Τίτλος: Συγχώρεσε τους γονείς σου, θεράπευσε τον εαυτό σου
Πρωτότυπος τίτλος: Forgive Your Parents, Heal Yourself
Συγγραφέας: Μπάρρυ Γκρόσκοφ (Barry Grosskopf)
Μετάφραση: Στέλιος Μεταξάς
Εκδόσεις: Φυτράκης
Έτος έκδοσης: 2002
Σελ.: 679
Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται σε ένα ζήτημα που αποκαλείται «ενδογενεσιουργό τραύμα». Πρόκειται για την παρατεταμένη ψυχολογική επιβάρυνση που προκύπτει από τη θλίψη ή τις πιθανές απώλειες ή/και τα μυστικά τα οποία αποκρύπτουν οι γονείς από τα παιδιά τους. Οι γονείς συνηθίζουν να κρύβουν από τα παιδιά τους τον πόνο τους και τα ψυχολογικά τραύματα που τυχόν φέρουν. Όμως, αυτός ο πόνος, αυτά τα τραύματα δεν μπορούν να κρυφτούν εντελώς, επειδή προσδιορίζουν το θεμελιώδη τρόπο με τον οποίο ο γονιός αντιμετωπίζει το παιδί του, τον τρόπο που το ανατρέφει, καθώς επίσης και τη φύση των φόβων που τον διακατέχουν για το παιδί του.
Ο συγγραφέας μας δείχνει πώς τα ενήλικα παιδιά μπορούν να πλησιάσουν τους γονείς τους με όλη τους την καρδιά, χωρίς αντεγκλήσεις και κατηγορίες για τον πόνο που έχουν βιώσει, έτσι ώστε να καταφέρουν να κατανοήσουν την ιστορία και τον πόνο των γονιών τους. Με τη βοήθεια μιας σειράς συγκινητικών αφηγήσεων μαθαίνουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας κατανοώντας την οικογενειακή μας κληρονομιά.
Βασικά τι λέει το βιβλίο (το τελείωσα πρόσφατα), για να έχεις σωστή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας να συγχωρέσεις και να τιμήσεις στη συνέχεια τους γονείς σου. Σου δημιουργούνται πολλά ψυχολογικά αν δεν το κάνεις και είναι σχεδόν βέβαιο πως τα ''λάθη'' που έκαναν σε εσένα θα τα κάνεις και εσύ στη συνέχεια . Τι γίνεται όμως αν όντως σε έχουν αναθρέψει άσχημα και έχεις ''δικαιολογημένα'' παράπονα; Πως θα τους συγχωρέσεις;
Εκεί σου λέει το πρόβλημα είναι πως εμείς αντιμετωπίζουμε τις ζωές μας σαν μεμονωμένες ιστορίες. Εξετάζουμε τι έγινε από τη δική μας γέννηση και μετά ενώ δεν θα έπρεπε να το δούμε έτσι. Εμείς είμαστε η συνέχεια της ιστορίας των γονιών μας, για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της συμπεριφοράς τους απέναντι μας θέλει να δούμε πως αυτοί μεγάλωσαν, τι έγινε στα δικά τους παιδικά χρόνια, τι τους στιγμάτισε, την ιδεολογία της εποχής τους, και ύστερα να βγάλουμε ένα ''πόρισμα'' γι αυτούς.
Οι ιστορίες στο βιβλίο συγκλονιστικές, γονείς που λες ρε συ πως τα έκαναν αυτά στα παιδιά τους, έβλεπες ανακαλύπτοντας το παρελθόν τους πως στην ουσία ήταν και οι ίδιοι πληγωμένα παιδιά, πως τους είχαν κακομεταχειριστεί στην παιδική τους ηλικία ή είχαν βιώσει τότε άσχημα γεγονότα. Γι αυτό στη συνέχεια είχαν αυτή την συμπεριφορά και αυτά τα ξεσπάσματα στην οικογένεια τους. Οι γονείς, σου λέει να ξέρεις, θέλουν πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις για αυτό, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές. Αν ένας πατέρας π.χ. φωνάζει συνεχώς αγριεμένα στον γιο του και δεν χειροδικεί, είναι γι αυτόν κατόρθωμα που δεν τον κοπανάει στον τοίχο όπως του έκανε ο δικός του πατέρας.
Με βάση λοιπόν αυτή τη θεώρηση οραματίσου σου λέει κι εσύ την δική σου μητέρα και πατέρα μικρούς. Συλλογίσου τους σύμφωνα με τις ιστορίες που έχεις ακούσει γι αυτούς να συμβαίνουν στα παιδικά τους χρόνια. Νιώσε πως αισθάνθηκαν μπροστά σε αυτά τα γεγονότα και τι ψυχολογικός κόσμος τους δημιουργήθηκε. Τότε μόνο θα καταλάβεις γιατί αργότερα έκαναν μερικές επιλογές και γιατί στη συνέχεια ενέργησαν με ορισμένους τρόπους απέναντι σου.
Έτσι, προσεγγίζοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορία της ζωής σου, θα μπορέσεις να καταλάβεις τι έχει συμβεί, να συγχωρέσεις τους γονείς σου πραγματικά, να θεραπευτείς από τις όποιες πληγές και παράπονα απέναντι τους και παράλληλα να σπάσεις μια και καλή την αλυσίδα με τις αρρωστημένες συμπεριφορές που περνούσε από γενιά σε γενιά.
Last edited by a moderator: