Οι τόσο ακατανόητοι στίχοι αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κάποιον Αντώνη Βαβαγιάννη. Να 'ναι καλά το παιδί. Με έκανε και γέλασα. :χαχαχα:

Απο τις calendae πρεπει να προερχεται και η λεξη calendar/καλαντάρι (Λατ. calendarium)Η λέξη "Κάλαντα" προέρχεται από τις Ρωμαικές "Καλένδες", δηλαδή την πρώτη μέρα κάθε μήνα σύμφωνα με το ρωμαικό ημερολόγιο.
Στην Κατοχή το αντιστασιακό τραγούδι "Η Σημαία" που αναφέρεται στη σημαία που καλύπτει τους προδομένους νεκρούς αγωνιστές, έχει τη μουσική και ρυθμό από "Ω Έλατο, ώ έλατο", γνωστό γερμανικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι.Ενδιαφερουσα πληροφορια, αλλα αναρωτιεμαι ποσα ακομη κρυφα νοηματα θα μπορουσαμε να βγαλουμε και απο αλλα κειμενα και παλια τραγουδακια![]()
Να φέρω και εγώ ένα παράδειγμα. Τον 19ο αιώνα γινόταν μια κίνηση για την ενοποίηση της Ιταλίας, που θα ξεκινούσε από το πολύ μικρό Πεδεμόντιο με βασιλιά τον Βίκτορα Εμμανουήλ, τον πρωθυπουργό Καβούρ και τον Στρατηγό Γκαριμπάλντι. Απέναντί τους είχαν ξένους ηγεμόνες που κυβερνούσαν κομμάτια βασίλεια της Ιταλίας δορυφόρους υπό ευρωπαίους ηγεμόνες, με πρώτο και καλύτερο το Βατικανό που είχε ένα όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι, με στρατό του Πάπα. Πως θα έφτιαχναν έναν Ύμνον εις την Ελευθερίαν; Απ' ευθείας, μάλλον θα έβρισκαν τον συνθέτη και θα τον εκτελούσαν. Έτσι ο Βερντι συνέθεσε την Όπερα Nabuccho (Ναμπούκο - Ναβουχοδονόσωρ), με θέμα τις ελπίδες των Εβραίων να λυτρωθούν από τη βαβυλωνιακή αιχμαλωσία.Ως προς το θεμα των κρυμμενων νοηματων τωρα..
Ειμαι σίγουρη πως εκεινη εποχή όπου το να εκφράσεις καθαρά τα αισθηματά σου, ηταν απαγορευμενο (και αμαρτωλο) οι ανθρωποι εβρισκαν άλλους τρόπους να "περνανε" τα μηνυματά τους.