Μύθοι και ανακρίβειες των blogg σχετικά με τα τρόφιμα...(Μέρος 1ο)

Επειδή τελευταίως μέσα στο διαδύκτιο αναπαράγονται και διαδίδονται διάφορε ανακρίβεις σχετικά με κάποια τρόφιμα θα ήθελα σε αυτό το νήμα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα...



1. Ο αριθμός κάτω από την συσκευασία γάλακτος δηλώνει πόσες φορές έχει παστεριωθεί το συγκεκριμένο γάλα: Η συγκεκριμένη έιδηση είναι εντελώς χαζή και ανυπόστατη. Ο αριθμός στον πάτο της συσκευασίας δηλώνει απλά το καλούπι της μηχανής με την οποία εμφιαλώθηκε το γάλα. ΟΙ μηχανές εμφιάλωσης έχουν έναν αριθμό καλουπιών. Οι βιομηχανίες πρέπει να ξέρουν αυτό τον αριθμό για την διαδικασία της ιχνηλάσιμότητας. Δλδ αν γίνει ένα παράπονο από καταναλωτη ή μια αστοχία στην παραγωγή, να μπορούν ψάξουν συγκεκριμένα και να μην αποσύρουν ολόκληρες παρτίδες. Επειδή τα σουπερ μαρκετ δεν έχουν δικαίωμα δια νόμου να αποφιαλώσουν γάλα που έμεινε στο ράφι, είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στην βιομηχανία και να τα αποφιαλώσει εκείνη και όχι φυσικά να τα ξαναπαστεριώσει...

2. Η στέβια είναι φυσικό προιόν και καλό για την υγεία: Εντελώς παραπληροφόρηση. Η στέβια είναι ένα φυτό από το οποίο παίρνουμε την γλυκαντική στεβιόλη, μετά από χημική επεξεργασία. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους γλυκοζίτες στεβιόλης για χρήση ως γλυκαντικού σε τρόφιμα και ροφήματα. Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (η γνωστή FDA) ήταν και είναι επιφυλακτική. Οι επιφυλάξεις αυτές, κατά την FDA, οφείλονται στην ανεπάρκεια μελετών που αποδεικνύουν την απουσία τοξικότητας και μεταλλαξιγόνου δράσης των γλυκοζιτών και ιδιαίτερα του άγλυκου τμήματός τους δηλαδή της στεβιόλης και των προϊόντων μεταβολισμού ή οξείδωσής της. Το 1991 η FDA απαγόρεψε κάθε εισαγωγή προϊόντων στέβιας στη χώρα. Τέλος οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν αριθμό Ε960 απο την Ευρωπαική ένωση και απαγορεύεται η χρ΄ση τους σε κονσερβοποιημένα φρούτα και αρτοσκευασματα.

3. Όλα τα ελληνικά προιόντα έχουν barcode που ξεκινάει από 502 ή 521: Όλα τα barcode εκδίδονται από τον GS1. Ο GS1 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1977, εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο.Ασχολείται αποκλειστικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή διεθνών προτύπων με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο και ποικίλους τομείς.Η χρήση των barcodes σε συνδυασμό με το Σύστημα Κωδικοποίησης GS1 αποτελεί πλέον καθημερινότητα, προσφέροντας για περισσότερα από τριάντα χρόνια, πολλά πλεονεκτήματα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν μια εταιρία έχει έδρα στην Ελλάδα ο GS1 θα της δώσει barcode ου ξεκινάει από 502. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να υπάρχει μια πολυεθνική με έδρα την Γερμανία και να αγόρασε barcode με άλλα αρχικά ψηφία. Αν αυτή η πολυεθνική έχει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, τότε στις ετικέτες to barcode δεν θα ξεκινάει από 502. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμια περίπτωση ότι το προιόν δεν παράγεται στην Ελλάδα..
 
Last edited:
Ενδιαφέρον και αυτό με την στέβια! Πάντοτε αναρωτιόμουν ότι κάποια στιγμή κάτι θα γραφόταν και για αυτό, αν και όπως φαίνεται έχει ήδη γραφτεί προ πολλού! Πάντως είναι γενικότερο σημείο της εποχής αυτή η μυθοποίηση αρχικά κι έπειτα απομυθοποίηση των πάντων κυριολεκτικά!
 
Αν έχει και 2ο μέρος να το ρίξει! (οφείλω να ομολογήσω πως το #2 το βρήκα σοκαριστικό)
 
Ένα βιβλίο που απαντάει σε κάποια απ'αυτά τα hoaxes και γενικα δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα τρόφιμα, έχει γράψει ο παλιός μου καθηγητής στο Γεωπονικό, ο κος Φασσέας. Εξαιρετικός επιστήμονας και ανθρωπος.



Και ενα βιντεάκι:

[video=youtube;bNrs272GdQ0]https://www.youtube.com/watch?v=bNrs272GdQ0[/video]
 
Αν το ευχαριστιέσαι αυτό που τρως (ή αυτό που κάνεις) δεν παθαίνεις τίποτα

Ειφφελ 1986-2006
 
Πρέπει να το συνεχίσω το νήμα βλέπω...

Να πω για τα εμφιαλωμένα νερά που είναι από πηγή (:φρύδια:) και για τους "γνωστούς" χασάπηδες που δίνουν μόνο Ντόπιο μοσχάρι!!!!:))))

Ναι Πόλυ και για την γλουτένη!!! Κυρίως για τα προιόντα χωρίς γλουτένη!!!

Αν ναι και για την διαφορά υψηλής-χαμηλής παστερίωσης (ελληνική πατέντα)!!!:)))
 
Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι τρώνε ντόπιο μοσχαράκι κι ότι πίνουν νεράκι από τη πηγή;:αργκ:
 
Για το νερό κυρίως ευθύνεται το κράτος που κάνει τα στραβά μάτια στις βιομηχανίες και επιτρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα "Νερό από πηγή"...:))))

Υπάρχει όμως ένα νερό που όντως είναι κατευθείαν από την πηγή... Εχώ πάει εκεί!!!
Δεν θα το πω όμως διότι θα θεωρηθεί μαύρη διαφήμιση!!!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νικόλα, πολύ πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες, πόσο μάλλον όταν η ενημέρωση προέρχεται όχι απλά από κάποιον που σπούδασε το αντικείμενο, αλλά από κάποιον που έχει μάχιμη θέση στην βιομηχανία τροφίμων.

Αυτό για τον αριθμό κάτω από το χαρτοκούτι το έχω ακούσει κι εγώ ξανά και ξανά εκφράζοντας, ίσως και με σαρκασμό, την επιφύλαξή μου.

Η πρώτη μου επιφύλαξη είναι πως αυτό που κάνει η παστερίωση είναι να σκωτώνει τους μικροοργανισμούς ώστε να αργήσει να χαλάσει (ξινίσει) το γάλα. Δεν είναι διαδικασία που το επαναφέρει. Ένα γάλα που μετράει μέρες μπαίνει αργά-αργά σε διαδικασία μεταβολής. Η παστερίωση δεν μπορεί να το κάνει όπως ήταν την πρώτη μέρα. Και τέλος πάντων ένα κουτί με αριθμό π.χ. 4 από κάτω σημαίνει τι; πως πηγαινοέρχεται στο εργοστάσιο εδώ και 40 μέρες δίχως να ξινίζει; Αφού το βλέπεις, δύο μόλις μέρες μετά την ημερομηνία λήξης αρχίζει να "αρπάζει".

Για την στέβια και τον γραμμικό κώδικα δεν τα είχα υπόψη μου. Ενδεχομένως γιατί δεν χρησιμοποιώ ποτέ ζάχαρη (εκτός από αυτήν που υπάρχει ήδη μέσα στις τροφές) ή υποκατάστατα.

Όμως μίλησέ μας λίγο για την γλουτένη. Καταρχήν, να πω πως δυσκολεύομαι να πιστέψω πως η γλουτένη είναι τόσο θανατηφόρα όσο λένε. Η ανθρωπότητα με το στάρι πορεύτηκε. Και να μην μπορούσαμε να το καταπιούμε αρχικά, που λέει ο λόγος, ύστερα από τόσες χιλιάδες χρόνια το dna μας θα είχε προσαρμοστεί, διάολε. Τώρα αν κάποιος έχει δυσανεξία, εντάξει, όπως μπορεί να έχει σε ό,τι άλλο.


Και πες ποιο νερό είναι. Γιατί να μην γνωρίζουμε ποιος όντως προσφέρει τίμια αυτό που τάζει;
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Απο ο,τι εχω ακουσει απο ειδικο, η γλουτενη ειναι πρωτεινη και ειναι "θανατηφορα" σε ανθρωπους που εχουν δυσανεξια ή αλλεργία. Προσωπικα ειχα ακουσει για αυτη τη δυσανεξια (και με παραενεψε) πολυ πριν ερθει η μοδα του gluten-free. Το οτι διαφημιζονται τοσο πολυ οι τροφες χωρις γλουτενη σιγουρα ειναι θεμα μαρκετινγκ αυτης της επιλογης, και οχι θεμα βλαπτικοτητας της γλουτενης.

Αν κανω λαθος ας με διορθωσει ο Νικολας.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Για το νερό κυρίως ευθύνεται το κράτος που κάνει τα στραβά μάτια στις βιομηχανίες και επιτρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα "Νερό από πηγή"...:))))
Εδω νομιζω μου δινεις την ευκαιρια να ρωτησω κατι που ειχα απορια εδω και καιρο.

Συμφωνα με αυτο το νημα, καποιοι "ανθρωποι της γλωσσας" (ακαδημαικοι και εκπαιδευτικοι φανταζομαι), βλεποντας ενα φαινομενο να εχει παρει δυσαρεστες διαστασεις, πηραν μια πρωτοβουλια και συνεταξαν το συγκεκριμενο κειμενο για να ενημερωθει το διαδικτυο.

Συγγενικο μου προσωπο, οταν βλεπει οδηγιες στην τηλεοραση οτι το ταδε ιεναι λαθος, παραπληροφορηση, οτι πρεπει να προσεχουμε το ενα και το αλλο βγαζει φλυκταινες και τα ριχνει "στις επιτροπες" που δεν αναλαμβανουν να ξεκαθαριστουν αυτα τα θεματα και αφηνουν ολη την ευθυνη στον καταναλωτη.

Αν δεν πρεπει να αναγραφεται "νερο απο πηγη" στην ετικετα (αν και περιμενω μια εκτενη αναλυση σου για το παραπανω :) ), ο επαγγελματικος σου χωρος δεν φερει ευθυνη που επιτρεπεται ακομα; Δεν γινετι καποια ατομική ή συλλογικη κινηση; Καποια καταγγελια;

Πρεπει δηλαδη να εχω την τυχη να συμμετεχω σε φορουμ οπου συμμετεχει και ενας τεχνολογος τροφιμων;
 
Τι ωραία που θυμήθηκε κάποιος αυτό το ξεχασμένο νήμα!!!

Όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν (πάνω από 10) που βρίσκομαι στον κλάδο τον τροφίμων έχω δει και έχω ακούσει διάφορα πράγματα. Σίγουρα οι σπουδές μου σαν χημικός μου δίνουν την δυνατότητα να φιλτράρω την κάθε πληροφορία και η πολυετή εμπειρία μου να την διασταυρώνω!

Όσο αφορά την γλουτένη σχεδόν ο Φάρος και ο Αντέρωτας απάντησαν...
Φυσικά υπάρχουν άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη, όπως υπάρχουν άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη, με αλλεργίες στα μαλακόστρακα και πάει λέγοντας...
Αυτό δεν σημαίνει πως η γλουτένη, η λακτόζη και τα μαλακόστρακα είναι καρκινογόνα, αλλά πολύ απλά ότι κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις συγκεκριμένες τροφές...

Δυστυχώς κάποια άτομα μπορούν να φανέ φέτα και τζατζίκι ενώ κάποια άλλα όχι... That's life...

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπως αυτές με τα πατατάκια, τις τηγανητές πατάτες και τον στιγμιαίο καφέ όπου γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς πχ FDA για να μην τρώμε καρκινογόνες ενώσεις...
Οι παραπάνω τροφές είναι άκρως επικίνδυνες!!! Δυστυχώς αυτό δεν είναι μια απλή φήμη...

Αν η πατάτα γίνει καφέ ==> Καρκίνος...:μαναι:

Τέλος να τελειώσουμε με το νερό...

Αφού επιμένεις Φάρε θα στο πω! Μόνο το νερό "Σάρισα" προέρχεται κατευθείαν από πηγή....

Γενικά στην Ελλάδα, υπάρχει ένας λανθάνων "αριστερόστροφος" κρατικισμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια...
Έτσι λοιπόν το κράτος θέλει να ελέγχει με όποιον τρόπο μπορεί ή του έχει απομείνει την ιδιωτική πρωτοβουλία!

Οι ετικέτες των εμφιαλωμένων νερών φέρουν την ένδειξη "..από πηγή...". Αυτό σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία απαγορεύεται όταν το νερό περνάει από μικροφιλτράρισμα. Όλα τα εργοστάσια έχουν δική τους γεώτρηση και φιλτράρουν το νερό ώστε να κατακρατηθεί το 99,8% των μικροοργανισμών. Πα΄ρολα αυτά το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τα στραβά μάτια και έτσι όλοι είμαστε χαρούμενοι, ενώ τα πρόστιμα από την ΕΕ πέφτουν βροχή...

Παρόμοιο και πιο τρανταχτό παράδειγμα λανθάνοντα κρατικισμού ήταν η ιστορία με την διάρκεια ζωής του γάλακτος...
Δεν θα ξεχάσω τον τότε υπουργό της ΝΔ να βγαίνει στα κανάλια και να λέει πως η δίκη μας κυβέρνηση δεν θα αφήσει να πειράξουν το φρέσκο γάλα που πίναμε τόσα χρόνια!!! Οι 4 μέρες δεν θα γίνουν ποτέ 10!!!:))
Απλά τραγικό...

1. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Εαν το γάλα περάσει από θερμική επεξεργασία σταματάει να είναι φρέσκο
2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πώληση και εμφιάλωση νωπού-απαστερίωτου-φρέσκου γάλακτος
3. Από πότε η κυβέρνηση ενός κράτους καθορίζει την Ημερομηνία λήξης ενός τροφίμου;;;
4. Είχαμε πληρώσει του κόσμου τα πρόστιμα γιαυτό τον λογο....

Αντέρωτα ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ...:)

(θα επανέλθω :)))) )
 
Για σας πολύ ευχαρίστως!!1 :)

Λοιπόν όταν η πατάτα τηγανίζεται λαμβάνει χώρα η Αντίδραση του Μέιλαρντ ή αλλιώς η ενζυμική αμαύρωση..
Η παρατεταμένη έκθεση της πατάτας σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου (τηγάνισμα) έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ΄μιας άκρως καρκινογόνου ένωσης, του ακρυλαμιδίου.
Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται μέσα στο , ας πούμε, κινητικό μοντέλο της αντίδρασης Μέιλαρντ λόγω παρουσίας ενός αμινοξέος της πατάτας, της ασπαραγίνης.

Η αρχή της ενζυμικής αμαύρωσης παρατηρείται όταν το τρόφιμο αρχίζει να αλλάζει χρώμα.
Άρα οι ελαφρώς καφετί πατατούλες έχουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου, οι δεν τραγανιστές 120 φορές υψηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπτά...

Το FDA έδωσε οδηγίες για το χρώμα της τηγανισμένης πατάτας σε βιομηχανίες αλλά και καταναλωτές...



Σωστά τηγανισμένη



Υψηλή συγκέντρωση σε καρκινογόνες ενώσεις


Βέβαια υπάρχει ένας τρόπος να μειώσουμε την δημιουργία του αμιδίου και να τηγανίσουμε την πατατούλα μας, αλλά αυτά δεν λέγονται χωρίς ανταλλάγματα χρηματικά!!! :)))):χαχα:(δεχόμαστε και βιβλία)
 

Βέβαια υπάρχει ένας τρόπος να μειώσουμε την δημιουργία του αμιδίου και να τηγανίσουμε την πατατούλα μας, αλλά αυτά δεν λέγονται χωρίς ανταλλάγματα χρηματικά!!! :)))):χαχα:(δεχόμαστε και βιβλία)
Ευχαριστώ για την απάντηση, πολύ κατατοπιστικός, σχεδόν κατάλαβα. :ρ
Επεσες στην περιπτωση όμως, δεν τηγανίζω πατάτες!!! Ποτέ!
Ομως, τις πασαλειφω με λάδι και τις ψήνω στο φούρνο. Ναι, καποιες φορές αρπάζουν. Ειναι επικίνδυνο και αυτό; Ετσι όπως τα γράφεις παραπάνω, αυτό καταλαβαίνω.
 
Το ψήσιμο στον φούρνο είναι το πιο ασφαλές για την πατάτα!

Γενικά έχε υπόψη σου πως ότι μαυρίζει κατά την διάρκεια θερμικής επεξεργασίας, κρύβει "ύποπτες" ενώσεις...

Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να τις ψήσεις σε λαδόκολλά στα μικροκύματα ή να τις βράσεις (ξενερουά;;;;; :)))) )
 
Δε χρησιμοποιώ μικροκύματα τα τελευταια 6 χρόνια, επίσης δεν ειμαι καν λάτρης της τηγανιτης πατάτας, προτιμώ τον πουρέ. :ναι:
Αλλά, οταν ειναι να τηγανισω πατάτες, τις ψηνω στη λαδόκολλα, όπως σου είπα, κι ειναι σαν τηγανιτές.


Εν τω μεταξύ, παρατηρώ οτι στις φώτο που ανέβασες, οι πατάτες ειναι προκάτ, πράγμα που σημαιενι πως θελουν εκ των πραγμάτων λιγότερη ωρα απ' ό,τι οι φρέσκιες. Άρα, δεν ειναι αναπόφευκτος ο "χρωματισμός" τους; :χμ:
 
Last edited:
Top