζω ότι μπορεί κάποιος να πει ο κυρ δάσκαλος.

Ακόμα, λέγεται ο κύριος διευθυντής, ενώ δεν έχω ακούσει ή και δεν μου ακούγεται εμένα καλά να πω ο κύριος διευθύνων σύμβουλος ή ο κύριος προϊστάμενος [αν θυμάμαι καλά σε παλιά ελληνική ταινία έχω ακούσει την προσφώνηση ο κύριος γενικός. :))))]
 
Για τον στρατηγό, ίσως ο τίτλος να θεωρείται τόσο "βροντώδης" ώστε να υπερκαλύπτει οτιδήποτε άλλο.
Σχετικά με τα υπόλοιπα, το αντιλαμβάνομαι με την έννοια ότι το "κύριος" προηγείται κάποιου αξιώματος (κ. καθηγητής, κ. συνήγορος, κ. διευθυντής, κ. πρόεδρος, κ. εισαγγελέας) ενώ έχουμε έλλειψη της λέξης "κύριος" όταν αναφερόμαστε σε ιδιότητα που θεωρείται επαγγελματική (δεν λέμε κ.γιατρέ, νομίζω ούτε κ. δικηγόρε, ούτε κ. δάσκαλε)
Μπορεί όμως και να μην είναι έτσι...
...πάντως ο αξέχαστος Θ. Βέγγος είχε λανσάρει και το "κύριε διαχειρισταααά" χαχαχα
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Χμμ νομιζω οτι και ο ιατρός/δόκτωρ αντικαθιστά το "κύριος". Δεν ξερω αν ειναι λογω πλεονασμού ή επειδή ο ιατρός είναι εξ ορισμού και κύριος. Μπορω να φανταστω μια λεζαντα που να λέει "Ο κ. Τάδε παρέα με τον δρ. Τάδε" (και όχι με τον κ.Δρ. Τάδε).

Θυμαμαι τωρα το πρωτο επεισοδιο μιας παλιάς σειρας, Δρ. Κουίν, με μια τύπισσα στην Άγρια Δύση που έγινε γιατρός και στην αρχη ολοι την εβλεπαν με καχυποψια. Σε καποια φαση της λενε "Δεν ειναι μέρος αυτό για κυρίες" και τους απαντάει "Δεν είμαι κυρία, ειμαι γιατρός". :))))
 
Στα ιταλικά πάντως, με την προσφώνηση dottore/dottoressa δεν απευθύνεσαι μόνο σε ιατρό, αλλά και σε προϊστάμενο πχ της αστυνομίας.
 
Στον στρατο υπαρχει κανονισμος που λεει οτι: μεχρι το βαθμο του ταξιαρχου προσφωνεις με το ''κυριε'' μπροστα.<<κυριε δεκανεα,κυριε ταγματαρχα κτλ>>
Απο το βαθμο του υποστρατηγου και πανω,τους προσφωνεις "στρατηγε " σκετο καθως το κυριε εμπεριεχετε τιμητικα..

(Σ.Κ. 20-1,20-2)<---- Στρατιωτικοι Κανονισμοι.
 
Top