Μ' αρέσει… Δεν μ' αρέσει…

@Ιαβερης τι εμμονή κι αυτή μερικών εκδοτικών με το πολυτονικό...
άρχισε να αλλάζει και την ορθογραφία των λέξεων και να τις γυρνάει 50 χρόνια πίσω.
Και σε λίγο και σε αρχαΐζουσα, έτσι από άποψη και μαγκιά.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Αυτό που έχω να τους ψέξω είναι το εξής.

Η γλώσσα αποτέλεσε στο παρελθόν πολεμικό πεδίο. Η καθιέρωση της δημοτικής και λίγο αργότερα του μονοτονικού υπήρξε απαραίτητος εξορθολογισμός της γλωσσικής πραγματικότητας.

Η εμμονή στο πολυτονικό πέρα από ελιτισμός μοιάζει με δήλωση πως το μονοτονικό υπήρξε σφάλμα. Που δεν είναι έτσι. Το πολυτονικό υπήρξε βάρος περιττό.

Από αυτήν την άποψη, ένας εκδοτικός οίκος, που περιμένεις να βοηθά την γλώσσα, στο συγκεκριμένο σημείο, επέλεξε να μην βοηθήσει. Τώρα δεν έχει και τόση σημασία. Το μονοτονικό έχει εφαρμογή απανταχού, πλην αυτών.

Το αστείο είναι πως όσο τα χρόνια περνούν, κι αυτοί εμμένουν στο πολυτονικό, τόσο αυτή η εμμονή μετουσιώνεται σε θρησκευτική προκατάληψη, το αντίθετο και πάλι από ό,τι θα περίμενες από μία οντότητα των γραμμάτων.
 
Μου αρέσει να βλέπω στο YouTube το Πατάρι του Gutenberg όπου αρκετές φορές γίνονται πολύ καλές παρουσιάσεις βιβλίων.
Δεν μου αρέσει να βλέπω στο YouTube Το Πατάρι του Gutenberg όταν ομιλητές είναι τα Κατσαμπάκια aka Αφοί Αποστολίδη, πώς γίνεται τόσο διαβασμένοι άνθρωποι να είναι τόσο αντιπαθητικοί και απολιθωμένοι; Βέβαια, το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει...
 
Το αστείο είναι πως όσο τα χρόνια περνούν, κι αυτοί εμμένουν στο πολυτονικό, τόσο αυτή η εμμονή μετουσιώνεται σε θρησκευτική προκατάληψη, το αντίθετο και πάλι από ό,τι θα περίμενες από μία οντότητα των γραμμάτων.
Νομίζω πως αυτή η εμμονή των λιγοστών εκδοτικών οίκων που έχουν απομείνει με το πολυτονικό δεν έχει να κάνει τόσο με το πολυτονικό καθαυτό αλλά μέσω αυτού προσπαθούν να επιτύχουν να προσδώσουν μια αύρα κλασικού στις εκδόσεις τους και ειδικότερα στον εκδοτικό οίκο. Και δεν είναι μόνο το πολυτονικό αλλά και όλα τα επιμερους στοιχεία των εκδοσεων τους, τα λιτά εξώφυλλά, η γραμματοσειρά κ.λ. μαρτυρούν αυτήν την προσπαθεια τους να βγαζουν μια αισθηση κλασικού.
 
- Δε μου αρέσει αυτή η "Κασσελακιάδα" που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό. Η πολιτική είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και ουσιαστικό από ιστορίες κλειδαρότρυπας και κομματικά ξεκατινιάσματα.
- Δε μου αρέσει που στη χώρα δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση. Δλδ δεν υπάρχει κεντροαριστερά ως έτερος πόλος στην κεντροδεξιά.
- Δε μου αρέσει καθόλου η μουσική κουλτούρα που καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα από την εποχή του Παπανδρέου ακόμα. Ό,τι πιο λούμπεν και γραφικό πλέον θεωρείται μουσική.
- Δε μου αρέσει που τα Χριστούγεννα έχουν γίνει η επιτομή του κακόγουστου.
- Δε μου αρέσει η υπερέκθεση μωρών, νηπίων και παιδιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικά οι αυτοαποκαλούμενοι "ινφλουένσερς" το έχουν παραξηλώσει.
- Δε μου αρέσει ο "φασισμός" της woke κουλτούρας. Η κατάσταση εκτός από γελοία έχει γίνει πια και επικίνδυνη. Η Πρωτοψάλτη άλλαξε τους στίχους γνωστού τραγουδιού για να μην ακουστεί η λέξη "χοντρή"! Πόσο γελοίο όλο αυτό και υποκριτικό! Θες κυρά μου να μην ακουστεί κάτι τέτοιο επί σκηνής; Ε, βγάλε αυτό το τραγούδι εντελώς από το πρόγραμμά σου.
Με βάση τη στρεβλή αυτή λογική, τα ρεμπέτικα ή πρέπει να απαγορευτούν πλέον ή να αλλάξουν στίχους.

(γκρίνια mode: off):))))

- Μου αρέσουν πολύ οι πρώτες χειμωνιάτικες μέρες.
- Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιους συνθέτες στην κλασική μουσική και ιδιαίτερα στην κλασική κιθάρα.
- Μου αρέσει να ακούω Pink Floyd. Νομίζω πως τα τραγούδια τους ταιριάζουν σε όλες τις περιπτώσεις.
- Μου αρέσει ο Μ. Καραγάτσης.
- Μου αρέσει να πίνω μπίρα σε μικρά καφέ/μπαράκια με καλή (μικρή) παρέα.
- Μου αρέσουν τα βιβλία ΕΦ και πιο συγκεκριμένα αυτά τα οποία χρησιμοποιούν την ΕΦ ως όχημα ιδεών. Είναι πολύ υποτιμημένο είδος λογοτεχνίας και αρκετοί συγγραφείς άξιζαν έως και το Νόμπελ (πχ Λεγκεν, Κλαρκ, Μπράντμπερι).
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Με βάση τη στρεβλή αυτή λογική, τα ρεμπέτικα ή πρέπει να απαγορευτούν πλέον ή να αλλάξουν στίχους.
:πάνω:


Έχω περιέργεια αν θα εξαπλωθούν σε Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα σε Ελλάδα, οι παθογενείς αμερικανιές "woke" κουλτούρα, "cancel culture" και "gender ideology"
 
Χρήσιμο για να δεις τις αρχές της:
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Τι εννοούν όταν λένε "ιδεολογία φύλου";
Είναι άλλη μια εγκεφαλική ίωση made in USA.

Κατά βάση, όποιος λέει (πιστεύει; ) πως είναι ένα φύλο άλλο από αυτό που είναι πραγματικά, είναι αυτομάτως αυτό το φύλο. Και δεν χρειάζεται καν η εμφάνισή του να συμβαδίζει. Εάν π.χ. εγώ πω (γιατί νιώθω ή δήθεν νιώθω ή είμαι μπερδεμένος κτλ.) πως είμαι γυναίκα, παρότι είμαι ένας μουσάτος αρρενωπός άντρας, είμαι ξάφνου γυναίκα, και όλη η κοινωνία οφείλει να με αντιμετωπίζει σαν γυναίκα, να με λένε κυρία, κοπελιά, να λένε "αυτή" όταν μιλάνε για μένα, και φυσικά να πηγαίνω στις γυναικείες τουαλέτες κτλ.

Και το ποιο ωραίο, αποφασίζω με ποιες αντωνυμίες οφείλετε να μου απευθύνεστε εσείς π.χ. να με λέτε "αυτή" αντί για "αυτός" ή "αυτοί" [sic, στον πληθυντικό για εμένα τον ένα] ή κάποια που έφτιαξα μόνος μου ("σγκρούμπλε").

Η ιδεολογία/ίωση αυτή έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και πολύς κόσμος βρίσκεται να μπερδεύεται στα απλά (ποιο ειναι το φύλο του) και να ζει, φυσικά, δυστυχισμένος. Το χειρότερο, πολλοί γονείς μπερδεύουν τα παιδιά τους τα οποία ξαφνικά δήθεν βρίσκονται να "διαλέγουν" άλλο φύλο από το βιολογικό τους και οι γονείς τους χορηγούν "puberty blockers" για να ανακόψουν την φύση και την φυσική χημεία που σε κάνει άντρα ή γυναίκα.

Παρεμπιπτόντως, η συγκεκριμένη ιδεολογία βρίσκει έφορο έδαφος σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, στους liberals (ας πούμε τους αριστερούς, των ΗΠΑ). Ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν κρούσματα και στην Ευρώπη και σίγουρα θα εξαπλωθεί μέχρι κάποιον βαθμό, μέσα από τα σόσιαλ μίντια (όταν τα σόσιαλ μπορούν να βάλουν τους νεαρούς να πίνουν απορρυπαντικό πλυντηρίου ως "challenge", δεν θα μπορέσουν να μεταδώσουν μία ιδεολογία που υποστηρίζεται από ενήλικες; Ενισχύεται δε από την ανάγκη των νέων, και δει αυτής της γενιάς, να νιώσουν ιδιαίτεροι και να φωνάξουν "κοιτάξτε με". Πιστεύω πως η σημερινή νέα γενιά έχει έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία, όσο καμία προηγούμενη.)

Θυμάμαι πριν χρόνια ένα στένσιλ, σε τοίχο στο κέντρο της Αθήνας, που έδειχνε μια έγκυο γυναίκα, ένας να ρωτάει "τί είναι; αγοράκι ή κοριτσάκι;" και η έγκυος να απαντά "θα μας πει όταν μεγαλώσει". Δηλ. το παιδί δεν έχει φύλο, θα το βρει μόνο του. Άρα, ήδη έχουμε κρούσματα της ίωσης και εδώ.

Κερδισμένες οι φαρμακοβιομηχανίες που βρήκαν νέα αγορά, οι κλινικές "αλλαγής φύλου" και φυσικά οι ψυχαναλυτές, που τώρα έχουν ακόμη περισσότερο κόσμο να αντιπαλεύει μια ζωή την φύση του, από την ατόφια βλακεία μιας κοινωνίας, ίδια με αυτήν που σε άλλες κοινωνίες κάνει κλειτοριδεκτομή. Ένα πανηγύρι αχρείαστης δυστυχίας.

Μοιάζει με ένα δυστοπικό μέλλον, που είναι όμως εδώ.

Ο συντηρητικός Matt Walsh έχει ένα πολύ κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ "What is a Woman", όπου εξετάζει το ζήτημα ως εξής: όταν ο καθένας είναι απλά ό,τι λέει, δεν πρέπει να προσδιορίσουμε πρώτα το περιεχόμενο της λέξης; Δηλ. όταν λες "είμαι γυναίκα", μπορείς να εξηγήσεις πρώτα τι ορίζεται ως γυναίκα; Και από ό,τι φαίνεται, κανείς από τους υποστηρικτές του gender ideology δεν έχει έναν ορισμό, έστω άκυρο, τι σημαίνει γυναίκα. Αποφεύγουν την ερώτηση ή την απαντούν λέγοντας "γυναίκα είναι όταν νιώθεις γυναίκα", που είναι κυκλικός ορισμός. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο: τι σημαίνει "γυναίκα".

Φυσικά "γυναίκα", για όλους εμάς τους λοιπούς, σημαίνει απλά "ενήλικο θυλυκό". Αλλά γιατί να μην μπερδέψουμε τα απλά και τα αυτονόητα ώστε να διοχετεύσουμε την φαιά ουσία μας στα λάθος πράγματα;

Μοιάζει με σημάδι παρακμής ενός πολιτισμού.

Παρεμπιπτόντως, η θεωρία/ιδεολογία/ίωση αυτή, ξεκίνησε από κάποιον John Money, ο οποίος έκανε τα πειράματά του πάνω σε παιδιά, τα οποία καταστράφηκαν σαν άνθρωποι, εννοείται:

In his early twenties, Reimer attempted to commit suicide twice. According to Reimer, his adult family life was strained by marital problems and employment difficulty. Reimer’s brother, who suffered from depression and schizophrenia, died from an antidepressant drug overdose in July of 2002. On 2 May 2004, Reimer’s wife told him that she wanted a divorce. Two days later, at the age of thirty-eight, Reimer committed suicide by firearm.

πηγή: David Reimer and John Money Gender Reassignment Controversy: The John/Joan Case
Η πηγή που παραθέτω είναι από Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, και έχει περεταίρω πηγές στο τέλος. Το θέμα το παρουσιάζει και πάλι ο Matt Walsh σε αυτήν την εκπομπή του: The Shocking And Twisted Origins Of Modern Gender Theory
 
Last edited:
@ΚρίτωνΓ σαν ορολογία πρώτη φορά το ακούω/διαβάζω. Σαν ιδέα υπάρχει ήδη και στην Ελλάδα και το γνωρίζω. Εχθές το βράδυ προσπαθώντας να βρω τι ακριβώς πρεσβεύει αυτή η ιδεολογία έπεσα ακριβώς σε αυτό το άρθρο! Έχει αρκετά google ads η σελίδα όπως φαίνεται. Το πρώτο πράγμα που διαβάζεις κατα γράμμα είναι οτι "ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί σε λάθος σώμα". Αυτόματα σκέφτηκα το "πολύ ωραίο" μότο πολλών ανθρώπων (δυστυχώς) οτι "μια γυναίκα χωρίς παιδιά είναι μισή γυναίκα"... Δεν συνέχισα την ανάγνωση του καθώς πλέον έχω μάθει να φιλτράρω τις πληροφορίες που λαμβάνω γενικώς και να πετάω στα σκουπίδια τις άχρηστες.

***
Σαν ένας απλός/κοινός άνθρωπος που παρατηρεί τι συμβαίνει γύρω του και προσπαθεί να κρατάει πληροφορίες επιστημονικά τεκμηριωμένες, θα ήθελα να πω οτι:

Α
Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που γεννιούνται με "βιολογικές δυσλειτουργίες" (δεν ξέρω πως να το γράψω ώστε να μην παρεξηγηθώ και κατηγορηθώ για "πολιτική ορθότητα", κάτι που το βαριέμαι τρομερά...) προερχόμενες είτε απο την ίδια τη φύση (φυσική γενετική ανωμαλία), είτε απο τον άνθρωπο (ανθρώπινη γενετική παρέμβαση κατα την εγκυμοσύνη συνήθως). Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα και αντιμετώπιση απο όλους μας ώστε να εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό περιβάλλον. Υπάρχουν όντως άντρες που φέρουν εκ γενετής θηλυπρεπή χαρακτηριστικά και γυναίκες που φέρουν ανδρογενή χαρακτηριστικά και αμφότεροι έχουν ανάλογες συμπεριφορές. Αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, αλλά επειδή δεν είμαι βιολόγος-ιατρός-γενετιστής, αν κάπου κάνω λάθος παρακαλώ ας με διορθώσει όποιος γνωρίζει καλύτερα.

Β
Απο την άλλη υπάρχει το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας/συμπεριφοράς, δηλαδή (θα το πω όσο πιο απλά μπορώ), του τι αρέσει στον καθένα να κάνει στο κρεβάτι του, είναι νόμιμο και δεν το επιβάλει σε άλλους, και πως αυτό αντιμετωπίζεται στις διάφορες κοινωνίες και ειδικά τις συντηρητικές όπως για παράδειγμα αυτές των ΗΠΑ και του φερέφωνού της, την Ελλάδα... Ότι δεν κατανοούμε ή δεν μας αρέσει ή μας σκανδαλίζει, είναι λάθος και πρέπει να αφανιστεί!
Με την άνθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την άκρατη επιθυμία του ανθρώπου για απόκτηση χρημάτων, εξουσίας και αυτοπροβολής, έχουμε φτάσει να προβάλουμε τις προσωπικές μας σεξουαλικές προτιμήσεις δημόσια με τρόπο φανατισμένο πολλές φορές, χωρίς κανένα σεβασμό σε ανθρώπους που πραγματικά έχουν θέμα σεξουαλικής προσαρμοστικότητας στις κοινωνίες που ζουν και παλεύουν για τα αυτονόητα!
Πολλοί, στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν αυτονόητα πράγματα, δημοσιοποιούν προσωπικά δεδομένα και θεωρούν οτι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε άσχετος τι κατέχουν ή κάνουν στο προσωπικό τους χώρο, πιστεύοντας οτι έτσι θα λύσουν το πρόβλημα. Ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ξέρω τι κάνει κάποιος στη προσωπική του ζωή, χωρίς να είμαι μέρος αυτής και να με αφορά άμεσα, και γιατί ο καθένας μας θα πρέπει να δίνει λόγω σε ολόκληρη τη κοινωνία για κάτι που είναι καθαρά προσωπική του επιλογή, όπως είναι η επιλογή συντρόφου, και αυτό δεν το επιβάλει σε κανέναν. Το τι κάνουμε στον προσωπικό μας χώρο, χωρίς αυτό να αποτελεί άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας ή καταναγκασμός απέναντι σε άλλα άτομα, δεν αφορά κανέναν άλλον πέρα απο εμάς τους ίδιους και θα πρέπει να είναι νομικά κατοχυρωμένο!
Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη διαπαιδαγώγηση απο μικρή ηλικία, κοινωνική μέριμνα και να εκλείψουν προσωπικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που δεν αφήνουν περιθώρια να εξαλειφθεί η άγνοια και ο φανατισμός. Ωραία τα λόγια, αλλά στη πράξη είναι πολύ δύσκολο να συμβεί...

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν μπερδεύουμε το Α με το Β. Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζονται ιδεολογίες, που διαστρεβλώνουν έννοιες και δεδομένα που είναι αποδεκτά εκ φύσεως σε παγκόσμια κλίμακα, να μπαίνουν ταμπέλες σε ομάδες ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη αποδοχής χωρίς θεατρινισμούς και αυτοπροβολή και να υπάρχουν τσαρλατάνοι που μας οδηγούν εκατό χρόνια πίσω αντί να προχωράμε μπροστά και να ευημερούμε.

***
@Φαροφύλακας διάβασα για τον John Money και αν κατάλαβα καλά εκμεταλλεύτηκε την αποτυχία μιας επέμβασης (περιτομή) σε ένα απο τα δύο δίδυμα αγοράκια (η οποία δεν χρειάζονταν κιόλας να γίνει) και έπεισε την οικογένεια των παιδιών οτι το αγοράκι που κατέστη σεξουαλικά δυσλειτουργικό πλέον θα έπρεπε να είναι κοριτσάκι αντί αγοράκι... Θα σε παρακαλούσα θερμά να βάλεις ένα emoticon που να δείχνει ένα ανθρωπάκι να αυτοπυροβολείται, όταν πρέπει να γράφουμε τέτοιες αηδίες δημόσια! Για την ώρα θα χρησιμοποιήσω αυτό :νατώρα:

Όσο για τον Matt Walsh, μου φάνηκε οτι πιάνει το θέμα μονόπλευρα, εστιάζοντας στη διαστρέβλωση βασικών εννοιών, όπως το τι θεωρούμε "γυναίκα" (την άκουσα τόσες φορές αυτή την ερώτηση στο βίντεο που σκιάχτηκα!), και αφήνει απ έξω την πλευρά που αποτελεί όντως πρόβλημα γενετικού προσδιορισμού για κάποιους ανθρώπους, η οποία χρήζει σωστής αντιμετώπισης. Σε άλλο βίντεο αναφέρει πάλι μεμονωμένα τον Money και στο πείραμα που έκανε στα δύο παιδιά εκμεταλλευόμενος την άγνοια των γονέων και της ευρύτερης κοινωνίας την εποχή εκείνη. Δεν καταλαβαίνω πως θα λυθεί ένα πρόβλημα όταν δεν το πιάνεις απο τη βάση του και το κοιτάς μονομερώς. Συνήθως μία τέτοια αντιμετώπιση κρύβει σκοπιμότητες που τις περισσότερες φορές δεν είναι εμφανείς.

Μοιάζει με σημάδι παρακμής ενός πολιτισμού.
Θα έλεγα οτι μοιάζει με σημάδι παρακμής της φύσης του ανθρώπου όλη αυτή η διαστρέβλωση. Λες και δεν μπορούν κάποιοι άνθρωποι με τις όποιες ιδιαιτερότητες έχουν, να γίνουν αποδεκτοί απο την κοινωνία χωρίς να αναιρέσουμε θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης φύσης. Μοιάζει υποκριτικό όλο αυτό και σίγουρα δεν θα λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη...
 
Είναι όλο αυτό στο πλαίσιο (και στο όνομα) της νερόβραστης σούπας για ηλίθιους που ονομάζεται πολιτική ορθότητα (έχει συζητηθεί σε άλλο νήμα εδώ μέσα). Όπως θα έλεγαν και κάποιοι "παραδοσιακοί" παλαιότερα, "αν η μ@λ@κία ήταν εργόχειρο θα είχαμε κάνει την προίκα μας".
 
Στην Αγγλία το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πλέον ο καθένας προσδιορίζει τον εαυτό του όπως θέλει. Μου έχει τύχει πάρα πολλές φορές στη δουλειά μου να μου συστήνουν ή απλώς να αναφέρονται σε κάποιον ως "they/them κι εγώ σαν μ@λ@κ@ς να ψάχνω που είναι ο δεύτερος.
Δεν είμαι ούτε υπέρ ούτε κατά αυτής της νέας τάσης γιατί πολύ απλά δεν την καταλαβαίνω απόλυτα. Κι επειδή δεν έχω πολύ χρόνο για να ασχοληθώ ιδιαίτερα, συνήθως αδιαφορώ και απλά προσπαθώ να αποφύγω γκάφες στη δουλειά μου.
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
:πάνω:


Έχω περιέργεια αν θα εξαπλωθούν σε Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα σε Ελλάδα, οι παθογενείς αμερικανιές "woke" κουλτούρα, "cancel culture" και "gender ideology"
Δυστυχώς το τρακάρισμα έχει γίνει και εμείς αναρωτιόμαστε αν πρέπει να πατήσουμε το φρένο.
 
Top