Μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένα από την λογοτεχνία

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Όλοι γνωρίζουμε πως μια τέχνη, μπορεί να εμπνεύσει μια άλλη για δημιουργία. Βιβλία γυρίζονται σε ταινίες, ποιήματα μελοποιούνται, μουσικές και τραγούδια είναι η βάση για χορευτικές παραστάσεις.

Αφορμή για αυτή μου την σκέψη, στάθηκε το τραγούδι Sympathy for the Devil των Rolling Stones , που ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Μικ Τζάκερ, δηλώνει πως η ιδέα για το τραγούδι τους αυτό είναι παρμένη από την γαλλική λογοτεχνία. Όπως αναγράφεται παρακάτω, το τραγούδι έχει και ομοιότητες με το βιβλίο Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (το οποίο δεν το έχω διαβάσει ακόμη, είναι στα προσεχώς).

Γνωρίζετε άλλα τραγούδια ή διάφορα μουσικά είδη που είναι εμπνευσμένα από λογοτεχνικά βιβλία; Θα είναι μια καλή ευκαιρία να έχουμε και μια ακουστική εμπειρία γύρω από αυτά. :))

Last edited:
πχ ποιήματα που μελοποιήθηκαν; όπως το Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου του Βάρναλη;

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Αυτή η περίπτωση Δία, ταιριάζει καλύτερα στο νήμα Μελοποιημένη ποίηση. Απλά αναρωτιέμαι μήπως υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπως αυτή που ανέφερα, δηλαδή να έχει γραφτεί ένα τραγούδι το οποίο ο καλλιτέχνης, να πήρε με κάποιον τρόπο την έμπνευσή του, από κάποιο λογοτεχνικό έργο.

Μια άλλη περίπτωση, είναι και το βιβλίο που διαβάζω αυτόν το διάστημα, Το φάντασμα της Όπερας. Από τα λίγα που ξέρω είναι ότι έχουν γραφτεί μουσικά κομμάτια που είναι βασισμένα σε αυτό. Δεν το ανάφερα αρχικά, γιατί δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς. Περίμενα να το διαβάσω πρώτα και μετά να εξερευνήσω αυτό το πεδίο, όπως και να δω την ταινία.

Βέβαια, αυτή η περίπτωση φαντάζομαι, δεν είναι ακριβώς η ίδια με το τραγούδι του Μ. Τζάκερ, καθότι η έμπνευση θα ήταν "κατά παραγγελία". Όμως, δεν παύει η αρχική ιδέα, να είναι βασισμένη σε λογοτεχνικό έργο.

Last edited:
Εμενα μου' ρχεται στο μυαλο το μιουζικαλ '' Cats'' το οποιο ειναι βασισμενο σε μια ποιητικη συλλογη του Ελιοτ, το '' Old Possum Book of Practical Cats''. :)

Το υπέροχο Killing An Arab των Cure, εμπνευσμένο απο τον Ξένο του Καμύ, είναι το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Μάλιστα ο Ρόμπερτ Σμιθ, τραγουδιστής των Cure, αρνούνταν για πολλά χρόνια να το παίξει ζωντανά, λόγω των ηλίθιων συνειρμών που μπορούσαν να προκαλέσουν οι στίχοι του σε σάπια μυαλά. Παραδόξως, ένα άλλο Βρετανικό συγκρότημα της ιδιας εποχής, που ο τραγουδιστής και στιχουργός τους ονομάζεται επίσης Σμιθ (Μαρκ αυτός), είναι οι The Fall, που το όνομα τους είναι ένας φόρος τιμής στο άλλο αριστούργημα του Καμύ.
Πλάκα έχει και το Cemetry Gates των Smiths (κι άλλοι Σμιθς!), οπου ο Morrissey, αφού παραθέτει στίχους απο τον Ριχάρδο του Σαιξπηρ, μας αποκαλύπτει τις προτιμήσεις του για τη Βρετανική ποίηση:
A dreaded sunny day
so let's go where we're wanted
and I meet you at the cemetery gates
Keats and Yeats are on your side
but you lose cause weird lover Wilde is on mine

Ο Morrissey σε όλη του την πορεία χρησιμοποιεί ή παραλλάσσει στίχους απο την ποίηση (κυριως του Οσκαρ), ενώ ο Ρόμπερτ Σμιθ είναι περισσότερο της πεζογραφίας. To Bananafishbones των Cure ονομάστηκε έτσι απο το διήγημα του Σάλιντζερ, Ιδανική Μέρα Για Μπανανόψαρα.

ΥΓ Ναι, οι Cure και οι Smiths είναι τα αγαπημένα μου συγκροτήματα!

Οι Νικ Κειβ και Λου Ρηντ εμπνεύστηκαν από διάφορα έργα του Πόε (θυμάμαι τα "Λίγεια", "The Tell Tale Heart", νομίζω ότι είναι πολύ περισσότερα). Στον χώρο της Οπερας η έμπνευση εκ της λογοτεχνίας είναι κανόνας, πχ η Τραβιάτα είναι βασισμένη στην "Κυρία με τας Καμελίας" του Αλεξάνδρου Δουμά. Επίσης το άλμπουμ "Journey at the Center of the Earth" του Rick Wakeman είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ιουλίου Βερν.

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θυμάμαι πως το έχω αναφέρει κι αλλού. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο έργο είναι το εξαίρετο άλμπουμ "Tales of Mystery and Imagination" από Alan Parsons Project, βασισμένο, βέβαια, στον Πόε, και το οποίο ξεκινά με:

Dream within a Dream
The Raven

και στην πίσω μεριά τού βινυλίου έχει το "Fall Of The House Of Usher"
(το κομμάτι στον δίσκο είναι μεγαλύτερο από το βιντεάκι εδώ)

Με το μπαρδόν αλλά τρελή δισκάρα. Ή, τέλος πάντων, πολύ τού γούστου μου. :ναι:

Άλλο παρόμοιο έργο από Art Rock, μιας και το αναφέραμε τελευταία, είναι το "Snow Goose" από Camel βασισμένο, απ' όσο καταλαβαίνω, στο ομότιτλο βιβλίο κάποιου Paul Gallico. Δεν ξέρω πόσο καλό είναι το βιβλίο τού Gallico, το άλμπουμ των Κάμελ, πάντως, είναι καταπληκτικό τεμάχιο.

Ξεκινά δε, κάπως έτσι:

camel - 01. the great marsh , 02. rhayader , 03. rhayader goes to town
( σ' αυτό το βιντεάκι τού γιουτιούμπ κάπου πηδάει η βελόνα, κάπου χάνεται ο ήχος, αλλά τέλος πάντων..)

( Έχω καί τα δύο βινύλια :ζήλιες: )

Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο έργο είναι το εξαίρετο άλμπουμ "Tales of Mystery and Imagination" από Alan Parsons Project

Άλλο παρόμοιο έργο από Art Rock, μιας και το αναφέραμε τελευταία, είναι το "Snow Goose" από Camel βασισμένο, απ' όσο καταλαβαίνω, στο ομότιτλο βιβλίο κάποιου Paul Gallico.
Πράγματι, διαμάντια!

Εγώ να αναφέρω τους Iron Maiden, που έχουν κάνει πολλά τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα. Για παράδειγμα:

The Rime of the Ancient Mariner, από Samuel Coleridge ( το γνωστό επικό ποίημα με το άλμπατρος)
To Tame a Land, εμπνευσμένο από το περίφημο "Dune".

Στο ίδιο μεταλλικό πλαίσιο, οι Iced Earth έχουν κάνει το Dante's Inferno.

Επίσης, ο Δράκουλας του Στόκερ έχει εμπνεύσει τόσο τους Iced Earth, όσο και τον υπέροχο Φίλιππο Ύαλο ( Philip Glass )

οι diva distruction (γκοθ τιτλος heathcliff) ,genesis, the hush sound (τιτλος a dark congregation) και φυσικα η kate bush εμπνευστηκαν απο τα ανεμοδαρμενα υψη.Αχ....

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης του φλαμένκο Βισέντε Αμίγο (Vicente Amigo) έχει γράψει ένα τραγούδι με τίτλο «Ciudad de las ideas» («Πόλη των ιδεών»), εμπνευσμένο από το ποίημα «Το πρώτο σκαλί» του Καβάφη. Να και το ποίημα.

Επίσης, ο Δράκουλας του Στόκερ έχει εμπνεύσει τόσο τους Iced Earth, όσο και τον υπέροχο Φίλιππο Ύαλο ( Philip Glass )
Όντως υπέροχος ο Ύαλος [:χαχα:], αλλά το συγκεκριμένο παράδειγμα θεωρώ ότι δεν κολλάει σ' αυτό το νήμα, εφόσον δεν γράφτηκε ως μουσική απεικόνιση του μυθιστορήματος, αλλά για να επενδύσει μουσικά την ταινία του 1931. Πρόκειται λοιπόν για σάουντρακ.

Last edited:
Να και μερικά ακόμη: το "Altair 4" από Blind Guardian αναφέρεται στο "The Tommyknockers" του Stephen King. Οι ίδιοι έγραψαν το "And then there was silence" στο άλμπουμ "A night at the opera" εμπνευσμένο από την Ιλιάδα του Ομήρου.

Από την Ιλιάδα αντλεί έμπνευση επίσης το "Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts" των Manowar από το άλμπουμ "The triumph of steel" και εξιστορεί την μάχη του Έκτορα και του Αχιλλέα.

Όλοι γνωρίζουμε πως μια τέχνη, μπορεί να εμπνεύσει μια άλλη για δημιουργία. Βιβλία γυρίζονται σε ταινίες, ποιήματα μελοποιούνται, μουσικές και τραγούδια είναι η βάση για χορευτικές παραστάσεις.

Αφορμή για αυτή μου την σκέψη, στάθηκε το τραγούδι Sympathy for the Devil των Rolling Stones , που ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Μικ Τζάκερ, δηλώνει πως η ιδέα για το τραγούδι τους αυτό είναι παρμένη από την γαλλική λογοτεχνία. Όπως αναγράφεται παρακάτω, το τραγούδι έχει και ομοιότητες με το βιβλίο Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα, του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ (το οποίο δεν το έχω διαβάσει ακόμη, είναι στα προσεχώς).

Γνωρίζετε άλλα τραγούδια ή διάφορα μουσικά είδη που είναι εμπνευσμένα από λογοτεχνικά βιβλία; Θα είναι μια καλή ευκαιρία να έχουμε και μια ακουστική εμπειρία γύρω από αυτά. :))
Πεταλούδα αγνοούσα πλήρως αυτό το συσχετισμό, ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια! Τελικά δεν ήταν τυχαίο :ρ

Ω, πολύ ωραίο thread. Βασικά με προλάβατε όλοι σας...Πεταλούδα αμέσως μόλις είδα τον τίτλο μου ήλθε στο μυαλό το sympathy for the devil. Και εγώ νόμιζα πως ήταν εμπνευσμένο από τον μαιτρ...Φυσικά οι Blind Guardian με αναφορές σε Τολκινικούς και Αρθουριανούς μύθους, Οι Iced Earth με το δίσκο Horror Show, Οι Nightwish με το φάντασμα της όπερας. Σας έχω και ένα μικρό δώρο από κάποιο φαν του Game Of Thrones: rains of castamere.
Φυσικά το Catcher in the Rye των Guns n Roses
Romeo And Juliet από Dire Straits.
Από το 1984 το 2+2=5 των Radiohead.
To For whom the bell tolls Του Χέμινγουεϊ από Metallica όπως και το Call of cthulu του Λαβκραφτ.
Όπως και τόσα πολλά αγαπημένα τραγούδια των maiden.

Έχω μία υσχυρή υποψία ότι το "Ήτανε μια φορά" του Ξυλούρη, προέρχεται από το ββλίο "οι Έμποροι των Εθνών" του Παπαδιαμάντη(συγκλονιστικό βιβλίο)

Ο Τόλκιν (Tolkien) και οι Λεντ Ζέπελιν (Led Zeppelin)

Τί σχέση λοιπόν μπορεί να έχει ο Tolkien με τους Led-Zeppelin? Ή καλύτερα ο Robert Plant (τραγουδιστής συγκροτήματος) με τον Frodo Baggins ή τον Legolas? ή τον Aragorn και τον Gandalf?
Η απάντηση είναι τεράστια αφού το συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στην ροκ μουσική οφείλει πολλά στον συγγραφέα των βιβλίων ''Hobbit:An Unexpected Journey'',"Lord of the Rings'' και ''Silmarillion''.Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα...
  • 1969:Κυκλοφορεί το Led-Zeppelin ΙΙ και στο τραγούδι "Ramble On" ακούμε την αρχή του ταξιδιού του Frodo ''T’was in the darkest depths of Mordor, I met a girl so fair.But Gollum, and the evil one crept up and slipped away with her, her, her….yeah.''
  • 1971:Led-Zeppelin IV και ''Misty Mountain Hop'' και η συζήτηση Gandalf "Please, hey, would we care to all get in line,Get in line" και Bilbo "Well you know, They asked us to stay for tea and have some fun,Oh, oh, he said that his friends would all drop by, ooh." Μας οδηγείι στην αρχή της γνωριμίας των δύο φίλων και το ταξίδι για τον χαμένο χρυσάφι των νάνων.
  • 1971:Ίδιος δίσκος και το τραγούδι που έχει ίσως τις πιο πολλές και πιο καθαρές αναφορές στο έργο του Tolkien το "The Battle of Evermore".Αναφορά σε μάχη του "Lord of the Rings" ακούμε χαρακτηριστηκά στους δύο πρώτους στίχους "Queen of Light(Eowyn) took her bow, And then she turned to go,The Prince of Peace(Aragorn) embraced the gloom, And walked the night alone", στη συνέχεια ακούμε για τον Sauron "The dark Lord" που ξεκινά για πόλεμο "rides in force tonight, And time will tell us all".Λίγο παρακάτω ο Plant τραγουδά για "Tired eyes on the sunrise, waiting for the eastern glow",τον Gandalf δηλαδή που τον περιμένουν οι εξαντλημένοι στρατιώτες να έρθει από την ανατολή και να τους βοηθήσει.
  • 1971:Houses of the Holy και το τραγούδι "Over the Hills and Far Away" αναφέρεται ολόκληρο στο παιχνίδι με γρίφους που διαβάζουμε στο Hobbit "Mellow is the man who knows what he’s been missing Many many men can’t see the open road.Many is a word that only leaves you guessing Guessing ’bout a thing you really ought to know, ooh!You really ought to know…
Κλείνοντας να πω ότι αναφορές γίνονται σχεδόν σε όλα τα κομμάτια τους-αυτά που είναι πιο μελωδικά- αλλά όχι μόνο και οι αφίσες τους, όπως εδώ που βλέπουμε τον Gandalf https://lh5.googleusercontent.com/-Gw8lqAu233s/R9lOaLanVzI/AAAAAAAAAoM/esrddoAupM0/s300/Led%20Zepplin%20poster.jpg.Την συγκεκριμένη σκηνή την έχουν αναπαραστήση οι Led-Zeppelin στο live-ταινία που είχαν κάνει το 1976 με τον Jimmy Page(κιθαρίστας) να κάνει τον μάγο !!!!

Ουάου!!! Να και κάτι που δεν ήξερα! (Λευτέρη ακούς; ) Μου φαίνεται ότι θα αρχίσω να ακούω Led Zeppelin περισσότερο.