Επειδή τελευταίως μέσα στο διαδύκτιο αναπαράγονται και διαδίδονται διάφορε ανακρίβεις σχετικά με κάποια τρόφιμα θα ήθελα σε αυτό το νήμα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα...
1. Ο αριθμός κάτω από την συσκευασία γάλακτος δηλώνει πόσες φορές έχει παστεριωθεί το συγκεκριμένο γάλα: Η συγκεκριμένη έιδηση είναι εντελώς χαζή και ανυπόστατη. Ο αριθμός στον πάτο της συσκευασίας δηλώνει απλά το καλούπι της μηχανής με την οποία εμφιαλώθηκε το γάλα. ΟΙ μηχανές εμφιάλωσης έχουν έναν αριθμό καλουπιών. Οι βιομηχανίες πρέπει να ξέρουν αυτό τον αριθμό για την διαδικασία της ιχνηλάσιμότητας. Δλδ αν γίνει ένα παράπονο από καταναλωτη ή μια αστοχία στην παραγωγή, να μπορούν ψάξουν συγκεκριμένα και να μην αποσύρουν ολόκληρες παρτίδες. Επειδή τα σουπερ μαρκετ δεν έχουν δικαίωμα δια νόμου να αποφιαλώσουν γάλα που έμεινε στο ράφι, είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στην βιομηχανία και να τα αποφιαλώσει εκείνη και όχι φυσικά να τα ξαναπαστεριώσει...
2. Η στέβια είναι φυσικό προιόν και καλό για την υγεία: Εντελώς παραπληροφόρηση. Η στέβια είναι ένα φυτό από το οποίο παίρνουμε την γλυκαντική στεβιόλη, μετά από χημική επεξεργασία. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους γλυκοζίτες στεβιόλης για χρήση ως γλυκαντικού σε τρόφιμα και ροφήματα. Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (η γνωστή FDA) ήταν και είναι επιφυλακτική. Οι επιφυλάξεις αυτές, κατά την FDA, οφείλονται στην ανεπάρκεια μελετών που αποδεικνύουν την απουσία τοξικότητας και μεταλλαξιγόνου δράσης των γλυκοζιτών και ιδιαίτερα του άγλυκου τμήματός τους δηλαδή της στεβιόλης και των προϊόντων μεταβολισμού ή οξείδωσής της. Το 1991 η FDA απαγόρεψε κάθε εισαγωγή προϊόντων στέβιας στη χώρα. Τέλος οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν αριθμό Ε960 απο την Ευρωπαική ένωση και απαγορεύεται η χρ΄ση τους σε κονσερβοποιημένα φρούτα και αρτοσκευασματα.
3. Όλα τα ελληνικά προιόντα έχουν barcode που ξεκινάει από 502 ή 521: Όλα τα barcode εκδίδονται από τον GS1. Ο GS1 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1977, εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο.Ασχολείται αποκλειστικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή διεθνών προτύπων με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο και ποικίλους τομείς.Η χρήση των barcodes σε συνδυασμό με το Σύστημα Κωδικοποίησης GS1 αποτελεί πλέον καθημερινότητα, προσφέροντας για περισσότερα από τριάντα χρόνια, πολλά πλεονεκτήματα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν μια εταιρία έχει έδρα στην Ελλάδα ο GS1 θα της δώσει barcode ου ξεκινάει από 502. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να υπάρχει μια πολυεθνική με έδρα την Γερμανία και να αγόρασε barcode με άλλα αρχικά ψηφία. Αν αυτή η πολυεθνική έχει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, τότε στις ετικέτες to barcode δεν θα ξεκινάει από 502. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμια περίπτωση ότι το προιόν δεν παράγεται στην Ελλάδα..
1. Ο αριθμός κάτω από την συσκευασία γάλακτος δηλώνει πόσες φορές έχει παστεριωθεί το συγκεκριμένο γάλα: Η συγκεκριμένη έιδηση είναι εντελώς χαζή και ανυπόστατη. Ο αριθμός στον πάτο της συσκευασίας δηλώνει απλά το καλούπι της μηχανής με την οποία εμφιαλώθηκε το γάλα. ΟΙ μηχανές εμφιάλωσης έχουν έναν αριθμό καλουπιών. Οι βιομηχανίες πρέπει να ξέρουν αυτό τον αριθμό για την διαδικασία της ιχνηλάσιμότητας. Δλδ αν γίνει ένα παράπονο από καταναλωτη ή μια αστοχία στην παραγωγή, να μπορούν ψάξουν συγκεκριμένα και να μην αποσύρουν ολόκληρες παρτίδες. Επειδή τα σουπερ μαρκετ δεν έχουν δικαίωμα δια νόμου να αποφιαλώσουν γάλα που έμεινε στο ράφι, είναι υποχρεωμένα να τα επιστρέψουν στην βιομηχανία και να τα αποφιαλώσει εκείνη και όχι φυσικά να τα ξαναπαστεριώσει...
2. Η στέβια είναι φυσικό προιόν και καλό για την υγεία: Εντελώς παραπληροφόρηση. Η στέβια είναι ένα φυτό από το οποίο παίρνουμε την γλυκαντική στεβιόλη, μετά από χημική επεξεργασία. Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τους γλυκοζίτες στεβιόλης για χρήση ως γλυκαντικού σε τρόφιμα και ροφήματα. Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (η γνωστή FDA) ήταν και είναι επιφυλακτική. Οι επιφυλάξεις αυτές, κατά την FDA, οφείλονται στην ανεπάρκεια μελετών που αποδεικνύουν την απουσία τοξικότητας και μεταλλαξιγόνου δράσης των γλυκοζιτών και ιδιαίτερα του άγλυκου τμήματός τους δηλαδή της στεβιόλης και των προϊόντων μεταβολισμού ή οξείδωσής της. Το 1991 η FDA απαγόρεψε κάθε εισαγωγή προϊόντων στέβιας στη χώρα. Τέλος οι γλυκοζίτες στεβιόλης έχουν αριθμό Ε960 απο την Ευρωπαική ένωση και απαγορεύεται η χρ΄ση τους σε κονσερβοποιημένα φρούτα και αρτοσκευασματα.
3. Όλα τα ελληνικά προιόντα έχουν barcode που ξεκινάει από 502 ή 521: Όλα τα barcode εκδίδονται από τον GS1. Ο GS1 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1977, εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο.Ασχολείται αποκλειστικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή διεθνών προτύπων με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας σε παγκόσμιο επίπεδο και ποικίλους τομείς.Η χρήση των barcodes σε συνδυασμό με το Σύστημα Κωδικοποίησης GS1 αποτελεί πλέον καθημερινότητα, προσφέροντας για περισσότερα από τριάντα χρόνια, πολλά πλεονεκτήματα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν μια εταιρία έχει έδρα στην Ελλάδα ο GS1 θα της δώσει barcode ου ξεκινάει από 502. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να υπάρχει μια πολυεθνική με έδρα την Γερμανία και να αγόρασε barcode με άλλα αρχικά ψηφία. Αν αυτή η πολυεθνική έχει ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα, τότε στις ετικέτες to barcode δεν θα ξεκινάει από 502. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμια περίπτωση ότι το προιόν δεν παράγεται στην Ελλάδα..
Last edited: