Μπάρρυ Γκρόσκοφ (Barry Grosskopf) : "Συγχώρεσε τους γονείς σου, θεράπευσε τον εαυτό σου"

Τίτλος: Συγχώρεσε τους γονείς σου, θεράπευσε τον εαυτό σου
Πρωτότυπος τίτλος: Forgive Your Parents, Heal Yourself
Συγγραφέας: Μπάρρυ Γκρόσκοφ (Barry Grosskopf)
Μετάφραση: Στέλιος Μεταξάς
Εκδόσεις: Φυτράκης
Έτος έκδοσης: 2002
Σελ.: 679

Το βιβλίο αυτό επικεντρώνεται σε ένα ζήτημα που αποκαλείται «ενδογενεσιουργό τραύμα». Πρόκειται για την παρατεταμένη ψυχολογική επιβάρυνση που προκύπτει από τη θλίψη ή τις πιθανές απώλειες ή/και τα μυστικά τα οποία αποκρύπτουν οι γονείς από τα παιδιά τους. Οι γονείς συνηθίζουν να κρύβουν από τα παιδιά τους τον πόνο τους και τα ψυχολογικά τραύματα που τυχόν φέρουν. Όμως, αυτός ο πόνος, αυτά τα τραύματα δεν μπορούν να κρυφτούν εντελώς, επειδή προσδιορίζουν το θεμελιώδη τρόπο με τον οποίο ο γονιός αντιμετωπίζει το παιδί του, τον τρόπο που το ανατρέφει, καθώς επίσης και τη φύση των φόβων που τον διακατέχουν για το παιδί του.
Ο συγγραφέας μας δείχνει πώς τα ενήλικα παιδιά μπορούν να πλησιάσουν τους γονείς τους με όλη τους την καρδιά, χωρίς αντεγκλήσεις και κατηγορίες για τον πόνο που έχουν βιώσει, έτσι ώστε να καταφέρουν να κατανοήσουν την ιστορία και τον πόνο των γονιών τους. Με τη βοήθεια μιας σειράς συγκινητικών αφηγήσεων μαθαίνουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας κατανοώντας την οικογενειακή μας κληρονομιά.

Βασικά τι λέει το βιβλίο (το τελείωσα πρόσφατα), για να έχεις σωστή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας να συγχωρέσεις και να τιμήσεις στη συνέχεια τους γονείς σου. Σου δημιουργούνται πολλά ψυχολογικά αν δεν το κάνεις και είναι σχεδόν βέβαιο πως τα ''λάθη'' που έκαναν σε εσένα θα τα κάνεις και εσύ στη συνέχεια . Τι γίνεται όμως αν όντως σε έχουν αναθρέψει άσχημα και έχεις ''δικαιολογημένα'' παράπονα; Πως θα τους συγχωρέσεις;

Εκεί σου λέει το πρόβλημα είναι πως εμείς αντιμετωπίζουμε τις ζωές μας σαν μεμονωμένες ιστορίες. Εξετάζουμε τι έγινε από τη δική μας γέννηση και μετά ενώ δεν θα έπρεπε να το δούμε έτσι. Εμείς είμαστε η συνέχεια της ιστορίας των γονιών μας, για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της συμπεριφοράς τους απέναντι μας θέλει να δούμε πως αυτοί μεγάλωσαν, τι έγινε στα δικά τους παιδικά χρόνια, τι τους στιγμάτισε, την ιδεολογία της εποχής τους, και ύστερα να βγάλουμε ένα ''πόρισμα'' γι αυτούς.

Οι ιστορίες στο βιβλίο συγκλονιστικές, γονείς που λες ρε συ πως τα έκαναν αυτά στα παιδιά τους, έβλεπες ανακαλύπτοντας το παρελθόν τους πως στην ουσία ήταν και οι ίδιοι πληγωμένα παιδιά, πως τους είχαν κακομεταχειριστεί στην παιδική τους ηλικία ή είχαν βιώσει τότε άσχημα γεγονότα. Γι αυτό στη συνέχεια είχαν αυτή την συμπεριφορά και αυτά τα ξεσπάσματα στην οικογένεια τους. Οι γονείς, σου λέει να ξέρεις, θέλουν πάντα το καλύτερο για τα παιδιά τους και προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις για αυτό, ακόμα και σε ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές. Αν ένας πατέρας π.χ. φωνάζει συνεχώς αγριεμένα στον γιο του και δεν χειροδικεί, είναι γι αυτόν κατόρθωμα που δεν τον κοπανάει στον τοίχο όπως του έκανε ο δικός του πατέρας.

Με βάση λοιπόν αυτή τη θεώρηση οραματίσου σου λέει κι εσύ την δική σου μητέρα και πατέρα μικρούς. Συλλογίσου τους σύμφωνα με τις ιστορίες που έχεις ακούσει γι αυτούς να συμβαίνουν στα παιδικά τους χρόνια. Νιώσε πως αισθάνθηκαν μπροστά σε αυτά τα γεγονότα και τι ψυχολογικός κόσμος τους δημιουργήθηκε. Τότε μόνο θα καταλάβεις γιατί αργότερα έκαναν μερικές επιλογές και γιατί στη συνέχεια ενέργησαν με ορισμένους τρόπους απέναντι σου.

Έτσι, προσεγγίζοντας με αυτό τον τρόπο την ιστορία της ζωής σου, θα μπορέσεις να καταλάβεις τι έχει συμβεί, να συγχωρέσεις τους γονείς σου πραγματικά, να θεραπευτείς από τις όποιες πληγές και παράπονα απέναντι τους και παράλληλα να σπάσεις μια και καλή την αλυσίδα με τις αρρωστημένες συμπεριφορές που περνούσε από γενιά σε γενιά.

Last edited by a moderator:
Υπεράνθρωπε, μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μας παρουσίασες το βιβλίο και γι' αυτό ακριβώς το έψαξα λίγο παραπάνω. Διαπίστωσα λοιπόν ότι ο συγγραφέας του, Barry Grosskopf, είναι δόκτωρας της ψυχιατρικής, ενώ υπάρχουν βίντεο και ομιλίες του στο δίκτυο, από τα οποία φαίνεται με πόση σοβαρότητα αλλά και κατάρτιση αντιμετωπίζει το αντικείμενό του.

Θα το έχω στα υπόψη μου το βιβλίο, μιας και το θέμα του μας αφορά όλους :)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Πολυ ενδιαφερον βιβλιο και εξαιρετικη παρουσιαση Υπερανθρωπε :μπράβο:

Ηδη απο την αναλυση σου, επιασα το νοημα του βιβλιου, και ειναι σαν να ανεβηκα ηδη μερικα σκαλοπατια.

Πιστευω οτι ειναι θεμα που αφορα τους περισσοτερους, και εγω θα το εχω στα υποψιν

======

Το μονο που με χαλαει, ειναι οι ιστοριες που αναφερει, σαν τροπο εξιστορησης. Υποθετω οτι ειναι αμερικανικης προελευσης το βιβλιο και αν δω και το ονομα του συγγραφεα, πειθομαι πιο πολυ.

Επειδη εχω διαβασει βιβλια ψυχολογιας απο αμερικανους, με αφηγηση ιστοριων, διαπιστωσα οτι οι ιστοριες που αναφερουν ειναι εντελως εξωπραγματικες για τα δικα μας (ελληνικα και ευρωπαικα ισως) δεδομενα, οποτε απο ενα σημειο και μετα τα βιβλια (αυτου του ειδους) δεν πετυχαινουν το σκοπο τους

Το μονο που με χαλαει, ειναι οι ιστοριες που αναφερει, σαν τροπο εξιστορησης.

Επειδη εχω διαβασει βιβλια ψυχολογιας απο αμερικανους, με αφηγηση ιστοριων, διαπιστωσα οτι οι ιστοριες που αναφερουν ειναι εντελως εξωπραγματικες για τα δικα μας
Λορένα, αυτό με χαλάει κι εμένα πολύ. Με χάλασε ακόμα περισσότερο όταν είδα τον Γιάλομ να το κάνει και δεν ξαναπήρα βιβλίο του. Ψάχνοντας για τον συγγραφέα θεώρησα ότι το βιβλίο αυτό δεν θα είναι γραμμένο έτσι. Αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Ας μας πει ο Υπεράνθρωπος.

Πολυ ενδιαφερον βιβλιο και εξαιρετικη παρουσιαση Υπερανθρωπε :μπράβο:
Το μονο που με χαλαει, ειναι οι ιστοριες που αναφερει, σαν τροπο εξιστορησης. Υποθετω οτι ειναι αμερικανικης προελευσης το βιβλιο και αν δω και το ονομα του συγγραφεα, πειθομαι πιο πολυ.

Επειδη εχω διαβασει βιβλια ψυχολογιας απο αμερικανους, με αφηγηση ιστοριων, διαπιστωσα οτι οι ιστοριες που αναφερουν ειναι εντελως εξωπραγματικες για τα δικα μας (ελληνικα και ευρωπαικα ισως) δεδομενα, οποτε απο ενα σημειο και μετα τα βιβλια (αυτου του ειδους) δεν πετυχαινουν το σκοπο τους
Λορένα, αυτό με χαλάει κι εμένα πολύ. Με χάλασε ακόμα περισσότερο όταν είδα τον Γιάλομ να το κάνει και δεν ξαναπήρα βιβλίο του. Ψάχνοντας για τον συγγραφέα θεώρησα ότι το βιβλίο αυτό δεν θα είναι γραμμένο έτσι. Αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Ας μας πει ο Υπεράνθρωπος.
Οι ιστορίες που αναφέρει είναι από την ψυχανάλυση που έκανε στους πελάτες του. Δεν στηρίζει τις θεωρίες του σε αυτές απλά τις παραθέτει για να γίνουν πιο κατανοητά τα λεγόμενα του και όντως το καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό. Τώρα για το αν ταιριάζουν στα ελληνικά δεδομένα, νομίζω πως πως αν ένας γονιός είναι αλκοολικός ή εθισμένος στον τζόγο ή νευρασθενικός πάνω- κάτω θα έχει την ίδια συμπεριφορά είτε ζει στην Αμερική, είτε εδώ.

Αυτό όμως που μπορεί να κουράσει ή να φανεί αδιάφορο είναι που έχει χωρίσει ορισμένες οικογενειακές καταστάσεις σε κεφάλαια, π.χ. έχει κεφάλαιο για το διαζύγιο, κεφάλαιο για το αν ένας γονιός πέθανε, για αλκοολικούς γονείς, για γονείς που κακοποίησαν σεξουαλικά κ.α. Αν τώρα κάποιος δεν βίωσε τέτοιου είδους εμπειρίες μπορεί να βαρεθεί και να τα προσπεράσει.

Επίσης αυτό που μου έκανε θετική εντύπωση είναι πως έχει αναφορές από διάφορους χώρους και τις υποστηρίζει αν και είναι αντικρουόμενοι μεταξύ τους. Αναφέρεται σε εδάφια από τη Βίβλο ή την εβραϊκή Τορά αλλά και από την θεωρία της εξέλιξης και τον Φρόιντ. Σου δείχνει δηλαδή πως δεν είναι κολλημένος σε προκαταλήψεις και δόγματα αλλά αναζητεί πραγματικά την αλήθεια.

Νομίζω πως αν κάποιος έχει θέμα με τους δικούς του αξίζει να το διαβάζει. :)

Ωραία παρουσίαση Υπερανθρωπε!

Οι ιστορίες που αναφέρονται ως παραδείγματα σε τέτοιου είδους βιβλία και συνήθως πηγάζουν από "πελάτες" των συγγραφέων δεν είναι υπερβολικές και συμβαίνουν το ίδιο στην Ελλάδα, στην Αμερική ή στην Κίνα. Αυτό που τις κάνει να μοιάζουν εξωπραγματικές είναι όταν τις διαβάζει κάποιος που δεν έχει βιώσει ο ίδιος παρόμοιες καταστάσεις και του φαίνονται υπερβολικές, όπως ανέφερε και ο Υπεράνθρωπος στην παρουσίαση του λες "μα πως τα έκαναν αυτά στα παιδιά τους'', κρίνει κανείς δηλαδή βιωματικά. Και βέβαια αν δεν βιώσεις ίδιος τέτοιες καταστάσεις δύσκολο να τις μάθεις, αφού κανείς δεν μοιράζεται εύκολα τέτοια πράγματα. Δεν πρόκειται να έρθει το παιδί στο σχολείο και να πει " εχτές με βίασε ο πατέρας μου". Αν όμως κανείς ενδιαφερθεί και το ψάξει θα δεί ότι η πραγματικότητα ξεπερνάει μακραν την φαντασία.

Παιδιά, να σας πω την αμαρτία μου, αυτές τις "ιστορίες" δεν τις πιστεύω πάντα. Θεωρώ ότι πολλές είναι επινοημένες.

(Κατά τον ίδιο τρόπο είναι γραμμένα τα άρθρα περιοδικών όπως Κοσμοπόλιταν, Ελ, Μαρί Κλερ και είναι άλλος ένας λόγος που δεν συμπαθώ τον συγκεκριμένο τρόπο γραψίματος)

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Καταρχην να πω, οτι τα παρακατω σχολια, δεν πανε μονο για το συγκεκριμενο βιβλιο, αλλα στο συνολο των βιβλιων αμερικανικης προευλεσης

Οι ιστορίες που αναφέρει είναι από την ψυχανάλυση που έκανε στους πελάτες του.
Καποιοι θα σχολιαζαν οτι στον ψυχολογο πανε οι... πιο "βαριες" ας πουμε περιπτωσεις, οποτε.. αφηνουμε εξω μια πληθωρα περιπτωσεων που ισως αντιπροσωπευουν το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου..

Το ζουμι τωρα.. ειναι τα παρακατω :

αν ένας γονιός είναι αλκοολικός ή εθισμένος στον τζόγο ή νευρασθενικός πάνω- κάτω θα έχει την ίδια συμπεριφορά είτε ζει στην Αμερική, είτε εδώ.

...έχει κεφάλαιο για το διαζύγιο, κεφάλαιο για το αν ένας γονιός πέθανε, για αλκοολικούς γονείς, για γονείς που κακοποίησαν σεξουαλικά κ.α. Αν τώρα κάποιος δεν βίωσε τέτοιου είδους εμπειρίες μπορεί να βαρεθεί και να τα προσπεράσει.

Πραγματι εχουμε αρκετες περιπτωσεις διαζυγιου γονιων και αρκετες θανατου, αλλα οι υπολοιπες που παραθετεις, θελω να πιστευω οτι αντιπροσωπευουν λιγοτερο την κοινωνια μας.

Απο την αλλη πλευρα φανταζομαι πως λειπουν παντελως, περιπτωσεις παιδιων που δεν ειναι σε καμια απο τις παραπανω περιπτωσεις, και νομιζω οτι ειναι παρα πολλα αυτα τα παιδια.

Και αναφερω μερικα απο τα θεματα που εχει η γενια μου :

Γονεις που μεγαλωσαν μεσα στην φτωχεια, θεωρουν ισως λογικο να μην λειψει τα παιδια τους το φαγητο και το ντυσιμο, ενω απουσιαζει παντελως η ψυχολογικη υποστηριξη.

Η απουσια του πατερα απο την ανατροφη των παιδιων. Εμενε σαν η αυστηρη φιγουρα του σπιτιου, και η απειλη αν καναμε μια πιο σοβαρη αταξια.

Μαμαδες που μεγαλωσαν διαφορετικα γιο και κορη.

Μαμαδες που μετεφεραν και στις κορες, αυτο που αιωνες τωρα τους μετεφεραν οι δικες τους : την υποταγη στον αντρα, και την υποταγη γενικοτερα.

Μιλωντας με φιλες μου που προσπαθουν να ξεκολλησουν ακομη και σημερα απο την κυριαρχια της μαμας. Μιας μαμας, που ισοφαριζει την καταπιεση που δεχτηκε, στο να καταπιεζει την κορη της. Κορες που βγηκαν στην κοινωνια με μηδενικη ψυχολογικη υποστηριξη και μαθημενες να μην παλευουν για τα πιστευω τους (και μετα λεμε.. γιατι οι γυναικες, δεν απαιτουν στην αγορα εργασιας)

κτλ κτλ... μια προχειρη λιστα.

Τα παραπανω σιγουρα απουσιαζουν απο αυτο το βιβλιο, ενω θα ηθελα πολυ να βρω καποιο βιβλιο που να πραγματευεται ολα αυτα που ειπα..

@Λορένα

Το βιβλίο δεν έχει σκοπό να σου δώσει εφόδια και συμβουλές στο πως να αντιμετωπίσεις την κάθε οικογενειακή δυσκολία. Δεν είναι βιβλίο - οδηγός στο πως να συμπεριφερθεί π.χ. κάποιος τον αλκοολικό πατέρα του ή πως να ξεκολλήσει μια κοπέλα από την κυριαρχία της μητέρας της όπως αναφέρεις. Δεν είναι αυτός ο στόχος του.

Στόχος του είναι να σου δώσει να καταλάβεις την αναγκαιότητα της συγχώρεσης προς τους γονείς σου για να μπορέσεις να ζήσεις υγιής ψυχολογικά. Σου λέει πως όλοι λίγο -πολύ έχουν παράπονα από τους γονείς τους αλλά αν δεν το ξεπεράσεις θα έχεις θα έχεις σοβαρά θέματα. Υποστηρίζει επιστημονικά και με παραδείγματα τα ευεργετήματα της συγχώρεσης και προσπαθεί να σε ξεμπλοκάρει από την νοοτροπία το γιατί μου φέρθηκαν έτσι.

Όλα τα οικογενειακά παραδείγματα και οι ''βαριές'' περιπτώσεις που ξετυλίγει μπροστά σου στο τέλος διαβάζοντας τες έχεις συμπόνια γι όλους. Για το παιδί στο τι τράβηξε αλλά και για τον γονιό που τα έκανε. Η συμπόνια όμως γεννάται γιατί σε έχει βάλει στον τρόπο σκέψης του κατάλαβε πρώτα όλη την ιστορία των γονιών σου, τα βιώματα τους, το τι πέρασαν, συλλογίσου τα και μετά αποφάσισε τι στάση θα κρατήσεις.

Το βιβλίο είναι ένας οδηγός ώστε να έρθει το παιδί σε συμφιλίωση με τους γονείς του και σου εξηγεί τους τρόπους για να το κάνεις αυτό. Δεν είναι βιβλίο στο πως να τους αντιμετωπίσεις στην κάθε ιδιαίτερη περίπτωση.