Ντάσιελ Χάμετ (Dashiell Hammett): "Ο Αδύνατος Άντρας"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Διάβασα το "The Thin Man" (Ο Αδύνατος Άντρας) τού Ντάσιελ Χάμετ και μου άρεσε αρκετά.

Πρόκειται για το κλασικό αστυνομικό στήσιμο "βρες τον δολοφόνο". Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την ιδιόρρυθμη οικογένεια των Γουίναντ και την δολοφονία τής γραμματέως τού εξαφανισμένου συζύγου, στον οποίο αναφέρεται άλλωστε και ο τίτλος τού βιβλίου. Πρωταγωνιστής είναι ο Νικ Τσαρλς —γιος Έλληνα μετανάστη όπου το επώνυμο Τσαρλς προέκυψε από το Χαραλαμπίδης— ένας πρώην ντεντέκτιβ, που έχει παλιά γνωριμία με τους Γουίναντ, κι εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση δίχως να το επιθυμεί. Κοφτερό μυαλό, λόγια σταράτα, κινήσεις αποτελεσματικές, ο Νικ Τσαρλς αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το καλούπι τού νουάρ αμερικανού ντεντέκτιβ, καθώς ο Χάμετ υπήρξε πρωτοπόρος στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος.

Η γλώσσα είναι ευχάριστα απλή, δίχως λυρισμούς και κυρίως διαλογική έτσι που και στ' Αγγλικά διαβάζεται εύκολα. Η πλοκή έχει ένα συνεχές ενδιαφέρον και οι χαρακτήρες είναι διακριτοί και καλοφτιαγμένοι. Το τέλος αρκετά ικανοποιητικό, ειδικά για κακομαθημένους φίλους τής Αγκάθας Κρίστη.

"Ο Αδύνατος Άντρας" αποτελεί το τελευταίο μυθιστόρημα τού Ντάσιελ Χάμετ ο οποίος —κάπως ανεξήγητα και πρόωρα— σταμάτησε με το έργο αυτό μια σύντομη και επιτυχημένη παραγωγή. Το έργο γράφτηκε το 1934, κατά το τέλος τής ποτοαπαγόρευσης στην Αμερική, και την ίδια χρονιά γυρίστηκε και ταινία η οποία γνώρισε επιτυχία έτσι που την ακολούθησαν πολλές συνέχειες και μάλιστα, χρόνια αργότερα, έγινε και τηλεοπτική σειρά.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι το ότι βλέπω το έργο αυτό να χαρακτηρίζεται "κωμικό" καί σε σχολιασμό στην έκδοση που έχω ("The Thin Man (1934), is a ruefully comic tale...") καί στην Βικιπαίδεια, όμως εκεί αναφορικά με την ταινία ("The Thin Man is a 1934 American comic detective film.") Να πω, λοιπόν, πως το βιβλίο δεν είναι καθόλου κωμικό, όπως είπα πρόκειται για μια κλασική αστυνομική ιστορία αναζήτησης τού δολοφόνου. Το μόνο στοιχείο που θα μπορούσα να πάρω ως κωμικό είναι η υπερβολή στην κατανάλωση αλκοόλ από όλους τους ήρωες: πίνουν μόλις ξυπνήσουν, πίνουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, κι αυτό ίσως αποτελεί μια εύθυμη ειρωνεία στο αποτυχημένο μέτρο τής ποτοαπαγόρευσης εκείνου τού καιρού στην Αμερική. Επίσης, ο Νικ Τσαρλς ενίοτε κάνει ειρωνικά σχόλια που όμως μήτε αυτά μπορούν πραγματικά να δικαιολογήσουν τον χαρακτηρισμό τού έργου ως κωμικό.

Σκέφτομαι ότι αυτό που ενδεχομένως πέρασε το συγκεκριμένο έργο στο αμερικάνικο υποσυνείδητο ως "κωμικό" είναι εκείνη η παλιά κινηματογραφική απόδοση και κυρίως η μετέπειτα τηλεοπτική σειρά. Ο Γουίλιαμ Πάουελ ενσαρκώνει έναν αρκετά σαχλό Νικ Τσαρλς, πράγμα που δεν είναι στο ύφος τού ήρωα τού Χάμετ, και για παράδειγμα σκηνές όπως αυτή απέχουν χιλιόμετρα από τον Νικ και τήν Νόρα τού βιβλίου.

Ευτυχώς, αργότερα ο Σαμ Σπέιντ, ο άλλος χαμετικός ήρωας, βρήκε μια πολύ πιο ταιριαστή ενσάρκωση στον Χάμφρεη Μπόγκαρντ και πιστεύω πως πραγματικά ο Μπόγκαρτ θα ταίριαζε εξίσου και ως Νικ Τσαρλς αφού πρόκειται για τον ίδιο τύπο άντρα. Βλέποντας, λοιπόν, την άχαρη (για μένα) κινηματογραφική αυτή απόδοση τού Αδύνατου Άντρα, σκέφτηκα πως αυτό το βιβλίο θα ήταν ωραία αν ξαναγυριζόταν σήμερα και ψάχνοντας είδα πως υπάρχουν σχέδια για ταινία μέχρι το 2013. Όμως, ωιμέ, απ' ό,τι διαβάζω, ένας σημαντικός υποψήφιος στον ρόλο τού Νικ Τσαρλς είναι ο Τζώννη Ντεπ, και πολύ φοβάμαι πως ο νέος Νικ Τσαρλς θα τους βγει και πάλι κάτι σε σαχλό και τρεκλίζοντα Γουίλιαμ Πάουελ αντί σε σταράτο Χάμφρεη Μπόγκαρντ.

Διάβασα το "The Thin Man" μέσα σε μια συλλογή όλων των μυθιστορημάτων τού Ντάσιελ Χάμετ την οποία αγόρασα από το amazon.com. Σκληρόδετο, με σελίδες ψιλές σαν τσιγαρόχαρτο αλλά από καλό χαρτί, γραμματοσειρά 10άρα και καλή τιμή, δεν είναι κακή επιλογή.
Τίτλος: Complete Novels
Συγγραφέας: Dashiell Hammett
Γλώσσα: Αγγλικά
Εκδόσεις: The Library of America
ISBN: 9781883011673
 
Last edited:
Κι αυτό μου είχε αρέσει πολύ! Και πράγματι, είναι ότι πρέπει για τους φαν της Κρίστι. Όσο για τον χαρακτηρισμό του ως "κωμικό" θα συμφωνήσω με τον Φάρο, ούτε για μένα στέκει. Γραμμένο στο ίδιο ύφος με τα άλλα βιβλία του μου φάνηκε κι αυτό.

Υ.Γ. Πάντως αυτό που μπεκροπίνουν άπαντες εν μέσω ποτοαπαγόρευσης θυμάμαι ότι είχε την πλάκα του.:))))
 
Top